(10.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A samozřejmě, když jsem byl ministr financí nebo premiér, jsem známý tím mikromanagementem, tak čumím, jestli se tam něco děje v neděli, jestli někdo staví. Hned jsem volal! Proč nedělají! Pamatuji si, tam na Dé trojce dole. Takže jde to pomalu a já pevně věřím, že není pravda, co jsem se dočetl v médiích, že nejsou peníze na obchvat Českých Budějovic.

Když už jste udělali ten tunel a zbytečně vyhodíte miliardu nebo kolik na ten tunel, mohlo to jít po povrchu a dávno to mohlo být hotovo, tak by bylo skandální, abyste nenašli peníze. Takže my to všechno máme na papíře. A tahle knížka (ukazuje) se jmenuje Může za to Babiš, samozřejmě i za to, že jak byl ten vtip ráno, tak tady je to všechno sepsané. Všechno. I zdravotnictví, do kterého jsme narvali 229 miliard navíc, všechny rezorty, to jsme udělali po... A já v politice vždycky jsem všechno sepsal, co jsem dělal. Když minule pan místopředseda Sněmovny říkal, že co jsme my dělali ve vládě - no tak ano, za první vlády Sobotky jsme dali do pořádku veřejné finance. Byl přebytkový rozpočet, ztransparentnili jsme to Ministerstvo financí. Nekradlo se v ekologických zakázkách, tam jsme to zlevnili třikrát. Třikrát! Tam byl připravován ten tunel, tam někdo chtěl ukrást, myslím, že až 100 miliard chtěli ukrást v těch ekologických zakázkách.

Takže mě jen mrzí to, že v podstatě s vládou není možné normálně komunikovat o těchto věcech, protože zkrátka když pan premiér je takhle neobjektivní a takhle může lhát a tvrdit, že opravdu se nic nedělalo - a teď ještě říká, že někoho tlačí, tak já nevím. Já nevím, na koho tlačil. Tak možná to zařídí. Ale fakt je ten, že těch lidí, kteří chodí nakupovat do Polska a Německa, je stále víc, a ten propad, ten propad spotřeby je úplně dramatický. No ale vládě to nevadí, tady je zase článek Úředníci létají jako diví, někdy dráž než prezident. To píše, to píše.... to vypadá zatím neutrální médium, které se stane součástí antibabišovského Seznam Zprávy, tak určitě už tak nebudou psát. Takže to píše: žádné úspory, ne. Já jsem to znovu říkal: Pane premiére, můžete jít příkladem. Zakažte veškerou konzumaci, žádná fidorka, žádné ferrero rocher, žádné chlebíčky - voda, kafe maximálně, tak jsem to chtěl já. Propusťte sto lidí na Úřadě vlády, jsou zbyteční, zakažte nakupovat IT, šetřete. A zakažte to všem ministrům a ministryním, ať lítají economy do Bruselu, já jsem taky lítal jako ministr financí economy. Až když jsem byl premiér jsem lítal tím speciálem, který jste teď poskytli panu prezidentovi Zelenskému.

Takže vy nešetříte. Vy šetříte na důchodcích. Lidi se bojí o budoucnost. Navyšujete daně, protože celá ta predikce je samozřejmě o daních. No a ty vaše výsledky jsou... samozřejmě klesá maloobchodní obrat, nižší o 12 %, ano, lidi se bojí, šetří. A to, že to bude mít jasný dopad, je jasné. Tady mám analýzu. I vy stále říkáte, jak ti důchodci - vrátím se k tomu skandálnímu vyjádření, že je to hospodářská škoda. Takže my důchodci - já mám střet zájmů zase - jsme pro vás hospodářská škoda. Všichni důchodci, kteří vybudovali tuto zemi, díky bohu, tak jsou pro vás hospodářská škoda. Ale mimochodem, výdaje na důchody jsou čerpány jenom na 51,1 %. Takže není to tak.

Vy neuvěřitelně manipulujete s tím rozpočtem. A samozřejmě lidi, kteří do toho nevidí, vám tleskají. A samozřejmě lidi žijí ještě z úspor. 900 miliard za naší vlády, ano, snižovali jsme daně. A zrušení superhrubé mzdy bylo správné rozhodnutí. A kašlu na to, co říkají ti teoretici, ti ekonomové. A vážení spoluobčané, vždy se podívejte, kdo to je, ten člověk, kde pracuje, kde byl, s kým byl kámoš, ti nezávislí experti, ano? A znovu opakuji, v tom mediálním prostoru o té inflaci a tak dále jediný nezávislý je profesor Švejnar, ale po tomto mém vystoupení ho asi už nikam nepozvou, ani Česká televize, která samozřejmě fandí téhle vládě, fandí, strašně fandí a je ráda to... no.

Takže pan premiér vystoupil po prvním jednání Vládního výboru pro investice a pan Kupka nám připravil plán, kdy by Česká republika měla do deseti let mít mnohem zlepšenou dálniční infrastrukturu. No tak to pan Kupka ani nemusel připravovat. Ale já jsem ten konkrétní plán neviděl. Kdy bude hotová dálnice do Karlových Varů? 2025? Kdy budou všechny dálnice hotové? Proč nepoužil slovo PPP? Takže to jsou ty tiskovky. A ono se to jmenovalo - podvečerní vysílání, nevím, v kolik to bylo. No strašné. Člověk, když do toho vidí, tak normálně neví, jestli to není blázinec. Takže tam byli ti reprezentanti, ti vaši, servilní, kteří o tom vůbec nevědí nic a kteří nereprezentují žádné zaměstnance. Kolik zaměstnávají ti lidi zaměstnanců? Kolik? Nic. Předseda bytového družstva, ukradené Bakalovy byty, OKD, neuvěřitelné.

Ale já chápu, vy jste všechno pokryli, aby nebyl žádný problém. Médiím dáváte desítky milionů, aby byla hodná. Takže pan premiér říká, vypracoval nějakou analýzu, analýzu prostudujeme... ta Hospodářská komora. A pan Kupka tedy, to je jediné, co z toho vypadlo, že má nějaký plán. Ale měl by říct jasně, kdy budou hotové ty dálnice, kdy bude hotová Praha - rakouská hranice přes České Budějovice, kdy bude Hradec - polská hranice, Hradec-Olomouc. My jsme ta čísla říkali. My jsme dělali prezentace a chodili jsme na ŘSD a tam to prezentovali.

Takže priority jsou dokončení Pražského okruhu - to je dobrá zpráva, tak doufejme, že se jim to povede, mají na to ještě víc než dva roky. A znovu opakuji, tady nastává synergie mezi magistrátem, kde je pětikoalice, a vládou, to my jsme neměli. Nám Piráti házeli do toho vidle a jim bylo jedno, že to má dopad na lidi, ale hlavně abychom společně něco vytvořili.

Potom tady mluví o tom oddělení, to mě absolutně fascinuje, já jsem úplně z toho šokován, že jedním - počkejte, o kom to tady mluví, jo, tady - že bude potřebovat v roce 2026 až 2027 investiční prostředky na dopravní infrastrukturu až na hranici 300 miliard. To je víc než dvojnásobek té letošní. Ale samozřejmě potom říká, že jedním ze zásadních doporučení je oddělit investiční rozpočet od toho běžného rozpočtu. Tak fajn. Takže pan Kupka nám říká - my budeme mít nějaký rozpočet investiční, tam si budeme půjčovat peníze na deset, dvacet, třicet let, to nepatří do rozpočtu, no, a to je tedy ale geniální, ale já nevím, jestli toto není protizákonné, protože to mně nepřipadá, že je to normální.

Ale já jsem o tom mluvil včera s panem ministrem Stanjurou, ne veřejně, ale tady jsem se ho ptal - a ano, on tvrdí, SFDI má i jiné příjmy než od státu, a v podstatě proto to nemá v rozpočtu, ale má to v dluhu. Jasně. Když bude splatnost té půjčky, tak když SFDI nebude mít prostředky, tak potom samozřejmě to zaplatí stát. A to je logické. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP