(22.00 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Potom jste říkal, pane ministře, že opozice strašila. Jaká jsou fakta ale? Tak se podívejme na čísla. Mimochodem by bylo pak dobré říct, kdo konkrétně čím strašil, to jsem tady na vás dával posunky, ale jaká jsou teď fakta? Inflace: inflaci máme třetí nejvyšší. Reálné mzdy: pokles největší, největší pokles ze zemí Evropské unie a ze zemí OECD. Ceny elektřiny a plynu v přepočtu na kupní sílu máme jedny z nejvyšších. Tak my jsme možná strašili - někdy je možná lepší strašit víc, protože i ta koalice se pak zarazí a udělá některé věci jinak, mimochodem. To zase neříkejte. My jsme třeba navrhovali zastropování cen elektřiny a plynu a pan ministr Síkela říkal, že to je populistické, a za měsíc jste s tím přišli sami. Takže jsme vás třeba možná vystrašili a vy jste pak s tím přišli sami. Kdybychom možná strašili víc, tak jste s tím přišli dřív. Ale tohle jsou fakta, co vám říkám, pokud jde o tu inflaci, pokles reálných mezd a ceny energií.

Pak já tam vynechám ty loterie, to si můžeme říct ve druhém, třetím čtení, jaký to má vliv a jaká je negativní externalita v rámci obcí a měst. Nebudu teď zdržovat, stejně tak jako daň z nemovitosti. Vy jste řekl, že daň z nemovitosti je u nás jedna z nejnižších. To je pravda. Počkejte, to je pravda, to já tady neříkám, ale vy to musíte vždycky vzít jako celek. Daň z nemovitostí máme jednu z nejnižších, ale sociální odvody máme zase jedny z nejvyšších, a vy sami hrozně říkáte, jakou máme daňovou kvótu celkově. Když vezmu ty věci, které máme pod průměrem, a zprůměrujeme je, a ty, co jsou nad průměrem, tam nechám být, tak samozřejmě budeme platit na daních, budeme odvádět mnohem víc než všechny ostatní země. To znamená, vytrhnout jednu daň a říct: Ta je hluboko pod průměrem, pojďme to narovnat, je sice pravdivá věc, ale je to výsečově za mě špatně. Tolik stručné reakce na pana ministra.

A teď vlastně, co ten balíček, který jsem tedy nazval balíček zvyšování daně pro občany a podnikatele, co já tam vidím z mého úhlu pohledu - několik prvků. Vy jste říkal, že nebudete zvyšovat daně - já se pak k tomu vrátím detailně - zvyšujete je. Vy jste slibovali, že budete dělat transparentní politiku, a celé i to přijímání balíčku je za mě netransparentní. Vy jste se zlobili v minulém volebním období, když tady byly nějaké návrhy, které působily retroaktivně; tady poněkolikáté - a vy víte, že na to upozorňuji pořád na mikrofon - máte některé věci, které mají minimálně nepřímou retroaktivitu. Chybí mi tam prorůstové opatření, které jste slibovali, protiinflační politika. Za mě ty věci, o kterých teď budu mluvit, jsou spíš proinflační a chybí mi tam podpora podnikání. Slibovali jste podporu podnikání, jde to podle mě proti tomu.

Když začnu tím prvním, slibovali jste nezvyšovat daně - zvyšují se. Ta opatření měla být přece postavena ze dvou třetin na škrtání výdajů a z jedné třetiny na vyšších daních, my se tady poslední tři měsíce ale bavíme pouze o vyšších daních. Ty jsou už uchopitelné, všechno ostatní je nějaký příslib, který se může dvacetkrát změnit. Ještě na začátku roku jste vy i pan premiér, máte to v monitoringu, říkali, že se nebudou zvyšovat daně. To jste říkali, to nemůžete zapřít, a teď je najednou zvyšujete. Za mě tam nejhorší z toho zvýšení je daň z příjmů právnických osob a u DPH je to vodné, stočné, teplo, část léků z 10 na 12 %. Daň z nemovitosti dvakrát tolik, to je spíš symbolické. Nejde o tu absolutní částku, ale je to zase nějaký impulz do společnosti, a mimochodem zrovna tahle daň a i DPH je přímo ukázkově proinflační opatření. Některé ty daně jste měli přímo v kampani, o tom jsem hovořil.

Transparentnost: to mi tam také chybí, pane ministře. Takovýto balíček by měl být přijímán aspoň předvídatelně, nějak konzistentně. Vy jste vypouštěli balonky. Tady připomenu, že dolní sazba DPH bude třeba 14, nakonec je 12. Pan zpravodaj kroutí, že ne - byli jsme spolu v televizi a původně to mělo být 14. Dokonce se říkalo, že vodné, stočné a teplo bude v základní sazbě, to znamená ve 21 %, a já jsem říkal, a bylo to na CNN Prima News, že je to vypouštěný balonek, že to takhle nedopadne a že my pak budeme hrozně nadšení, že to dopadlo lépe. Nakonec to takhle nedopadlo, ano, není to 14, je to 12 a tohle zůstalo v té dolní sazbě. I tak se to zvedlo o 2 procentní body. Půl roku jste o tom jednali, ale potom jste dali pět dní na vypořádání připomínek. A teď já se ptám i za opozici, k čemu my máme dávat pozměňovací návrhy, když vy dopředu oznámíte, tři ministři oznámili, že připravují pozměňovací návrhy po prvním čtení k tomuhle návrhu? Vy jste to vlastně schválili na vládě s tím, že ty pozměňovací návrhy už budete řešit tady. K čemu my máme dávat pozměňovací návrhy? K tomuhle návrhu původnímu, nebo k pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu? To přece je absurdní! To vám přijde jako transparentní?

Ty věci, co už říkaly kolegyně, kolegové - noviny 21 %, časopisy 12, knihy 0. Jaký to dává smysl? Jaký dává tohle smysl? Vy jste řekli, že u DPH nejde o vyšší výběr, ale o větší transparentnost. Kde ji tady vidíte? Voda z kohoutku 10, ochucená s citronem 21, kojenecká - 21 bude, nebude? Na tiskovce jedna koaliční strana řekla, že je to 21, druhá řekla, že to je 10. Tak už se domluvte! Káva 21, mléko 12, potraviny 12, nápoje 21. To je to zpřehlednění? Vždyť se v tom, nezlobte se na mě, nikdo nevyzná! Říkáte, že poklesnou ceny. Tady mám nepřímý důkaz u potravin toho, že to klesne z 15 na 12 %. Mám nepřímý důkaz, že moc ne, protože z knih navrhujete, aby byl pokles z 10 na 0, a rovnou vám vydavatelé, nakladatelé a knihkupectví řekli, že není prostor pro snížení cen knih, případně teď jsem četl, že se sníží maximálně ty, co se stejně moc neprodávají, nebo něco takového, a to je pokles o 10 procentních bodů. Tady je pokles o 3 procentní body v době, kdy vy zároveň zvyšujete daň z příjmu právnických osob o 2 procentní body, takže skoro je to na sázku, kterou už tady mám s kolegou Havránkem, jestli si dobře vzpomínám, že ten letošní rozpočet nebude 295 miliard, je to tak?, že nebude novela, že bude prostě vyšší. Tak jsem skoro ochoten se vsadit, jestli opravdu poklesnou ceny potravin o 3 procentní body.

Třetí bod: retroaktivita. To vidíme například u stavebního spoření, pak to uvidíme u změn v penzijním systému, ale to i u té, co jsme dneska schválili, spotřební daně z motorové nafty. To jsou prostě věci, které nějakým způsobem běží, a vy najednou změníte ta pravidla už pro běžící smlouvy. Já se pak k tomu trochu dostanu u stavebního spoření. To za mě je naprosto nepřijatelné. Naprosto nepřijatelné! Minimálně, minimálně! ta vázací doba šesti let by tam měla být dodržena, pane ministře!

Já to urychluji, pane předsedo klubu ODS.

Prorůstová opatření chybí. Vy jste pořád říkali, že budete dělat prorůstová opatření. Jaká tam jsou? Maloobchodní tržby, když se podíváte, klesají 12 měsíců po sobě. Když teď zvýšíte daně a lidé budou více přemýšlet, za co budou utrácet, samozřejmě ten pokles tam bude dál. Kde je nějaké prorůstové opatření? Já budu rád, když pan ministr na mikrofon řekne, které z nich to je. Za mě bude klesat a klesá agregátní poptávka. Můžeme se o tom pobavit, koneckonců pokles reálných mezd, o kterém jsem se tady zmínil, je největší, nejvyšší ze všech zemí, je toho nepřímým důkazem.

Protiinflační politika: tyhle návrhy - za mě ne všechny - jsou proinflační, protože zvýšení daní se logicky promítne do zvýšení cen zboží a služeb, takže to je proinflační.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP