(13.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Pamatuji, že jsme kdysi řešili případ důchodce, kterému z ničeho nic exekutor zabavil přes 100 000 na jeho účtu. Těch 100 000 tam měl, pro vaše info, jako válečné odškodnění, protože byl jako romské dítě vězněn v Osvětimi. Pak se zjistilo, že dluh vznikl tak, že pán měl infarkt, odvezli ho do nemocnice bez peněz, bez ničeho, nezaplatil nějaké třicetikorunové poplatky. Dluhy z poplatků nemocnice později prodala lichvářské firmě, která si nasadila svoje úroky, najala exekutory, a když dluhy lidem narostly, začala řádit a sdírat lidi o peníze. Připomenu, že nemocnic, co nevybrané poplatky následně přeprodávaly lichvářům a obchodníkům s dluhy, bylo podle médií vícero. To jen k tomu, co důchodce ze strany Fialovy vlády zase čeká: menší důchody a zároveň poplatky, kde to půjde.

Důchodce, kteří dnes bydlí ve vlastním a neplatí horentní nájmy, je podle Fialovy vlády taky potřeba zkásnout. To navrhuje Fialova vláda. A tak jim vláda zdvojnásobí daň z nemovitosti. Potrestat ty, co si našetřili a zaplatili ze svého na vlastní bydlení, to je skutečně v uvozovkách velmi pravicové a prorodinné. To myslím samozřejmě ironicky. To, co tady navrhuje Fialova vláda, je samozřejmě proti všem pracujícím a slušným lidem. Vláda prostřednictvím zvýšení DPH zdraží vodné, stočné, potraviny, teplo i dopravu. Zdražování všeho je skutečně v uvozovkách ukázkový boj s inflací.

Někdo v uvozovkách vládu omlouvá, že holt ve vládě není jediný odborník. Jediný ekonom tam není. Ale nezlobte se na mě, i absolvent zvláštní školy pochopí, že když vláda udržuje vysoké ceny energií a zvyšuje další ceny téměř všeho, tak ty ceny prostě budou vyšší a vyšší, a tomu říkáme cizím slovem inflace, a také že ta inflace právě důchodcům, které se teď Fialova vládní pětikoalice chystá úmyslně okrást, krade celoživotní úspory. Zatímco my si třeba ještě něco vyděláme, tak staří lidé kvůli škodlivé a nekompetentní Fialově vládě právě teď přicházejí nenávratně o vše, co za svůj život vydělali. Ten skutečný hnus ze strany vlády je v tom, že v případě většiny důchodců mají úspory ti, kdo celý život pracovali, a těm jejich úspory znehodnocujete, zatímco ti, co celý život byli na dávkách, se smějí. Ti takzvaní nepřizpůsobiví vlastně nic nemají a o nic nepřijdou. A sociální dávky jim chtě nechtě budete zvyšovat. Tady bych jenom dodal, že právě Fialova vládní pětikoalice vloni odmítla tady ve Sněmovně návrh zákona SPD na ukončení zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými. A za SPD říkám, že my budeme samozřejmě nadále bojovat za všechny slušné i pracující občany.

Jak jsem již říkal, co vláda předkládá, není žádná důchodová reforma. Vládě jde totiž jen o to, aby snížila důchody a zpřísnila podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Fialova vládní pětikoalice chce snížit tempo řádných valorizací důchodů a ty mimořádné chce rovnou zrušit. To samozřejmě poškodí všechny důchodce a nejvíce ty nízkopříjmové důchodce. Zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu zase neodůvodněně a silně zasáhne a poškodí občany, kteří tvrdě celý život pracují už třeba od 18 let v těžkých profesích a mají podlomené zdraví.

Návrh ministra práce a sociálních věcí Jurečky z KDU-ČSL snižuje rozsah řádné valorizace důchodů ze současného procentuálního poměru odpovídajícího polovině růstu reálných mezd na třetinu tohoto růstu a mimořádné valorizace rovnou ruší. Současné mimořádné valorizace důchodů v případě růstu inflace nad 5 % ve sledovaném období má nahradit jakýsi dočasný sociální příspěvek, nazvaný přídavek k důchodu, vyplácený jen po omezenou dobu několika měsíců do příštího řádného zvýšení penzí. Tento příspěvek by se navíc podle návrhu Fialovy vlády nestal na rozdíl od současné mimořádné valorizace trvalou a pevnou součástí výměru důchodu. To SPD zásadně odmítá, jelikož tato asociální změna by nenávratně poškodila velkou většinu příjemců důchodů a vedla by k pádu až desítek tisíc z nich do takzvané příjmové chudoby. A to je pro nás nepřípustné.

Tady je potřeba zároveň zdůraznit, že to, že vláda chce zrušit řádnou valorizaci a že místo ní chce zavést jakýsi přídavek, ten sociální příspěvek dočasný, tak tady Fialova vláda okrade důchodce hned dvakrát, protože, jak jsem říkal, tak ten příspěvek právě na rozdíl od současné mimořádné valorizace se nemá stát trvalou a pevnou součástí výměru důchodu. To znamená, o to se pochopitelně sníží i ta další valorizace. Takže velmi takovým sofistikovaně hloupým způsobem, respektive průhledným způsobem Fialova vláda natvrdo okrade důchodce vlastně dvakrát, respektive už třikrát, protože už jste je okradli o tu valorizaci důchodů, kterou měli dostat od června, v průměru o 1 000 korun jste snížili všem důchodcům valorizaci, se kterou všichni počítali a měli ze zákona nárok. Teď ještě tady předkládáte další snížení valorizace, a ještě se nebude započítávat ten váš sociální příspěvek, který chcete ještě občas třeba vyplatit, tak se nezapočítá ani do toho základu pro tu budoucí valorizaci. To znamená, ano, je to trojnásobné okradení důchodců ze strany Fialovy vlády a zároveň i okradení všech budoucích důchodců, v podstatě všech občanů. A s tím samozřejmě SPD zásadně nesouhlasí.

Tato vládní opatření by ve svém souběhu přinesla markantní zhoršení příjmové a existenční situace všech důchodců a nejvíce těch nízkopříjmových a středněpříjmových. A vrcholným paradoxem je to, že by velmi reálně mohlo docházet k situacím, kdy by se důchody všech jejich příjemců k 1. lednu určitého roku po odebrání dočasného příspěvku nahrazujícího mimořádnou valorizaci mohly dokonce snížit. A dodejme, že kvůli tomu, že vláda Petra Fialy absolutně nezvládá boj s inflací, už druhým rokem klesají reálné mzdy českých zaměstnanců, což je celoevropský unikát, takže řádná lednová valorizace důchodů bude nižší než jindy už jenom proto, že růst mezd v ní nemůže být a nebude zohledněn, protože zde žádný není.

Tady bych rád poznamenal ještě jeden fakt, že podle evropského statistického úřadu Eurostat má Česká republika třetí nejvyšší inflaci v Evropě vůbec. Česká republika je kvůli Fialově vládě pouze jednou ze tří zemí Evropy, které nemají hospodářský růst zpět na úrovni před covidovou krizí. Takže zcela objektivně je Fialova vláda jednou z nejhorších v Evropě vůbec. Je to nejneschopnější vláda v podstatě v Evropě. A jak jsme viděli i na žebříčku renomované mezinárodní analytické firmy Morning Consult, tak premiér Fiala je dokonce v mezinárodním žebříčku v průzkumu důvěry lídrů jednotlivých světových demokratických zemí, to znamená buď tam, kde je prezident, tak prezident, kde je tou hlavní postavou politickou, tam, kde je premiér, tak premiér, takže ve srovnání se všemi lídry demokratických zemí je dokonce na žebříčku poslední. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP