(17.50 hodin)

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. I já mám dotaz na pana premiéra. Mohu se zeptat, co znamená návratové sponzorství? Je to jako výpalné? Proč by třetí země měly brát migranty, když si z Evropy dělají sociální systém? Další by mě zajímalo, jestli se také projednávala návratová politika a jaké vlastně bylo řešení? Protože pokud vím, tak odmítnutých migrantů zůstává více jak 40 % v Evropě a zatím nikdo nepřišel prostě s řešením.

Co se týče - mám dotaz na pana ministra. Pane ministře, když vlastně jste skládal slib, že budete zachovávat ústavu a zákony a že slibujete na svou čest, že svůj mandát budete vykonávat v zájmu všeho lidu - upozorňuju, všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí - tak v průzkumech vlastně je, že lidé odmítli migrační reformu politiků, takže vlastně vy jste porušil slib. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan ministr Rakušan a připraví se paní poslankyně Maříková. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju. Já jenom chci předeslat, vím, že si tím ubírám na čase - já odpovídat chci. Ale když tady máme záplavu faktických připomínek, tak mám na odpověď dvě minuty a já se pokouším, ať už s přednostním právem, do toho dostat. Bohužel jsme se nedostali ještě ani k řádnému projednávání. Omlouvám se za to, nevím, jaký jiný instrument k odpovídání zvolit.

Tak za prvé, pan kolega Kettner opět neposlouchal, co jsme tady s panem premiérem říkali. Nejsou pouze dvě možnosti. Řekl jste dvě možnosti, prostřednictvím paní předsedající. Nejsou, jsou tři. Je tady alternativní možnost solidarity, navýšení kapacit, technická pomoc, personální pomoc zemím postiženým migrací. To v tom paktu je. Doslovně jsem vám to tady citoval.

Další věc od pana kolegy Nachera, pokud se bude soustředit na moji odpověď. V téhle chvíli nemáte pravdu. Pro Ukrajince je aktivována takzvaná dočasná ochrana, což je mimoazylový mechanismus, na který se nevztahují žádné další normy týkající se azylu. To znamená, že Česká republika by nekonzumovala z tohoto fondu žádné prostředky, protože dočasná ochrana jako taková není žádným azylovým mechanismem. A jedna poznámka: o migračním azylovém paktu se vyjednává sedm let. Tohle je výsledek vyjednávání, který trval sedm let. Takže to není tak, že by se začalo vyjednávat někdy v loňském roce.

Dále se pokusím odpovědět na rámcovou pozici. Ano, my jsme vycházeli z rámcové pozice vlády z roku 2020, kterou jsme zcela naplnili. Pan předseda Babiš tady hovořil o tom, že neobsahovala solidaritu. Já vám budu citovat za malou chvíli, že obsahovala solidaritu, vyzývala k odmítnutí relokačních kvót - naplnili jsme - a vyzývala k flexibilní solidaritě - naplnili jsme. To byla rámcová pozice, z které jsme vycházeli v našem mandátu, samozřejmě projednal vládní výbor pro EU a vložil do agendy jednotlivých mandátů. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pane ministře, jenom na upřesnění, já tady žádnou přihlášku s přednostním právem nemám od vás, mám si ji tedy napsat? (Hovor mimo mikrofon.) Já jenom abych vás zaevidovala. Dobře, děkuji.

Takže nyní je na řadě paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pan premiér sice už odešel, ale když to tady tak posloucháte, tak on říká, že chceme být solidární. Ale vždyť my se nebudeme mít ani z čeho vyplatit, když vidíme, jakou politiku tahle vláda vede, tak vy všechny ty peníze prošustrujete, takže zbude už jenom to, že nás tady prostě zaplavíte migranty.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Už žádnou další faktickou poznámku neeviduji. A nyní s přednostním právem tady má přihlášku pan poslanec Babiš. Ale pana poslance nevidím, takže... Dále se tedy zeptám pana ministra, jestli... ano, zapsala jsem to. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Tak děkuju, že jste mě popostrčila, paní místopředsedkyně. A pár odpovědí na otázky, které tady padly, teď už snad bez většího časového stresu.

Ještě jednou - nakonec ta rámcová pozice byla definována v roce 2020. Tehdy byla projednána a vláda z této rámcové pozice neustoupila.

Ptáte se na projednání vládou? Ano, bylo to projednáno vládou. Ale vláda, pokud se v té chvíli nemění rámcová pozice vlády jako takové, vyslovila souhlas konsenzuálním způsobem, projednáním daného bodu, s tímto bodem a není potřeba v téhle chvíli, a budu vám tady citovat i několik paragrafů a postupů, se zabývat přímo hlasováním na vládní úrovni.

K mandátu a projednání. Pozici pro jednání výbor pro EU na pracovní úrovni, kde jsou zástupci ministerstev, dalších institucí státu, parlamentních, parlamentní úředníci, projednal. Byla definitivně dána 7. června odpoledne do systému, byl k tomu volný přístup. Dále už na pracovní úrovni výbor pro EU projednal daný mandát pro ministra vnitra 16. 5. Dva týdny před radou informovali kolegové z ministerstva výbor pro EU na pracovní úrovni o obsahu materiálu i pozici České republiky.

V téhle chvíli ovšem chci říci, že rámcová pozice České republiky se nezměnila a vycházela z mandátu, z platného mandátu, z roku 2020. A ještě jednu opakuju základní předpoklady, takzvanou red line, červenou linii, mandátu z roku 2020. Ta říkala: Red line České republiky je v podobě odmítnutí povinných relokací a zároveň ten mandát schválený vládou v roce 2020, a teď poslouchejte, obsahoval požadavek na zakotvení alternativních forem solidarity. To znamená, my jsme odmítli kvóty a zakotvili jsme alternativní formy solidarity. Jedna z nich je finanční a ta třetí, kterou opomíjíte, byť se ji tady snažím říkat, ale vždycky se mě asi na tu chvilku vypne mikrofon, nebo nevím, je posílení technického zázemí, budování infrastruktury a podobně. A znovu připomínám, tuto formu solidarity Česká republika od roku 2015 pravidelně poskytuje, a to formou projektu MEDEVAC, to formou projektu Pomoc na místě, a to formou, řekněme, v uvozovkách, zapůjčování našich policejních kapacit na exponované vnější hranice Evropské unie.

A pokud se mě ptáte na otázky, které mají vybudit nějakou emoci - bude se potom Česká republika vyplácet, až skončí migrační krize? No, pokud bych já v té chvíli byl ministr vnitra, tak bych rozhodně navrhoval bod C, to znamená alternativní formy solidarity, zajištění kapacit, personální pomoc, kterou už doteď Česká republika poskytuje. A to je forma solidarity, kterou bych doporučoval, ať si Česká republika vybere.

A ještě k jedné debatě a otázkám bych se tady chtěl vyjádřit, zcela věcně. Vy říkáte, že až skončí dočasná ochrana, tak lidé v České republice automaticky přejdou pod cizinecký zákon, tedy nebudou žadateli o azyl. To v téhle chvíli nevíme. Protože dočasná ochrana za prvé může být ještě prodloužena, to nevím, zda se tak stane, nebo nestane. Určitě vás budu informovat o návrzích Evropské komise v tomto tématu. Zatím takový návrh pro další období není. Anebo se bude přicházet s právním mechanismem, který ty, kteří se rozhodnou zůstat na území členského státu, převede do některého z možných režimů. A já říkám, že jednou potencialitou je, aby to byl režim žadatelů o azyl, pokud v České republice budou chtít zůstat. V té chvíli by se migrační azylový pakt mohl vztahovat i v těch benefitech na Českou republiku. Ale to je věc, která není predikovatelná.

Já jsem paní poslankyni Vildumetzové tady poslal anglickou textaci té výjimky pro Českou republiku. Vydržte moment, já se pokusím o rychlý, omlouvám se, velmi neodborný překlad, abych tady nemluvil anglicky na mikrofon v české Poslanecké sněmovně.

V návaznost na článek 7b návrhu o regulaci Evropského parlamentu a tak dále, a tak dále, tady jsou nějaká čísla. Azylový migrační fond. Česká republika po dobu tlaku pocházejícího z ukrajinské migrační krize na Českou republiku bude zcela vyňata z toho společného účtu a bude vyňata z provádění solidarity jiným členským státům po tak dlouhou dobu, dokud bude tento migrační tlak na Českou republiku pokračovat, při vědomí toho, že Česká republika hostí nejvyšší číslo osob prchajících před válkou z Ukrajiny per capita v Evropské unii. - To je to, co bude za tři týdny v tom oficiálním zápisu Rady jako platná pozice schválená ve finálním zápisu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP