(13.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tak prosím vás, pokud zase budete psát, že Babiš ničemu nerozumí, tak si to skutečně nechte, protože my jsme v rámci V4 něco dokázali. V roce 2018 jsme zrušili kvóty, 2022, 2021 jsme to odmítli. Vybojovali jsme taxonomii. Vybojovali jsme pro Českou republiku 980 miliard peněz, z toho 42 miliard navíc, protože jsme blokovali Evropskou radu. Ano, tam jde o tvrdý byznys. Můžou si novináři psát, co chtějí, protože zkrátka tak to je.

V debatě o Evropské unii samozřejmě nesouhlasím s tím, co říká pan Okamura. Já si myslím, že je potřeba změnit lidi v Evropské unii, vyhnat ty europoslance, kteří tam i kradou. Kolikrát tam belgická policie zadržela kolik milionů euro, kontrola na EPP v Bruselu, Katar Gate, zkorumpovaná Hohlmeier. Ano, tyhle fanatiky, tyhle zelené fanatiky, kteří chtějí zničit Evropu, chtějí zničit nás, chtějí zničit náš způsob života, naši kulturu, ty musíme vyhnat, i z Evropské komise toho magora Timmermanse, který trvá na Green Dealu. Kam směřuje Evropa?

Tak donuťte konečně, ať Čína sníží emise. Naše vláda řekla, že k Číně se bude chovat podle postoje k Rusku. Tomu rozumím. Jak je možné, že dovozy z Číny do Evropy stále stoupají? Proč máme desetkrát vyšší dovozy než vývozy do Číny? Tak s tím něco dělejte, nejenom kecy a nějaké proklamace, ne? Pokud vím, měli bychom mít stejnou politiku jako Evropa. Některé státy v Evropě vám budou vykládat nějaké věci a v reálu budou mít pozitivní bilanci vůči Číně a vůči Americe. Mimochodem, Evropská unie ještě nemá ani smlouvu se Spojenými státy, když už jsme u toho. Takže samozřejmě tyhle věci jsou úplná katastrofa a bilance této vlády je absolutně zdrcující!

Ještě budu mluvit o některých věcech, které jsou absolutně neuvěřitelné, ale to EET. Takže Karlovarský festival, ano, Thermal, potřebují ho na deset dní. Když jsem to poprvé viděl, co všechno - a dali jsme to do pořádku. Velké téma je EET. ODS nám stále tvrdí, že EET nic nepřineslo. No samozřejmě že přineslo, až 20 miliard do rozpočtu, až 20 miliard. Celá historie EET: my, když jsme skončili druzí ve volbách v roce 2013, jsme vůbec ani nevěděli, co máme dělat, a ptali jsme se lidí, jestli máme být v opozici - šílený, blbý nápad. Potom jsme šli do té vlády a strategie byla nekrást, nezneužívat funkci, nebrat kámoše a EET. Ano, račun z Chorvatska. Pan Honek z Vítkovice Tours, ten mi to řekl a byl jsem tam. Pokud tomu někdo nerozumí, že když dneska konečně to téma je na stole a ODS se snaží říkat: Ne, to nepřináší žádné peníze, tak já vám to znovu vysvětlím. Ten, kdo vám nedá účtenku, může manipulovat tržby. Když má nižší tržby, má nižší daň z příjmu právnických osob, může vyplácet lidi v keši - to jsme zažili za covidu, neodvádí sociální pojištění, ti lidé mají nízké důchody, neodvádí zdravotní. Ano, má v keši černé prachy. Ono to vypadá, že je to teď všude. To není jenom o restauracích.

Moje strategie byla vybrat daně a snižovat daně. Za našich vlád jsme snížili daně o 504 miliard. Zdravím všechny hospodské, aby si vzpomněli, že 1. prosince 2016 jsme, pokud si dobře pamatuji, zavedli zkušebně EET a snížili jsme daně - DPH na jídlo, nealko a potom později na pivo z 21 na 10 %, ale i živnostníkům, kadeřnicím a tak dále. Ano, chtěli jsme, aby všichni platili. Jak k tomu přijdou zaměstnanci, 4,6 miliard zaměstnanců, kteří každý měsíc platí daň a nikdo se jich neptá. Účetní nepřijde a neptá se: Chtěl bys zaplatit daň tento měsíc? Ne, automat. To by bylo spravedlivé.

A teď to EET samozřejmě tady obstruovali, mantra, úplný nesmysl. Já myslím, že jediný ekonom, který tomu tedy rozumí, nebo doufám, že tomu rozumí, myslím si, že tomu rozumí, pan Skopeček z ODS, samozřejmě drží basu, když říká, že EET ne, ale na to jsou čísla. Úředníci vám to zdokladují, to je statistika. Takže vy berete lidem peníze a na druhé straně hned rušíte EET, až 20 miliard ročně. Takže jak jste začali? Brali jste důchodcům, sleva na jízdném, studentům, zdravotnictví - hned 14 miliard - a tak dále. Takže to jsou všechno věci, které jsou úplně jasné.

Abych se vrátil k Evropské unii. Ten průzkum je velice zajímavý a vychází z toho, alespoň mně z toho vychází to, že když se podíváte na statistiku, tak vidíte obrovský propad důvěry českých občanů vůči EU. Víte kdy? Přesně na rozhraní let 2015 a 2016. To byla ta masivní migrační krize. Ano a já jsem přesvědčen, že teď to taky padlo kvůli tomu, protože jenom šílenec může pozvat pašeráky a ilegální migranty do Evropy, jenom šílenec. Po tom všem, co se stalo ve Švédsku, v Německu, v Rakousku, atentáty, přicházejí ilegální migranti, ozbrojení, útočí na ty stráže, tak já si myslím, že to je ono, tahle blbost, pozvání. Ti, kteří to udělali, můžou za ty stovky mrtvých, utopených ve Středozemním moři. To je vaše dílo. Neříkejte, že libyjská stráž. My jsme chtěli libyjské stráži... Znovu opakuji, pane premiére, zjistěte, kde je 32 milionů euro, co Vé čtyřka zaplatila. Česká republika zaplatila 8,5 miliardy. Měli jsme koupit ty lodě. To je boj, to je organizovaný zločin, ti pašeráci. Ti lidé neprchají před válkou, ano?

Takže nedůvěra klesla, ale my chceme změnit Evropu. Hnutí ANO chce změnit Evropu a vymést ty byrokraty, ty šílence z Evropského parlamentu a z Komise, aby konečně pochopili, že jsou tam proto, aby sloužili lidem, ne aby diktovali, kdo ve které zemi má vyhrát volby, aby je ovlivňovali, aby platili neziskovky, aby vydírali přes peníze. Ne, my chceme Evropu, ale Evropa nezvládla ani ten základ - schengenský prostor, obrana Evropy na moři, ano, Frontex. Proč všichni staví ploty? Kyriakos Mitsotakis staví plot, 200 kilometrů. Kolik dostalo Řecko od roku 2015 na ilegální migranty? 3,4 miliardy.

Když skončila Evropská rada a polský a maďarský premiér to zablokovali - ano, zablokovali, vážení pisálkové, můžete si stokrát psát, co chcete - tak proč Meloni, italská premiérka, letěla do Varšavy? No, aby mluvila s Morawieckim o tom, jak by se to dalo vyřešit. Vždyť Itálie dostala 1,1 miliardy euro za ilegální migraci. Ano, nikdo nemá odvahu říct, jak to bylo v Austrálii. Migranti nesmí vyplout. Musí se vrátit domů, na Lampedusu mají poslat velkou loď, ty lidi naložit, postarat se o ně. Ano, to jsme říkali. Postarejme se o ně dohodami - Egypt, Libye, Tunis, Alžír, Maroko. A Erdogan? Ano, Erdogan je asi dobrý byznysmen. Dostal 3 miliardy euro, ale stará se o 3 miliony ilegálních uprchlíků. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP