(22.40 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

Současné zvýšení odvodů do sociálního systému bude pro zemědělství dalším krokem pro zvyšování cen potravin. Já bych tedy chtěla upozornit, že na svolané protestní akci konané v Praze v Lucerně v roce 2022 proti změnám ve společné zemědělské politice, kde pana budoucího ministra zemědělství zastupoval tehdejší ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který slovně přislíbil před fórem zemědělců prezidentovi Agrární komory Ing. Janu Doležalovi, že odvody do sociálního systému budou pro zemědělství pro toto období zrušeny. A realita - navýšení. Co dělá ministr práce a sociálních věcí? Mlčí, souhlasí, ještě s tím možná přichází a ministr zemědělství nebojuje.

Takže já bych vás chtěla požádat, pane ministře Výborný, abyste jako strana dostáli těmto slibům, které byly dány vaším čelným politickým představitelem, ministrem práce a sociálních věcí, na veřejném shromáždění, protože zástupci odborné zemědělské veřejnosti těmto vašim slibům uvěřili a nyní jsou bohužel všichni postaveni před naprosto jinou realitu.

Nebudu dále číst výčet dalších, dle nás tedy chybných opatření, protože můj kolega pan poslanec Kott včera zcela přesně popsal, s čím nelze ze zemědělského pohledu souhlasit. Vypíchla jsem tyhlety oblasti, které velmi citlivě zasáhnou zemědělský rezort ve všech jeho aspektech a poškodí ho nenávratně. Pokud je vaším cílem boj s velkými firmami, tak se musím smát, protože ty velké firmy ty kroky určitě nevítají, nevítá je nikdo, ale ony je přežijí. Kdo zapláče, budou malé a některé střední firmy nebo samozřejmě podnikající fyzické oblasti (osoby) v oblasti zemědělství. A neříkejme prosím, že jim pomáháme, protože vy je likvidujete v přímém přenosu. A sociální dávky, které chce pan ministr práce a sociálních věcí rozdávat, ty mu všechno prostě nezachrání. Já doufám, že tedy nastane prostor na zemědělském výboru, abychom o tom hovořili, a že vy jako ministr zemědělství se zasadíte o změny v konsolidačním balíčku a podaří se vám přesvědčit pana ministra financí, že tímto Andreje Babiše nezlikviduje, ale potopí spoustu malých zemědělců, kteří si to nezaslouží, protože jsou opravdu dobří. My umíme vyrábět dobré potraviny. Já si těch lidí vážím. Je to práce na celý úvazek, je to práce na 365 dní v roce. Kdo dělá živočišnou výrobu, ten nemá nikdy volno, protože krávu nezajímá, že je sobota nebo neděle ani že jdete ráno do kostelíčka. Kráva má svůj čas a tak to zkrátka je.

Takže já budu ráda, když nám tady zůstane ta živočišná, budou ji dělat velcí i malí a budeme zase patřit mezi ty, kteří byli v té Evropě kdysi nejlepší. Podařilo se to zlikvidovat za jiných vlád, nemůžete úplně za to, ale budu ráda, když budete stát na startu toho, že se to zlepší. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Jako další vystoupí pan poslanec Hubert Lang a připraví se paní poslankyně Marie Pošarová. Máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, nebo ministři, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych i já se vyjádřil k tomu všemu. Vlastně už tady druhý den vystupujeme ke konsolidaci veřejných rozpočtů. Vy tomu říkáte nějaký ozdravný balíček, my tomu říkáme daňový balíček. Já potom v závěru ještě bych i nastínil nějaké řešení, které má hnutí ANO, tak jak my vidíme některé věci, abyste neříkali, že tady pouze jenom kritizujeme.

Když jsem se připravoval na to dnešní vystoupení, já v politikaření nejsem odborník na oblast ani ekonomiky, ale viděl jsem vlastně tu obrovskou materii, tak jsme získali i od našich analytiků určité přípravné materiály. Kolega Brabec, prostřednictvím pana předsedajícího, který tady vystupoval asi před dvěma hodinami, říkal: něco ne, něco určitě ne, s něčím bychom mohli alespoň částečně polemizovat. Já když se dívám do takové té materie toho návrhu, tak dopady zavedení vládního balíčku na mladé lidi, já o tom budu hovořit, tak rozhodně nemůžeme souhlasit s tím, co se připravuje. Daň z přidané hodnoty, změny těch dépéháček, nesouhlasíme, daň z nemovitých věcí, navyšování, to znamená nějaká daň z úspěchu - opět nesouhlasíme. Budu o tom hovořit. Zvyšování daně z hazardních her - ano, tady můžeme v určitých věcech případně souhlasit. Dopady balíčku pro hospodářských růst - z našeho pohledu to bude mít negativní dopad a mnoho kolegů už tady, daleko fundovanějších než já, o tom tady hovořilo. Faktické zrušení stavebního spoření - zcela určitě nemůžeme souhlasit, protože to bude likvidační. Navyšování cen dálničních známek - zcela asociální věc, budu se k tomu také vyjadřovat. Úpravy stavebních... spotřebních daní. Tam některé věci bychom mohli podpořit. Navyšování z příjmu právnických osob - rozhodně nemůžeme souhlasit. Dopady daňového balíčku v době propadu reálných mezd, tak se domníváme také, že to není dobrá věc.

Potom je tady ta naše konsolidace, o které se budu zmiňovat v závěru svého vystoupení. A ty zmiňovaní včelaři, o nich se tady už zmiňovalo několik mých kolegů z našeho klubu, předřečníků. To znamená, já bych se chtěl vyjádřit jako první věc ty dopady zavedení vládního balíčku pro mladé lidi. Potom bych se chtěl dotknout daně z nemovitosti a faktického zrušení stavebního spoření.

Takže k tomu prvnímu. Pětikoalice plánuje mimořádné zdanění studentů. Žádná skupina si tedy opravdu před touto vládou již nemůže být jistá vůbec s ničím. Tato z mého pohledu zcela asociální vláda nemyslí na mladé lidi. Investice do mladých lidí je, přátelé, ovšem investice do budoucnosti České republiky, do vzdělání lidí, prostě aby ti lidé měli jakousi perspektivu, aby chtěli žít v naší zemi, je to vlastně budoucí generace, která bude potom pokračovat v nějaké cestě po nás.

Je zřejmé, že vláda svou deklarativní fiskální konsolidaci založila, povýšila jenom na zdražování a rušení výhod těm občanům, které si vybrala. Máme tady kategorii seniorů, na kterou vy jste se zaměřili, a já tady hovořím o kategorii mladých lidí, kteří jsou, v uvozovkách to berte, také obětí tohoto vašeho ozdravného - z mého pohledu daňového - balíčku. Vláda ihned v prvním roce své vlády snížila slevu na jízdné pro studenty. Takže první rána do vazu pro mladé lidi bylo, okamžitě jste se vrhli na jízdné pro studenty. Původní sleva na jízdném, která činila 75 %, vláda se rozhodla snížit o 25 procentních bodů, tedy na úroveň pouze 50 % z plné ceny. Tento v uvozovkách škrt je přitom velice razantní v zásadě jen pro rozpočty studentů a případně jejich rodin. Státní rozpočet si tímto krokem měl přijít zhruba na 2 miliardy korun.

Já tady mám osobní zkušenost, protože jsem pracoval jako vychovatel na střední průmyslové škole, kde jsme měli vlastně studenty z celého Západočeského kraje, a věřte mi nebo ne, byla to pro ty lidi obrovská finanční pomoc, když prostě ty jejich děti mohly mít tu slevu na studenta při dojíždění vlastně do té Plzně, když dojížděly odněkud z Aše a podobně z těchto míst. Když se potom stalo to, co se stalo, po nástupu vaší lepší, radostnější, pravicové vlády, tak u nás na tom internátě, nastalo poměrně velké zděšení a měli jsme tam dokonce odhlášky, protože ne každý je bohatý, ne každý prostě, jsou to třeba matky samoživitelky, které měly třeba dvě děti na střední škole, a věřte mi, že jsme měli při nástupu do ročníku prostě odhlášky ze střední školy z důvodu, že prostě ta matka nebyla schopna ufinancovat vlastně dojíždění svého dítěte na tu střední školu. Až takhle někteří lidé počítají každou korunu.

Já tady od pana ministra financí slyším milion sem, milion tam, EET zrušení, pohoda, lahoda, prostě je to pod moji rozlišovací schopnost. Ale on se pohybuje v nějakých možná makročíslech, ale když potom si to rozklíčujeme, dostaneme se k těm obyčejným lidem, tak tam každá stokoruna, každá možná i padesátikoruna pro určité lidi, a takové případy jsme tam měli také sociální, tak je prostě pro ty lidi spousta peněz. Podle Ministerstva financí využívají tuto slevu jen ti studenti... Nebo tedy... Naprosto zásadní je zrušení slevy na studenta, tedy slevy, která studentovi alespoň částečně finančně ulevuje. Ročně si student soustavně se připravující na budoucí povolání může odečíst částku 4 020 korun, to je 335 korun měsíčně. Podle Ministerstva financí využívají tuto slevu jen ti studenti, kteří si vydělávají více než 205 600 korun, což odpovídá průměrnému měsíčnímu výdělku cca 17 100 korun. Jenže nad těch 17 000 měsíčně si nevydělávají jenom ti, kteří mají údajně zneužívat systém vysokoškolského vzdělávání. My jsme na to také reagovali, byly to z mého pohledu takové skandální výroky, že někteří studenti vlastně zneužívají ten status studenta jenom k tomu, aby si prostě vydělávali nějaké větší částky a využívali všechny možné odpočty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP