(13.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A co kdybyste už konečně vyřešili Sýrii, aby se ti lidé mohli vrátit domů, aby byl Marshallův plán, aby se ta země dala do pořádku? Já vím, že je tam diktátor, ale přece musíte najít nějaké řešení, ne? Takže Evropská unie je pro nás důležitá, exportujeme 87 %, Schengen je pro nás důležitý, ale my musíme, vážení spoluobčané, ve volbách zvolit lidi, kteří budou bojovat za české zájmy v Evropském parlamentu. A do Komise - tak já nevím, koho vláda pošle do Komise za české zájmy. Protože já jsem přesvědčen, že zájmy občanů České republiky jsou shodné s většinou zájmů občanů, členů Evropské unie. Podívejte se, jak vypadá brexit, Velká Británie, kolik tam chybí těch lidí? Miliony, mají problém. Já chápu, že Velká Británie byla naštvaná, ta byrokracie, vždycky diktát, a místo toho, aby Evropská rada měla hlavní slovo, a ne Komise! To jsou úředníci, úředníci nikým nevolení! Podívejte se, jak se oni vyjadřují! Oni jsou víc než nějaký prezident nebo premiér nějaké země! A o tom to je. Takže my jsme jasně řekli jako hnutí ANO: Udělejme referendum na migraci! Proč ne? My jsme byli solidární, naši lidi byli solidární a my jsme podpořili vládu ohledně solidarity s ukrajinskými uprchlíky, ale je potřeba, aby ti lidé u nás pracovali, aby nezneužívali dávky a aby byla samozřejmě nějaká jasná informace, co vlastně u nás dělají a jakým způsobem na našem území pobývají. Česká republika musí sama si zvolit, kdo u nás bude bydlet a žít, ano?

To, že pan premiér totálně nezvládl předsednictví, neudělal ten deal a říká: Ano, já chci 40 miliard pro Českou republiku, my jsme se postarali o Ukrajince, mě to stálo 40 miliard, dejte mi to. Ne teď, když jsem ho stokrát vyzýval, aby to udělal, v rámci předsednictví, to byla ta pozice! Teď, že zablokoval něco a ještě rozbíjí Vé čtyřku... Vé čtyřka měla obrovskou sílu a já se divím, že vůbec nechápe - ano, chápu, Orbána všichni nesnášejí, ale co Morawiecki? Vždyť to byl vzor pro pana premiéra! Ano, i Turów mu dal za hubičku, vzal ho do vlaku, ale nenaučil se od něho nic. Proč stále naši lidi nakupují v Polsku? A nejenom v Polsku potraviny, ale i v Německu? Proč tam mají DPH nula. A tak dále.

Takže plno věcí a zkrátka téhle vládě se nedaří. Některé ty věci jsou úplně neuvěřitelné, takže já chápu, že jsou všichni posedlí antibabišem, a ty sektory samozřejmě trpí, protože ta nenávist je obrovská a vůbec ani nepochopili, o co jde. Takže tady je článek: "Vláda chce škrtat desítky miliard dotací, které ale stát vůbec nemá." Jak je to možné? Já tomu nerozumím, jak je to možné? Chce ušetřit 50 miliard na dotacích. Nesplnitelný úkol. Ministerstvo průmyslu má příští rok ušetřit 20 miliard, ale zároveň nesmí uspořit 22 miliard. Takže to je zase jenom lež. A co je nejhorší, je, že tahle vláda sama nic nevytvořila. My jsme jim nechali Národní investiční plán do roku 2050. Je to 20 000 projektů za 8 000 miliard. Ministr dopravy má tedy štěstí, že zdědil ten rezort, protože bylo připraveno 300 kilometrů obchvatů a dálnic. A teď čtu článek, to je sice ze serveru ZET doprava: "Nejsou peníze na obchvaty u Českých Budějovic." Jak je to možné, že nejsou peníze? Musí být peníze! Vždyť vláda by měla pochopit, že investice znamenají růst HDP a HDP znamená vyšší inkaso peněz pro lidi. Takže já bych byl strašně rád, aby vláda pokračovala v těch projektech.

Já nevím, ministr kultury, já jsem se ho ptal minule, že Císařské lázně fajn, a co Nová scéna? Vždyť je připravena! Co Národní galerie? Je připravena. Co Uherské Hradiště, Muzeum totality? To jsem vám taky připravil, to byl můj projekt. S Hermanem jsme tam byli 2016. Tak přijďte aspoň s něčím, co vy sami vytvoříte! Kde jsou investice do zdravotnictví, těch 14 miliard? Jak to vypadá s popáleninovým pavilonem v Královských Vinohradech, jak to vypadá s koncentrací Karláku, kde je porodnice v Bohunicích? A co Svatá Anna? Co děláte pro lidi? Zubaři nejsou, pane ministře. My jsme měli projekt 43 ordinací 24/7, lidi, kdykoliv můžete jít. Ano, a reforma duševního zdraví. A Národní plán proti rakovině.

Takže ano, tahle vláda má samozřejmě za sebou média, proto když tady čtu takový týdeník jednoho oligarchy a mluví o úseku D4 - no, to je Havlíčkovo dílo - kdyby nebylo Havlíčka, nikdy se nestaví. To je první PPP projekt. A je zajímavé, že ten redaktor: samozřejmě nějaký Havlíček nebo Babišova vláda neexistuje. Kritizuje Zemanovu vládu, ano. To první vypadalo na tunel, ale to, že my jsme to všechno udělali, o tom není ani čárka. Ani čárka! Takže bude to otevřeno v prosinci 2024 a my tam potom pojedeme soukromě. Ale to je v pořádku. Já chápu, že jsme byli moc slušní. Moc slušní jsme byli. (Průběžně čte z přinesených materiálů.)

Potom mám tady zajímavý ten rodičák. To fakt jako nechápu. Rodičák - my jsme ho zvýšili z 220 000 na 300 000, v programu jsme měli 400 000. Teď se rok a půl dohadovala pětikoalice o tom, kolik to bude. Nakonec je to tedy o 50 000, ale tady dokonce protibabišovský server píše, že se rodičák Jurečkovi nepovedl. A tady dnešní článek je: "Rodičovský příspěvek se zvedne, ale jen dětem narozeným od roku 2024. No, tak my jsme to taky řešili, ale politik musí rozhodnout spravedlivě." A když si přečtete, co řekl tehdy pan premiér Fiala, cituju, pan premiér Fiala: "Veřejně vyzývám vládu, ať vysvětlí veřejnosti, jaká úvaha ji vedla k takovému konstruktu o zvýšení rodičovského příspěvku, jaký navrhla. Když vláda zvýší rodičovský příspěvek, tak na něj mají nárok všichni rodiče do čtyř let. Proto navrhujeme," říká pan premiér Fiala, nebo předseda ODS tehdy, "aby navýšený rodičovský příspěvek získali rodiče všech dětí do čtyř let." Souhlasím, souhlasím. To je totiž jediné spravedlivé řešení. Podpora rodin je pro budoucnost naší země klíčová. Ano, pane premiére, ale klesá vám porodnost. Nestavíte byty, kašlete na lidi, kašlete na mladé, kašlete na studenty.

Mimochodem, Katalin Novák, když jsem byl v Budapešti, mi říkala, jak to tam oni mají. Studenti, když mají půjčku, mají dvě děti, po dokončení školy odpuštěna půlka. Když mají tři děti nebo čtyři děti, celá půjčka odpuštěna. Obrovské výhody pro rodiny, obrovské výhody. Proč to neudělají? Takže pan premiér nás tehdy vyzýval a my jsme to nakonec tak i udělali, protože samozřejmě to byla složitá věc. Takže ten článek, do kamene tesat tato slova, černé na bílém jsou dostupná na stránkách ODS Léta Páně 1. listopadu 2019. Moudrost pochází od opozičníka, nynějšího premiéra Petra Fialy. S vervou horoval, aby vláda ANO s ČSSD ustoupila od původního záměru přidat jen nově narozeným dětem. Ano, a my, když jsme byli ve vládě a menšinové vládě, tak my jsme se s vámi bavili. Vy se s námi nebavíte vůbec a o ničem. Takže já jen říkám, pane premiére, udělejte pro rodiče a pro děti stejnou věc, jak jste navrhoval za naší vlády v roce 2019.

O panu Bartošovi jsem mluvil, ten říká, že cesta ven z bytové krize je byty nevlastnit. No, super. Já jsem si myslel, že naši spoluobčané chtějí vlastnit, a já myslím, že je to ten pocit jistoty. A teď vlastně ta vláda jim říká: Ne, ne, nebudete vlastnit, protože Rusnok zničil hypoteční trh. Ano, vy jste mlčeli, a teď ještě dokonce, když lidi mají možnost splatit hypotéku dřív, chcete, aby za to platili poplatky.

Váš vztah k mladé generaci: "Studenti budou na daních odvádět více." To je titulek. Potom ani nebudu tady číst všechny články. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP