(14.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pan premiér vlastně se chlubil tím, že zastropovali ceny elektřiny. Ale na jaké úrovni? Vždyť my máme, a statisticky, když panu premiérovi se to nelíbilo a protestoval proti Eurostatu, máme jedny z nejvyšších cen elektřiny a plynu v Evropě. No a co se teďka děje? Děje se to, že na ten vysoký strop vlastně stát kompenzuje ty smlouvy, které byly uzavřeny předtím. Ale já se ptám, jakým způsobem? Když se dva domluví a zpětně podepíšou smlouvu na dodávku elektřiny, aby ten stát oholili, tak kdo to bude kontrolovat? Ne? To si přece všechno už pamatujeme, jak to bylo s těmi soláry a tak dále. Takže to je další věc, která je problematická.

Vláda a ministr financí, jak jsem to už řekl opakovaně, neřeší příjmy. Mě šokuje, že pan poradce pana premiéra říká, že by naši spoluobčané měli chodit nakupovat do Polska. My jsme byli obviňováni, že jsme navrhovali zastropování pohonných hmot. Ano, navrhovali jsme na 36 korunách, ne jak Maďaři to měli na 24, jak Chorvatsko nebo Polsko. Ano, tehdy to bylo potřeba v tom období, ano. Ale co ty potraviny? U potravin Polsko snížilo DPH na nulu. Tady teď vláda v tom balíčku, a to je daňový balíček, to není žádný konsolidační balíček, navrhuje snížení z 15 % na 12. A samozřejmě že to nebude stačit. Samozřejmě že to nebude stačit a samozřejmě že je to pozdě. Já nechápu, že vládě nevadí to, že logicky naši spoluobčané chodí nakupovat do toho Polska. A poradce pana premiéra říká - no tak tam choďte. Ale naši lidi tam nakupují všechno. A já jsem přesvědčen, že tam budou kupovat i ty kotle na uhlí, které z nepochopitelných důvodů tato vláda zakázala, nechápu to. Vláda zakáže prodej.

A co se stalo v Polsku? Tady mám článek, že tam zavedli, že vám to dovezou domů. Takže už nemusíte jezdit do Biedronky, ale stačí si to objednat. A naši lidi jsou podnikatelé podnikaví, tak vám to přivezou. A to jsou normálně miliardy korun, které budou chybět v rozpočtu. Mně to psali někteří spoluobčané, že kolik lidí, jak velký košík tam nakoupí, jak často tam nakupují, kolik to je lidí. A samozřejmě ty řetězce, které se nacházejí vedle hranice s Polskem, tak mají obrovský problém. Takže poradce pana premiéra říká - nakupujte v Polsku, když se vám to nelíbí.

No a tady je článek: Obrovské rozdíly cen zboží mezi Českou republikou a Polskem jsou živnou půdou pro firmy, které se snaží zprostředkovat nákup a jeho převoz do Česka. Často využívají toho, že polské e-shopy zboží přes hranice nezasílají, takže zprostředkovatelé nabízejí zájemcům z Česka vyzvednutí v Polsku a dovoz až domů. V poslední době se objevují nabídky, kde zákazníci osobně odvezou lidi, kteří nemají vlastní auto, zejména senioři. No, takže tady už máme portál nakupy-polsko.cz, můžete si všechno objednat a nikomu to nevadí asi. Já to nechápu. Vždyť to jsou všechno peníze našich lidí, které utratí v zahraničí, tudíž ty daně nezůstanou u nás doma - a nic se neděje. Nechápu to.

Znovu opakuju, že druhá největší lež po té první, že máme finance ohrožené bankrotem, a nevím co, je, že jsme měli údajně způsobit inflaci tím, že jsme dali lidem peníze. To je neuvěřitelné. Neuvěřitelné. A ti teoretici, ti různí experti, samozřejmě ti experti, kteří vystupují v médiích, jsou vybíráni podle toho, aby se vyjadřovali správně. Jediný expert, který byl v České televizi, který mluvil nějak jinak než ten člověk z ČNB a než ten člen ČNB, bývalý zaměstnanec banky... Mimochodem, slyšeli jste někdy, že by v médiích někdo řekl, že díky tomu, že pan Rusnok vyhnal úroky na 7 %, kolik dostaly banky za minulý rok od ČNB? Víte kolik? 180 miliard dostaly. 180! Ony tam mají ty peníze, ty jsou tam stále, a skáčou ty úroky. Takže je absurdní říkat, že nemáme dávat lidem peníze, protože způsobí inflaci. Je to lež! Je to lež. Ta inflace byla způsobena jinými, vnějšími věcmi a vláda neudělala nic.

No a ta ČNB, když tam byl Rusnok, tak to bylo v pohodě. Teď když je tam Michl, tak dostává sodu. A já samozřejmě zásadně nesouhlasím s tím, co dělala ČNB pod Rusnokem, který vlastně zničil hypoteční trh, který poškodil firmy a tak dále. A za Michla je to stejný. Já nechápu, když exportujeme 87 % našeho zboží do Evropské unie a eurozóna v podstatě měla dlouze úrokovou míru na nule, potom šli na 2,5, na 3, zkrátka je teď půlka, a proč naši mají platit o 100 % vyšší úroky než eurozóna? Ano, i to předlužené Řecko, které se teda vylepšuje teď, ale ještě je stále čtyřikrát zadluženější než my, tak proč oni mají mít tu výhodu? To nechápu. Nechápu. Byl to zásadní omyl ČNB. Bylo to špatně, žádnou inflaci nesrazili, jenom slibovali. Nesrazili ji. A potom se dohadovali. Když tam byl Rusnok, tak pan premiér neříkal nic, když tam přišel Michl, tak začali mezi sebou, že kdo to způsobil? No tak samozřejmě, způsobila to nejdřív... A měli spolu debatovat. Já jsem zaznamenal ty debaty, jestli členy Bankovní rady ČNB má jmenovat prezident, to byl dokonce poradce prezidenta, který o tom mluvil v televizi, nebo vláda. Ale říkat, že je to oddělené a že vlastně vláda říká no my, ČNB, my s tím nic moc nemáme, teď jim nadávají, že vlastně oni to způsobili, a naopak. No tak asi by mělo logiku se o tom bavit. A ČNB zásadně pochybila potom, co pochybila vláda. Protože kdyby samozřejmě vláda srazila tu inflaci, tak by ČNB neměla žádný důvod navýšit ty úroky úplně šíleně, úplně zbytečně. A je to špatně samozřejmě, protože všechny ty prognózy nevyšly. No tak já jsem rád, že pan Rusnok teď 5. 6. říká, že teda strop na energie byl pozdě a vysoko. No fajn, tak vlastně říká to, co já jsem tady říkal dlouho, zvedlo to inflaci, tak jednou říká, že on bojuje, a proto navyšuje ty úroky... Takže nic není pravda. Tito lidé žijí v nereálném světě. Oni vůbec nechápou, jak to funguje, a je to špatně.

Takže znovu opakuji, já jsem rád, že jsme lidem dávali peníze, naši lidi nejsou hloupí. Mají úspory, ano. No a pan premiér, když říká, že my jsme způsobili inflaci - a pokud vím, tak jsme zrušení superhrubé mzdy tady zpracovali společně (směje se), tak to je bez komentáře. Takže takto to je. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP