(0.50 hodin)
(pokračuje Jiří Kobza)

Tady je zapotřebí si uvědomit jednu věc. Kupní síla důchodců je jedním z důležitých faktorů vnitřního trhu. A podle statistik, které máme k dispozici, tak zhruba 15 % hodnoty vyplacených důchodů se vrací ve formě DPH. Takže princip je zhruba takový, že na jedné straně snížením důchodů, ať už se to udělá jakýmkoliv způsobem, v tomto případě snížením valorizace, dojde k tomu, že vlastně se sníží kupní síla jisté části obyvatelstva, těch dvou milionů, o kterých zde už bylo řečeno, zhruba, a tím pádem dojde také ke snížení odbytu, protože když budou mít méně peněz, budou kupovat méně. A když snížíme odbyt, tak se stane co? Vybere se méně DPH, protože když se nebude prodávat, nebude DPH, nebude se vyrábět. A to je zapotřebí mít na paměti.

Já chápu, že zřejmě vláda se drží té staré poučky, že když stát potřebuje peníze, tak je má sebrat chudým lidem, protože ti jich sice mají málo, ale zato je jich hodně. Jenomže já vás upozorňuju, že to nebude fungovat. Když jsem před pěti lety dělal první seminář na téma mezer v sociálním systému, tak jedna z velmi závažných částí obyvatel, které se týkalo bezdomovectví, byli senioři. A kauzální případy, které jsme tam rozebírali, byly dost děsivé, protože v podstatě už tenkrát senior, který zůstal sám, protože se rozvedl nebo jeho partner/partnerka umřeli, tak z jednoho důchodu už nebyl schopen přežít v nájemním bytě a dřív či později skončil jako bezdomovec. Já bych jenom chtěl upozornit na toto nebezpečí, protože za prvé snížením důchodů stát nic nevydělá, protože co ušetří na důchodech, o to méně vybere na DPH. Důchodce jako velmi zranitelnou skupinu staví do pozice daleko zranitelnější, protože si musíme uvědomit, že to není jenom snižování jejich kupní síly, ale je to také inflace, je to také drahota, jsou to drahé energie, jsou to drahé léky. A fakt je, že už znám dost případů starých lidí, kteří přemýšlí, jestli si rozsvítí, anebo jestli si půjdou koupit něco k jídlu.

Takže já bych vás velmi vzýval právě pod pohledem zkušeností z toho, co už bylo tady rozebráno ať už ekonomicky, makroekonomicky, anebo sociálně, rozmyslete si to, co děláte, protože se to může vrátit velmi ošklivě na vaše rodiče anebo i třeba na vás, až nebudete mít mandát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, řádně přihlášený, a připraví se paní poslankyně Vladimíra Lesenská. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Pane ministře, nebo ministři, dámy a pánové, já jsem původně chtěl být dlouhý, ale zkrátil jsem to na maximální míru. Slibuji, nic nebudu číst, mám pár poznámek. Nějaké větičky jsem si podtrhl vlnovkou a budu tady mít několik otázek na pana ministra, který mě určitě poslouchá.

Na začátku nějaká kauzalita, protože ta mimořádná valorizace souvisí s inflací, tak bych se vrátil, protože tady se o inflaci moc nemluvilo dneska, k inflaci. Vy nám vyčítáte, že ta inflace, kterou jste nazvali ve volební kampani Babišovou drahotou, že vznikla vlastně dvěma důvody. První - kompenzace, zbytečně velké kompenzace, a druhá, že se zvyšovaly platy a pustila se mezi lidi spousta peněz. A teď se pojďme na to podívat.

Tak to první, ty kompenzace. To já tady říkám neustále dokola a se všemi, s kterými jsem byl v televizní debatě, to opakuji. Já mám seznam všech vašich pozměňovacích návrhů, když jste byli v opozici, a vy jste ty kompenzace chtěli delší, pro víc osob, pro víc firem, na delší dobu. Vyšší. Mám seznam všech těchto pozměňovacích návrhů. Takže by to bylo přes 100 miliard korun, kdybychom to všechno schválili. Takže pokud nám vyčítáte tuhle inflaci, tak ta by šla za vámi, kdybychom schválili všechno, co vy jste chtěli jako opozice.

Pokud jde o ty platy a o to všechno, tak já od začátku říkám, že ta inflace je tažená především nabídkou a je dovezená, nikoliv poptávkou. Vy říkáte, že ne. Fajn. Tak mi vysvětlete, jak je možné, že teď ta inflace je skoro dvoj- nebo trojnásobná, skoro trojnásobná, a přitom vy tedy ty platy nezvyšujete. Kdyby platilo to, co jste říkali předtím, tak by ta inflace v této chvíli měla být nižší, protože vy ty platy nezvedáte. A debata o té inflaci... Jinými slovy, dochází na moje slova, že to je inflace zejména - neříkám jen - nabídková a dovezená, prostě rostly ceny vstupů různých komodit, z kterých se potom vytváří ceny služeb a produktů. A ta inflace je důležitá proto, že je to ta kauzalita. Je nejdřív inflace, a pak se spouští mimořádná valorizace. A vy nám neustále vyčítáte, že jenom kritizujeme a nenabízíme ta řešení. Ale vy po nás vždycky chcete řešení až poté, co vy něco neuděláte a někam to dovedete. Ale za nás, a už jsme to řekli několikrát, by to řešení bylo mít více pod kontrolou tu inflaci a jako příklad jsme tady dávali to, že za energie se v listopadu, v prosinci 2021 snížilo DPH na 0 %, a evidentně tam byl vidět ten skok směrem dolů v míře inflace. Takhle to je.

To znamená, kdybyste více - a neříkám, že to je zodpovědnost jenom vlády, férově - ale více měli pod kontrolou inflaci, nemusel by se spustit ten mechanismus mimořádné valorizace. Takže to je třeba jedno z opatření, to znamená dělat více opatření a mít pod kontrolou míru inflace, například rychleji s tím zastropováním. Já si pamatuju, jak jsme tady chtěli zastropovat, a vy jste říkali, že to je populistický návrh. Nakonec jste zastropovali také, ale pozdě a docela vysoko. Dneska ta cena, spotová cena, je pod tím stropem, takže to neplní ten účel. Ale na tom je krásně vidět, že tohle kdybychom - a to jsou naše konkrétní věci, konkrétní opatření, tak si troufám říct, že by ta inflace byla nižší a nespustilo by to tu mimořádnou valorizaci.

Proč o tom mluvím? Protože vy chcete změnit i tu mimořádnou valorizaci s tím, že se tam zohlední ta inflace jenom ze 60 %. Já se chci pana ministra zeptat, pokud říkáte, že už tedy odteď máte tu inflaci pod kontrolou, tak proč tam tenhle prvek dáváte? Protože to vyvolává dojem, že se obáváte, že inflace zase vyletí nahoru. Anebo to tak jako lidumilsky děláte pro ty budoucí vlády s tím, že se tady čeká, že se tady bude opakovat scénář, že tady budou vysoké inflace, které spustí tu mimořádnou valorizaci? Takže to je legitimní dotaz, protože proto se tomu říká, že to je mimořádná valorizace. Mimořádná, mimořádně vysoká inflace. To nikdo z nás nechce, aby se to tady opakovalo, aby se to vracelo. Tak mě by docela zajímalo, jestli třeba víte něco, co nevíme my, že se blíží vyšší inflace, a už si to tam preventivně připravujete.

Druhá poznámka. Já se tedy docela divím, musím říct, že tomu moc nerozumím. Kdybyste byli trochu taktici, tak tady svoláte jednu dvě mimořádné schůze a navrhnete některé věci týkající se úspor na straně státu, zrušení nějakého úřadu, ministerstva, počty úředníků a podobně. A potom mezi to dáte třeba tuhle valorizaci nebo něco jiného. Ale když jsem se teď zběžně rychle podíval na mimořádné schůze za posledních pár týdnů, tak vy dáváte šílený politický kapitál do věcí, které nepomáhají té hospodářské politice státu - zrušení EET, to byla ta mimořádná valorizace, zákon o České televizi. To je fakt priorita? Sdružení v politických stranách. To je opravdu priorita? A teď tahle novela o důchodovém pojištění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP