(19.10 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Pane poslanče Kučero, prostřednictvím paní předsedající, to bylo velice od vás - jak bych to řekla? - netaktní. Netaktní! Tedy podstatně jiná slova mě tam napadají v té hlavě, ale je to netaktní. Jako to, že si někdo napíše příspěvek a přečte ho tady, proč ne? Vy když vystoupíte s panem poslancem Jakobem, prostřednictvím paní předsedající, tak já vám tedy vůbec nerozumím. Sice mluvíte spatra, ale nikdo vám nerozumí. Takže ono je lepší to mít napsané, než potom tady říkat takovéhle nesmysly, co říkáte vy! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já budu reagovat, protože pan kolega Kučera to bude mít těžké, protože on ví, že já mluvím spatra, nebo mám poznámky z papíru, takže já jsem tomu jeho vystoupení fakt neporozuměl. On ho má tady opakovaně. Jednou mě tady osočil, že moje zpráva nebyla zpráva zpravodaje, i přesto, že jsem důkladně provedl poslance zákonem - patřičně, a to pár hodin poté, co jeho kolega naopak o tom zákonu, u kterého zpravodajoval, nevěděl skoro nic - takže mám podezření, že se domluvil s panem ministrem Jurečkou, který si asi potřebuje odpočinout, protože věděl, že když vystoupí s tímhle výstupem, že se přihlásí celá řada lidí na faktické poznámky, aby na to reagovali, protože tohle podle mě, pane kolego, sem vůbec nepatří. Někdo jede spatra, někdo má poznámky, někdo si to napíše, přečte to, a třeba já si pamatuju, že v minulém volebním období někteří poslanci současné koalice, bývalé opozice, tady četli věci, které s tím vůbec nesouvisí, co si pamatuju, tak to byly nějaké evropské směrnice a podobně. Takže v tomhle, kdybychom to měli vzít z tohohle úhlu pohledu, je to posun v politické kultuře, že zatím všechna vystoupení, která tady byla a zazněla, tak se týkala věci, kterou tady projednáváme. A musím zase říct férově, že pan ministr i většinou nějakým způsobem reaguje, a myslím si, že to je v pořádku. Ale klidně, já nemám problém s tím - navrhněte změnu jednacího řádu, že se tady nebudou moct číst projevy, a jsem zvědav, jak se s tím popasují vaši koaliční poslanci.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je na řadě pan poslanec Juchelka a připraví se pan poslanec Kott. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Dobrý den. Tak jsme se od pana Kučery, vaším prostřednictvím, dozvěděli takovou krásnou podpásovku, pana posměvače Kučery. Je to hezké. Je to vlastně v tom gardu, jak to známe od paní předsedkyně Sněmovny nebo od pana ministra Jurečky, který to použil vůči mně v jedné politické diskusi, a to bylo: Buďte zticha a šoupejte nohama. Já rozumím tomu, že vládní koalice má už od začátku svého vládnutí tak trošičku politický demokratický deficit. To vnímáme samozřejmě napříč politickým spektrem, i občané to vnímají, ale tady u tohoto pultíku má probíhat diskuse. Pokud máte nějakou připomínku, nějakou faktickou poznámku k penzijní reformě, moc rád se s vámi utkám, ale prozatím jste pouze posměvačem. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je na řadě pan poslanec Kott a připraví se pan poslanec Kučera. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji pěkně za slovo, paní místopředsedkyně. Já vaším, prostřednictvím, k panu předsedovi zemědělského výboru. Ona nejsou témata a jsou témata, že ano? Takže ve chvíli, kdy ta témata jsou jednoduchá, si dokážu samozřejmě představit - a vy to, pane předsedo, víte moc dobře a tuhle diskusi jsme spolu vedli - že jsou věci, které se opírají skutečně o zkušenosti. Ve chvíli, kdy se k tomu přidávají nějaké paragrafy, nějaká čísla, nějaké srovnání, si dovolím říci, že lépe je se připravit a nějakým způsobem předávat relevantní informace, než tady vařit z vody. A byť si vážím práce každého, tak si myslím, že je lépe, když sem někdo přijde a říká něco, co je pravda. A to já si myslím, že všichni, kteří tady byli a kteří to četli, si dokážou ospravedlnit sami a nepotřebují, aby je ospravedlňoval někdo, kdo této problematice moc nerozumí. Ale já si myslím, že jsme zbytečně prodloužili diskusi, a jestliže tady je vůle tento zákon projednat, tak si myslím, že bychom se měli vrátit k ratiu věci. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Kučera a připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Kučera: Ještě jednou dobrý den. Mě ta předchozí vystoupení velmi mrzí a skutečně asi si ty projevy budu muset začít psát, protože se jedná o velké nepochopení té mé faktické poznámky, která víceméně měla za cíl pochválit lidi, kteří si ten referát napíšou a pak ho tady přečtou - někdo hůř, někdo lépe, někdo dokonce i procítěně, protože si to doma večer čte, takže se i připravuje na to jednání Poslanecké sněmovny. Já to velmi oceňuji. Ale chtěl jsem skutečně dát pouze takový námět na zlepšení práce, že bychom si to mohli rozeslat mailem, když už to někdo napíše, když už si tu práci dá a napíše, tak že by nám to mohl poslat, anebo ten asistent, který to píše, vytisknout a rozdat nám to do lavic. My si to přečteme, že ano, zefektivní se to, ty argumenty tam zazní a myslím si, že ta práce potom tady bude podstatně taková rychlejší a svižnější. Ale samozřejmě, pokud ta vůle není, já tady dále rád budu ty referáty poslouchat. Rozhodně nikomu nebráním, aby je tady předčítal. Takže mě třeba mrzí vystoupení paní poslankyně Peštové, kterou mám rád a které si vážím, že takto nepochopila. Ale já věřím, že to bylo jenom nedorozumění, a tímto svým příspěvkem že jsem to vysvětlil. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Vondráček a připraví se pan poslanec Lang. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Vážený pane poslanče Kučero, prostřednictvím paní předsedající, už jsme tady nějaký rok, vy nejste nováček, vy jste předseda výboru. Jsem si zcela jistý, že jediný logický důvod, proč jste vystoupil, tak je opravdu, abyste zkontroloval, jestli jsme ve střehu a jestli tady všechno posloucháme, protože žádný jiný logický důvod to mít nemůže.

Vaše vystoupení bylo pochopeno naprosto správně. Vy jste nikoho nechválil a já bych vám jenom chtěl připomenout, že slovo parlament je od slova mluvit, to za prvé, a za druhé, že parlamentní diskuse je jediný legitimní zdroj vlastně potom případně nějakého výkladu nebo vůbec legitimity právního předpisu, a vy to moc dobře víte. Já se spíš divím, že vystupujete jako zástupce strany, jejíž předseda Miroslav Kalousek tady četl celý stenozáznam jiné schůze o Vrběticích. Celý nám ho durch přečetl, když jsme myslím řešili EET, jestli si dobře vzpomínám. Všechny tyhle referáty, jak vy říkáte, byly k věci, nebyly prostě o něčem úplně jiném, tak bych poprosil trošku o nějakou sebereflexi v tomto případě, a jestli chcete posílat ty referáty, tak, pane kolego, já vím, možná to nevíte: psp.cz. Tam jsou stenozáznamy, tam si to můžete vyjet, tam si to můžete vytisknout a po večerech si to v klidu studovat. Ale my ostatní máme opravdu právo to tady říct, a ne právo, my máme povinnost to tady říct, aby to tady zaznělo. Vaše poznámka sem nepatřila, stejně tak jako jsem nepatří to, že bychom si potom posílali maily. To můžeme, ale to můžeme za těmi dveřmi. Tady je pořád ještě Poslanecká sněmovna. Vy se usmíváte, vy to moc dobře víte, takže jdeme dál. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je s faktickou poznámkou na řadě pan poslanec Lang a připraví se pan poslanec Králíček. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Já také k panu Kučerovi, prostřednictvím vás, paní předsedající. Vy jste to tedy rozčísl! Já jsem dneska vůbec vystupovat nechtěl, protože to není moje téma. Na to, jak je to závažná věc, kdy opravdu se hraje o seniory, a kdybyste viděli ty maily, které dostáváme během dne, tak vy jako zástupce zrovna TOP 09 tedy nevím, proč se takto vyjadřujete. Teď tam sedíte v lavici, smějete se. Prostě já si myslím, že to sem opravdu také nepatří.

A každý je nějaký jiný. Prostě někdo má dar, schopnosti mluvit, třeba pan ministr Rakušan. Ten hovoří, hovoří, hovoří nádherně. Sice neřekne ve své podstatě nic, ale hovoří jako kniha. Někdo si to musí připravit. A to, jestli jste tady před chviličkou říkal zase ironicky, že tedy to budou naši asistenti - jak jste na to přišel, že nám to píše nějaký asistent? Možná že to píše vám nějaký asistent. My si většinou svoje projevy píšeme sami, a jestliže někdo prostě se tady úplně necítí, protože já jsem tady také první volební období, a ono opravdu tady vystupovat před lidmi, kdy je to snímáno, a chcete to tady říct, aby to mělo hlavu a patu, tak si to prostě člověk připraví. Já na tom nevidím vůbec nic špatného. Ukažte mi někde v jednacím řádu, že to tam je zakázáno. Přejdeme tedy na britský systém, kde musí hovořit spatra, nemůžou mít nic připraveno, ale pokud vím, tak zatím v našem jednacím řádu nic takového není.

Bylo to zcela nemístné, zcela nepatřičné a prostě opravdu to vůbec nezapadá do toho, co tady projednáváme. Jedná se opravdu o lidi, kteří jsou senioři, o lidi, kteří si nemůžou pomoct, kteří to velice těžce nesou a sledují ten projev. Takže jestli jste si myslel, že to bylo vtipné, jak tady jiné kolegyně běhaly s nějakými vlajkami a podobně, tak za mě to určitě vtipné nebylo, bylo to velice trapné, pane kolego! Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP