(13.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Protože jste byl, pane předsedo, posledním přihlášeným s přednostním právem, jenom se zeptám, jestli jsem na někoho nezapomněl, kdo by se hlásil s přednostním právem? Asi tomu tak není, tak přistoupíme k tomu, že budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 71. schůze Poslanecké sněmovny, jak vám byl písemně předložen.

Hlásí se pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, spíše vzhledem k důstojnosti toho, jak lidé dobíhají do sálu, poprosím o tříminutovou přestávku, protože jsme nevěděli, jak projevy opozice budou dlouhé, tak aby se sem dalo v klidu a míru dojít a nemuseli jsme si lámat nohy na chodbách. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Je tu žádost o přestávku, čili vyhlašuji přestávku do 13.43.

 

(Jednání přerušeno od 13.40 do 13.43 hodin.)

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové, je 13.43 hodin, čas na přestávku uplynul. Budeme pokračovat v jednání.

Znovu připomenu, že nyní budeme hlasovat o návrhu pořadu 71. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen. Ano, zaznamenal jsem vaši žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se identifikačními kartami přihlásili znovu.

Mezitím načtu omluvu. Od 12.49 do 15.15 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Kobza. Počkáme, než se ustálí počet přihlášených poslankyň a poslanců.

 

Ještě jednou - budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 71. schůze Poslanecké sněmovny.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 3 bylo přihlášeno 176 poslanců, pro hlasovalo 97, proti 79. Návrh byl přijat.

 

A já konstatuji, že jsme schválili pořad schůze.

 

Nyní přistoupíme k prvnímu bodu pořadu, kterým je

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 458/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Pane ministře, prosím, abyste se ujal slova. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych uvedl návrh novely zákona... (Odmlčuje se pro velký hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Rozumím. Poprosím kolegy a kolegyně, kteří se nechtějí věnovat tématu důchodů, aby pokud možno opustili sál a přenesli diskuse jinam, aby bylo možné v důstojnosti předložený návrh projednávat.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Dovolte mi, abych tedy uvedl stručně návrh novely zákona o důchodovém pojištění. Jsme ve druhém čtení, já jsem představoval tento návrh, myslím si, že velmi podrobně, na úvod prvního čtení, ale dovolím si alespoň udělat krátkou rekapitulaci těch podstatných změn, které v této novelizaci navrhujeme. Upravujeme především oblast problematiky předčasných odchodů do důchodu a upravujeme problematiku valorizací, o kterých jsme tady vedli na začátku letošního roku mnoho diskusí.

Důvodů, proč k tomuto kroku přistupujeme, je několik. Jednak jsou to důvody, které souvisí s celkovou reformou důchodového systému tak, aby ten systém byl udržitelný i v dlouhodobém horizontu za příštích deset, dvacet, třicet let, aby i pro budoucí generace dětí či vnoučat dnešních starobních důchodců se ten systém...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane ministře, já vás přeruším a ještě jednou poprosím všechny kolegyně a kolegy, aby se buď ztišili, nebo přenesli hovory mimo jednací sál Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Tak aby se dokázal ten systém postarat důstojně a dobře i o budoucí důchodce za dvacet, třicet, čtyřicet let, aby průběžný systém dokázal opravdu fungovat i v návaznosti na změny, kterými procházíme jako společnost, to znamená delší doba dožití, méně dětí, které se narodily současné generaci, a podobně.

V této novelizaci, která není celkovou důchodovou reformou, ta přijde na podzim tohoto roku na vládní úroveň a v prvním poletí příštího roku ji budeme projednávat v Parlamentu, tak toto opatření, tato novelizace se týká opravdu pouze těch dvou věcí, jak jsem předeslal, tedy změny u předčasných starobních důchodů. Tady ty změny jsou ve čtyřech oblastech, kdy se navrhuje, abychom zkrátili možnost pro odchod do předčasného starobního důchodu na maximálně tři roky před dosažením věku.

Zvýšíme i úpravu, která se týká krácení procentní výměry. V dnešním systému je odstupňovaná ve třech úrovních, tady ji sjednotíme na úroveň 1,5 % za každých chybějících 90 dnů.

Dále navrhujeme také upravit i nutnou dobu pojištění pro přiznání tohoto důchodu na dobu 40 let. Tady si dovolím jenom poznamenat, že dnešní starobní důchodci nebo dnešní generace našich spoluobčanů, kteří odcházejí do starobního důchodu, mají v průměru pojistnou dobu 44,5 roku, takže ta podmínka 40 let je podmínkou, která je pro naprosto drtivou většinu lidí, kteří se ve svém životě chovali zodpovědně, splnitelná a dneska ji tito lidé splňují opravdu s velkou rezervou.

Dále navrhujeme také ještě jedno opatření, a tedy nevalorizovat procentní výměry předčasných starobních důchodů po dobu, kdy je pobírán předčasný starobní důchod. Budou se valorizovat pouze základní výměry, takže tady tato část bude valorizovaná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP