(21.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Pojďme ale dál. A teď jsem se dostal přirozeně právě k Pirátům. Protože s čím oni teď přichází? Takže místo aby řešili dostupné bydlení, a to neřeší a nic nepřipravují a byla to prázdná slova a evidentně to už ani nevyřeší, jak to tak vidím, protože do voleb jsou dva roky a něco, tak to už je evidentně marný, byla to lež, tak to už můžu říct teď, protože když to vidím, tu pětikoalici, tak k žádnému zásadnímu zlepšení dostupnosti bydlení nedojde za Fialovy vlády, protože Ivan Bartoš nemá připraveno vůbec nic. No ale to, co připravil, je rušení rodných čísel a jejich nahrazení jakýmsi identifikátorem za 56 miliard korun. Za astronomických 56 miliard. No tak já se nebojím říct, že je to tunel Fialovy vlády na peníze občanů. Protože od příštího roku mají začít úřady veřejné správy měnit rodná čísla občanů za nové identifikátory, které již nebudou obsahovat údaje o datu narození nebo pohlaví občana. To mimo jiné zahrnuje i výměnu všech občanských a řidičských průkazů. Zavedení tohoto systému bude enormní finanční a administrativní zátěží pro veřejný i soukromý sektor a jeho náklady experti odhadují minimálně na 56 miliard korun. Jedná se o naprosto neodůvodněný a drahý projekt, který zkomplikuje životy občanů a tisíců institucí a firem a bude znamenat další nesmyslné náklady pro stát v době, kdy musí být prioritou šetření na straně veřejných výdajů. Efekt tohoto opatření, které na vládní úrovni prosazuje Ivan Bartoš z Pirátů, na zlepšení životů lidí a fungování veřejné správy, tento efekt bude nulový až záporný. To je přece úplně jasné.

Například Česká asociace pojišťoven spatřuje velké riziko v tom, že rušení rodných čísel může znamenat složitější komunikaci nejen pro klienty pojišťoven, ale i mezi státem a soukromým sektorem. Může dojít i k ohrožení ochrany soukromí občanů. Jedná se tak hlavně o snahu nalézt pracovní náplň pro Fialovou vládou zbytečně nově zřízenou a drahou Digitální a informační agenturu. No, to je ten nový úřad, který tady proti vůli SPD - my jsme hlasovali proti - zřídila Fialova vládní pětikoalice. Je to takový pomník Pirátům za miliardu korun! Zřízení tohoto nového státního úřadu, až 200 zaměstnanců nebo 250, má stát a bude stát, už jste to zřídili letos, miliardu korun na úvod. Takže miliarda na další úřad, na další zbytečný úřad je a teď se hledá náplň. To znamená, mají se rušit rodná čísla a nahrazovat identifikátorem za 56 miliard. No a teď hledáte za každou cenu náplň. Přitom současný systém identifikace občanů pomocí rodných čísel je zažitý a plně funkční a není jediný důvod jej měnit.

Abych těch 56 miliard zasadil do nějakého kontextu. Takže na jednu stranu vláda tady na jaře před třemi měsíci říkala, že nemáte 19 miliard na valorizaci důchodů, a okradli jste plošně všechny příjemce důchodů, jak invalidních, starobních, vdovských, tak sirotčích, všechny příjemce důchodů jste okradli o valorizaci a říkali jste, že vám chybí 19 miliard. Ale 40 miliard na zbraně na Ukrajinu, 56 miliard na rušení rodných čísel a na jakýsi identifikátor, tak to máte. To je potřeba si říct. To je potřeba zasadit vedle sebe do kontextu. Jenom připomenu, jak jsme tady navrhovali, SPD, loni na jaře už opakovaně ukončení zneužívání dávek takzvanými nepřizpůsobivými, což jsou lidé - to nemá nic společného s nějakou barvou pleti - jsou to lidé, kteří jsou práceschopní, dlouhodobě nepracují, nehledají si dlouhodobě práci a udělali si životní program ze sosání sociálních dávek. No a Fialova vládní pětikoalice nám tady ten návrh odmítla. Mimochodem, to by přineslo do státní kasy cca miliardu korun. Takže nepřizpůsobivé podporujete, nějaký identifikátor chcete za 56 miliard, ale na důchodce, na matky samoživitelky, na pracující lidi peníze nemáte? Vždyť rušíte i slevu na studenty! Dokonce i studenty jste podrazili, snížili jste slevu na jízdné pro studenty a důchodce, to už je loňská záležitost. Takže vy okrádáte úplně všechny, ale horem dolem rozdáváte na ty, kteří buď nemají s Českou republikou vůbec nic společného, nebo jste se tam zaprodali, nebo dokonce na systému České republiky parazitují.

Takže to samozřejmě vnímáme jako velký problém. A je to všechno v tom kontextu toho, co tady teď navrhujete, to znamená, že chcete snižovat důchody, zvyšovat věk odchodu do důchodu, protože prostě vaše priority jsou jinde. Vaší prioritou není český občan. Není to český občan. No a to ani nehovořím o tom, ale samozřejmě o tom hovořit budu a taky to teď musím okomentovat, že Fialova vláda nadále bude zdražovat životy českých občanů. Takže i z těchto všech důvodů je pro nás nepřípustné, abyste prostě snižovali důchody. Protože Fialova vláda podpořila opatření Evropské unie, které výrazně poškodí naše občany a Českou republiku. Zástupci vlád členských států EU, včetně ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely z hnutí STAN za Českou republiku, a zástupci Evropského parlamentu koncem března rozhodli o zvýšení dosavadního závazku podílu na celkové spotřebě energie v roce 2030 z takzvaných obnovitelných zdrojů, což je solární, větrná a vodní energie, z 32 na 42,5 %. A i podle energetických analytiků a odborníků jde o velmi ambiciózní a obtížně realizovatelný cíl, který budou doprovázet spory členských států při rozdělení plnění tohoto závazku. Tento závazek rovněž povede k dalšímu růstu cen elektřiny a zemního plynu a k razantnímu zvýšení dotací z veřejných rozpočtů producentům energie z obnovitelných zdrojů. To ještě zvýší již tak enormní zadlužení našeho státu. Čím dál více se tak ukazuje ekonomická nevýhodnost členství České republiky v EU - to ještě jenom dodám za SPD. A mimochodem tady by bylo opravdu na místě, abyste konečně přijali ten zákon SPD o referendu, ve kterém by naši občané mohli odmítnout škodlivé kroky Fialovy vlády, ale také aby mohli hlasovat například o vystoupení České republiky z EU a sami občané aby se rozhodli o své budoucnosti ve své zemi. Ne Okamura, občané, ať to rozhodnou. A vy jim v tom bráníte. Takže vy na jednu stranu jedním hlasováním za druhým i v rámci Evropské unie tak prostě prosazujete a podporujete a realizujete zdražení životů občanů a na druhé straně berete těm potřebným a v případě příjemců důchodů často lidem, kteří si sami už nemůžou pomoci, ten jediný příjem a jedinou šanci na důstojný život.

A to ještě ani nemluvím o tom, ale to tady hnedka dodám, že za podpory Fialovy vlády Evropská unie schválila markantní zdražení benzinu, nafty či uhlí. Členské státy EU, včetně České republiky reprezentované zástupcem vlády Petra Fialy z ODS, definitivně schválily další balíček závazných klimatických norem, který má začít platit od roku 2027 a přinese markantní zdražení benzinu, nafty či uhlí pro české občany a firmy. Česká vláda souhlasila se všemi předloženými návrhy. Takže podraz na občany, opět. Podstatou těchto nových opatření Evropské unie je budoucí nesmyslné zpoplatnění emisí z vytápění budov a silniční dopravy. Tyto nové emisní povolenky zdraží litr benzínu či nafty zhruba o 3 koruny. Nejdramatičtější bude nárůst cen černého uhlí pro vytápění domácností, kde lze očekávat zdražení minimálně o 40 %. V souběhu s růstem cen elektřiny a plynu jde o další likvidační opatření pro české domácnosti a o přímý doklad ekonomické a sociální škodlivosti EU. No a samozřejmě o škodlivosti Fialovy vlády. Zároveň jde o přímý důsledek postupné realizace plánu EU Green Deal, který za Českou republiku v minulosti podpořil expremiér Babiš z hnutí ANO, a naprosto aktivně a otevřeně jej podporuje i současná Fialova vláda ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP