(11.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A ještě, jak jsem tady slyšel nějaké to bouchání po pravé straně - ano, je potřeba si říci: Ano, bouchali vládní poslanci, a kdo bouchal? Viděl jsem bouchat poslance KDU-ČSL a bylo to v souvislosti té, že jsem říkal, že vláda má mít Českou republiku na prvním místě, a mluvil jsem o tom, že pro vládu je Ukrajina na prvním místě. Ano, takže lidovci jasně říkají: Ukrajina je na prvním místě, přijímání migrantů je na prvním místě a čeští občané jsou jim úplně ukradení. Ano, takto to je a je potřeba to dovysvětlit, protože já myslím, že tady diváci určitě - protože ty záběry nejsou za roh - je potřeba říct, která strana se tady takto vyjádřila, abych to tady dovysvětlil. Takže bouchejte dál a já to vždycky rád dovysvětlím. Když se neumíte chovat a neumíte, když tady někdo hovoří, aby tady k tomu dostal prostor. Ale tak bouchat si tady může, kdo chce, je tady demokracie, samozřejmě, ale samozřejmě rád to vždycky - to je potřeba uvést do kontextu, aby všichni věděli, o co tady jde.

A když už jsem u těch lidovců, vlastně tím boucháním jste mi to připomněli, to je vlastně dobré, že jste se připomněli, protože mluvím o důchodech, a je potřeba zdůraznit, že kdo vede Ministerstvo práce a sociálních věcí, kdo má na starosti sociální věci a důchody - lidovci, předseda lidovců Marian Jurečka. Takže lidovci, ano, ti připravili ve vládě okradení důchodců. Je to tak? Je to tak. Takže děkuji, že jste se připomněli, protože to jsem tady v projevu sice už říkal dřív, ale teď jsem to ještě zdůraznil. Teď je potřeba zdůraznit: jsou to lidovci, KDU-ČSL. Ti připravili, tam napsali ten zákon na Ministerstvu práce a sociálních věcí a to je ten zákon na okradení důchodců, který tady teď máme. Takže jestli si chcete ještě zabouchat, tak si zabouchejte zase při mém příštím vystoupení, znovu mi to připomeňte, já to znovu zopakuji, abych na to nezapomněl. Ale samozřejmě ten návrh je Fialovy vlády jako celku.

Takže o to tady jde. Všichni se shodujeme tady v tom, že je potřeba udělat důchodovou reformu. Zásadní rozdíl je ale v pohledu na provedení této reformy. Zatímco SPD chce důstojné podmínky pro současné i budoucí důchodce, jak jsem říkal, Fialova vláda je chce fakticky okrást. Cesta ale přece nemůže být v tom, že v čase, kdy se kvůli neschopné vládě rekordně zvyšují životní náklady, lidem peníze vláda sebere. Bavíme se tu o bezmocných lidech, o starých, nemocných, nebo dokonce invalidních spoluobčanech, kteří nemají, jak si vlastní silou zvýšit příjem. Řešení přitom není až tak nereálné. Jen je třeba problém s důchody řešit ve vícero rovinách. Nepomůžou jednoduché účetní triky, které předvádí zoufalá Fialova vláda, tedy na straně příjmů zvýšit daně, odvody a na té druhé straně nevalorizovat důchody, udržovat úmyslně inflaci, drahé energie, vysoké výdaje státu jak na cizince, tak na vlastní správu.

Podrobněji se k tomuto vládnímu návrhu, tedy ohledně toho, že chcete okrást všechny důchodce už podruhé v letošním roce, vyjádřím v rozpravě, až bude otevřena rozprava k tomu konkrétnímu bodu. Tady bych rád ještě jednou se tedy krátce zastavil u toho, že jsem řekl podruhé, že chcete už okrást důchodce. Ano, je to tak. Jenom připomenu, že v letošním roce v zimě jste tady navrhli a protlačili na sílu - my jako opozice, my jako SPD jsme tomu bránili všemi silami, ale je nás 20 z 200 poslanců, tak jsme udělali, co jsme mohli, abychom to oddálili - vy jste si tady prosadili okradení 3 milionů příjemců důchodů o slíbenou valorizaci, kterou měli dostat v červnu. To znamená, vy jste okradli všechny příjemce starobních, invalidních, vdovských a sirotčích důchodů v průměru o 1 000 korun. A ono vám to ještě nestačí. Takže vy jste okradli důchodce. Jestli si na to pamatuji dobře, tak jste řekli, že vám chybí na zákonnou valorizaci 19 miliard korun. Přesně tady premiér Fiala, předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová a další říkali, že nemáte peníze, 19 miliard, na důchodce, proto jim musíte vzít slíbenou valorizaci v průměru 1 000 korun měsíčně. Mezitím se ukázalo, že ty peníze máte, a poslali jste desítky miliard na zbrojní zakázky a na Ukrajince. To je politika Fialovy vlády. No a pro SPD - my to máme naopak, pro nás je Česká republika a český občan na prvním místě. A teď zase přicházíte s dalším okradením důchodců, a nejenom důchodců, ale v tom vašem "konsolidačním" balíčku, jak jsem říkal, okradete v průměru, jak říkají ekonomové, každého občana o 15 000 korun měsíčně (ročně). To znamená, důchodcům jste vzali v průměru 1 000 korun měsíčně na slíbené valorizaci, to máte 12 000, teď v průměru 15 000 každý občan ročně, tak to opravdu vy připravujete české občany o desítky tisíc korun ročně teď! O peníze, se kterými oni počítali, o peníze, na které mají legitimní nárok, a my s tím samozřejmě zásadně nesouhlasíme.

Já jsem tedy nestačil zírat, co teď předvedl premiér Fiala z ODS při návštěvě ukrajinského prezidenta Zelenského. Tady bych jenom připomněl, že když tady měl ukrajinský prezident Zelenskyj projev v Poslanecké sněmovně vloni, to byl ten videoprojev, jediní poslanci SPD zůstali sedět a netleskali. Jediní z celé Sněmovny poslanci SPD zůstali sedět a ukrajinskému prezidentovi Zelenskému netleskali. Je to tak, já se k tomu hlásím. Teď si zrovna říkám v hlavě sám sobě, nemám oči dozadu (Poslanec Okamura se otáčí na předsedající.), ale paní Pekarová Adamová už zase chystá určitě, vaším prostřednictvím: Proruský, proputinovský Okamura. Ty vaše zoufalé lži a výkřiky, to je úplně neuvěřitelné, já už se tomu směju, tomu se směje celá republika. Nemáte jiný argument, vždycky si takhle něco vykřiknete. To znamená, pro vás ten, kdo je pročeský, je pro vás proputinovský a ukrajinský. (Před řečnický pultík se s vlajkou EU postavily poslankyně Jílková a Ochodnická.)

Teď jenom popíšu, že tady poslankyně, jejichž jména tedy neznám, ale jsou vládní, tady přede mnou vyvěsily vlajku Evropské unie. Já ji znám, nemusíte vyvěšovat. Já ji znám, protože paní Pekarová už nám ji tady vyvěsila. (Mimo mikrofon jedna z poslankyň s vlajkou EU: Vaším prostřednictvím.) Takže to je v pořádku! Já bych byl rád, abyste tady kdyžtak dodržovaly jednací řád, vážené dámy, protože poslanci mluví na mikrofon. Takže vy mě tady chcete poučovat s jednacím řádem a samy jste ho porušily hnedka v první větě. No nic, já k dámám jsem samozřejmě vždy galantní, takže samozřejmě to už nechám bez komentáře. Ano, politický střet, politické názory, to je v pořádku, politický souboj názorový, ale do toho takto každý jdeme, takže je to úplně výborné. Já ještě udělám to, že si to tady blejsknu, protože tohleto je výborná reakce vládních politiků. (Poslanec Okamura fotí mobilem.) Tak.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Myslím, že byste měl spíše pokračovat ve svém projevu, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: No tak, já si myslím, že... (Předsedající: Pokračujte, prosím.) ... já myslím, že vy tady z toho děláte za vašeho vedení nějakou šarádu. Nemyslíte, paní předsedkyně, že byste měla kdyžtak zjednat pořádek jiným směrem? Protože každý poslanec podle jednacího řádu má právo se v klidu vyjádřit.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To máte, ale já myslím, že tady klid je.

 

Poslanec Tomio Okamura: Dobře, takže já si tady budu také v klidu fotit tu vaši exhibici a to vaše divadýlko. Nastavujete opět pravidla pouze vy, paní předsedkyně, a já se jim pouze přizpůsobuji.

Takže pojďme dále.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak příště opět oslovit podle jednacího řádu: prostřednictvím předsedající. Teď jste promluvil přímo ke mně - ano, vím, že oslovujete mě s velkou láskou a radostí velmi často, ale měl byste při tom dodržovat jednací řád.

 

Poslanec Tomio Okamura: Znovu bych chtěl jenom říci - a teď to tedy postavme do nějakých mantinelů - že my tady mluvíme o tom, že Fialova vláda chce okrást důchodce o slíbené důchody, i současné, i budoucí, že plošně chcete zdražit lidem životy, vládní poslanci v reakci na to tady drží vlajku Evropské unie a předsedkyně Sněmovny, vaším prostřednictvím, tady řeší nějaké podružné věci. Takže to je přesně signifikantní k té vaší politice. Proto klidně stůjte dál, protože já jsem poměrně zkušený řečník, takže mně je to v podstatě úplně jedno, kdo tady stojí, kdo ne. Ale to je v pořádku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP