(17.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

By byste uspořili, když propustíte všechny členy pětikoalice ve státní správě, hlavně KDU, ti jsou všude, tak víte, kolik by to bylo peněz? Tak šetříte! Nechť premiér nařídí na vládě, jak já jsem nařídil, jenom voda a kafe. Všichni mluví, že jaká je to fantazie tam přijít a teď ty chlebíčky a Fidorka a Ferrero Rocher. Já vždycky, když jsem to viděl na stole, tak jsem řval, proč to tam nosí! My jsme šetřili. Já jsem dělal vlády v šest ráno bez socanů, potom v osm. Všichni snídali doma. (Smích.) Tak začněte šetřit!

Takže vy říkáte, že je nějaká soutěž programů, ale vy žádný program nemáte. Víte o tom, že nemáte žádný program? Já se ptám vlastně, na co máte to programové prohlášení vlády. Já už jsem ho vyhodnotil dvakrát, vy jste ho nevyhodnotili ani jednou. To, co předkládáte, nemá vůbec nic společného s tím programovým prohlášením vlády a vůbec nic společného s vaším programem. Takže vy jste tady použil slova, že zasáhnete občany a firmy, ale nezasahujete sami sebe. Ne, tak Bartoš má čtyři auta, říkali. Psali, že čtyři auta má. Má tam ty poradce. Všichni, kteří neuspěli ve volbách, tak mu teď radí. Všude - já nevím, ministr školství má 16 poradců. Zrušte všecky poradenské smlouvy. Co vám stále radí? Jak vám to radí? No, blbě vám radí! Co jste už předvedli za 570 dní? Co vám radí? Zastavte všechny IT zakázky, zrušte poradenské firmy, dejte pryč ty poradce, choďte příkladem. Ani ty platy jste si nezmrazili. My jsme tady zmrazili jako vláda v září 2021. Vy jste tady hlasovali pro, protože už jste věděli, že Senát to shodí. Tak to jdete příkladem? Nejdete! Vy jste tady tvrdil, že jste něco zvládli, ale podle mě jste nezvládli vůbec nic.

Potom jste správně vypočítával, že budete mít bilion daní, 700 miliard sociálního pojištění, zdravotního pojištění, že se dostanete někde na dva biliony, což je tedy samozřejmě obrovská suma. Takže vy chcete od lidí, aby šetřili, vy berete lidem peníze. Nejdřív samozřejmě důchodcům. Sleva na jízdné. Trapné, že se nestydíte! I těm studentům jste to vzali atd. Teď zaměstnancům. Ale vy nejdete příkladem. Nejdete příkladem! Vůbec! Tam není jeden příklad. Cesty. Tak proč nenařídíte...? Já když jsem byl ministr financí, tak jsem létal do Bruselu economy, desátá řada. To je první řada za byznysem. Až když jsem byl premiér, tak jsem letěl speciálem, protože bezpečnostních důvodů. Ať chodí do zahraničí lidi skutečně, kteří přinesou nějaký byznys pro naši zemi, pro naše firmy a ne nějaké politické výlety na Tchaj-wan a tyhle nesmysly, které akorát přinášejí škodu a nic dobrého pro naše firmy nepřinesou.

Takže vy nešetříte. Mluvíte stále, že my všichni máme šetřit. Ano, my, kteří se živíme za svoje dlouhodobě, tak víme, co je to šetřit. A vy dobře víte, že máte Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Kolik tam máte majetku? Pane ministře, já jsem se zajímal o to, kolik stát platí cizím firmám v nájmu, tak to bylo 600 milionů. Šest set milionů to bylo ročně. Cizím firmám. Tak zkuste se na to podívat. Možná Arajmu najde nějaké toto... Ano, projekt Letňany jste zabili, protože Babiš. Ale projekt Letňany vznikl v kanceláři Macrona v roce 2015, kdy jsem zjistil, že jsou všichni na jednom místě. Vždyť tam máte to metro, které končí na poli, a mohli jste uvolnit stovky bytů. Stovky bytů. A ty synergie. Ale já chápu, že ministr kultury, ten tu není, tak ten sedí v ložnici toho šlechtice v tom paláci. Takže to jste také nechtěli. Takže vy nevíte vůbec, co je to šetřit. Vy nevíte, co je to šetřit! Nejdete příkladem a potom těžko můžete vlastně tohle požadovat od lidí.

Daňové výjimky. Jasně, tak já to nechci tady nějak zásadně komentovat. Pokud vy máte taková čísla, ano, je pravda, že těch výjimek je dost, ale zkrátka si myslím, že to není na místě. Není na místě to rušit a nic to vlastně nepřinese, akorát to vyvolá u lidí ten pocit nejistoty. Ano, školkovné. Jasně, pokud máte takové analýzy. Ferrari. Souhlas, podepisuji. Já jsem o tom mluvil. Já ani nevím, proč my jsme to neudělali, to byla chyba asi. Socani o tom mluvili. My jsme to vždycky chtěli a 99 služebních Ferrari, chápu, podporuji, souhlasím. Ano.

DPH. Tak to je samozřejmě celé nesmysl. To je úplně zbytečné. Mě by strašně zajímalo, jak vy chcete zkontrolovat pokles DPH u potravin z 15 na 12 %? Vyloučeno. Vyloučeno! Nedá se to, je to absolutně mimo. Pokud někdo tvrdí, že se něco stane... Kdybyste to udělali jak Polsku a pan premiér přece jenom s tím Morawieckým až teď do toho migračního podvodu a zrady byl velký kámoš, tak v Polsku to mají na nulu, ano? A v té Biedronce tam údajně, já tam teď nebyl, byl jsem tam jednou, abych tam zjišťoval ty ceny, je tam napsáno, kolik stojí, nevím, máslo teď a kolik stálo předtím, než polský stát snížil DPH na nulu. Mají nulu. Vy se tady chlubíte, že bude dvanáct. Ale dneska naši lidi chodí nakupovat nejenom do Polska, ale i do Německa. Všude v Německu, v Bavorsku, za hranicí všude jsou Češi zaměstnaní samozřejmě a všichni tam nakupují a za dobré ceny. Já nevím, jak je to možné. A já nevím, že vás to neštve jako ministra financí. Vždyť vy přece tam přicházíte o obrovské peníze. A navíc naše firmy, naši lidi jsou šikovní a kreativní, tak teď mají nový byznys, že to vlastně si objednáte, tu Biedronku, a nějaká česká firma vám to doveze. Ano? Takže podle je to fajn, když si myslíte, že to pomůže, akorát mě to překvapuje, že pan premiér vždycky, když - vy vlastně neděláte stále nic. Vy jenom vždycky, když klesne cena PHM, tak křičíte, že jste to zařídili, a když teď klesla, tak proč bychom je nezdanili, když tedy ti občané by mohli z toho profitovat?

Takže stavebnictví - fajn. Dneska ráno tady byla demonstrace mladých lidí, kteří nemají bydlení. Kdo za to může? Ano, o tom se můžeme tady bavit. Hlavně za to může Rusnok, který absolutně nesmyslně navýšil základní sazbu na 7 %, čímž zničil celý hypoteční trh, a dneska mladí lidé, kteří by chtěli mít bydlení, a je to v naturelu našich lidí, chtějí vlastnit - my nejsme v Německu, kde 70 % lidí je v nájmu, tak tady mladí demonstrovali a chtěli vědět, jak to bude. Pan Bartoš ještě nedávno sliboval, jak bude všude stavět, a teď vlastně nově říká, že všichni půjdeme do nájmu. Ano, protože pokud si někdo myslel, že ti soukromí investoři, kteří stavějí byty, že budou dělat nějakou charitu, nebudou! Protože tady samozřejmě je strašně moc peněz, ano, a ty lidi někdo kupuje a potom je pronajímá. Ano, 2+kk nebo 3+kk 37 tisíc základ. A teď vy ještě navýšíte majetkové daně, což je úplně šílené, a argument je samozřejmě lichý, tak já nevím, kde ti mladí budou tedy bydlet. Takže pokud to pomůže, z 15 na 12 % snížení DPH u stavebnictví, tak nevím.

Zdravotní prostředky, tak to samozřejmě neberu moc vážně, protože první, co jste udělali, že jste vzali zdravotnictví 14 miliard, a v podstatě je to úplná katastrofa. Všechny ty projekty, které tam byly, vlastně se nepokračuje. Reforma psychiatrické péče, projekt boje proti rakovině atd.

Potom jste mluvil o spotřebních daních. Vnitrostátní lety. Jasné. Nebudu se vracet do toho, že tradiční demokratické strany s bohatou korupční historií zničily ČSA, které já jsem zachránil od bankrotu, ano, a kdy ještě Topolánek prodal ten podíl Korejcům za cenu jednoho motoru. ČSA - třetí nejstarší letecká společnost na světě, a tu jste zničili. To je vaše dílo tradičních demokratických stran. Podívejte se na LOT, který patří Polákům, a jak funguje. A my jsme to chtěli udržet ve státních rukou, ale bohužel je to pryč. A ta debata, jasně, pokud, a tak jsem tomu rozuměl, jak jste se vyjadřoval, že kdyby to bylo na vás, tak byste samozřejmě zdanil i ten kerosin nebo letecký benzín. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP