(16.10 hodin)

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže děkuju za slovo. No, pan ministr nezklamal. Já myslím, že v žebříčku arogance jste hned na druhém místě. Pan ministr Síkela je ztělesněním arogance, z něho to čiší, a vy jste druhej. Zase jste byl osobní, zase jste útočil, zase jste vykládal nesmysly o Orbánovi. Prezidentské volby? A kdo vyhrál prezidentské volby? Vždyť vy jste vyhráli prezidentské volby. Ta vaše Nerudová, nevím, kam ji teď strčíte, to řekla naplno v televizi. Zatajili jsme, že okrademe důchodce, nebudeme navyšovat. Všechno jste čekali, až váš kandidát na prezidenta, který tady včera vystoupil... Tak jaké prezidentské volby? Vy jste vyhráli prezidentské volby. Vy tady máte novou totalitu i Ústavní soud a všechno. Vy tady zakazujete i mluvit už pomalu, ne? A vy tady řešíte hlavně lex Babiš. Ten psychopat Michálek si myslí, že když udělá lex Babiš dva, že se zbaví Babiše. No nezbaví. Vy jste totiž nepochopili to, že já jsem to myslel vážně! Když jste se chtěli mě zbavit, tak jste mě zvolit, měli jste mě zvolit prezidentem, potom bych pět let nemohl dělat kampaň. A já se na ni těším, na tu evropskou kampaň. A já objedu tu Českou republiku a řeknu lidem, co vy jste způsobili.

Takže vy jste ne manipulátor, vy jste tady citoval nějaká data. Ano, ale vy jste neřekl tu podstatu. My jsme nabízeli peníze za podmínky, že nepřijde ani jeden ilegální migrant! To jste zapomněl říct. Proč jste to neřekl? Manipulujete zase a lžete! Vy mně hlavně nepoučujte. Byl jste tam tři dni s cestou, já jsem tam seděl na těch radách dlouho, vy ani nevíte, vy jste v životě neseděl na Evropské radě, kde sedí premiér Fiala. A doufám, že tam nikdy ani nebudete sedět, protože o tom nevíte vůbec nic! Takže mi tady nedělejte nějaké přednášky o migraci. Já na rozdíl od vás jsem byl všude! (Výbuch smíchu a potlesk zprava.) Nevím, co se smějete. Ha ha ha. Však ono vás to doběhne.

Ano, byl jsem - Frontex. Vy tu vykládáte o Frontexu? Vy jste byl někde na hranici? Nebo co vy tady vykládáte o těch migrantech? Co mají ti migranti na maďarské hranici? Zeptejte se těch maďarských policistů. Jsou ozbrojeni. Chtějí je podříznout, ti vaši migranti! A vy mluvíte o tom, že já cítím krev? Vy se můžete modlit, aby tady netekla česká krev nikdy kvůli syrskému migrantovi, tak jak je to ve Francii. Já vám budu držet palce. A co jste tu manipuloval? Mně řekla televize Nova, že jste tvrdil, že k nám nechodí žádní syrští migranti - to jste tvrdil, to byl živý vstup, vy jste šel po mně - že sem chodí migranti ze Sovětského svazu, řekla ta redaktorka. Tak proč jste hlídal tu hranici ze Slovenskem? Ano, oni jdou přes Českou republiku. Ano.

A tady jde o princip. Takže ještě jednou. My jsme nikdy nedovolili a nesouhlasili, aby k nám, aby do Evropy přišli ilegální migranti. Vy jste to odsouhlasil. Vždyť to je ta podstata. Ten dokument říká, že souhlasíte, že minimálně každý rok 30 000 ilegálních migrantů do Evropy přijede. To je ten princip. Vy mluvíte o nějaké výjimce? No já nevím, kde je ta... Není to podstatné. Podstatné je to, že vy jste měli v programu, že zabráníme příchodu ilegálním, že k nám nepřijdou.

My jsme dokonce chtěli, aby se vracely ty lodě. Ty lodě, které nakládají na linii s Libyí, neziskovky je nakládají na lodě a vozí do Evropy. A ti migranti platí tisíce eur, dokonce lítali do Libye, do Tripolisu. Já nevím, co je na tom směšného. Vy mě tady nepoučujte, já tady můžu mluvit deset hodin o migraci. Vy jste nebyl ani na jedné hranici! (Ministr Rakušan: Byl.) A když já jsem byl v Maďarsku, ano, po tom, co jsme tam poslali našich 50 policistů, já jsem je tam poslal, oni zadrželi 7 000 migrantů i pašeráky, tak vy jste už tak trapní, vy už to - jako neuvěřitelné, tak vy jste jim zakázal se se mnou potkat, když jsem tam byl, měli zákaz, měli volno. Jako neuvěřitelné. Fakt je to jako úplně neskutečné. Takže vy tady vykládáte - ano, MEDEVAC, ano. Ale ten princip a základ byl, že nikdy jsme nesouhlasili s tím, že někdo přijde do Evropy ilegálně. A vy jste souhlasil! (Klepe důrazně do pultíku.) Třicet tisíc minimum. A může jich být i milion! I milion. A potom, jestli jste dostal peníze nebo nedostal, je irelevantní. Ten princip. Vy jste zradil ten princip. A pokud nevíte, tak jsme v Schengenu. Takže když místo 30 000 přijde milion, jak to bylo za Merkelové, když je pozvala, no tak já jsem na to zvědav. Já jsem na to zvědav.

Vy stále mluvíte o Orbánovi. Orbán nás zachránil v roce 2015. Postavil plot. Všichni ho kritizovali. Všichni. A potom všichni otočili. Vy jste nesledoval řecké volby, co tam vlastně říkal ten premiér, proč vlastně vyhrál? Proč je přesvědčil? Ocelový plot, který odděluje Řecko od sousedního Turecka, byl jedním z podstatných témat víkendových parlamentních voleb. A podle výsledků se ukázalo, že na Řeky varování před sílící imigrační vlnou zapůsobilo. Premiér Kyriakos Mitsotakis, šéf pravicové strany Nová demokracie, totiž zabodoval slibem, že zkompletuje již existující bariéru tak, aby plně pokrývala celou 192 kilometrů dlouhou pozemní hranici s Tureckem. S Tureckem. Tak se zeptejte Erdogana. Já jsem s ním jednal dvě hodiny u něj v paláci o migraci. Kdo má na tom spoušť. Kdo mu poslal 3 miliardy eur. Jak to všechno bylo. Vy jste to všechno hodil přes palubu a vy tady mě poučujete, když o tom nic nevíte. Nic o tom...

Integrace migrantů ve Švédsku selhala, přiznala premiérka. Zvýšilo se násilí. Zvýšilo se násilí. Slovensko nasadí kvůli migraci armádu. U hranic vzniká stanový tábor. Na té Nově (?) jste říkal, že k nám žádní tihle nepři... Jo, že jsou v tranzitu, to víme. Nelegální migrace v Evropě sílí. Česko řeší skoro dvojnásobek případů.

Takže o čem vy tady mluvíte? Zase jste byl jenom arogantní, zase jste mě napadal, zase děláte ze mě pitomce. Totiž na té Evropské radě, kde jste nikdy nebyl, se nehlasuje, jo? A já jsem byl samozřejmě dlouho i na Radě ministrů financí, takže na rozdíl od vás vím, jak se vyjednává. Vím, co se děje za zavřenými dveřmi. Vím, kdo na nás křičel - nikdy jste neměli být v Evropské unii! Solidarita? O čem vy mluvíte? Jaká solidarita byla, když Merkelová rozdělovala vakcíny? A my jsme je nedostali, protože je dostali ti, co mají peníze. Ano, solidarita je, jasně. To vy tady vykládáte nesmysly a jenom zbytečně útočíte.

Vy jste nám neodpověděl. Neukázal jste nám mandát. Tady paní Mračková Vildumetzová říká, že to vláda projednávala. Tak nám ukažte ten mandát. Tady je mandát Hamáčka 20. 10. dva. Neukázal jste. Neodpověděl jste na otázku, jestli jste informoval výbor pro Evropskou unii, kde předsedá pan Benešík, o tom jste taky nemluvil, a vlastně manipulujete. Manipulujete. Ano, my jsme říkali: nepřijmeme nikdy migranty ilegální, nechceme, aby pašeráci rozhodovali, nechceme, aby přišli, a za to dáme peníze. Za to V4, kterou jste totálně rozbili, a tady můžete stokrát říkat, že Polsko nevím co, Polsko... No Polsko to nechce, protože asi vědí, o čem to je. Proč jste se nekoordinovali? Proč se Slováci zdrželi? A nejenom tyto země, ale i Řecko a Itálie to zpochybňují, celou tu dohodu. Takže vyjádřily obavy, zda nový systém bude fungovat. No nebude fungovat! Samozřejmě nebude. Jak to budete dělat? Po celém pobřeží Středozemního moře, budete tam mít ten Frontex? Ten to bude... jak hlídá ty lodě pašeráků, tak ten to bude evidovat? A budete potom hledat ty migranty, jak tam běží někde? Potom je očipujete? Nebo co budete dělat? Jak to bude fungovat? Vždyť je to nesmysl. Totální nesmysl! A je to pozvánka pro ně: Přijďte do Evropy. Minimálně 30 000 vás vezmeme. Kontinuálně. Kontinuálně! Každý rok. Každý rok. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP