(17.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ano, tak toto jsme my udělali. No a předsedkyní se stala paní Nerudová. To jsme netušili, že vlastně je to už prezidentská kampaň. A teď pan premiér říká, že my jsme nic neudělali. Ministr Jurečka říká, že chce stavět na výsledcích této komise, kde byly mimochodem všechny strany. A paní předsedkyně komise nás kritizuje samozřejmě, protože teď potřebuje urvat nějakou tu funkci někde, když tedy neuspěla jako prezidentka. Takže já tomu nerozumím. Takže neříkejte, že my jsme slíbili - ano, já jsem si v určité chvíli myslel, že se to dá zvládnout, ale když jsem chtěl vysvětlení po kolegyni Maláčové, aby mi vysvětlila tu důchodovou reformu, kde jsou ty příjmy, protože výdaje umí každý, no tak nebyla schopná, paní Nerudová taky ne. Takže byly u toho. Pan Jurečka říká, že je to super, že budete pokračovat. Koalice SPOLU má tam vazbu na průměrnou mzdu. To není špatné, zaručené, ale musí tam být ta záruka, že ty mzdy pojedou nahoru. Takže to jsou stále ty dezinformace v tom mediálním prostoru. A samozřejmě když to ta média stále opakují a nahrávají vám, tak to je potom těžké stále vyvracet ty nepravdy.

Takže ten rodičovský příspěvek, to jsem zvědav, jak to dopadne tedy. Slevu na jízdné jste vzali. Zajímavé je, že tedy teď chcete zrušit tu inflační doložku. A já se chci zeptat pana premiéra, proč to nezrušil církvím? Proč tam církve dostanou miliardy z inflace? No tak důchodcům to berete a ty dostanou desítky miliard navíc. A ti naši důchodci, kteří budovali naši zemi, tak jim to chcete vzít. Takže to se mi zdá být nespravedlivé. Je to špatně a doufám, že se postavíte na stranu spravedlnosti a důstojnosti pro naše důchodce a že nebudete stále jim brát peníze, protože si to zkrátka nezaslouží.

No, já jsem předtím, než jsem šel do Partie proti panu premiérovi, tak jsem dostal tady od jednoho důchodce dopis. On chtěl, abych to tam četl. Tak tam prostor samozřejmě nebyl, ale tady vám to přečtu, abyste věděli, jak naši důchodci, v jaké jsou situaci:

Dobrý den, pane Babiši. Ani nevíte, jak mě trápí, že se k vládě dostala tahle banda chaotických asociálů. - No dobře, asociál ano, se omlouvám, jenom cituji. - V prosinci totiž budu mít šedesáté narozeniny a vzhledem k tomu, že mám problémy se zády a celkově pohybovým aparátem, ale na invalidní důchod to zase není, tak jsem viděl jako jediné východisko z této situace, že v srpnu zažádám o odchod do předčasného důchodu od 27. prosince. Neumíte si představit, jak se mi zhroutil svět, když ministr práce a sociálních věcí Jurečka vylezl se souborem šikanózních změn parametrů pro předčasné důchody. Místo 35 odpracovaných let rovnou 40, změnou koeficientu pro ještě větší krácení důchodů za předčasnost, zastavení valorizace po dobu předčasnosti. Ale to nejhorší - místo současných možných pěti let předčasnosti na pouhé tři roky. Ale to úplně nejhorší je překotné a neočekávatelné uvedení v platnost hned v průběhu roku z měsíce na měsíc rovnou od letošního září. Přitom ještě v březnu ubezpečovali občany, že připravovaná reforma se v žádném případě nedotkne lidí 50 plus, protože změny důchodového systému musí být v předstihu, aby se lidi mohli připravit. A největší demografický nápor začne až za někdy. Najednou si potichu schválí v podstatě zrušení předčasných důchodů. Ano, nejdřív pan Jurečka vyzýval, teď to vypadá, že dělá všechno pro to, aby je nedal. A to ještě na konci roku vybízeli lidi - ano, tady se to píše - ať si zažádají o předčasný důchod, nebo alespoň spekulativní fixaci výpočtu důchodu, protože to je výhodné. A aby ještě více zvýšil atraktivitu důchodu hlavně pro ženy a od ledna spustil výchovné za 20 miliard ročně, aby ještě více zahltil Českou správu sociálního zabezpečení. No a teď, když vidí, co způsobil, a všichni už zažádali o předčasný důchod, tak těch pár set čerstvých šedesátníků, co by ještě zažádali od září do konce roku, takhle neočekávatelně a asociálně hodí přes palubu. Trochu problém je, že takto brutálně diskriminovaná je poměrně malá skupinka lidí, protože ti, co jim bude 60 do září, jsou šťastní, že to ještě stihli. Těm, co teprve bude 58, zase mohou doufat, že až se vrátíte do vlády, tak tuto asociální prasečinu novým šedesátníkům zase zlidštíte. Pro ty, co jim bude 60 od 1. ledna, je to taky hrozná rána, ale ti asi trochu očekávali, že od Nového roku vláda zavede všechny změny k horšímu.

No, a my jsme rádi samozřejmě, že paní Nerudová to řekla naplno, že vlastně kvůli prezidentským volbám se všichni tvářili úžasně a potom - já jsem to i vlastně říkal dopředu. Na rozdíl od těch všech jejich balíčkových škrtů a změn, které jsou v budoucnu vratné a napravitelné, tak tato diskriminace nynějších 59letých seniorů zničí jejich životy už nenapravitelně a doživotně.

Ještě mě napadlo, jak skvělé by bylo pro lidi, kdyby si vyměnili ministerstva. Pasivní ministr Válek za - paní Černochová už odešla - že by šla na zdravotnictví. - No moje řeč. Kdyby byla na zdravotnictví, tak by tam bylo plno peněz.

Zdraví vás Radek a posílá vám námět na pár otázek na pana Fialu k závažnému tématu. Tak kdyby se vám některá z otázek hodila, abyste ho dostal do úzkých - ale pan premiér to má nacvičené, on to stále opakuje deset let, ty nepravdy - budu rád.

Za prvé. Co mají dělat šedesátiletí senioři, kteří už mají zdravotní problémy a pracovní nasazení už nemohou zvládnout, ale na přiznání invalidního důchodu to ještě není?

Za druhé. Uvědomuje si vláda, že zaměstnavatelé většinou raději přijímají mladší, rychlejší a zdravější lidi než šedesátileté seniory?

Za třetí. Proč mají nejdražší stíhačky nadlimitní BVP a neomezenou pomoc Ukrajině a doživotně platit budou šedesátníci? Navíc ještě potom, co jim vláda svou neschopností znehodnotí největší megainflací úspory na důchod během dvou let o 30 %.

Za čtvrté. To, že rostou náklady na důchody, je pravda v absolutních číslech, ale v reálných miliardách po započtení megainflačního znehodnocení k žádnému mimořádnému zvyšování výdajů nedochází. Je to jen kompenzace neřešené inflace.

Za páté. Důchody nejsou milodar vlády, ale lidé celý život musí odvádět sociální pojištění, aby byli zajištěni v důchodu. A je nepřijatelné, aby vláda takto svévolně a překotně, parametricky v podstatě zrušila možnosti předčasných důchodů.

Za šesté. Myslí si vláda, že pětiletý předčasný důchod je podle současných výhodných podmínek natolik vysoký, že je nutné měnit výpočtové koeficienty?

Za sedmé. Předčasný důchod neznamená zvýšené náklady pro stát v dlouhodobějším horizontu, protože je doživotně vyplácen výrazně nižší důchod než řádný.

Za osmé. Je cílem vlády vytvářet nedůvěru ve stát a důchodový systém těmito překotnými a nepromyšlenými změnami v důchodech a vytvářet novou skupinu seniorů absolutně bez zajištění? To je otázka.

Potom jsem tady dostal podklad od bývalého funkcionáře z Rady seniorů, který píše: V poslední době politici vládní koalice premiéra Fialy podsouvají české veřejnosti nepravdivá data o životní úrovni českých seniorů. Současně je využívají jako argument pro zakládané restrikce skromného nastavení českého penzijního systému. K podpoře objektivity situace předkládám stručný přehled základních dat o životní úrovni českých seniorů. Průměrný starobní důchod k 31. lednu 2023 činil 19 438, k 1. červnu 2023 20 192. Ke konci roku bude činit 20 292. - No, tak to je stovka. Takže těch 7 000 je pryč. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP