(17.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No tak kolik my tady máme přepravců? Máme jednoho velkého. Tak samozřejmě navýší ceny a zaplatí to lidi. Tak ale to je bezpředmětná debata, protože to určitě nenastane a vnitrostátní lety asi předpokládám, že nebudete řešit.

Potom tady byla řeč o tabáku. My jsme to tehdy domluvili na tři roky, váš návrh dělat to na čtyři roky je dobrý, s tím souhlasím, to určitě podporuji. Zahřívaný tabák škodí méně, to všichni víme, tak určitě by tam měl být velký... S tím souhlasím, i s těmi dalšími daněmi souhlasím.

S čím nesouhlasím, je samozřejmě hazard. Zakladatel toho béčka ODS řekl, že tam je tolik korupce, že dřív, než vyjde z prvního do druhého patra, tak je zkorumpovaný. To bylo strašně komické. Mimochodem, my jsme tady zničili ty automaty, já jsem byl ten, který zavedl první zákon o hazardu. No a vy tady mluvíte o těch sazbách, internet 35, fajn, souhlas. No a potom tady mluvíte o těch dvou sazbách. No tak co si budeme povídat? Vždycky je to souboj Komárek proti Dospivovi. Vám se líbí Komárek, který tady zprivatizoval Sazku, kterou jsme nikdy neměli zprivatizovat, měli jsme to nechat sportovcům. Na sport dáváte ostudných 5 miliard, my jsme končili s 10,5 a sportovci by dneska potřebovali 20 miliard ročně. Takže to snižujete na 30, takže evidentně pan Komárek vás přesvědčil, že má malé zisky a jdete mu na ruku a Dospiva neuspěl. Tak uvidíme, jak to bude s těmi pozměňováky. Já to nechci ani rozebírat, protože to znám dobře a jako ministr financí, kdy jsem navrhoval navýšení daní z hazardu, tak to jsou největší lobbisté tady a vždycky vyhráli, dokonce i - no ani to nechci moc rozvádět. A já si myslím a souhlasím s vámi, a v tom bych vás podpořil, že bych žádné výnosy z hazardu nedával obcím. Proč? Proč by měly dostávat nějaké výnosy? Stát by měl vzít všechno, mít ten hazard není dobře, je tam 300 sebevražd ročně. Češi, občané České republiky minulý rok prosázeli 670 miliard. To je úplně šílené. Úplně šílené! No a vypadne z toho, říkal jste, navýšení 4,2 miliardy. V podstatě, pokud jsem si to dobře napsal, je to o ničem.

Rybníky, s tím souhlasím, tam určitě máte pravdu. Daň z nemovitosti. Prosím vás, pokud to porovnáváte se zahraničím, tak tam skutečně je to úplně jiné. Myslím, že tam to mají extrémně bohatí lidé, proto je to tam vysoké. U nás to tak není, takže tam si myslím, že navyšování daně z nemovitostí je chyba a není to zkrátka dobře. A znovu opakuji, celý ten balíček je nesmyslný, protože to de facto nic nepřinese, je to úplně zbytečné. Kdybyste poslechli, co my vám doporučujeme, a to jsou příjmy, tomu se vůbec nevěnujete a ještě se vzdáváte těch příjmů. A EET - nebudu to tady znovu vykládat, jak jsem tu už mluvil včera, i paní Schillerová o tom mluvila.

Daň z příjmů právnických osob stoupá z 19 na 21 %. No tak, pane ministře, vy jste taky podnikal, i když jste tedy byl politik, vaše paní podnikala. Tak tvrdit, že z toho vypadne 22 miliard, tak to je fajn. Co si myslíte, že ti podnikatelé budou dělat, když jste jim nepomohli s energiemi. Máme nejdražší energie v Evropě, teď stoupá daň, ti, kteří nemají euroúvěry, tak samozřejmě zaplatí ještě víc. No tak první, co asi budou dělat, když jim to nevyjde, tak sáhnou na lidi a vezmou peníze lidem. Podle mě je úplně zbytečné. Samozřejmě za minulý rok, protože jste přišli s tím nesmyslným windfall tax, musíte být ve velkém balíku. Nevím, kolik vám to hodilo, teď provládní Seznam zprávy - kyperská firma dala krásný rozhovor, jak to bylo úžasné, tak jste nám mohl prozradit, kolik jste zkásnul. A teď od 1. 7. všichni budou platit ty zálohy. A já jsem na to zvědav 30. 6. 2024, na to vyúčtování. Možná nebudete vracet. Já si myslím, že budete vracet a otázka je, jestli dáte úrok těm, kteří mají vysoké zálohy a nebudou mít na takovou daňovou povinnost. No samozřejmě, že jim to nedáte, takže si z nich uděláte jenom banku. Takže pokud to je největší položka, tak co tím chcete dosáhnout? Jsou tady země v Evropské unii, nevím, které mají podstatně nižší daň z příjmů právnických osob a to nemluvím o tom, že velcí kluci to mají všechno na Kypru a v Holandsku a ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, myslím ti oligarchové, kteří vám tady tak pomáhají. Tak tomu vůbec nerozumím, ale dobře, tak jste se rozhodli a myslíte si, že z toho tolik vypadne, tak je to možné.

Zastropování cen energie. No to by mě strašně zajímalo, kde ty peníze přistály, protože my máme stále nejvyšší ceny energií, nejvyšší. To je ta vaše největší a fatální chyba. Když jsem 18. února 2022 panu ministrovi Síkelovi doporučoval, aby to udělal podle Slovenska, tam to dostali občané, teď to ta nová úřednická vláda prodloužila o rok a mají 1450 korun na megawatt, tak tam je celý ten problém. Tam je ta inflace, tam jsou ty extrémní zisky výrobců energií, tam je problém ČEZ. A kdybyste to byli udělali, tak samozřejmě jste si mohli ušetřit plno problémů - udělal to Macron s EDF - že jste mohli vykoupit minoritáře ČEZ. Ne, vy jste jim teď nasypali extrémní dividendu a když zakladatel béčka ODS TOP 09 Kalousek říká, že za to vydal 200 miliard, tak já říkám klidně 250. Tak jste měli jednat s tím Šnobrem. Vy jste ten rozhodující. Kdybyste mu řekl: už nedostaneš nikdy žádnou dividendu, dostal jsi za pět let 30 miliard a vlastní jmění je 200 a dostaneš tady 250, máte 100 % a můžete konečně začít budovat nějakou stoprocentně vlastněnou energetickou firmu, která má v pronájmu terminál v Eemsu na LNG, která má 20 % distribuce plynu, která má lithium, která má zkrátka dominantní postavení a která se topí v zisku. A vy jste to neudělal. My jsme tu dividendu, abyste si vzali, navrhovali 22. A teď samozřejmě, pokud skutečně chcete rozdělit tu společnost a zase odrbat stát, že mu zůstane něco, co nebude produkovat peníze a tu distribuci budou vlastnit zase ti minoritáři, tak to by bylo skutečně maximálně skandální, ale mohli jste to udělat, protože tu elektřinu používají všichni a na většinu výrobků se používá elektřina. Takže to je ten problém.

Stropování cen energií - jaká je záruka? Vy jste dali šíleně vysoké stropy, úplně nesmyslně. Já nevím, proč to nedáte dolů. Samozřejmě jaká je záruka, že tam někdo nepodváděl, že si dodatečně nepodepisovali ty kontrakty a že si neudělali umělé ceny, aby vás zkásli? Jak to budete kontrolovat? Kde jsou ty peníze? Ukažte, kam tedy šly ty peníze. Mě by to strašně zajímalo. Já jsem tam viděl nějakých 44 miliard nebo stovka tam má být perspektivně. Takže to je podle mě chyba a řešení bylo 100 % ČEZu, zastropování na 1500 korunách pro lidi. A samozřejmě u firem jste si to mohli porovnat s okolními státy. Vždyť není normální, že Česká republika minulý rok navýšila export elektřiny o 300 %. Všichni kolem nás mají levnější elektřinu a my vyrábíme levně, Dukovany za 500 korun, že je to odepsané, nemají žádné emisní povolenky, tu šílenost těch šílenců z Evropské komise, kteří ničí ten energetický trh touhle spekulací a určitě na tom někdo vydělává, určitě to není náhoda. Tak jste to mohli udělat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP