(15.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Protože ty lži, kdy říká, že nebudete zvyšovat daně, přitom celá republika vidí, že je budete zvyšovat a že je zvyšujete, tak to už je opravdu legendární, to už jsou legendární hlášky během několika měsíců úplně. A zajímavé je, že není v žádné zprávě o dezinformacích. Přece v těch vašich zprávách o dezinformacích by měl být v první řadě premiér Petr Fiala, který říká, že nebude zvyšovat daně, přitom je zvyšujete. Ostatně je to asi tři týdny, co jste si tady prohlasovali zvýšení spotřební daně na pohonné hmoty o 1,50 koruny, takže vy dokonce tady zvýšíte ty daně ještě, před několika týdny on do toho pořád tvrdí, že nezvyšujete daně. No to je neuvěřitelný úplně. To znamená, hlavní dezinformátor v České republice je pochopitelně premiér Petr Fiala. Největší dezinformátor současné doby vůbec. Takže to je úplně neuvěřitelný. A to nemám ze své hlavy, protože tohleto koluje samozřejmě už mezi lidmi, že tím hlavním dezinformátorem... Lidé se ptají, proč není v nějaké zprávě o dezinformacích, kterou vytváří Fialova vláda, právě premiér Fiala. To je opravdu neuvěřitelné.

Ale já tady hovořím o tom bodu 6, to znamená právě ten nouzový stav, ohrožení státu a válečný stav. No to jsem opravdu nevěděl, jaká vláda bude tady vlastně vládnout ve finále, když jsem to podával, nebo jak se to vyvine. A vlastně v podstatě si dokonce myslím, že by to referendum bylo už snad lepší udělat i v takové době, protože Fialova vládní koalice je schopná nás zatáhnout do války, i když ve válce nejsme. Je schopná vyhlásit stav ohrožení státu, přestože ohrožení nejsme. Jenom aby se třeba nakupovaly drahé zbraně v Americe, jenom abyste nás štvali do války, abyste vytvářeli pořád strach v lidech. Vaše vláda neustále vyvolává strach v lidech. Vyvolává obavy v lidech. Neustále strašíte lidi, jo, vyvoláváte nenávist, to je přesně Fialova vláda. A opravdu je to problém.

Takže tady jsem to sice napsal, ale ještě jsem zapomněl dodat, že samozřejmě kdyby tento bod vládní pětikoalice zařadila, jako že vy to nebudete chtít zařadit, to referendum, ale bojuju tady za to, tak samozřejmě zase vstřícně, vždyť to není nějaká mantra, dogma, ten návrh SPD. My chceme, aby prostě zákon o referendu prošel, takže přece v druhém čtení je možné podat různé pozměňovací návrhy a lze přece mluvit o nějakém kompromisu. Navíc je to ústavní zákon. A jak víte, tak u ústavního zákona neplatí lhůty na projednání. Takže skutečně nebrání tomu, kdybyste to nechali projít do prvního čtení, aby se o tom tady dlouze diskutovalo a aby se tady jednalo politicky o nějakých parametrech, tak aby to bylo průchodné, protože je potřeba tady ústavní většina.

Tady samozřejmě zase musím říci, že v minulém volebním období se nám podařilo tento můj návrh zákona o referendu protlačit přes první čtení. A byl v druhém čtení. Byl dokonce v druhém čtení. Takže to tedy musím říci, že skutečně je klad. A tady zase musím pochválit tehdejšího premiéra Andreje Babiše, aby si nemyslel, že jenom tady říkám něco jiného, protože za vlády hnutí ANO nám ten náš návrh o referendu nechalo hnutí ANO, protože na tom to bylo závislé, projít přes první čtení. No a tam už se to zaseklo, protože tam zradili hlavně Piráti, protože Piráti měli ve volebním programu, že prosazují návrh zákona o referendu, a měli to i na webových stránkách, včetně možnosti hlasovat o mezinárodních smlouvách, a najednou, když se dostali do Sněmovny, tak skutek utek a z tohoto záměru ucukli. Takže to opravdu byl problém. A dneska, když se ta konstelace změnila a vládne tady Fialova vládní pětikoalice, tak samozřejmě šance na to referendum je už dneska minimální.

Tak dál. Právo hlasovat v referendu má každý občan, který v den konání referenda dosáhl věku 18 let. Tak takhle to je, o tom už jsem hovořil. Jinak o tom z toho minulého volebního období, ano, my jsme tady velmi usilovali o to, aby se to dostalo aspoň přes to třetí čtení, ale k tomu už nedošlo. A tu většinu jsme tady na to měli přitom. Takže to zase vytýkám samozřejmě vládě hnutí ANO z minulého volebního období, protože mohli jsme to poslat do toho Senátu, ale bohužel kolegům z hnutí ANO už se nechtělo. Takže bohužel samozřejmě mohlo to odejít do Senátu, toho černýho psa, pardon, toho černýho Petra, černýho Petra by dostal tím pádem Senát a už by se nemohli na nic vymlouvat. Protože v minulém volebním období to bylo tak, že tady bylo ANO, ČSSD, KSČM a SPD a Piráti, to byly strany, které deklarovaly, že by zákon o referendu nějaký chtěly, ČSSD, ale tam to byla jenom kamufláž, to víme, protože pak přišli s návrhem, tuším, 800 000 podpisů a kvorum a 2 miliony lidí u referenda, takže schválně to udělali tak, aby žádné referendum nikdy neprošlo, i kdyby prošlo, tak aby žádné neplatilo, takže tam to byla lež, tam to byl podvod, tam to byl politický podvod. Ale ten zbytek, kdybychom na to tlačili, kdyby byla vůle na to, my jsme tu vůli měli, ale bylo nás málo, měli jsme jenom 22 poslanců, tak samozřejmě bychom těch 120 poslanců tady na to získali. Ale prostě jste nechtěli. Takže tohleto je ten stav.

Jinak podívejme se na to, za jakých podmínek by bylo rozhodnutí v referendu přijaté. Tak rozhodnutí v referendu by bylo přijaté a závazné ve smyslu článku 9, ten ještě přečtu následně, hlasovala-li pro návrh nadpoloviční většina hlasujících, jestliže se zároveň referenda zúčastnilo alespoň 20 % občanů České republiky oprávněných v referendu hlasovat. No, už jsem to tady říkal v úvodu, že to moje přesvědčení je, aby tam nebylo kvorum účasti žádné. Je to přesně to, jak to bylo u toho jednorázového referenda při tom vstupu do EU. Ale jak vidím, tak tady poslanci jiných stran měří dvojím metrem a jednou pro ně má hlas občana větší váhu, někdy menší, podle toho, jak se jim to hodí účelově. No tak jsme tam dali v SPD 20 % občanů, abychom nějakým způsobem vyšli vstříc tomu, aby těmhletěm poznámkám, z mého pohledu nevhodným, ale dobře, aby získal aspoň nějakou šanci ten zákon o referendu, aby třeba prošel. Ale vy jste prostě úplně proti zákonu o referendu, to je problém.

Závaznost rozhodnutí přijatého v referendu. To je velice důležitá pasáž, protože to je jedna z klíčových otázek, na kterou se zapomíná u těch zákonů o referendu, protože někdo totiž říká, a to jsou přesně ty fígle, proto se tady u toho opět pozastavím trošku delší dobu, že zákon o referendu ano, ale ne závazný. To je ta pointa. To je další ten politický podvod na voliče, který předvádí někteří jiní politici z jiných stran. To znamená, nechají občany, aby tady měsíce sbírali podpisy, nechají je ve volném čase, aby prostě bojovali za nějaké téma, a pak tito elitářští politici by rádi nechali občany přijít k referendu, miliony občanů třeba, nebo statisíce, a pak jim udělají tůdle nůdle, ukážou na ně dlouhý nos a řeknou: ale my se podle toho řídit nebudeme, nebude to závazné. Takhle to chtějí právě ti rádoby demokrati. Ale tohleto je fakt podlý, já už jsem tohleto slyšel několikrát, to znamená, ještě by zneužili občany, zneužili by jejich čas, aby se těm občanům tihleti politici vysmáli co nejvíc do obličeje, tak je nechají jít ještě si dělat referendum, a pak jim řeknou helejte, ono to vlastně není závazný, my na vás kašlem. No tak to je úplně podlý. To je ještě horší, než když někdo, nějaký politik, řekne na rovinu: nechceme referendum. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP