(13.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Je nejhorším premiérem na světě dokonce vůbec. A je to na základě průzkumu mezi občany těch jednotlivých zemí a tato americká analytická společnost dělá tento žebříček dlouhodobě. Takže Česká republika má nejhoršího premiéra na světě vůbec, s nejnižší důvěrou, zcela objektivně, každý se na ten žebříček může podívat, proběhlo to i mainstreamem, bylo to i na Seznamu, bylo to i na stránkách televize Nova a dalších médií. Takže my máme nejhoršího prezidenta (premiéra) vůbec, co se týče důvěry občanů ze všech demokratických zemí světa, a to je opravdu už mezinárodní ostuda. To, co předvádí Petr Fiala, jak se drží jako klíště u moci, Petr Fiala, předseda ODS, on je nejhorší z nejhorších a táhne prostě Českou republiku ke dnu a vzal si za rukojmí všech 10 milionů občanů České republiky!

To znamená, opravdu ta situace je mimořádně vážná. A to, že se chystáte okrást všechny příjemce důchodů kvůli tomu, že premiér Fiala je nejhorší na světě a je totálně neschopný a nejvíce neschopný premiér na světě, což tady vidíme i z toho aktuálního žebříčku té americké analytické firmy Morning Consult, tak to je prostě objektivní fakt. Takže on by to měl položit, kdyby byl co proto. Měl by to položit a odejít a nechat to jiným, schopným. A samozřejmě říkám na rovinu, že SPD má ambici být ve vládě. My chceme nahradit tu Fialovu vládní pětikoalici. SPD chce být ve vládě, jsme kompetentní vládnout a jsme připraveni vás nahradit. Jenže vy se tam držíte jako klíšťata a to je prostě problém.

Samozřejmě není vůbec důvod, abyste si brali důchodce jako rukojmí a okrádali je dál a dál, protože když se na to tak koukám, na ta tvrdá data, tak Fialova vláda vybrala z důvodu dvouciferné inflace, kterou sama Fialova vláda způsobila svojí neschopností, a to už jsem řekl, že je to i ve srovnání s celou Evropou totálně neschopná vláda, tak vy jste z důvodu vámi způsobené dvouciferné inflace vybrali nad rámec celkově již více než 200 miliard korun na daních. Takže vy jste vybrali nad rámec více než 200 miliard a zároveň podle evropského statického úřadu Eurostat Česká republika má nejvyšší tempo zadlužování dokonce ze všech zemí Evropské unie! To jsou neuvěřitelná čísla! To je na okamžitou demisi, a už dávno. Je to neuvěřitelné, co vaše vláda předvádí. Ty dluhy po vaší vládě budou splácet už nejenom naše děti, ale děti našich dětí, protože veřejnost to asi úplně neví, novináři to vědí, ale nechtějí to napsat, mnozí z nich, že vy si berete na dluh, vy už teď na dluh zadlužujete Českou republiku, berete si úvěry u Evropské rozvojové banky a tak dále, což je unijní banka, ale tam ty splatnosti jsou až do roku 2057 tuším, jak který úvěr, ale to jsou splatnosti na déle než 30 let, kde vy zadlužujete Českou republiku! Hlava nehlava úplně, vládní pětikoalice ODS, Pirátů, TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Takže vy všechno děláte na dluh a zadlužujete Českou republiku úplně na mnoho desítek let dopředu. Takže skutečně s vaší vládou, když to takhle půjde dál, tak hrozí České republice bankrot a řecký scénář. Úplně spálená zem po vás zůstane, a to jste u vlády rok a půl! To je šílený! Takže tady skutečně není jediný důvod, proč byste měli okrádat důchodce, protože kdyby tady byla jakákoliv jiná vláda než vaše, tak k tomu vůbec nedojde, k takovéhle tristní situaci.

Dámy a pánové z vládních lavic, proč vaši neschopnost bojovat s příčinami inflace, s deficitem veřejných rozpočtů, proti vysokým cenám energií, potravin a bydlení nahrazujete bojem proti seniorům a zhoršujete jejich životní a existenční úroveň? Není vám hanba? Jen dodám, že nižší inflace se rovná mimo jiné nižším nákladům na valorizace důchodů, ale ve vašem případě jde možná už jen o ono pověstné házení hrachu na zeď, když vám to říkáme.

My v SPD požadujeme, aby se podoba řádných valorizací neměnila a aby institut mimořádných valorizací důchodů zůstal zachován a aby probíhal vždy o plný aktuální růst inflace v takzvaném důchodcovském spotřebním koši, protože pochopitelně ten důchodcovský spotřební koš je jiný než ten spotřební koš občana v produktivním věku, protože samozřejmě u těch důchodců do toho přibývají třeba léky, větší množství léků a tak dále. A chceme, za SPD říkám jasně, aby navýšení důchodů formou mimořádné valorizace bylo i nadále trvalé ve vztahu k výši důchodu.

A znovu zopakuji, aby to bylo jasné i pro předsedajícího, že dáme návrh na zamítnutí tohoto vládního návrhu zákona, kterým chcete okrást důchodce, a dáme návrh na zamítnutí již v prvním čtení.

U valorizací důchodů jsme ochotni jednat maximálně o takové jejich případné budoucí změně, která by jejich mechanismus nastavila co možná nejspravedlivěji, tak, aby nepoškozoval nízkopříjmové důchodce, k čemuž nyní nepochybně dochází, a přiznávají to i vládní činitelé. Já o tom hovořím od svého vstupu do Sněmovny. Proto už také dlouho navrhujeme, aby byla v rámci valorizací co nejvíce zvyšována v závislosti na růstu míry inflace a reálných mezd o stejnou částku, vypočtenou například z aktuálního průměrného důchodu, základní složka důchodů, která je pro všechny její příjemce jednotná, při současném zachování určité míry zásluhovosti. O té debatujme.

Co se týče vládního návrhu na zpřísnění podmínek odchodu do předčasného důchodu, je pro nás nemyslitelné jej v předložené podobě podpořit. Zejména proto, že možnost odchodu do předčasného důchodu ztěžuje vláda příliš a naprosto nepřiměřeně, čímž ji činí pro široké skupiny občanů napříště prakticky nevyužitelnou. Zkracuje se totiž doba, kdy může občan do předčasného důchodu odejít, ze současných pěti let na tři roky před vznikem nároku na řádný důchod. Současně se prodlužuje doba odvádění sociálního pojištění pro tento nárok z 35 na 40 let, což prakticky znemožní odchod do předčasného důchodu vysokoškolákům.

Dále vláda výrazně zpřísňuje i koeficient krácení a penalizace předčasného důchodu oproti řádnému důchodu a ještě k tomu se navrhuje, respektive vláda navrhuje, respektive Fialova vládní pětikoalice to navrhuje, razantně osekat valorizace předčasných důchodů oproti těm řádným tak, aby byla valorizována pouze jejich mnohem nižší základní složka, ale ta vyšší, procentní a zásluhová, nikoliv. To už je čirá diskriminace! A k tomu dodejme, že občané pobírající předčasný důchod jsou oproti těm, kteří pobírají důchod řádný, znevýhodněni i tím, že si k předčasnému důchodu nesmějí přivydělávat, takže jsou trestáni již teď více než dost a není důvod trestat je ještě více a vozit se po nich. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP