(15.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Řešení přitom není až tak nereálné, jen je třeba problém s důchody řešit ve vícero rovinách. Nepomůžou jednoduché účetní triky, které předvádí zoufalá Fialova vláda, tedy na straně příjmů zvýšit daně, odvody a na té druhé nevalorizovat důchody, udržovat úmyslně inflaci, drahé energie, vysoké výdaje státu jak na cizince, tak na vlastní správu. Stát se musí naučit nacházet příjmy i jinde než ve výběru daní, ať už je nazýváme jakkoliv.

Příklady tady zmiňuji pravidelně. Srovnejme Deutsche Post a Českou poštu. Německá pošta a její dcery německému státu peníze vydělávají, a vydělávají je dokonce i České republice. Česká pošta je bezedná ztrátová studna, jelikož spadá pod vedení Ministerstva vnitra, které vedou nekompetentní politici, v současnosti je to ministr Rakušan z hnutí STAN. Německý stát nebo spolkové německé státy mají samozřejmě podíly v mnoha dalších ziskových firmách včetně Volkswagenu, který vlastní kdysi českou Škodovku. Největší podíl v mateřské společnosti Daimler, která vlastní Mercedes a další, má například Kuvajt. A mimochodem, tu naši Škodovku nepřímo spoluvlastní s Němci i katarský stát. Volkswagen Group z 20 % vlastní stát Dolní Sasko a 17 % patří Kataru. Uniká mi jeden jediný důvod, proč v takových či podobných firmách nemá ani haléř Česká republika. Proč většina výdělku plyne z České republiky do zahraničí, a ne českým občanům? Pak se nedivme, že v Německu mají vyšší důchody. Není to tím, že by tam měli větší produktivitu, to přece už dávno není pravda, ale je to proto, že firmy přelévají uměle peníze do svých mateřských zemí, takže Češi pracují na německé důchodce. Myslím, že bychom se nad tím měli zamyslet. Vláda by v prvé řadě měla pracovat pro své občany a pro své důchodce a případně aby stát měl nějaké peníze z investic i třeba v cizině. Proč by na nás nemohli teď nějakou chvíli zase pracovat Němci? Ostatně, dluží nám přes 15 000 miliard za válečné reparace. Česká vláda by měla mít alespoň odvahu Němce o zaplacení dluhu požádat, jako to bez ostychu udělali Řekové nebo Poláci. Připomeňme si, že náš nárok je oproti jejich nezpochybnitelný a Němci ho také nikdy nezpochybnili na rozdíl od českých politiků a novinářů.

Po tisíciletí moudré státy a moudří panovníci nespoléhali na daně, ale hledali další přímé vlastní zdroje příjmů. Když Karel IV., otec vlasti, chtěl zajistit univerzitu, daroval jí pole a lesy, aby měla vlastní nezávislý příjem. Stát musí začít investovat do projektů, které mají ziskový potenciál, tak jako to dělají chytré státy na celé planetě. Daňovou zátěž nejde zvyšovat donekonečna a současně ani sociální pomoc nelze donekonečna snižovat. Tudy prostě cesta nevede. K tomu je mimo jiné třeba nastavit i systém. Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu pan Kala nedávno řekl to, co cítíme všichni: Česká republika přešla z tržní ekonomiky do plné ekonomiky dotační. Jen v letech 2014 až 2022 se u nás vyplatilo na dotacích 750 miliard korun a velká část vyletěla oknem. Proč? U příjemců začíná převládat snaha dotace vyčerpat bez ohledu na přínos pro ekonomiku. To jsou závěry Nejvyššího kontrolního úřadu. A proti tomu si nastavme zrcadlo, jak právě politici Fialovy vládní pětikoalice, ale i hnutí ANO a Andrej Babiš se neustále zaštiťují dotacemi, pořád říkají: dotace. Je to dotační mantra. Ale už i Nejvyšší kontrolní úřad potvrdil to, co já léta tady říkám a byl jsem za to napadán, že v podstatě ty dotace jsou využívány neúčelně, a dokonce v zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu je napsáno, že často účelnost těch dotací anebo ten účel je splněn třeba jenom z 10 % - to je neuvěřitelně nízké číslo. Takže bych chtěl požádat, abyste přestali tady lhát o těch dotacích, protože dotace jsou cesta do pekel, a kdybychom si ty peníze tady nechali sami v České republice, i těch 10 %, tak nejenom že nebudeme muset odvádět do Evropské unie, ale těch 10 % si využijeme ještě tady po vlastní kontrole pořádně. Takže s těmi dotacemi je to úplně jinak. A znovu zdůrazňuju, že jsou to závěry Nejvyššího kontrolního úřadu zveřejněné letos a je to za období 2014 až 2022, není to za poslední rok až dva, je to za opravdu dlouhé osmileté období. Takže takto to je a takhle bychom si měli tady nalít čistého vína. Je to přesně tak, jak jsem na to upozorňoval. Takže jste tady prošustrovali neskutečné stamiliardy, doslova stamiliardy, protože na dotacích bylo vyplaceno 750 miliard korun, stamiliardy úplně, a vůbec to nesplnilo ten účel, na který byly ty dotace určeny. Takže tohleto je systém, který tady celou dobu podporují probruselské strany, to znamená všechny jiné, než je SPD, tady v Parlamentu, a my tady na to jediní upozorňujeme. Tak pak se taky samozřejmě nemůžeme divit, že potom za této neodpovědné politiky jsou tady finanční problémy.

A jak to souvisí s důchody? Zcela napřímo, ekonomika má peníze na důchody vydělat, nikoliv je vyčerpávat. Dotační politika peníze nejen odčerpává, ale v mnohých případech ekonomiku oslabuje. Jeden zemědělec se médiím svěřil, proč nebere dotace - protože aby mohl dotace brát, musí produkovat přesně podle plánu. Jak toho sklidí, vyrobí a vyprodukuje víc, než je povoleno v jeho škatulce, dotace musí vracet. Dotační pravidla přímo nutí, abyste podnikání upravovali a omezovali podle daných pravidel - zcela účelově a ke škodě svojí i celé ekonomiky.

Příjem státu je jedna věc, ta další je změna v samotných důchodech. Stát důchodem zajišťuje své staré nebo bezmocné občany, kteří splnili státem nastavená pravidla. Tento důchod musí stačit na důstojný život, na nájem, jídlo, ošacení, na kulturu a sociální život ve stáří. Tento důchod by měl být minimálně ve výši hranice chudoby dané pro Českou republiku, aby pod touto hranicí staří lidé neživořili. Ale jak víme, v současné době stav takový není v České republice, takže řada našich občanů žije na nebo pod hranicí chudoby, dokonce se říká, že je to více než milion občanů České republiky, to znamená každý desátý občan v České republice. A za to nese samozřejmě odpovědnost nejenom Fialova vláda, ale i předešlé vlády.

To, co je třeba říct v neposlední řadě, že současně s výše uvedeným by stát měl začít zlevňovat život nejen sám sobě, ale také občanům. Po léta jsou tu samozřejmě energie, voda a telekomunikace a já říkám za SPD na rovinu, že je zcela namístě zestátnit ČEZ, voda by se měla vrátit po zločinné privatizaci zpět do rukou měst a obcí, a co týče telekomunikací, tak by měl stát poskytovat alespoň prostřednictvím státní firmy alternativní službu a tím by jednoznačně a ihned snížil ceny na trhu. Když ČEZ bude prodávat elektřinu za kilowatthodinu za 2 až 3 koruny, vydělá přímo na těch 3 korunách, lidem a firmám sníží náklady, lidé následně budou potřebovat méně sociální pomoci a firmám zbude víc na investice i na daně - a stát opět vydělá. Mimochodem, zestátnění ČEZu, odkup podílů minoritních akcionářů, už odborníci vykalkulovali, že by to přišlo cca na 200 miliard korun, takže i ve světle těch peněz, toho, co tady předvádí Fialova vláda, v podstatě to není ani žádný velký náklad, protože samozřejmě zisk pro české občany tou formou, že by potom mohla vláda plně přijmout odpovědnost za distribuci, za výrobu a za cenovou politiku, co se týče elektrické energie, to by se v podstatě našim občanům vrátilo velmi rychle.

Po dlouhá léta tu máme kvůli dosavadním neschopným vládám jedny z nejdražších telekomunikací. Máme předraženou vodu, máme předražené bankovní služby, máme předražené i potraviny a další zboží, které, světe, div se, na Západě mají levnější, přestože vydělávají více. A opět to je jednoduchá matematika: snižte ceny jídla, energií, telekomunikací a podobně a nebude třeba o tolik zvyšovat platy ani důchody. Vy pomáháte spekulantům škubat občany a firmy, jak se dá, a pak křičíte, že důchodci toho moc projedí. To je dost odporné a vina za vše padá na hlavu vaší a - pravda - i všech minulých vlád. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP