(1.00 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

To znamená, vy tímhle přece ukazujete ten svůj směr a ty svoje priority, tak pak se nedivte opozici, že to kritizuje. Kdybyste to rozředili o nějaké věci a i občané by viděli, že šetříte na sobě, že svoláte mimořádnou schůzi, abyste udělali nějakou úsporu, tak v té chvíli vám zase podle mě i mediálně se bude lépe prodávat valorizace, nebo zpřísnění té valorizace, změnění těch podmínek. Já to nenazývám penzijní reformou, tohleto, a to ani není, myslím, že to ani není prezentováno jako penzijní reforma. Ale vy to neděláte. Já tomuhle přístupu nerozumím.

A pak mám dvě takové poznámky týkající se vlastně popisu té situace. Za prvé u těch předčasných důchodů. Tam mě trochu mrzí, že jak vláda, tak pan ministr, že jste nekonzistentní. Protože vy jste nejprve lákali k využívání těch předčasných důchodů a teď se to zpřísňuje. Pro ty lidi je to prostě nepředvídatelné. (Odmlka pro hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegyně, kolegové, zvlášť v levé části sálu, poprosím vás o ztišení. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Je to nekonzistentní. Za mě je to nekonzistentní. Prostě jednou se na to láká, teď se to bude trestat. Za mě je to, ta nekonzistentnost je úplně stejná, jako když se sahá do těch běžících smluv, a vy víte, že to konzistentně já zase kritizuji. Ať už se to týká té mimořádné valorizace, která se rozeběhla podle mě protiústavně už u běžícího procesu, tak to budu kritizovat, říkám to dopředu. U změn stavebního spoření to je totéž. Prostě v momentě, kdy vy sáhnete v neprospěch občanů, to je prostě základní pravidlo, už u běžící nějaké smlouvy, tak je to za mě nefér. A tenhle přístup je nekonzistentní. Vy byste to kritizovali, kdybychom to dělali my v předchozí vládě.

Poslední poznámka, opravdu to velmi zkracuji. Někde jsem si přečetl od nějakého vládního politika, že na ty důchody si budeme muset půjčovat a podobně. No tak pojďme říct férově - celý ten deficit je půjčka. Na všechny ty výdaje si tedy půjčujeme. Já nevím, proč jakoby z toho teď se bude vymezovat... Tak na důchody si budeme půjčovat a na rekordní výdaje na Ministerstvo obrany ne? Ty peníze tam máme, ale na důchody si budeme půjčovat. Vy tady říkáte, aby se tady nedělaly spory mezigenerační, ale vy vlastně tímhle popisem je děláte, protože pak v lidech jako vyvoláváte nějaký pocit studu za to, že jsou v důchodu, že berou důchod? Nebo mezigenerační spor, že to budou vnuci vyčítat babičkám a dědečkům, že na jejich důchody se musí půjčovat? Ne. Je to stejně, jako jsem to vyčítat kolegovi Zborovskému s tím, kdo jak byl ve vládě, když on tady řekl osm let, a pak jsme si to vyjasnili. On už se pak ani nepřihlásil. Protože KDU-ČSL tam byla čtyři roky.

Tady je to totéž. Protože celý ten deficit si musí půjčit. Stát si musí půjčit. Ale to není jenom na důchody. To není jenom na důchody, to je i na ty další výdaje. Tak to prostě takhle férově řekněte, nevymezujte jenom ty důchody, takhle to zaznělo, já to mám v monitoringu, pak to vypadá, že na ty důchody se musí půjčovat a to všechno ostatní ten stát jako pokryje. A to mi přijde, že v té debatě je nefér argument.

Zkrátil jsem to, dámy a pánové, maximálně, nic jsem nečel. Měl jsem tam několik otázek na pana ministra, třeba mi odpoví. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Faktická poznámka pana poslance Jana Skopečka. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Já bych chtěl reagovat na kolegu Nachera, prostřednictvím vás, zejména v souvislosti s inflací. Já opravdu nerozumím, proč tenhleten svůj omyl opakuje už několik měsíců. Přece kolega Nacher, paní předsedkyně Schillerová, pan předseda Babiš velmi kritizovali Českou národní banku za to, že začala zvyšovat úrokové sazby, radili jí, aby nic nedělala, protože podle nich ta inflace měla velmi rychle odejít, měla velmi rychle odejít s tím, jak se budou znovu navazovat dodavatelsko-odběratelské řetězce po covidu, protože tvrdili, že to je inflace dovezená a způsobená vysokými cenami energií a rozbitými dodavatelsko-odběratelskými řetězci. Ty se znovu navázaly, ceny rekordně padají, a div se, ta inflace tak rychle nepadá. To zcela jasně ukazuje, že to byla především poptávková inflace, kterou pomalu začínají brzdit právě vysoké úrokové sazby, které vedou k tomu, že je i méně úvěrů, méně hypoték, a zaplať pánbůh, že to ta Česká národní banka udělala.

Tak já vůbec nerozumím kolegovi, proč tento svůj zásadní omyl, proč na něj vlastně upozorňuje místo toho, aby to přešel, potichu uznal to, že prostě to byla chybná úvaha. Koneckonců i v tom světě, kde ty ceny energií dávno klesají, tak může zjistit, že všechny mezinárodní instituce ukazují, že jádrová inflace zůstává na velmi vysoké úrovni, což jasně ukazuje na to, že ta inflace byla dominantně poptávková. Tak prosím, nežijte v těch omylech dlouho, už je potřeba se z toho probudit. To je jedna věc.

Druhá věc. Kolega nás tady kritizuje za to, že jsme chtěli kompenzace větší a dlouhodobější. Není tomu tak. Podívejte se třeba, co jsme říkali na Antiviry a na to, jak se dotovala pracovní místa, která dávno neměla existovat. (Předsedající: Čas.) Nemluvíte v tomto směru pravdu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Faktická poznámka pana poslance Patrika Nachera. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Za prvé, mýlí se můj kolega ctěný, kolega Skopeček. Protože se podívejte. Hypotéky, rekordně malé množství. Maloobchodní tržby několik měsíců po sobě klesají rekordně. A vy budete neustále, furt říkat, že to je poptávková inflace. Furt jako do zblbnutí. To je jako jedna poznámka.

A druhá. Já si pamatuju, že když byla inflace 5,4, tak vy jste říkali, že to je Babišova drahota a že za tu inflaci nese zodpovědnost vláda. Když je teď 15%, nebo teď 12% inflace, tak najednou za to ta vláda nenese zodpovědnost a generelně za to nese zodpovědnost Česká národní banka. Ne, tak buďte konzistentní, ať už jste v opozici, nebo v koalici, a buď za to nese odpovědnost vláda, nebo Česká národní banka. Ale prostě není možné, aby v období, kdy jste v opozici, za to mohla vláda, a když jste v koalici, tak za to mohla primárně Česká národní banka.

Poslední poznámka, s těmi kompenzacemi. No tak je to teď výzva. Kolegové, řekněte mi, jestli tedy chcete, abych já tedy otevřel ten notebook a přesvědčil a přihlásil se, protože to nestihnu ve dvou minutách, a přečtu všechny pozměňovací návrhy, které mám sestavené na pěti stránkách, tehdy opozičních poslanců, které ty kompenzace reálně zvyšovaly, nabízely je pro více občanů, pro více podnikatelů na delší dobu. Zcela prokazatelně, evidentně, a mám tam i rozpočtené, o kolik miliard by každý ten pozměňovací návrh, tam měl tuším i kolega Skopeček jeden z návrhů, tak mi jenom řekněte, jestli tedy chceme tomu věnovat ten čas, já otevřu ten počítač a provedu vás těmi pozměňovacími návrhy, že nelžu, ale že to je pravda.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další faktická poznámka pana poslance Jana Skopečka. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, kolega Nacher popřel sám sebe, protože, jak správně říká, klesají tržby maloobchodní, klesají hypotéky, také klesá ta inflace, takže ona ta měnová politika začíná zabírat. To je jedna věc.

Za druhé. Nikdy v minulosti jsem neříkal, že za inflaci může jenom vláda. Ve veškerých mých vystoupeních uslyšíte nebo si přečtete, že říkám, že za inflaci mohla jak uvolněná měnová politika, tak uvolněná fiskální politika. V té fiskální politice prostě jsme to s těmi kompenzacemi v tom covidu přehnali, to si prostě všichni přiznejme. Přifoukli jsme si inflaci, výrazně jsme si zhoršili strukturálně veřejné finance a po covidu se nám nedaří ty veřejné výdaje vrátit zpátky, což mimo jiné ukazuje na to, že řada těch výdajů, které byly považovány za covidové a byly odůvodňovány covidem, tak s covidem neměly nic společného, protože covid už tu nemáme a veřejné výdaje nám tu bohužel zůstaly. Takže jak měnová politika, tak utrácení za vašich vlád prostě inflaci přifouklo a zaplať pánbůh, že tuto poptávkovou inflaci Česká národní banka brzdí. A jak se ukazuje, tak ji brzdí úspěšně navzdory vašim predikcím a navzdory vašim úvahám o tom, že inflace je nákladová, což je od samého začátku nesmysl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP