(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tady je další článek a to je průzkum Kvůli rostoucím cenám energií omezují své potřeby i dobře zajištěné domácnosti. Pokračující růst cen doprovázený nejistotou v dalších oblastech se projevuje v obavách, které mají občané České republiky z pádu do chudoby či snižování životní úrovně. Upozorňuju, že v roce 2002 (?) v rámci žebříčku EU jsme byli na tom nejlépe díky naší vládě. Chudoby či neúnosného snížení životní úrovně se v květnu 2023 podle výzkumu STEM obávalo 58 % občanů České republiky. Míra obav z chudoby či neúměrného snížení životní úrovně je do velké míry závislá na příjmové situaci domácností. Čím jsou domácnosti hůře zajištěny, tím jsou jejich obavy z chudoby častější. Zatímco dobře zajištěné osoby se obávají snížení životní úrovně ve 25 % případů, mezi špatně zajištěnými a chudými lidmi tuto obavu vyjádřil de facto každý, říká Martin Buchtík, ředitel STEM.

Výzkum STEM dále ukazuje, že i v květnu 2023 nutí vysoké ceny elektřiny - ano, máme stále, pane premiére, vysoké ceny elektřiny, plynu a pohonných hmot - podstatně šetřit a omezovat potřeby, 78 % obyvatel České republiky musí omezovat, protože máme jedny z nejdražších cen elektřiny. Ale pan premiér nám za přítomnosti zástupce Českého statistického úřadu oznámil, jak jsme skvělí v inflaci. Jasně, jsme stále třetí nejhorší, pane premiére. Třetí nejhorší v Evropě, v Evropské unii. Vy to máte dobře promyšleno, říkáte, no tak už i někteří redaktoři o tom píšou, že když ta inflace bude 2 %, tak to bude vaše zásluha, že to bude úžasné. No tak Lucemburk má dnes už 1 %, jen abyste věděl, a průměr EU a průměr eurozóny je na polovině toho, co máme my.

Takže toto se děje a stále je to o penězích. Ano, tady mám tu inflaci, takže eurozóna má 5,5 %, pane premiére, vážení spoluobčané, a Evropská unie má 6,4 %. Česká republika, a to je relevantní číslo, protože Český statistický úřad má zkreslené číslo z titulu metodiky vykazování bydlení, takže toto je relevantní. Já vím, že minule pan premiér řekl, že Eurostat, že s tím to nefunguje, ale funguje, to jsou správná čísla. Takže, pane premiére, stále máte bronzovou medaili, 11,2 %. Maďarsko je nejhorší. A víte, co je zajímavé? Že v přehledu poklesu reálných mezd Maďarsko má nulu, my máme 8,5 %. Tak zkuste se nad tím zamyslet, proč to tak je. Slovensko nám vzalo stříbrnou medaili - 11,3 - a my máme 11,2 %. Druhou, třetí nejvyšší inflaci, pane premiére. Tak už se s tím nechlubte prosím vás. Takže jen abyste věděl - já vím, že když se dostaneme ještě níž, tak zase to budete oslavovat. Váš příspěvek nebo dopad na to nebo dosah je nulový. Lucemburk 1 %, Belgie 1,6 %, Španělsko 1,6 %, Dánsko 2,4 %. A Řecko, představte si, 2,8 %, Kypr 2,8 %, Finsko 4,1 %, Portugalsko 4,7 %, Irsko 4,8 %, Francie, která zastropovala cenu elektřiny u výrobce EDF, ano. Vy stále neděláte nic s tou elektřinou. Je stále nejvyšší, vyvážíme - no úplně na hlavu. Slovensko má 1 500 korun na megawatt. Vážení občané, znovu si to přepočítejte, kolik byste ušetřili, kdyby ve vládě byli lidi, kteří tomu rozumí. Takže to je ta inflace, o tom to je.

A teď samozřejmě velké téma je, a to mě strašně baví, dotace. Ta bývalá novinářka, nechci ji nějak charakterizovat, samozřejmě ta nenávist vůči mně, včera mi jeden významný německý podnikatel řekl, že soucit ti dá každý, ale nenávist si musíš tvrdě odpracovat. Tak to je velká věta, kterou jsem si zapamatoval. (Potlesk z lavic ANO.) Budeme tady stále přednášet: Babiš žije z dotací - lžou všichni a tak dále. A já znovu opakuji: zrušte všechny dotace v celé Evropské unii! Zrušte! A znovu vyzývám ministra zemědělství, ukažte všechny zemědělské firmy, jejich procenta z dotací vůči tržbám. Někteří mají až 70 %. Ukažte to! Ukažte všechny! Moje firma odvedla 5 miliard do veřejných rozpočtů a podíl českých dotací je 30 %. A jsou nárokové. Takže dotace je problém jenom Babiš.

A naše vláda teď přišla s těmi dotacemi na ty kotle. To je neuvěřitelné. Zakladatel ODS béčka to také kritizoval. A tato vláda vlastně přichází s plošnými dotacemi. Já jsem se ptal kolegy Brabce, jak to bylo s těmi kotlíkovými dotacemi. A tam ty kotle, ty staré kotle na uhlí, měli hlavně lidi, kteří mají nízké příjmy, a těm jsme pomohli. Ale tyto dotace jsou údajně pro všechny.

A tady vyšel takový krásný článek, který tady znovu přečtu. V minulosti hýbalo rozhořčení kvůli dotačnímu byznysu Čapího hnízda angažmá Andreje Babiše. Ano, na to si někdo vzpomněl a znovu doporučil, choďte se tam všichni podívat. Tehdejší opozice, nynější vládní koalice, v něm našla svatý volební grál, dostala se k moci a dotační byznys bují dál. Nic na tom neměni avizovaný plán ministra Stanjury osekat dotace za 55 miliard, zhruba desetinu ročního objemu, neřekl zatím, které. No protože ony neexistujou. Ten Stanjura si nové vymýšlí. Ty dotace de facto neexistují.

Takže tajnůstkářství napovídá, že materiály jsou připraveny, podobně jako plány na šetření i na lepší a etičtější správu státu, kterými pětikoalice také voliče lapala. Nezhmotnily se. Fakt se vláda pokusí narušit penězovody těm, kteří mají peníze a vliv? Rezort financí naopak navrhl zvýšit spoluúčast u sociálních dotací, což uvede do kómatu záslužné neziskovky, starají se o služby, které jsme si předplatili u státu daněmi, ale ten je nezvládá. Ministr Jurečka se radši raduje, že za pět let nároky na potravinové banky stouply pětkrát - a to je dobře, já jsem to také podporoval, potravinovou banku, protože ta situace lidí je stále horší a horší.

Kromě řečí, že dotace jsou zlo a nároková ekonomika špatnost, jsme se dočkali jen inovativního provádění okoukaných postupů. A teď, vážení spoluobčané, vy, kteří mi píšete, že mám koupit nějakého výrobce okurek, já kupovat nemůžu nic, protože jsem stále politik, tak teď poslouchejte. Norští vlastníci dosáhli na 38milionovou dotaci na okurky Znojmia, neboli na podporu vývoje a výroby nových produktů, postupů a technologií při zpracování sterilovaných výrobků ze zeleniny. Českou chloubu však už v Česku vyrábět nechtějí. Dvě fabriky zruší a 250 lidí propustí. - Takže dostali dotaci. Já vůbec nechápu, jak je to možné, že někdo dostane dotaci a potom vlastně ten krám zavře a propustí lidi. Za ušetřené peníze chtějí investovat do energetické úspornosti v jiných, dalších továrnách. Jasně, takže oni dostali dotaci na nějaké fabriky, tam to zavřou a dají si to do jiných. Okurky se budou dovážet. Před časem se vozily ty znojemské z Turecka, abyste věděli! Z Turecka vozíme znojemské okurky, a proto nejsou takové křupavé jak ty naše. Ale na to už můžeme zapomenout.

Nejvíc teď letí dotace úspor v energetice, obzvláště soláry. Solární tunel, ten se nepovedl, 600 miliard v čudu. Děkujeme ODS a spol. To byl Topolánkův tunel, a ať si také líznou ti chudší. Lidem nezbývá než doufat, že nedopadnou jako předchůdci, nalákaní dotacemi na přímotopy a plynové kotle. Zbyl vysoký účet za plyn či elektřinu a oči pro pláč. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP