(16.30 hodin)
(pokračuje Radek Rozvoral)

Tedy nemáme až tak moc na výběr a ani zaplacení půlmilionového výpalného za jednoho ilegálního migranta nás nezbaví povinnosti vyřizovat v České republice za peníze českých daňových poplatníků žádosti o azyl lidí, kteří přišli do jiné země a nežádají o azyl u nás. Naše policie, zpravodajské služby a soudy asi mají málo práce a hodně peněz, tak jim pan ministr Rakušan přihrál ještě tento zajímavý džob.

Zastánci této nové migrační dohody říkají, že jde o férový, korektní a vyvážený text, který nám zachovává možnost volby. Ano, zde musím souhlasit, ona povinná solidarita je metaforicky řečeno volbou, tedy jakýmsi výběrem mezi smrtí oběšením, zastřelením nebo na elektrickém křesle. Tolik zatím k obsahu dohody, která je pro naši zemi jednoznačně nevýhodná a škodlivá.

Teď k jejím dalším souvislostem, respektive důležitým souvislostem naší podpory této dohodě, k hlasování ministra Rakušana pro tuto dohodu. Jak už bylo řečeno, Česká republika tuto dohodu v osobě ministra Rakušana, který k tomu neměl mandát výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny ani Poslanecké sněmovny jako celku a hlavně k tomu neměl sebemenší mandát od českých občanů, podpořila jako jediný stát Visegrádské čtyřky. Maďarsko a Polsko byly proti, Slovensko se zdrželo. Ano, ani Slovensko, přestože tam je nyní dočasně u moci liberální, dost progresivistická úřednicko-prezidentská vláda, pro tuto dohodu aktivně nehlasovalo. Je to tedy zcela jistě z naší strany zrada na společném postupu a na strategické spolupráci zemí Visegrádské čtyřky, která je naším výsostným národním zájmem a základem jakékoli představitelné rezistence vůči šíleným závazným legislativním opatřením Evropské komise a Evropské unie, ať už se týkají Green Dealu, nebo čehokoli jiného. Současná česká vláda tuto klíčovou formu naší mezinárodněpolitické spolupráce postupně a cíleně rozbíjí, což je zásadní chyba ať už z pragmatického hlediska, jelikož pokud proti nějakému návrhu v rámci Rady ministrů zemí Evropské unie hlasuje přesně definovaný počet států, mohou vytvořit takzvanou blokační menšinu a přijetí takového návrhu zabránit, anebo i z dlouhodobého strategického hlediska, protože partneři z Visegrádské čtyřky si poté, co je tato současná česká vláda několikrát zradila, napříště důkladně rozmyslí, zda nás v orgánech Evropské unie svým hlasováním podpoří, až to v budoucnu budeme potřebovat. Je to ze strany vlády Petra Fialy škodlivá a krátkozraká politika.

Slovenský ministr vnitra Ivan Šimko, který se při hlasování o dohodě zdržel, mimo jiné prohlásil, že pro Slovensko jsou některá její ustanovení těžko akceptovatelná a politicky neprůchodná, a to i po úpravách textu. Polský ministr vnitra Bartosz Grodecki k dohodě prohlásil, že Polsko odmítá platit pokuty za to, že hromadně nedováží do Evropy migranty. Tím je velmi lapidárně a přesně shrnuta podstata nového unijního migračního paktu. Maďarský premiér Viktor Orbán dokonce prohlásil, že Evropská unie chce do jeho země umístit prostřednictvím nové úpravy azylové politiky migranty silou: Brusel zneužívá pravomoci, chtějí umístit migranty do Maďarska silou. To je nepřijatelné. Chtějí nuceně z Maďarska udělat zemi migrantů, řekl premiér Orbán prostřednictvím svého mluvčího Zoltána Kovácse. A ještě jeden hlas z Polska od samotného premiéra Morawieckého: Dokud bude u moci vláda Práva a spravedlnosti, nepřipustíme, aby nám někdo ukládal nějaké migrační kvóty, kvóty na uprchlíky z Afriky, Blízkého východu, Araby, muslimy a bůhví koho dalšího, prohlásil polský premiér.

Ano, v této dohodě, jak jsem před chvílí rozebíral, skutečně myšlenka a pravidlo kvót na migranty existují, byť v jiné podobě než v roce 2015. Nyní jde o kvótu aktuální žádosti o azyl v dané zemi, po jejímž překročení mohou být ilegální migranti přemístěni do jiné členské země anebo za ně tyto členské země budou platit. Takže hovořit v souvislosti s hlasováním pana Rakušana pro tuto dohodu o migračních kvótách je zcela věcné, přiléhavé a legitimní. Nebo chce někdo z přítomných obvinit polského premiéra ze lži? Nedopusťme, aby pašeráci lidí diktovali podmínky Evropské unii - to řekl také polský premiér a já to podepisuji, protože Evropská unie, Evropská komise a vlády jejích západních států s Německem zcela rezignovaly na boj proti příčinám ilegální migrace do Evropy a bojují, a to ještě pochybně a nesprávně, pouze s jejími symptomy a tragickými důsledky.

V souvislosti s hlasovacím podrazem našeho ministra vnitra na partnery Visegrádské čtyřky jsem se zmínil o takzvané blokační menšině v rámci orgánů Evropské unie. O co jde? Jedná se o počet hlasů potřebný pro zablokování jakéhokoli návrhu v příslušné oborové Radě ministrů Evropské unie, která finálně schvaluje závaznou unijní legislativu. Podoba této blokační menšiny může být vnitřně flexibilní, přičemž vždy musí splňovat dvě základní podmínky. Blokační menšinu musí tvořit nejméně čtyři členské státy Evropské unie, které ale zároveň zastupují více než 35 % z celkového počtu obyvatel Evropské unie. Takže záleží skutečně na každém hlasu, v tomto případě na postoji každého členského státu. Proto je tak zásadní, jak bude hlasovat Česká republika. Pro návrh nových migračních nařízení totiž nehlasovaly kromě Polska a Maďarska, které byly striktně proti, ještě Slovensko, Litva, Malta a Bulharsko, které se zdržely. A při finálním hlasování mohou být poměry pro zablokování normy ještě příznivější, protože jednak do té doby v některých členských státech proběhnou volby, po nich se mohou do vlád těchto zemí dostat protiimigrační strany a jinde mohou současné vlády pod tlakem opozice či veřejnosti změnit názor. Pokud by se blokační menšina neposkládala pouze proto, že by se k ní nepřipojila Česká republika, byla by to naprostá tragédie, která by nás na evropské scéně natrvalo poškodila a hlavně by poškodila český stát a jeho občany, současné i budoucí generace.

Kolegyně a kolegové, závěrem se vyjádřím k tomu, proč je pro nás, hnutí SPD, hlasování ministra Rakušana a jednání celé vlády ve věci migrační azylové dohody nepřijatelné nejen obsahově, ale i politicky a principiálně. Dámy a pánové z pětikoalice pokaždé, když se nám nějaký jejich návrh zákona nebo nějaké jejich exekutivní opatření nelíbí - a že je to i prakticky denně - říkají: o tom rozhodli voliči, my k tomu máme mandát, počkejte si, až vyhrajete volby, a pak to klidně změňte. Ano, do jisté míry je to pravda a my jsme třeba také férově panu ministru Jurečkovi při našich vzájemných o důchodové reformě řekli, které její součásti zrušíme poté, až budeme mít vládní odpovědnost. Ale tato migrační nařízení Evropské unie, to je zcela jiná káva, zcela jiný případ. Kolegové, tohle pokud jednou projde, už nikdo z nás nikdy nezmění, to tu s námi bude napořád. To není jednořadové hlasování, to je závazek takříkajíc na doživotí, i pro příští generace.

Mimochodem něco podobného platí pro paní ministryni Černochovou podepsanou pod česko-americkou obrannou dohodu. I když tam jde o dlouhodobý závazek "jenom" na deset let, ale i tak to dalece překračuje horizont dvou dalších volebních období a funkční období minimálně dvou dalších vlád, které přijdou po vás, a na uzavírání takovýchto závazků vy nemáte oprávnění. Nebyly součástí vašich volebních programů, nebyly konzultovány s opozicí, nebyly konzultovány s občany. Mimochodem na škodu by nebyla v obou případech ani konzultace s Ústavním soudem, jelikož se nepochybně jedná o výrazné omezení naší státní suverenity a mohou zde být i další kolize s českou ústavou. Za těchto okolností by o něčem takovém, jako je zásadní změna migrační a azylové politiky Evropské unie s rozsáhlými a negativními dopady na Českou republiku, neměla dle našeho názoru oprávnění rozhodnout žádná česká vláda, nejenom ta vaše, bez předchozího vyjádření českých občanů formou všeobecného celostátního závazného referenda.

Dámy a pánové, vláda Petra Fialy nemá absolutně žádné právo vystavit české občany rizikům přijímání ilegálních migrantů, jehož negativní až brutální dopady dobře známe ze západní a jižní Evropy, ani prohlubovat drasticky státní dluh trvalým placením výpalného za to, že k nám ilegální migranti z jiných států umisťováni nebudou. Obrazně řečeno, nemáte právo na našich občanech a na naší zemi testovat pravdivost výroku legendárního italského básníka Danteho, který zní, že cesta do ráje začíná v pekle. Pokud tato změna unijní migrační politiky bude přece jenom i vaším přičiněním definitivně schválena a uvedena do praxe, je to i jednoznačný důvod k okamžitému odchodu České republiky z Evropské unie. Děkuji za pozornost a v podrobné rozpravě načtu ještě naše usnesení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Stále se ocitáme před otevřením rozpravy. Nyní vystoupí s přednostním právem pan ministr Vít Rakušan. Prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP