(9.50 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já nejdu zpochybňovat to, že jste připustila přednostní práva bez bodu, protože to jsme si tady už vyjasňovali a řekli jsme si, že u přednostních práv platí určitá míra tolerance, takže samozřejmě vy jste to umožnila na obě strany, to je v pořádku.

Pan ministr Kupka navrhl bod, ať specifikuje, na který den a v kterou hodinu, kdy bude zařazen. Věřím, že ho zařadí dnes, a pojďme se bavit, my se toho nebojíme! (Potlesk poslanců ANO.) Kdybychom totiž byli tím hnutím, za které nás označujete, tak bychom nebyli připraveni přece podpořit většinově česko-americkou obrannou smlouvu. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já jenom zkonstatuji, je právo navrhovatelů navrhnout, na kdy zařadit. Pan předseda Babiš předtím také nemá navrženo. (Hlásí se poslanec Vondráček.) Prosím, nemáte přednostní právo, nemohu vás připustit. Nemáte přednostní právo prosím. (Poslanec Vondráček hovoří mimo mikrofon.) Chcete-li dát námitku, to samozřejmě přednést můžete, jenom jsem se ujišťovala, protože nemáte přednostní právo. Chcete-li námitku, můžete. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já vznáším námitku, protože samozřejmě přednostní právo musí být umožněno vždy. Ale jinak pro všechny platí, protože je to pokračování schůze, k pořadu schůze by každý měl být přihlášený půl hodinu po začátku. A pan ministr si to rozmyslel v 9.50, takže o takovém... A vy jste se nepřihlásil před 9.30, takže o tom bychom hlasovat neměli. Prostě to usnesení platí pro všechny, i pro přednostní práva, ale samozřejmě přednostní právo může vystoupit. Jde mi o dodržení usnesení Poslanecké sněmovny. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. To je samozřejmě procedurální návrh, který je třeba hlasovat bezprostředně. Takže to já zagonguji, přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, aby se sem přiblížili. Jenom konstatuji, že se v mezičase přihlásil... V mezičase tedy specifikuji, že dal námitku proti řízení schůze pan poslanec Vondráček, což samozřejmě je něco, co se hlasuje bezprostředně. A nyní se přibližují poslankyně a poslanci do sálu a my rozhodneme hlasováním. Prosím o klid v sále. Byla předložena námitka, týká se předložení návrhu bodu panem ministrem Kupkou.

A ještě jednou. Kolegyně, kolegové došli do sálu. Byla předložena námitka. Ano, všechny odhlásím. Prosím, přihlaste se opět svými identifikačními kartami, všichni jste byli odhlášeni.

 

A ještě zopakuji, o čem budeme hlasovat. Byla panem poslancem Vondráčkem přednesena námitka proti řízení schůze.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tuto námitku? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti této námitce?

Šlo o hlasování číslo 43, bylo přihlášeno 159 poslanců a poslankyň, pro 72, proti 86. Námitka byl zamítnuta. S tímto procedurálním návrhem jsme se tedy vypořádali.

 

Nyní můžeme přistoupit k návrhům na změnu pořadu schůze, tak jak byly předneseny. A já připomenu, že jako první přednesl návrh na změnu pořadu schůze pan předseda Andrej Babiš s názvem Změna pozice České republiky k migračnímu paktu. Takto jsem se ujišťovala, že je.

Ještě načtu omluvu, protože to by mělo být zaznamenáno. Omlouvá se pan poslanec Pavel Klíma od 15 hodin z pracovních důvodů.

 

A nyní můžeme přistoupit k tomu hlasování o návrhu na zařazení nového bodu. Problém s hlasováním? Náhradní karta? Dobře. Ještě jenom necháme pana poslance, aby mohl vyjádřit svůj názor hlasováním, aby si zařídil náhradní kartu. Náhradní karta... ještě chviličku posečkáme. S číslem, prosím. Pan poslanec Vomáčka hlasuje s náhradní kartou číslo 35, tak toto je zaznamenáno.

 

A já nyní dávám hlasovat o návrhu nového bodu, který přednesl pan předseda Andrej Babiš. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 44 bylo přihlášeno 162 hlasujících, pro 73, proti 86. Čili tento návrh nového bodu byl zamítnut.

 

A nyní se chce přihlásit pan ministr Kupka, což s přednostním právem může. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Akceptuji faktickou procedurální námitku pana poslance Vondráčka a ten bod, který jsem pojmenoval Šíření strachu, nenávisti a prokazatelných nesmyslů z úst Andreje Babiše načtu v patřičném procedurálním řádu tak, aby to odpovídalo řádu Sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čili stahujete, pane ministře? (Ano.) Navrhovatel stahuje, tímto to máme tedy vypořádáno, všechny návrhy na změnu schůze a můžeme přistoupit k prvnímu bodu dnešní schůze, což je bod číslo

 

100.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb.,
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
(zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 366/ - třetí čtení

Poprosím, u stolku zpravodajů už zaujal místo za navrhovatele pan ministr dopravy Martin Kupka, a taktéž ještě poprosím pana zpravodaje garančního výboru, což je pan poslanec Ondřej Lochman. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 366/3. Ten byl doručen dne 19. května 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 366/4.

A já se nyní táži pana navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Předpokládám, že tomu tak je. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, jde o významnou změnu v pravidlech silničního provozu, která míří k zajištění větší bezpečnosti na české silniční a dálniční síti. Míří k tomu, aby se opravdu podařilo zajistit podobu legislativy, která je jednodušší, která je přehledná, která zároveň kromě prvků represivních přináší i prvky preventivní. Která sází na to, že pokud se podaří normu dobře postavit, tak aby byla logická, aby byla srozumitelná, aby trestala vyššími tresty skutečně ty nejzávažnější přestupky, které mohou vyústit ve vážná zranění s trvalými následky, nebo dokonce ve smrt, že to jsou přesně kroky, které pak mohou vést i ke změně chování řidičů.

To, co ten návrh přináší, je zjednodušení bodového systému, kdy nově budou přestupky zařazeny pouze do tří kategorií oproti nynějším pěti. To znamená přestupky nejzávažnější - šestibodové, středně závažné - čtyřbodové, a potom dvoubodové přestupky. Bude tak jasné, že platí princip dvakrát a dost u těch přestupků nejzávažnějších. Dochází ke zvýšení sankcí, a to už v blokovém řízení na místě, tak také ve správním řízení. Je to odpověď na posun sankcí ve všech okolních státech a zároveň je to snaha, jak jsem zmiňoval, ukázat na to, že nejnebezpečnější přestupky musí v tomto směru opravdu stát trestat vážnějším způsobem. A naopak přinášíme u těch nejméně závažných, které nepředstavují žádné riziko, naopak snížení trestů. Tak podle mého soudu má postupovat stát, který si hledí toho, aby veřejnost takzvaně nevodil za ručičku, ale aby upozornil na skutečná vážná rizika a přizpůsobil tomu systém správního trestání. To je jeden ze základních principů, se kterým přicházíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP