(22.30 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Tím, že se volalo po mezigeneračním solidaritě, tak tu tato vláda vyžadovala jen po důchodcích. Došlo k velkému nabourání pochopení mezi generacemi a to považuji za nejhorší signál, který tito veřejní činitelé zaseli do společnosti.

Petr Fiala a někteří jeho ministři se proslavili vysíláním signálu místo řešení. Hned na začátku roku 2022, přesněji tedy 23. ledna, tweetoval pan premiér: "Vláda chce a musí dát jasný signál, že chce bojovat s inflací." A ještě pro odlehčení dodám zbytek tohoto tweetu: "Nebudeme celkově zvyšovat daně, k tomu jsme se zavázali občanům v našem programu i ve vládním prohlášení." Ten stejný rok stoupla inflace trojnásobně a sebevražedná nálada seniorů dvojnásobně.

Jak vidíte, dámy a pánové, vláda Petra Fialy skutečně má tu moc svými signály stimulovat jak inflační spirálu, tak lidské zoufalství. Vše začalo pomalu díky mimořádným valorizacím a vyvrcholilo na začátku tohoto roku, kdy bylo jasné, jak dopadne červnová mimořádná valorizace. My jsme na to podali ústavní stížnost, podali jsme ji ve třech částech. Ta změna byla dle našeho názoru uprostřed nějakého legitimního očekávání všech těch, kteří si už mohli vypočítat, co je v červnu čeká. Bylo to ve stavu legislativní nouze, to znamená v nějaké právní normě, která se používá opravdu velmi okrajově a velmi citlivě. A za třetí to bylo ohnutí jednacího řádu, protože jsme všichni byli svědky toho, co se tady v Poslanecké sněmovně dělo.

A vše to bylo samozřejmě jasně připravené. Potvrdila to i neúspěšná kandidátka na hrad Danuše Nerudová. Cituji: "Vláda věděla zhruba od října, kdy jsme my ekonomové upozorňovali, že v souvislosti s vysokou inflací nastane v lednu či v únoru problém, že půjde o velký zásah do výdajů státního rozpočtu. Myslím si, že to zpomalení valorizace důchodů bylo učiněno pozdě. Dovedu ale pochopit strach vlády z prezidentské volby." Konec citace Danuše Nerudové. To je přece naprosto skandální! Takto odporně si sebrat seniory jako rukojmí! A to že tato vláda udělá, zřejmě věděla dopředu. Proto si vládní koalice nedala i přes doporučení a několikeré apely Národní rozpočtové rady do svého rozpočtu 20 miliard na mimořádné valorizace. Protože to prostě věděla dopředu. Poněvadž politikařili a dopolitikařili to až k Ústavnímu soudu. A nejen u seniorů podlomili podstatnou ztrátu důvěry ve stát. (?)

Za hnutí ANO mohu říct, že jsme dodrželi slib a na začátku května podali ústavní stížnost k Ústavnímu soudu. Jaké signály ale vysílala tato vláda? Po dobu jednoho roku vysílal premiér Fiala spolu s ministrem průmyslu Síkelou jasné signály energobaronům, že neudělají nic proti zdražování energií, a děsivě tak roztočili inflaci až skoro ke 20 procentům. Vždyť na ceny energií, které čtyřnásobně zdražily, je navázáno úplně všechno, co se vyrábí, prodává a konzumuje. A je úplně jasné, že to zastropování energií bylo špatně, vždyť jenom ČEZ má oproti minulému účetnímu období osminásobný zisk.

Několikrát jsme tady řešili ceny potravin, že jsou levnější v zemích okolo, v Polsku, Rakousku, dokonce i v Německu. A co udělala tato vláda? Stala se markeťákem jednoho řetězce a prostřednictvím twitterového účtu ministra zemědělství lákala do Lidlu na mouku za 12,90. Tak to je politika této vlády. Nahrávat energetickým firmám a propagovat cenové slevy řetězců. Po dobu jednoho roku vysílal premiér Fiala spolu s ministrem práce a sociálních věcí Jurečkou jasné signály seniorům, že jim nikdo s těmito děsivými cenami nepomůže. A nejen že nepomůže. Fialova vláda té nejslabší skupině ještě aktivně přitížila. Jak jsem řekl, protiústavní snížení mimořádné valorizace důchodů podle nás, plán na snížení veškeré další valorizace, tedy řádné, a teď dokonce i zrušení valorizace příspěvku na péči pro ty, kteří se o sebe nejsou schopni sami postarat. To bude zákon, malá novela zákonu o sociálních službách, která k nám poputuje do Sněmovny.

Tato asociální vláda dokonce zlomila v některých lidech hrdost a nahnala je na úřad práce, kde alespoň částečně zafungoval příspěvek na bydlení, vyplaceno je jich zhruba 250 až 260 000 měsíčně, což je asi odhadovaná polovina těch, kteří na to mají nárok. Místo aby řešili zastropování cen energií jako v okolních státech Evropské unie, raději zahltila úřady práce, kde se zpožďovalo vyplacení dávek. A zpožďuje se doteď až o 90 dnů. Jaký signál tím vydává Fialova vláda našim seniorům? Byli bychom rádi, kdybyste snad asi vůbec neexistovali, protože jste otravné položky ve státním rozpočtu.

Dámy a pánové, teď mluvím hlavně k vám, ke 108 poslancům pětikoalice. Chtěli jste moc, a tak ji máte. Uvědomujete si ale, že to je zároveň i moc nad jednotlivými lidskými životy? Uvědomujete si, že to, co uděláte tady ve Sněmovně, má dopad až v té nejzazší výspě naší země, že přímo a nevratně ovlivňujete životy lidí, které sice neznáte, ale spojení s nimi byste měli alespoň cítit? Je to vaše nečinnost, která způsobila, že senioři nemají na léky a jídlo po zaplacení elektřiny a plynu a že peníze, které jim zbyly, mají zásadně nižší hodnotu než před dvěma lety. Je to vaše činnost, která způsobila, že mají nižší důchody. Vaše neustálé vymlouvání se na Ukrajinu, které způsobuje, že se k existenčním problémům našich seniorů přidává temný strach z války. A podtrhují to různá vaše prohlášení na sociálních sítích a v poslední době i ve veřejném prostoru. K tomu všemu ještě přidáváte obvinění, že kvůli vyšším důchodům by nebyly peníze ani pro mladé rodiny na navýšení příspěvku na péči nebo samozřejmě rodičovského příspěvku. Pobízíte naše seniory, aby se cítili hloupě a provinile?

A o tom je i tady tento zákon. Nemá s penzijní reformou samozřejmě nic společného. Je to jen změna parametrů, která se bude týkat lidí, kteří jsou, nebo kteří jdou do důchodu za pár let. Jaké podmínky jim tedy změníte? Už tady bylo několikrát řečeno, jsou to samozřejmě podmínky u předčasných důchodů. Skandálně navrhujete, aby místo mimořádné valorizace, která tady zafungovala jako pojistka pro všechny ty, kteří si nemohou vydělat druhým nebo třetím zaměstnáním, aby se jim dorovnala inflace, tak to měníte za nějakou kvazi sociální dávku a opět vzkazujete do společnosti: důchody jsou sociální dávka. Nejsou. Ti důchodci nepřicházejí s nataženou rukou, aby žádali o důchod. To je nároková část, která se vypočítává na základě toho, kolik třeba dětí vychováte, jaké máte příjmy, jak dlouho studujete, jak dlouho platíte pojištění a tak dále. Není to žádná sociální dávka!

Proto já jsem proti změně tady u těchto mimořádných valorizací, u zákona, který nesmyslně měníte, protože nejste schopni nic udělat s inflací, a který jako pojistku tedy spouštíme jednou za 15 let. No a samozřejmě že řádné valorizace, tak tam u toho se také neshodneme, tam změna opět před rok 2018, kdy se bude měnit z jedné poloviny reálných mezd na jednu třetinu, tak to opravdu jenom odskočí životní úroveň všech těch, kteří budou aktivně vydělávat, od těch seniorů, právě proto se to udělalo, na polovinu reálných mezd, i když je pravda, že třeba dva tři roky se to netýká, protože ty reálné mzdy klesají.

Je pravdou, že jedna třetina lidí opouští (?) důchody předčasně. Analýza v důvodové zprávě říká, co to je za lidi, ale velmi tam chybí to B, a to je jakási politika zaměstnanosti, jakási životní strategie, kdy bychom měli k těm seniorům přistupovat, abychom v rámci třeba politiky zaměstnanosti pro ně skrze úřady práce nabídli nějakou rekvalifikaci, kdy by mohli ještě z těch sil, které mají, které jim zbývají, nějakou činnost, dělat. To B tam vůbec není. My jenom natvrdo měníme předčasné důchody a jejich parametry. To si myslím, že by mělo jít ruku v ruce, úplně stejně jako diskuse o těžkých profesích, což je samozřejmě Pandořina skříňka, kterou tady do budoucna otevřeme, ale myslím, že pokud podmínky u předčasných důchodů měníme, tak bychom měli říct, i pro které profese to třeba bude výhodnější a zdali se třeba nevrátíme k institutu vedle předčasných důchodů právě znovu otevřít třeba ty dřívější takzvané odchody do důchodů.

Ve státní kase je díra o velikosti několika set miliard. Nerozumím tomu, proč berete jednotky miliard důchodcům a stovky milionů mladým rodinám. No protože jsou to pro vás snadné cíle. Důchodci, kterým jste snížili valorizaci, a maminky, kterým třeba chcete vzít školkovné, vám nepřijdou demonstrovat před Úřad vlády, a to ani zdravotně hendikepovaní. Místo pracného řešení inflace a rozpohybování národní ekonomiky, kterou jste zadřeli, se zabýváte škrtáním podpory pro ty, kteří se bez ní neobejdou. Tohle je skutečná neúcta k lidem. A to samozřejmě bude dalšími zákony pokračovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP