(18.00 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Demografie je jasná, v tom samozřejmě se úplně všichni shodneme, že se nám nerodí děti, vždyť meziročně máme o 10 000 dětí méně. Také souhlasím s tím, aby bylo rodičovství po zásluze odměněno, s tím asi nemáme vůbec žádný problém. Ale opravdu tady máme velký nesouhlas s touto novelou zákona, která mění právě tady tyto tři parametry u předčasných důchodů, mimořádných a řádných valorizací.

Do budoucna, co se týká první poloviny příštího roku, pokud přijdou ty změny například i od Ministerstva financí v rámci penzí, tam samozřejmě jsme otevření, budeme o tom určitě diskutovat i interně. A já mám samozřejmě dotaz, který už položila má kolegyně Jana Vildumetzová na pana ministra, a to je, proč tedy máme účinnost toho zákona od 1. 9. a jakým způsobem, protože to má určitě vypočítáno, pokud tady by měla nastat znovu výplata mimořádné valorizace, jakým způsobem se finančně u toho seniora změní důchod, když budeme počítat mimořádnou valorizaci a když budeme počítat mimořádnou valorizaci po tom novém, to znamená po tady této novele, jaký je vlastně rozdíl u nějaké částky, kterou určitě pan ministr má spočítanou, o kolik vlastně dostane díky tady této novele ten senior méně.

Já vím, že tady pan ministr říká nějaké číslo 320 miliard korun, že to bude do budoucna. Já vím taktéž, že například v poměru HDP máme, opravdu jsme spíše v té druhé polovině tabulky, co se týče starobních důchodů na hrubý domácí produkt, a průměrně jsme samozřejmě pod průměrem Evropské unie. Ta vydává mnohem více na důchody z různých zdrojů, než je tomu v České republice.

Proto nemám rád, když budeme... nebo nestrašme prostě lidi, že na starobní důchody do budoucna nebude. To, že se s tím musí něco dělat, to je v pořádku. Každá vláda to nějakým způsobem měla. Já jsem rád, že v tom pan ministr Jurečka je akční a akčnější než například jeho předchůdci. Nicméně jak říkám, nemá to žádný systém v tuto chvíli, žádný kontext, žádné souvislosti. Jenom teď to, co děláme, je, že jsme u druhého čtení novely zákona o důchodovém pojištění, která má za cíl, aby současní starobní důchodci se podíleli na schodku státního rozpočtu, což v tuto chvíli nevidíme v jiných rezortech. Nevíme, kolik se ušetří na obraně, na školství, na vnitru, na místním rozvoji, ale víme, kolik se ušetří na důchodcích na MPSV. Děkuji moc. (Potlesk z lavic zleva.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a vyvolal jste několik faktických poznámek. Jako první bych poprosil paní poslankyni Romanu Fischerovou - která se překlepla, tak bych prosil pana vicepremiéra Jurečku, poté pan poslanec Karel Haas.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já (si vezmu?) faktickou odpověď teď ještě znovu na to, co tady pan poslanec Aleš Juchelka říkal, protože říkal nepravdu, říkal lež. Já už jsem na to upozorňoval před hodinou. Já jsem teď poslal i přímo do WhatsAppu, aby tu tabulku už měl trvale. Od roku 1996 do roku 2022 je celkový deficit systému důchodového pojištění minus 455,9 miliardy korun, pouze sedm let byl v přebytku. Pokud to chcete v číslech, v přebytku byl v roce 1996 - 4,4 miliardy, deficit následně rok 1997 minus 6,5 miliardy, 1998 byl 12,5 miliardy, 1999 minus 19,4 miliardy, 2000 - 19,7 miliardy, 2001 - 18,5 miliardy deficit, 2002 - 18,9, 2003 - 19,9, 2004 je druhý rok v plusu 8,3, 2005 je třetí rok v plusu 6,6, následně už rok 2006 minus 0,9 miliardy, 2007 ještě v přebytku 9,9 miliardy, pak 2008 - 2,6 miliardy a pak je 2009 minus 36,8 miliardy, 2010 minus 35,6 a takhle pokračujeme až do roku 2022, kdy je minus 455,9 ten kumulovaný deficit. V letošním roce je odhadovaný zhruba přes 80 miliard korun deficit a ve všech dalších letech do roku 2050 je plánovaný deficit.

Zaznělo tady, že je někdo hovado - nevím, kdo je hovado, ale já tady jenom říkám konkrétní čísla, fakta. Od roku 1996 do letošního, respektive loňského roku to prostě takto je. Takže prosím pana kolegu Juchelku, aby už nikdy tady neříkal, že ten systém je plus minus vyrovnaný, jestli skoro půl bilionu korun je plus minus vyrovnaný, tak nevím, co jste vy dělal v matice. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za přesné dodržení času. Poprosím pana poslance Karla Haase a poté s faktickou opět pan poslanec Juchelka. Máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát za slovo, vážený pane předsedající. Já jsem neviděl, s čím vystoupí pan ministr, takže já ho můžu jenom doplnit. Na stránkách Ministerstva financí, protože je povinností Ministerstva financí údaje z důchodového systému evidovat samostatně, byť jsou součástí státního rozpočtu, je normálně v kapitole Státní rozpočet, hospodaření důchodového účtu, nebo jsou veřejně dostupná data. Já jsem si je tedy nevytáhl od roku 1996, já jsem si vytáhl od roku 2000 po jednotlivých letech, a řeknu to jenom jinak sesumované, než to uvedl pan ministr. Za 23 let od roku 2000 do roku 2022, za 23 let šestkrát kladné saldo důchodového systému v sumě plus 62,4 miliardy korun, sedmnáctkrát záporné saldo v sumě 490,4 miliardy korun, rozdíl je oněch kumulovaných minus 428 miliard korun. To znamená, myslím si, já nebudu tak příkrý, že bych tady uváděl lež nebo nepravdu, myslím si, že poukazování na udržitelnost nebo údajnou udržitelnost důchodového systému, pokud bychom nepřistoupili k opravdu výrazným změnám v jeho parametrech, tak je minimálně tato informace podle mě nekorektní a nesprávná. Toť poznámka ode mě. Děkuju mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Juchelka, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová a poté pan poslanec Hendrych.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji za tu tabulku. Děkuji samozřejmě jak panu ministrovi z KDU-ČSL, tak i panu Haasovi z ODS. Pokud tedy tam ta kumulace takto vznikla a jste s tím teď v tuto chvíli najednou tak strašně nespokojeni za těch x let, tak jste byli několikrát ve vládě a mohli jste s tím něco dělat. To, že to děláte v tuto chvíli samozřejmě a vymlouváte se na to, že kumulace vznikla v průběhu tady těchto let, já vás samozřejmě chápu, ale mám tady pro vás i jiná čísla. Od roku 2010 do roku 2002 (2022?) náš stát dával na důchody v průměru HDP podprůměrně, co se týká v Evropské unii, a vydržel to tady tento stát finančně i během těch let, o kterých vy jste tady v tuto chvíli hovořili. Bylo to kolem 8,5 %, v roce 2022 to bylo dokonce 7,82 %, kdy to se navýšilo až samozřejmě těmi mimořádnými valorizacemi, ale ne tak o moc, je to něco pod 9 %. Takže náš stát se vždycky staral o starobní důchodce. Ano, dával to z jiných zdrojů, tak jako to dělají jiné státy v celé Evropě, a já se domnívám, že teď říkat: My děláme tady tyto parametrické změny proto, že se za x let nakumuloval tady tento schodek na 450 miliard korun, které se samozřejmě doplnily z jiných zdrojů, protože máme tady nějaký sociální smír a chceme ho, tak si myslím, že to je nefér a že jenom zbytečně matete hlavy s velkými čísly, která už dávno jsou za námi.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, a především, pane ministře práce a sociálních věcí, vy jste tady před chvílí vystoupil, nějakým způsobem jste nařkl našeho stínového ministra práce a sociálních věcí Aleše Juchelku, který se vás ptal na to samé. Dneska jsem poslouchala, jak tady bude probíhat konstruktivní debata. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP