(16.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A za této situace přichází pan ministr Stanjura a chce vzít zdravotníkům 5 % z platu! Taky chce brát peníze pečovatelkám v sociálních službách, příspěvek na péči - to se týká samozřejmě našich důchodců - zaměstnancům v knihovnách, muzeích, galeriích, hasičům. No zkrátka všem. Takže protože vláda je neschopná srazit inflaci, protože máme nejvyšší propad reálných mezd v Evropské unii za rok 2022 a to je 8,5 %, tak ještě jim dá vláda další ránu, aby zkrátka přišli o peníze.

Takže když si dohledáte to, co nám koalice tady slibovala, tak se člověk nestačí divit. Tady je 13 důvodů, proč volit SPOLU. (Dívá se do materiálů, které má před sebou.)

Za prvé, jedině spolu porazíme Andreje Babiše. - Tak to se vám povedlo, gratuluji. Doufám, že spolu budete kandidovat i do Evropského parlamentu.

Postavíme kompetentní vládu. - Tak to se nepodařilo.

Dokážeme hájit zájmy České republiky v Evropě. - No tak k tomu se dostanu, to bylo peklo.

My vám daně nezvýšíme, zabráníme bankrotu státu. - Už před volbami jste lhali o bankrotu.

Jsme jedinou pravicovou volbou. - No tak, pane premiére, vy jste řekl, že jste na jedné lince s Piráty, a Piráti, to je ta novodobá extrémní levice. Mají tam tu Pirátku, která řekla, že by chtěla žít v tom dobrovolném komunismu. Oni ji už teď vyhodili, ale dostala asi 268 hlasů. Takže mě mrzí, že Piráti, kteří mají pár poslanců, čtyři poslance, vlastně to celé řídí.

Zajistíme dostupné bydlení. - No tak to určitě. A tak dále.

Rodina je základ státu. - Tak proč chcete brát to školkovné, proč chcete navyšovat daně pro manželské páry, kde jeden nepracuje? A tak dále.

Takže to vám samozřejmě novináři neřeknou nebo oni se k tomu nevracejí. Možná by bylo dobré vlastně vědět, co teď je váš program. Vy jste měli programové prohlášení vlády a vy jste ho nikdy nevyhodnotili. My jsme si ho vyhodnotili. Jedna z těch lží od vás, která je stále v tom mediálním prostoru, je samozřejmě, že jste měli nějakou pandemii. Žádnou jste neměli. Žádný covid jste neměli. 17. prosince 2021 v 8 hodin ráno byla poslední rada proti zdravotním rizikům. Měli jste omikron, zátěž nebyla žádná. Takže ty lži, že zatočíte - energie, inflace a tak dále, to je fakt neuvěřitelné, jak to vůbec můžete v tom mediálním prostoru stále takhle propagovat. Ale samozřejmě ta média se vás moc neptají, jak je možné, že to vlastně neplníte, a bohužel to jde dál.

Samozřejmě ty dopady, to zdražování a ten váš asociální přístup pociťují samozřejmě nejvíc senioři, osamocené seniorky. Studenti. Já nechápu, proč - ještě jak jste je dehonestovali. Vy jste jim nejdřív vzali tu slevu na jízdném a vy jste řekli těm studentům, kteří někteří musí pracovat, protože nemají majetné rodiče, tak vlastně pan ministr řekl, že ten, kdo má vyšší příjem, tak vlastně nestuduje a je potřeba ho zdanit. Tak tomu nerozumím.

To DPH, ne, teď? Léky, ceny rostou, brýle, zubní péče, o tom jsem už mluvil. Takže ty dopady jsou hrozné. Vy jste se chlubili na začátku, když tedy přišla... že ti důchodci měli nárok podle zákona o inflaci. Tak nejdřív jste to vykazovali, jako že je to vaše zásluha - to jste samozřejmě zdědili a vnitřně jste s tím nesouhlasili - a potom jste to, ukázali, že jste jim to vzali, a teď vlastně v tom pokračujete. Je tady první ministr práce a sociálních věcí, který vystupuje proti důchodcům.

Z těch dalších věcí - majetkové daně. Tomu fakt tomu nerozumím, když všude na plakátech bylo, pan Stanjura říkal, že to nikdy nedopustí. Vlastně můžu vám to tady i přečíst, co jste tam říkali. My nezvedneme daně. A ty majetkové daně. Tady... (Hledá ve svých podkladech.) Zvyšování daní z nemovitosti je jedno z témat, které s vámi opakovaně řeším na svých cestách napříč Českou republikou, říká pan ministr Stanjura. Spousta z vás má strach, že levice daně zvýší. (Směje se.) Jo, ale vy už nejste pravice, vy jste levice, pane premiére. Vy jste dokonce extrémní levice. A vy jste napsal hezkou knížku, ten konzervatismus, já jsem to četl v té Budapešti. To je bible ODS, akorát že už jste na to zapomněl. Takže pan Stanjura říká: Spousta z vás má strach, že levice daně zvýší. Rozumím tomu, když se nám konečně podařilo daně snížit a nechat lidem více peněz v jejich peněženkách. Socialisté ovšem vyhlásí útok na peněženky. - Socialisté, tak to je tato vláda. Tak to být nemá. Stát by měl dát lidem prostor, aby mohli uspět, a nemá trestat aktivitu a pracovitost.

Zvyšování daně z nemovitostí nepomůže nikomu a nejvíce na to doplatí nájemci. - No souhlas. Jeden můj kolega si teď pronajímá nově 3+kk v Praze za tu šílenou cenu 37 000. No tak když mu navýšíte ještě tu daň, tomu majiteli, tak jasně že to bude muset zaplatit. Takže aby na to doplatili nájemci, kterým se nájem zvýší a bydlení bude ještě nedostupnější. Ano, bude nedostupnější. Vy jste historicky s tím bydlením nic neudělali, de facto.

No tady mám zase - Stanjura. Daň z příjmů ani DPH nezvýšíme. - Vy o tom mluvíte. Teď jste změnil rétoriku, že je to nějaká kvóta a nevím co všechno. Samozřejmě jsou to nesmysly. Jsou to nesmysly. Já vůbec nechápu, že si neuvědomujete, že vy jste zradili normálně voliče ODS, vy jste zradili voliče SPOLU, protože se vymlouváte na ty nesmysly, že nám hrozí, nevím co, bankrot - to je lež samozřejmě -, a nejste schopní, nejste schopní sestavit rozumný rozpočet.

Ano, ty debaty o tom... U nás lidi chtějí vlastnit - není to jako v Německu, kde 70 % lidí je v nájmu - a samozřejmě i ČNB jim vzala tu naději. Teď ohlásili, že se něco ulehčí v rámci vyřizování hypoték. Ale ten základ, to nejdůležitější, že musíte zaplatit akontaci 20 %... V Brně mi říkal jeden pán, 2+kk, on musí - nevím, tam to stojí snad pět milionů, takový byt - tak musí dát milion. Milion. A on na něj nemá.

Takže vy, a to ještě tady dohledám - jinak vy jste měli skvělý program, akorát jste na to na všechno zapomněli a jednoduše ho neplníte. Byl i hezký barevně, tady to mám. (Ukazuje.) Já vám připomenu, co jste měli v programu. Samé fajn věci.

Snížíme sociální pojištění na straně zaměstnavatelů o 2 procentní body. No tak akorát jim navyšujete. Zavedeme daňové prázdniny pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek. No to určitě, berete jim to školkovné i tu slevu na dani.

Teď, představte si, co tady máte, pane premiére, v programu. Penzijní reforma. Základem reformy bude zaručený důchod navázaný na průměrnou mzdu. Jo, podepisuju. Ale za vlády Babiše průměrnou mzdu, ne za vaší vlády. Jo, dejte zaručený důchod a navyšujte mzdy a je to vyřešeno, celá reforma, která neexistuje. Ta reforma neexistuje.

Počkejte, co tady ještě máte - že budete bojovat s odlivem dividend do zahraničí. No to by mě zajímalo, jak tedy. Ale bylo by to fajn. Když jste všechno rozprodali do ciziny a odchází 250, 280 miliard, tak by to bylo fajn.***




Přihlásit/registrovat se do ISP