(21.40 hodin)
(pokračuje Jiří Strýček)

Za mě ten důvod je zřejmý. V příštím roce, samozřejmě pokud by došlo ke snížení inflace tak, jak se predikuje, tak inflační daň samozřejmě už nebude tolik jako letos či loni pomáhat vládě stlačovat veřejné zadlužení v poměru k HDP. Letošní a loňská dvouciferná inflace samozřejmě nafukuje i ukazatel HDP, protože tento ukazatel zahrnuje nejen množství vyrobeného zboží a vyprodukovaných služeb, ale i ceny. A tuto cenu, a tím pádem celý ukazatel HDP z definice navyšuje právě rapidní inflace. I rychle se zvyšující dluh se pak ještě výrazněji v navyšujícím se ukazateli HDP snáz rozpouští. To je právě taky jeden z těch důvodů, proč já si myslím, že právě proto vláda přichází s tímto konsolidačním balíčkem právě nyní.

Jak už jsem řekl, inflační daň v podstatě splácejí dnes všichni občané skrytě v podobě dražších potravin, dražší elektřiny pro vlastní domácnost a od příštího roku a dále potom budou občané i firmy čelit vyšším daním i zcela nezastřeně jako důsledek uvedení tohoto daňového balíčku do praxe. Zvýšení daní v podstatě bude mít tak velmi negativní dopad zejména na nízkopříjmovou a podle mě částečně i středněpříjmovou skupinu obyvatelstva v podobě zvýšení daní a dále zvýšenými cenami třeba i za služby nebo výrobky, do kterých se propíše zvýšená DPH. To, že se zvýší nakonec docela dlouhá řádka daní a odvodů, může překvapit jen někoho, kdo naivně věřil vládním slibům, že se daně zvyšovat nebudou, což samozřejmě ještě před několika měsíci, jak už tady bylo několikrát řečeno, tvrdil sám premiér Fiala.

Za mě ani ne tak ten daňový balíček, ale toto je vlastně největší prohra vlády, protože samozřejmě tento daňový balíček nebalíček či reformu nereformu důchodů si tady samozřejmě nakonec prosadíte, ale za mě je to to, že kabinet v podstatě rezolutně sliboval úplně něco jiného, než v současné době činí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji. Dále je přihlášen pan poslanec Ondřej Babka, ale ještě diskuse vyvolala faktickou poznámku paní poslankyně Bereniky Peštové. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla tedy navázat na svého předřečníka a chtěla bych se tady dotázat pana ministra Stanjury, když jsme tady probírali zrušení EET, tak nevím, pane ministře, jestli si to pamatujete, ale měli jsme takovou menší přestřelku my dva ohledně toho, proč k tomu zrušení dochází, a já jsem vás varovala před tím, že dojde k tomu, co přesně řekl můj předřečník, to znamená, že budou preferovány hotovostní platby oproti kreditním kartám. Já jsem vám to tady říkala a vy jste se mi tady dušoval, že k tomu v žádném případě nedojde. Já si to moc dobře pamatuji, klidně bych to steno mohla najít. Nebudu to dělat, protože si myslím, že jste si vzpomněl, protože jste se rychle přihlásil. Já jenom se chci zeptat, jak je možné, že tedy když jste mi říkal, že to nebude mít absolutně žádnou souvislost, proč v současné době já s kreditní kartou už skoro - neříkám nikdy - nezaplatím, ale zaplatím jenom v supermarketech. A když se snažím platit v těch menších krámcích, kde jsem normálně dřív platila kartou, a nebyl to absolutně žádný problém, protože byly propojené s terminálem, tak dneska mi tam řeknou - jedině hotovost. A vy jste se mi tady dušoval, že toto nikdy nemůže nastat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A pan ministr financí.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já si to skutečně nepamatuji, ale nevylučuji, že to tak bylo. Určitě jsem se nedušoval. Já se nikdy nedušuji, ale dobře, to je vaše interpretace. Zeptejte se v tom krámku, neptejte se mě. Když jste přišla do krámku a brali vám tam minulý týden kartu a teď to nejde, tak se zeptejte majitele nebo majitelky, proč to dělají. Ale přesně ta mentalita EET. Za prvé, nemáme čísla. Až budeme mít čísla, tak se můžeme podívat, jestli ten trend je nebo není. Nemáme čísla. Pokud někdo má čísla, ať nám je předloží, podíváme se, jestli jsou věrohodná, jaký je zdroj, vůbec se té debatě nebráním. Ale ta zkratka - kdo bere hotovost, je zloděj... (Poslanec Janulík z lavice: Je to tak!)

Je to tak, říká pan poslanec Janulík. Pan poslanec Janulík, on (nesrozumitelné), říká - kdo bere hotovost, je zloděj. Já si to prostě nemyslím. (Hlasy z pléna.) Já si to nemyslím. Já někdy platím hotově dobrovolně, i když tam platí karta. Myslíte, že to platím zloději? Když se v hypermarketu platí hotově, jsou taky zloději? Prostě ta mentalita, že kdo pouze přijímá platby v hotovosti, je zloděj, je něco, co odmítám. Pokud máte pocit, že někdo krade, tak čiňte to, co vám říkají zákony. Já ten pocit nemám. Až budeme mít čísla, jestli stoupl nebo klesl počet karetních operací - já je fakt nemám - tak pak se o tom můžeme bavit, jestli takový trend nastal, nenastal. Jenom připomínám i pro poslance hnutí ANO, že EET nebylo funkční od března 2020. Od března 2020 bylo EET vypnuto, ne od 1. ledna 2023.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času. A nepřekvapí smršť faktických. Paní předsedkyně Alena Schillerová a poté dvě další. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já si pamatuji, pane ministře, když jste tady obhajoval zrušení EET, tak vaše argumentace byla zásadním způsobem postavena právě na stoupnutí počtu platebních transakcí. Já jsem vám tady říkala, že částečně to bylo způsobeno právě zavedením EET a velkou měrou to bylo způsobeno covidem. Proč jste vypnuli covid, tady nebudu, protože mám jenom dvě minuty, připomínat, to jsem tady připomínala x-krát. A viděl jste tu tsunami cash only? Viděl jste? Já jsem se zeptala. Já jsem seděla v Karlových Varech na takové hlavní třídě, v takové velmi hezké, honosné kavárně, překvapená, že nemohu zaplatit kartou, jak jsem zvyklá. A ptala jsem se té obsluhy velmi zdvořile - proč nemohu zaplatit kartou? A ona mi říkala - co vám na to mám říct? Zkuste se zeptat pana majitele.

Viděl jste ty fronty v Ostravě - vy jste z Moravskoslezského kraje - na tom festivalu, co lítaly po Twitteru? Ty obrovské fronty před bankomatem? Já si nedovolím říct, že kdo nebere karty, je zloděj, ale troufnu si říct - a vy tak často a rádi mluvíte o hodnotách - já chci svobodu. Já chci svobodu v placení. Když chci platit kartou, tak chci platit kartou. A když chci platit hotově, tak platím hotově. Ale tady není svoboda. Tady je tsunami cash only. A před tím zavírat oči těžko byste měl jako šéf státní kasy. Já si myslím, že když se podíváte na plán plnění DPH a na výsledek, tak já bych rozhodně z toho klidná nebyla. Děkuji. (Potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní jenom přečtu pořadí faktických. Ano, paní poslankyně Berenika Peštová jako první, potom pan poslanec Miloslav Janulík a pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, paní poslankyně. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Pane ministře, já jsem se zeptala. Já jsem se zeptala, proč nemohu platit kartou. A bylo mi odpovězeno - když už není EET a nemusíme posílat do toho terminálu, tak vlastně už ta motivace tam není. Takže ve své podstatě - tudíž zrušili terminál, tudíž já chodím a platím - a tedy je pravda, že já jsem si tak zvykla, už to mám v hodinkách, mám to v telefonu, myslím si, že jsme si na moderní techniku zvykli úplně všichni - a neříkám, že to je příjemné, když jste někde v menším městě a musíte zase někam jet pro nějakou hotovost a jinak nemáte šanci. A to je to, co jsem... Ale opravdu, kdybych vám to tenkrát neříkala, že to nastane a že to natlačíte do šedé ekonomiky, protože pak to může být takové to - na skladě zboží a další věci a budeme si hrát s tržbami... a říkám, ano, čísla já nemám, já jenom jsem se ptala, tenkrát jsem pouze vznesla tu obavu a vy jste mi říkal, že toto nenastane, ba naopak, že to nastane obráceně, že budeme víc platit kartami a méně hotovostí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Miloslav Janulík. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuju za slovo, paní předsedající. Pane ministře, vy dobře víte, jak to je. Není to tak, že bych řekl, že kdo chce cash, tak je zloděj, ale kdo chce jenom cash, kdo měl doteď terminály a najednou chce jenom cash, tak tam bych to rovnítko skoro dal. Ta diskuse, si myslím, že je bezpředmětná, protože on to čas rozsoudí, tak jak nás rozsoudí všechny, i vás rozsoudí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP