(17.20 hodin)
(pokračuje Andrea Babišová)

Dámy a pánové, dnes stojíme proti rozdělení společnosti, proti finančnímu rozvratu a proti neúctě k našim starším občanům. Musíme se za ně postavit a ukázat, že jsou pro nás důležití. Dochází k velkému rozdělování ve společnosti mezi skupinou důchodců a seniorů na jedné straně a rodinami s dětmi na straně druhé. Má to vážné negativní dopady na obě tyto skupiny obyvatel. Zvýšení nákladů na životní potřeby včetně potravin, bydlení, zdravotní péče vytváří ekonomický tlak na rodiny s dětmi. Ty se často potýkají s nárůstem nákladů spojených s výživou, oblečením, vzděláváním a zdravotní péčí pro své potomky. S tímto zvýšením nákladů se rodiny mohou potýkat i s finančním stresem a obtížně udržovat důstojný životní standard.

Na straně druhé důchodci a senioři mají často pevně dané důchody a omezené příjmy. Zvýšení nákladů na základní životní potřeby vytváří pro ně velkou zátěž. Seniorům, kteří jsou již nyní zranitelnou skupinou, může být ztížen přístup k nezbytným potřebám a může vést ke zhoršení jejich životních podmínek. Rozdělování společnosti mezi rodinami s dětmi a seniory tedy přispívá k prohlubování ekonomických a sociálních nerovností. Tato situace je neudržitelná a vyvolává napětí mezi oběma skupinami těchto obyvatel. Společnost by měla směřovat k solidaritě a vzájemné podpoře mezi generacemi než k vytváření konfliktů a nepřátelství. Nesmíme přehlížet skutečnost, že naše společnost je měřena nejen naším hrubým domácím produktem, ale také na způsobu, jakým zacházíme se svými nejzranitelnějšími členy. Je čas, abychom vzali zodpovědnost do rukou a zajistili, aby naši senioři měli zasloužený klid a bezpečí.

Je nespravedlivé a neetické, že vláda podporuje svými zdroji a prostředky a technickým vybavením včetně finanční podpory válečný konflikt na Ukrajině, přičemž nedostatečně zohledňuje potřeby a životní podmínky důchodců a seniorů. Financování a podpora války na Ukrajině na úkor potřeb obyvatel, zejména seniorů, ukazuje na nesprávné rozdělení finančních prostředků a absenci politické vůle k řešení skutečných potřeb a problémů obyvatelstva. Je nezbytné, aby vláda přehodnotila své priority a zaměřila se na důstojný život pro všechny občany. Odpovědné rozdělení finančních prostředků, podpora sociální spravedlnosti a péče o zranitelné skupiny obyvatel by měla být základním principem naší vlády.

Dámy a pánové, je naší povinností postavit se proti této nerovnosti, proti útoku na naše seniory. Musíme společně bojovat za transparentnost a spravedlivé rozhodnutí a vyzývám vládu, aby se zapojila do konstruktivního dialogu a naslouchala hlasům opozice a občanů. Je naší povinností hájit zájmy naší společnosti a zajistit, aby každý občan bez ohledu na věk měl důstojný život. Nastavení nových parametrů předčasných odchodů do důchodu a snížení valorizace důchodů berou našim nynějším i budoucím důchodcům jistotu, že se jich dožijí ve zdraví a že budou mít finanční pokrytí vysokých životních nákladů, u kterých v této chvíli nevidíme žádnou snahu této vlády o jejich snížení. Společně můžeme dosáhnout změny a zajistit, aby senioři žili v prostředí, které si zaslouží. Děkuji vám za pozornost a věřím, že společným úsilím se nám to podaří. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní poslankyně.

V mezičase došla omluva pana poslance Josefa Kotta, omlouvá se od 16.30 do 17 hodin z pracovních důvodů.

A s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Nina Nováková. Prosím, váš prostor.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, mám tři krátké poznámky k vystoupení paní poslankyně Babišové. Ta první zní: Už jsem se tady o tom zmiňovala několikrát: senioři nejsou žádný balík. Všichni na tom nejsou stejně. My právě touto rétorikou jim v podstatě vnucujeme, že jsou bezmocné oběti nějakých politických hrátek.

Druhá poznámka: opakovaně tady zaznělo postesknutí nad zrušením slev na cestovném, na jízdném. Protože pořádám pravidelně kulaté stoly, které nazývám Senioři aktuálně a kam zvu i zástupce Rady seniorů České republiky, dvakrát na kulatém stole jsme toto probírali a stanovisko Rady seniorů České republiky je: Pro nás je důležitější, aby zůstaly například slevy na jízdném pro studenty. Čili vůbec to nebyla žádná jaksi razantní reakce ze strany seniorů, měli bychom se také trošku bavit s těmi seniory, já k nim patřím.

A pak bych si také dovolila poznámku. Neustále se tady říká o tom, že stavíme rodiny s dětmi proti seniorům, ale já čtu to, co říká pan ministr práce a sociálních věcí. Prosím, nejsou jen senioři, jsou i rodiny s dětmi, a to podle mě není rozdělování společnosti, ale spojování.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a my se vracíme k řádně přihlášeným. Paní poslankyně Lenka Dražilová a dále se může připravit pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Tak jenom reakci na paní kolegyni Novákovou: řekla bych, že opravdu není senior jako senior, když jste říkala, že se také považujete za seniora, tak asi ty příjmy jsou úplně jiné.

Chtěla bych říct, že protože to tak asi všichni vnímáme, tak tím všichni začínáme. To, co vláda chystá, opravdu není důchodová reforma, jsou to jen jakési parametrické změny důchodů a klidně to můžeme nazvat úsporné důchody. Řekněme si na rovinu, tento penzijní balíček se dělá jenom proto, aby naplnil státní rozpočet. Je to omezování seniorů, lidí, kteří se nemohou aktivně bránit tak jako jiné skupiny lidí, kterým kolem roku 1989 bylo třicet, čtyřicet let a dneska jsou to penzisté. Generace lidí, kterým určitě vděčíme za jeden z nejlepších přechodů od socialistického k tržnímu hospodářství, a tito lidé opět slyší, že si žijí nad poměry. Smutné je, že celá debata o takzvané důchodové reformě není ze strany vlády ani trochu racionální, ale je postavená na dojmech. Tvrzení, že důchodový systém by bez tohoto zásahu zkrachoval, zní pro občany jistě děsivě a žádný tvrdý důkaz pro toto tvrzení není.

On to tady zmiňoval už pan kolega Radim Fiala. Naopak, podle zprávy Národní rozpočtové rady z roku 2022 je podíl starobních důchodů na hrubém domácím produktu 7,7 % a v nejobtížnějším období po roce 2058 to bude 11,5 %. Jen pár let poté ale tento podíl zase klesne, předpokládá se 10,5 % HDP. A to přece jasně ukazuje, že důchody samy o sobě asi nebudou tím, co by mohlo rozvrátit veřejné finance. A víte, jaký podíl k HDP dávají ostatní státy? Tak například Itálie 15,9 %, Francie 13,6 %, Rakousko 13 %, Polsko 10,6, Německo 10,2, Maďarsko 8,5. Česko, jak už bylo řečeno, 7,7 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP