(22.50 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Já se to nedomnívám. Já se domnívám, že v této zemi jsou tisíce studentů, kteří se po dobu svého studia musí spoléhat pouze čistě na sebe, a to z různých důvodů. Máme lidi z neúplných rodin, ne každý se narodil se zlatou lžičkou v ústech. Dneska prostě není vůbec jednoduché třeba dojíždět do měst, kde jsou vysokoškolské univerzity, protože ne každý bydlí v Praze, v Brně, v Plzni, kde třeba ty fakulty jsou, a potom je to samozřejmě pro ty rodiče i pro ty studenty daleko jednodušší, ale když tam prostě musíte dojíždět, tak vás to dneska stojí obrovské peníze.

To, že musejí více pracovat a mnohdy i financovat svoje studium, z nich nedělá příživníky, prosím vás. Takže já se domnívám, že když tedy ten student opravdu si najde nějakou brigádu nebo se někde snaží, tak nemůže na něj být pohlíženo - a takto to bylo vlastně řečeno ze strany současné vlády - že to je jakýsi příživník, jakýsi parazit nasátý vlastně na státní rozpočet, který čerpá jenom nějaké odpočty. My se to rozhodně nedomníváme a myslím si, že tato vyjádření byla velice nepatřičná vůči těmto takto pracujícím studentům. Vůbec nerozumíme tomu, opakuji tady kolegu Babku, který vystupoval v této věci přede mnou, jak to může říkat vláda, která má ve svém čele bývalého rektora veřejné vysoké školy. To je prostě opravdu alarmující. Pokud případně má ministr školství, který o tom taktéž hovořil, nějaké informace, že je systém zneužíván, musíme řešit problém toho zneužívání, a ne šmahem zrušit všem benefit, těm poctivě se připravujícím studentům, které naše země určitě potřebuje. 17 100 korun v dnešní době není příjem, který bude stačit současnému studentovi, což je vlastně dospělý člověk, na to, aby řešil všechny svoje úhrady. Nemůže mu to stačit zcela určitě na náklady z hlediska potravin, nájem, kolejné, učební pomůcky, které si musí kupovat, případně energie, když třeba nebydlí na koleji, mají sdílené nějaké byty, či dopravu. Navíc jsou vysoké školy zpravidla ve větších městech, ve kterých je život finančně náročnější. Tady už jsem o tom hovořil, že když opravdu dneska máte - a mám ve svém okolí - lidi, kteří mají děti na vysokých školách, tak ten náklad měsíční je tedy opravdu raketa, když to řeknu úplně lidově.

Vláda dnes brojí proti studentům na vysokých školách, zdražuje jim život na kolejích, ruší jim slevy na dani. Pokud to takto bude pokračovat, tak se to projeví ve snížení zájmu mladých lidí studovat. Má někdo prosím vás snad zájem na tom, abychom neměli dostatečně vysokoškolsky vzdělané určité procento budoucí generace? Tady v tomto případě prosím vás vy s vaničkou vylijete i dítě. Vy tady prostě odeberete určité výhody těmto lidem, někdo z těch důvodů čistě ekonomických opravdu třeba to studium přeruší, to se dostáváme někam, co jsme se učili o první republice, kdy prostě bohatí studovali a chudí, když neměli nějakého sponzora, tak prostě studovat nemohli. My přece musíme mít zájem, aby co nejvíce lidí dosáhlo co nejvyššího stupně vzdělání, abychom byli vzdělanostní společností. Pokud já si dobře pamatuju, tak v programovém prohlášení této vlády bylo, že chceme být společností, která je vzdělanostní. A vy tady vlastně jdete úplně proti tomu svému programovému prohlášení. Přitom podíl vysokoškolsky vzdělaných v populaci 25 až 34 let tady v té části populace, která studuje nebo případně končí vysokoškolské vzdělání, a je to prostě nějakým způsobem napříč Evropskou unií možné posoudit, je tam komparovatelnost - je v České republice jedna z nejnižších v celé Evropské unii. Takže my tady máme jednu z nejnižších měr vysokoškolských studentů a těmito opatřeními tohoto balíčku ještě založíme problém, že možná ještě více klesneme.

Co můžou dělat ti studenti v letních měsících? Letní měsíce jsou ideální příležitostí pro studenty, jak si nějakým způsobem přivydělat. V praxi nejčastěji volí zaměstnání na základě dohody o nějaké provedené práci nebo dohody o pracovní činnosti. Co se stane od příštího roku, pakliže ozdravný balíček nebo daňový balíček projde? Od příštího roku ale musí počítat s tím, že se podmínky zdanění brigád výrazně zhorší. Zejména nízké zdanění hrubé odměny do limitu je hlavním důvodem atraktivity pracovních dohod. Takže opět tady jdeme proti tomu, co je potřeba. Studenti pracující současně pro více zaměstnavatelů neplatí pojistné ani z jedné dohody, pokud je hrubá odměna u každého zaměstnavatele do limitu, neboť v roce 2023 se zatím stále limit sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť - dodává daňová poradkyně společnosti.

Další věc, která dopadne na mladé lidi. Mladí lidé, kteří si založí rodinu - a je asi snad normální, že mladí lidé zakládají rodiny a měli bychom mít zájem, aby mladí lidé měli děti - přijdou o takzvané školkovné, tedy slevy na umístění dítěte do předškolního zařízení. Jde opět o negativní signál mladým lidem a mladým rodinám. Nevidíme, že by vláda motivovala mladé, aby studovali. Stát má množství pozitivních externalit ze vzdělané populace. Vzdělaná populace je ve své podstatě schopna určitého kritického myšlení, dokáže pracovat s dezinformacemi a samozřejmě taky zpravidla má vyšší mzdu, vytváří tedy vyšší přidanou hodnotu a to vytváří dostatečné příjmy i pro státní rozpočet. Nevidím důvod, proč bychom měli jít proti této věci. Tady snad na tom se shodneme.

Jak jsem řekl, ceny vysokoškolských kolejí začínají být neúnosné. Studenty v posledním zhruba roce a půl zasáhlo několik zatěžujících situací. Rostou výdaje na bydlení a stravu. První vlna zdražování kolejného již proběhla, a to na začátku akademického roku. Některé vysoké školy ale zdražují i průběžně během semestru. Takže vy počítáte s nějakou částkou, máte možná na to nastavený nějaký limit i z té rodiny, která vám v tom případě pomáhá, a vy se najednou dozvíte, že vám tam skokově naroste například ubytování, energie, stravné na koleji a další věci.

Například strahovské koleje Českého vysokého učení technického v září navýšily cenu o 16 %, začátkem března o dalších 15 %, to znamená, došlo celkem o 31 % navýšení během jednoho semestru. O třetinu když se vám zvednou náklady a máte na to nastavený nějaký limit, tak z čeho to mají ti studenti prosím vás pokrýt? Studenti se zdražováním zásadně nesouhlasí.

Tady je potom otázka, kdy mladí lidé často volí například Pirátskou stranu. A tady bych chtěl říci na kameru tedy, aby si mladí lidé rozmysleli, kdo za nimi stál, kdo jim umožňoval určité benefity, kdo nechce, aby tyto benefity byly zrušeny a kdo prostě zvedne ruku pravděpodobně zítra, nebo pozítří, nebo kdy se dostaneme k tomu hlasování potom dále ve druhém a třetím čtení, pro ty věci, které budou vlastně pro ně přítěží.

Mnoho studentů v České republice se poslední léta potýká s nárůstem duševních potíží. Jednou z možných aktivit, které podle odborníků pomáhají mladým zvládat vztahy ze studia, jsou sportovní aktivity. Kolega Babka o tom zde také hovořil, prostřednictvím paní předsedající. Bohužel i v této věci vláda vlastně vůbec nehledí na to, že existují nějaké statistiky, které říkají, že tam je ta psychická zátěž a že ty sporty pomáhají. Najevo vláda to nedává, a že si nejen u mladých neváží duševního, respektive jejich fyzického zdraví, vládní pětikoalice se rozhodla zvýšit DPH na sport o 2 procentní body. To znamená, v této věci já tady opravdu nevidím jediné pozitivum toho úsporného balíčku, respektive možná tam něco ušetříte, ale v tom finále tam bude velké minus, protože potřebujeme, co nejvíce mladých lidí aby nám studovalo. A jestliže těm lidem budete házet klacky pod nohy těmito negativními opatřeními, tak je to určitě kontraproduktivní.

Jako druhou věc, kterou jsem si vytáhl z toho balíčku, je daň z nemovitých věcí, kdy dochází k dvojnásobnému navýšení a pravidelné valorizaci této platby, pakliže to bude schváleno. Zvýšení daně z nemovitosti na zhruba dvojnásobek se dotkne drtivé většiny českých domácností, protože struktura vlastnického bydlení v České republice je zcela odlišná od zahraničí. V České republice bydlí ve vlastnickém bydlení zhruba 80 % české populace. Proto nelze porovnávat daně z nemovitých věcí mezi jednotlivými zeměmi EU. Tady se často setkáváme s tím, že tyto daně jsou nízké, proč bychom je tedy nemohli zvýšit? Jak jsem tady citoval, v České republice je opravdu trendem, že spousta lidí bydlí ve vlastních baráčcích. Já sám jsem z Plzně-severu, kde ve své podstatě je to jedna vesnička vedle druhé, kdy ti lidi prostě buď tam ty baráčky podědili, nebo si je postavili, našetřili si na ně. A tato pravicová vláda, která ve svých zejména předvolebních slibech říkala ústy svých čelných představitelů "nebudeme zvyšovat daň z nemovitosti"- já ty citace tady ještě některé zmíním - tak dneska činí úplný opak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP