(17.10 hodin)
(pokračuje Andrea Babišová)

Není to vše. Drahé potraviny, které zatěžují rodinný rozpočet našich seniorů, jsou dalším šokujícím důsledkem této takzvané reformy. Vládní tvrzení, že potraviny poslední měsíce zlevňují, jsou stejně nedostatečným tvrzením jako nedávno udělená rada občanům České republiky jezdit nakupovat potraviny do Polska. Mnoho z nich se ocitlo v pasti, kdy se jim nedostává na to, aby si mohli zajistit základní potraviny pro sebe a pro své blízké. Jak se můžeme nazvat civilizovanou společností, když nedokážeme zajistit svým seniorům základní životní potřeby? Je to dva dny, kdy na Seznam.cz vyšel tendenční článek, jak si naši senioři žijí dobře a kolik si za své zvýšené důchody nakoupí potravin. Mohu říct, že takto dobře si žije pouze 20 % seniorů, 80 % seniorů si opravdu takto dobře nežije a takové nákupy nedělá, jak bylo v tendenčním článku uvedeno. Zdražování potravin má tedy zásadní dopad na skupinu důchodců a seniorů, kteří často disponují pevně stanoveným rozpočtem a jsou závislí na pravidelném příjmu z důchodů. Když ceny potravin rostou, jejich omezený rozpočet se stává daleko hůř a hůř udržovatelným. Někteří senioři jsou odkázáni na specifickou dietu nebo potřebují určité potraviny z důvodu svého zdravotního stavu. Navíc senioři trpí různými zdravotními problémy a je potřebná pro ně vyvážená strava jako přístup kvalitních a živinami bohatých potravin. Mnoho důchodců a seniorů - je pro ně také obtížné cestovat do vzdálených supermarketů či farmářských trhů, kde jsou pro ně potraviny levnější. Mají omezenou mobilitu a závisí na dostupnosti potravin v místních obchodech. Zde jsou ceny potravin vysoké, nemají mnoho možností si najít levnější alternativy.

A co drahé energie? Kvůli špatnému zastropování cen se naši senioři dostávají do situace neúnosných nákladů za elektřinu a teplo. Je to velice skandální. Místo, aby vláda chránila nejzranitelnější občany naší společnosti, vykořisťuje je a bere jim veškerou naději na důstojný a bezpečný život. Drahé energie kvůli špatnému zastropování cen. Situace má zásadní negativní dopad na obyvatele, zejména na důchody a seniory - vysoké ceny paliv, výroba elektrické energie a plynu je to vážná zátěž do jejich omezeného rozpočtu. Vysoké ceny elektřiny, s těmito problémy chodí dneska senioři k nám do poslaneckých kanceláří, kde nám ukazují, jak se jim skokově zvedly zálohy za elektřinu. Uvedu příklad. Seniorka, 78 let, byt 1+0, má zálohy na teplo 4 400 korun. V této chvíli, když se přestěhovala do většího bytu kvůli tomu, že má pohybové omezení a pohybuje se na vozíku, zvedli jí ceny na 9 600 korun měsíčně - zálohu na elektřinu. Se svým důchodem, který má, jsou prostě tyto ceny opravdu vražedné, a tato seniorka mi přijde plakat potom do poslanecké kanceláře, jakým způsobem dál má žít.

Je nezbytné, aby vláda přijala opatření, která budou chránit tyto zranitelné skupiny obyvatel před nárůstem cen energií. Je třeba zlepšit regulaci trhu a zajistit spravedlivé zastropování cen energií. Vláda by měla aktivně jednat s energetickými společnostmi a provést reformu, která omezí jejich možnost nekontrolovatelně zvyšovat ceny.

Velkým nešvarem, s kterým se v této chvíli potýkáme, je neúcta k seniorům. Nevidíme žádnou úctu. Je nepřijatelné, aby naši starší občané byli považováni za druhořadé, kteří jsou odkázáni jen sami na sebe. Zrušení slev na jízdném, které jsou pro mnoho seniorů důležité, je jasným projevem neúcty a ignorování jejich potřeb. Neúcta k seniorům se může projevovat ve formě diskriminace při poskytování zdravotní péče, může se projevovat v jejich sociálním okolí. Důchodci jsou marginalizováni a izolováni, což má negativní dopad na jejich duševní zdraví a pocity sounáležitosti. Dostatek sociálních aktivit a nedostatek respektu a porozumění ze strany mladších generací může vést k pocitu osamění a deprese. Dalším projevem neúcty je nedostatečná péče jejich potřeb a zajištění jejich důstojnosti. V mnohých případech jsou seniorům upírány základní potřeby, které by měly být dostupné, jako je pomoc při domácnosti, péče o zdraví či dopravní služby.

Neúcta k seniorům přetrvává také v právní oblasti, kde jsou jejich práva a zájmy často opomíjeny. Může se jednat o nedostatek právní ochrany v případech zneužívání, finančního podvodu nebo nekalých praktik z důvodu důchodových systémů. To vede k nejistotě a nedůvěře seniorů v právní systém a ve veřejnou instituci. Je důležité také investovat do vzdělávání a osvěty, které by změnily veřejnou percepci seniorů a jejich přínosu společnosti. Jejich bohaté životní zkušenosti, moudrost a příspěvek společnosti měly by být uznány a měly by být oceněny. Je třeba podporovat mezigenerační dialog a aktivně pracovat na budování inkluzivní společnosti, ve které se seniorům dostane plného respektu a úcty. V neposlední řadě je třeba posílit sociální síť a zajištění důstojných životních podmínek - to zahrnuje dostupnost cenového bydlení, kvalitní zdravotní péče a sociální život. Je naší povinností jako společnosti zajistit, aby se toto seniorům náležitě dostalo.

Důsledky těchto opatření se promítají i do našich úřadů práce. Drahé energie a bydlení způsobují nárůst počtu seniorů, kteří se ocitají v situaci hledání práce, dokonce brigád, a pomoci státu ve formě sociálních dávek a příspěvku. Je to začarovaný kruh, tedy tato vláda zavinila svými rozhodnutími.

Nesmíme zapomínat na rozdělení společnosti, které se prohlubuje. Senioři jsou často postaveni do opozice proti rodinám s dětmi. Místo aby se naše společnost snažila najít rovnováhu a podporovat všechny své členy, dochází k dalšímu štěpení a narušování vzájemné solidarity.

Nemůžeme ignorovat také problémy s pozdní výplatou důchodů. Naši senioři jsou ve stresu, nevědí, kdy a zda vůbec dostanou své důchody, a mezitím jsou bombardováni upomínkami o nezaplacení zdravotního pojištění. Je to nepřijatelné a vláda by se měla stydět za to, jak zachází s těmi, kteří svou práci již odvedli.

Situace na úřadech práce je velice tristní. Špatně fungující IT systém, platově podhodnocení zaměstnanci, ohrožení bezpečnosti na úřadech práce a nutná placená ochranka, přetížený systém - to vše způsobuje, že v dnešní době máme okolo 100 000 žádostí na výpočet důchodu na České správě sociálního zabezpečení, z toho 25 000 skoro po termínu, a mezitím, než dojde k výpočtu a k vyplácení prvního důchodu, lidem přicházejí upomínky, a jediné, co byli schopni ministr práce a sociálních věcí pan Jurečka společně s panem premiérem jako zodpovědní činitelé této vlády udělat, byla dodatečná omluva. Všechny naše požadavky, návrhy a argumenty opoziční byly smeteny ze stolu a zůstalo opět jenom u lží a nenávisti vůči občanům naší vlasti.

Samozřejmě neopomeneme chudobu, ta se dotýká zejména samostatně žijících důchodců. Je smutné, že ti, kteří by měli mít klid a důstojnost ve svém stáří, musí čelit ekonomickým těžkostem, nedostatku prostředků na základní životní potřeby, a to často i z důvodu odchodu partnera.

Naši senioři nejsou a neměli by být rukojmími této vlády. Jsou nositelé našich historie, hodnot a zkušeností, zaslouží si naši úctu a péči. Je naší povinností bojovat za jejich práva a zlepšit jejich životní podmínky. Dámy a pánové, je nezbytné, abychom se vzepřeli této neúnosné situaci. Musíme hájit jejich zájmy a bojovat za spravedlivé důchody, dostupné léky, cenově dostupné potraviny a snížení nákladů na energii. Navrhovaná ústavní žaloba hnutí ANO na mimořádné valorizace je jasným pokusem postavit se proti znevýhodňování našich současných i budoucích seniorů. Nesmíme toto dovolit. Měli bychom se proti této snaze postavit a prosazovat spravedlivé a důstojné zacházení s našimi staršími spoluobčany.

Poslední věcí, o které bych chtěla hovořit, je zrušení slev na jízdném. Zrušení slev na jízdném pro skupinu důchodců a seniorů má výrazně negativní dopad na jejich mobilitu, finanční situaci a celkovou kvalitu života. Tato sleva slouží jako důležitý mechanismus podpory pro ty, kteří jsou ve stáří závislí na veřejné dopravě. Jízdné a náklady na dopravu tvoří významnou část rozpočtu mnoha důchodců a seniorů, kteří disponují omezenými finančními prostředky. Zrušení slevy na jízdném znamená, že se pro ně stává veřejná doprava mnohem méně dostupnou a přístupnou. To může vést k omezení jejich možnosti cestovat, přemisťovat se, což způsobuje jejich izolaci a omezení sociálních kontaktů. Pro mnoho seniorů je veřejná doprava klíčovým prostředkem k zajištění základních potřeb - nákup potravin, návštěva lékaře či kultura. Ztráta slevy na jízdném znamená, že mnozí seniorští občané budou nuceni přehodnotit své výdaje a v některých případech omezit nezbytné cesty. Jak potom mám vysvětlovat svým voličům a seniorům, jak mají naši občané chápat, když se z tisku či z jiných médií dozví, že v letních měsících odjíždějí ukrajinští občané zpátky do své vlasti na dovolenou či návštěvu svých domovů a příbuzných za zvýhodněné jízdné ze státního podniku Českých drah? Zrušení slevy na jízdném pro důchodce a seniory je neodůvodněným opatřením, které zhoršuje jejich životní situaci a omezuje jejich možnosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP