(21.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

No a prosazujete zavedení nemocenského pojištění zaměstnanců a vyšší odvody pro živnostníky a zvýšení daně z nemovitosti dokonce o 100 %, což je samozřejmě úplně neuvěřitelná situace, protože to zvýšení daně z nemovitosti až o 100 %, tak to je tedy opravdu, to je opravdu tedy návrh, u kterého se s dovolením musím chvilku zastavit. Protože já bych očekával od lidovců, KDU-ČSL je to, já jsem někde opakovaně četl, že vaši voliči jsou hlavně na venkově. A často jsou to starší generace. Prý. No ale oni bydlí v těch svých domcích, často jim zemřel třeba partner, lidem v seniorském věku. Takže vy babičce, které zemřel manžel, partner, která stěží vyžije z důchodu, který teď ještě snižujete, už snížili ten důchod, protože jste proti našemu odporu, mluvil jsem tady jednorázově sedm hodin, přes sedm hodin, a opakovaně na jaře, tak vy jste prosadili snížení té zákonné valorizace, kterou měli dostat od června, takže jste okradli ty stávající důchodce v průměru o 1 000 korun měsíčně, takže vy snížíte důchody lidem, kteří mají poctivě odpracováno, a ještě těmto lidem, kteří už jen tak tak vyžijí, lidovci, KDU-ČSL tady, a koalice ODS, TOP 09, Piráti, STAN a KDU-ČSL, tak ještě chcete těmto lidem o 100 % zvýšit daň z nemovitosti, z toho jejich domečku? Z té jejich nemovitosti, kde bydlí? Aby aspoň trošku ušetřili. Vždyť kolik jsme viděli těch případů i v televizi. Ti lidé už ani přes zimu netopili. Doslova už to není ani z ruky do úst, protože už nemají ani, co vzít do té ruky často za nějaké adekvátní jídlo. A vy jim ještě i tu poslední věc, že by měli třeba bydlení nějak jako relativně levné i ti důchodci, tak vy ještě jim uzavřete i tu poslední skulinku a zvýšíte jim daň z nemovitosti. Takže nemají úniku už. Vy obšancujete - KDU-ČSL, lidovci a SPOLU s tou ODS, Piráty a TOP 09 a STAN - takže vy dostáváte úplně ty slušný lidi do kouta. To je přece šílený úplně. To je šílený! To je šílený. To je šílená situace úplně. Nemají úniku už ti slušní lidi. Nemají úniku. Kvůli Fialově vládě.

No a to nemluvím o tom, už jsem to tady naznačil, že když jsme u těch nízkopříjmových občanů a středněpříjmových, a mezi ty bezesporu patří kvůli všem dosavadním vládám i čeští senioři a příjemci důchodů, proto tady o tom hovořím, tak máme stále jedny z nejdražších potravin v Evropě a naši občané jezdí za levnějšími nákupy do Polska a Německa. Tak vždyť už jsem to tady říkal i v souvislosti s těmi důchodci, ale i s dalšími, matkami samoživitelkami a dalšími, už jsem to tady říkal loni na jaře, před více než rokem, že máte snížit DPH alespoň na vybrané základní potraviny na nulu po vzoru Polska, které to udělalo, tuším loni v únoru to zavedlo. Ale teď mě nechytejte za slovo, teď to tady zrovna nemám v podkladech, tuším, že to udělali od loňského února. No a vy jste neudělali nic! Nic. Takže my máme jedny z nejdražších potravin v Evropě a naši občané prostě jezdí za levnějšími nákupy do Polska a do Německa. A to nemluvím ani o kvalitě například německých potravin.

Proč o tom zase mluvím v souvislosti s důchody? Nejenom tím, že vy zdražujete plošně životy všem, i těm důchodcům, ale všem občanům, ale zároveň je to ukázka té vaší nekompetentní politiky. Protože logicky peníze, které občané vydělají v České republice, naši občané, tak cílem jakékoliv alespoň trochu kompetentní vlády by mělo být, aby občané utráceli ty peníze zpátky v České republice, zpátky do českého rozpočtu. Ale to premiér Petr Fiala neví. Ani tyhle základní ekonomické poučky. Neví. Neví to ani ministr financí Stanjura. To znamená, oni nevidí problém v tom, že občané peníze, které generují v České republice, masivně utrácí v zahraničí do rozpočtu jiné země. Fialova vláda v tom problém nevidí. No tak to je tedy neuvěřitelný, co tady jako předvádíte! A pak řeknete, že není na důchody! Vždyť to není pravda, na důchody je přece! Ale to by tady nesměla být vaše vláda. To znamená, to je úplně neuvěřitelný. Vy nás dostáváte do takového, řekl bych, finančního kolotoče, koloběhu, kde prostě je to jedna chyba za druhou! To je úplně neuvěřitelný! To je fakt úplně neuvěřitelný.

Takže samozřejmě se všechno zdražuje, základní potřeby se zdražují, a samozřejmě je potřeba se v tomto ohledu soustředit i na Piráty. Protože na Piráty se zapomíná. Oni v podstatě - tady se trošku divím, musím říct, lidovcům, divím se tomu, že právě pan ministr Jurečka z KDU-ČSL je takovým mluvčím těch nepopulárních kroků, které jsou podle mého názoru samozřejmě chybné, ale v každém případě jsou nepopulární. Ale že necháváte úplně stranou v té vaší vládní koalici Piráty! Já se tomu divím, protože Piráti mají na starosti bydlení! Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, předseda Pirátů, on přece má v gesci bydlení a zajistit dostupné bydlení a předložit změny v této oblasti. Takže tady se trošku divím, a možná je to inspirace pro vás ve vládní koalici, ostatně proto o tom hovořím, abyste se zaměřili mezi sebou na kritiku Pirátů. Protože v podstatě mluvčím všeho je tady pan Jurečka. Všeho špatného, všeho negativního, samozřejmě všech těch chyb, co vláda dělá. Pan Stanjura, ten to nevidí vůbec, ministr financí, ten říká, že je to správně a dobře. Ale nezapomínejte na Piráty, kteří svojí neschopností - předseda Bartoš není schopen vůbec představit koncepci dostupného bydlení. A to už je tam rok a půl. A jak tak koukám, tak preference mají třikrát větší než lidovci. Já si myslím, že - a třikrát větší než TOP 09. Že když třikrát tři nebo třikrát, dokonce snad třikrát tři, tak to právě říkám, tak já vám to chci jenom připomenout, abyste se zaměřili na Piráty. Říkám to schválně samozřejmě i z toho důvodu, že nám to pak vyhovuje, když se trošku pohádáte mezi sebou a rozklížíte, ale já myslím, že vy jste... Je to ale pravda, protože tak jako dostupné bydlení, a on vůbec nedělá svoji práci. Ivan Bartoš z Pirátů.

Dnes jsem někde četl článek, že zase někde říkal, že tedy nějakou koncepci dostupného bydlení chystá a představí. Vždyť už je tam rok a půl, a tvrdili, že to mají připravené, před volbami! Vždyť už to tvrdili před dvěma roky. Nemají nic. Nemá nic. Nic! A jenom proto, že hrajou mrtvého brouka, a v podstatě to dělají chytře, protože oni nechávají všechny ty chybné kroky na ostatních koaličních partnerech, přitom jsou sami součástí vlády, a ke všemu jakoby mlčí, aby se stali tou alternativou a přebrali vám ostatním ve vládní pětikoalici voliče. Ale myslím, že je potřeba jasně tady pojmenovat, a já to tady pojmenovávám, že právě to, že tady není dostupné bydlení a že tady není žádná koncepce, je totální selhání Pirátů, kteří už rok a půl mají Ministerstvo pro místní rozvoj, které to má na starosti, a vede ho dokonce předseda Pirátů!

Takže to je skutečně potřeba tady říct a je to prostě fakt. Je to prostě fakt. Takže to jsem vám chtěl jenom na takovou radu v rámci pětikoalice. Ale moje rady nemusíte poslouchat, protože víte, jako já vím, že značná část poslanců vládní pětikoalice mnou opovrhuje a vysmívá se mi, to je v pořádku, já jsem zvyklý na roli outsidera, mně to nevadí. Já se budu věnovat té své drobné práci a já jsem na to zvyklý, takže v pohodě. Ale možná to byla taková jako vsuvka, jako že tam máte někoho, kdo tady parazituje na vás ostatních a schovává se, a přitom on by měl předložit řadu zásadních návrhů a nedělá to, předseda Bartoš z Pirátů. Takže toto bych chtěl jakoby říci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP