(13.00 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Nejhorší na tom je to, že se ještě u toho schováváte, pane předsedo Michálku - který utekl, když jsem začal mluvit. (Předsedající: Prosím prostřednictvím, pane místopředsedo.) Prostřednictvím paní místopředsedkyně. Tak když jsem začal mluvit, tak jste utekl a schováváte se ještě za nějaké morální principy. No to je fakt výborné. Prosím, tak mějte aspoň koule k tomu, abyste řekli, že to je nikoli obecně zaměřený zákon, ale že je právě zaměřený na toho Babiše. Já bych to ještě bral. No tak dobře, tak řekněte ano, to je mým cílem. Fajn, tak se tak chovejte a neutíkejte před tím. Je to dětinské.

To, co je možná horší, že tohle všechno budete říkat, to jsou tvoje dojmy, Havlíčku, je to, že to je protiústavní z našeho úhlu pohledu, ale hlavně je to legislativně špatně. Jestli je to protiústavní, nepochybně posoudí Ústavní soud. Uvidíme, jak to dopadne. My se domníváme, že rozhodne v náš prospěch, vy se domníváte, že rozhodne ve váš prospěch. Pan předseda Michálek, to jsem pochopil před chvílí, kdy na přímou výzvu zde a na dotaz, co udělá, když neuspěje, tak v tušení toho, že nemusí uspět, už řekl, že neudělá nic. Myslím, že to je celkem jasná odpověď a přesvědčení toho, jak asi tomu věří.

Kde je ten problém? My tvrdíme, že je to jak z věcného, tak z procesního hlediska průšvih. Z toho věcného hlediska lex Babiš nesplňuje základní požadavek na tvorbu právní normy a tím je její obecnost. Nejsem právník, ale čtu to tady, dali mi to kolegové, kteří tomu rozumí lépe, ale myslím si, že tomu rozumí každý z nás. A současně, že právní norma nesmí mít mířena na konkrétní subjekt, tedy konkrétní osobu. A to tedy myslím, že všichni tušíme - vidím, že se tady teď na mě díváte, usmíváte - že to nesplnila ani u toho lex Babiš poprvé, nesplňuje to ani třeba u toho lex ČEZ, ale ČEZ teď nechme.

Co mě štve ještě víc, je to, že to omezuje svobodu podnikání, která je teda podle mého názoru jedním z pilířů našeho ústavního pořádku. Je tady někdo z ODS? Vidím tady kolegy z ODS - tak co vy na to? Nevadí vám to, že to omezuje svobodu podnikání? Nebo už jsme změnili naše vize, už jsme změnili naše přesvědčení? Už nás to netrápí? Já si vás vážím, pane poslanče. Dovedu si představit, co vám teď letí hlavou. Nevím, jak hluboko ještě klesne tahleta strana jenom proto, abyste vyšli vstříc aktivistickým Pirátům, kteří vás válcují, progresivistům. Vám fakt ta pětikoalice za to stojí, že tohleto všechno takhle šmahem zapíchnete? (Potlesk vlevo.) Nevím, kde jsou vaše hodnoty - trh, podnikatel, svoboda jedinců. Proto jsem vás volil dvacet let! A celá řada dalších lidí rovněž, a nebylo jich málo. Kvůli moci jste se nechali převálcovat ultralevičáky. Přemýšlejte nad tím. No nic. Svoboda podnikání je zakotvena konečně v článku 26 Listiny základních práv a svobod, podle kterého má každý právo na svobodnou volbu povolání, přípravu k němu, jakož i právo podnikat, provozovat jinou hospodářskou činnost.

Jenom jsem se mrkl na ta věcná hlediska toho, proč se domnívám, že to je špatně. Teď to procesní hledisko. Je tady celá řada poslanců a lidí, kteří tady jsou už několikáté období, a jsou to lidé, kterých si vážím. Jenom si vzpomeňte, jak jste nás vždycky válcovali, jak jste nám vytýkali to, když se něco dělalo horkou jehlou, například jenom přes pozměňovací návrh, když se omezovaly různé časy, doby a tak dále. Já jsem to chápal, když jsme to dělali, a vy to děláte v nějakých drobnostech, v nějakých transpozičních změnách a tak dál. Proč ne? Dělali jsme to my, budete to dělat vy, vždycky se u toho trošku pošťoucháme a nad tím se povzneseme. Ale proboha, že to tady neprošlo mezirezortním připomínkovým řízením, že to neprošlo Legislativní radou vlády, to přece nemůžeme úplně myslet vážně! Projednávání těch zásadních změn má svůj význam, to přece všichni víte. Ještě horší je to, už úplně mimo mísu, že to jde formou přílepku. Prostě to je nepochopitelné! Nechápu to, že to dneska řešíme v zákoně o sdružování v politických stranách a nikoli zákonem o střetu zájmů, to už tady mnohokrát, mnohokrát padlo, a už vůbec se to netýká pojmu skutečného majitele a tak dále. Prostě jste to na sílu naroubovali! Proč jste to - vždyť to tady nebylo, já nevím, celou dobu - proč jste to neudělali normálním legislativním procesem? To vám jde fakt o ty dny? Nebo jste překvapili i vaše koaliční kolegy? No překvapili. Když mi to říkali vaši koaliční kolegové, pane Michálku, tak si drželi hlavu v dlaních a jenom říkali, tak co máme dělat? Máme tu pětikoalici pustit kvůli tomu, nebo těm šílencům vyjdeme vstříc? No tak říkali... (Hlas z pléna.) Chtěl jste něco říct, pane kolego? Tak si pojďte sem...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím o to, aby ti, kdo chtějí hovořit, se případně přihlásili do diskuse, a já zároveň opět požádám o oslovování prostřednictvím v případě, že bude nadále oslovováno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: (Začíná mluvit zároveň s předsedající.) Já bych poprosil paní předsedající, aby umravnila tady některé členy pětikoalice. Já budu rád oslovovat prostřednictvím, ale vy prosím, paní předsedající, poproste vaše kolegy, aby nevykřikovali. Mají dost času a prostoru na to, aby sem v klidu přišli, bez emocí, bez hysterie si tady stoupli a řekli, že to dělám úplně všechno špatně. Já to beru.

Tak návrh je zbytečný. Mohl bych pochopit nějakou snahu o větší nezávislost médií, oddělení politiky od mediálního vlivu a tak dále, ale my už zde tu poměrně přísnou úpravu máme. Ano, to je ten původní lex Babiš, který zabraňuje veřejným činitelům provozovat rozhlasové a televizní vysílání, vydávat periodický tisk, (být) provozovatelem rozhlasového a televizního vysílání a tak dále. To všechno tady už je. Vzpomeňte si, jak to procházelo v roce 2016. No a vidíte, ANO tady pořád je, kupodivu posiluje. Takže z toho je patrné, že se vám úplně nedaří. Ale můžeme to utahovat dál a dál, jasně. Já nevím, co bude další? Zase ještě utáhneme více? Vždyť si vzpomeňte, jak vám to nevyšlo už v rámci těch tlaků, které jste měli třeba s biopalivy. Já si vzpomínám, jak jste tady básnili nad tím, že to těmi biopalivy vyřešíte, nejenom ty ceny pohonných hmot, tak to samozřejmě nemělo vliv vůbec žádný, ale byl to jasný útok. Ano, tak jste si to vnitřně uhráli, zamnuli jste si ruce. Výsledek byl ten, že to dopadlo úplným fiaskem. Nestalo se vůbec nic. Tak prosím předtím přemýšlejte, co všechno s tím můžete udělat. A teď zase dotace a tak dále, to už si dovedu představit, co všechno bude.

No a ještě si vzpomeňte na to, že když se schvaloval ten původní lex Babiš, co říkali kolegové z ODS. Dneska tady o ODS mluvím trošku víc, prostřednictvím mého ctěného kolegy pana poslance Bendy. Prosazovali, aby zákon neomezoval vlastnictví více, než je nutné. V té době dokonce zaznívalo, že přísnější úprava by mohla zbytečně vzbuzovat otázku ústavnosti. Tak jsem zvědavý na pana kolegu Bendu, jak se k tomu postaví.

Já nebudu už dlouho mluvit, beztak už se tady všichni vrtíte. Tak si to pojďme ještě zrekapitulovat. Proč? Tak z mého pohledu máte strach. Máte strach z ANO, máte strach asi z Babiše. Ale ještě jednou žádám, uvědomte si, že to fakt není jenom o ANO, není to o Babišovi. Za chvíli začnete dělat zákony proti všem členům stínové vlády? Nevím. Potom proti dalším? Prostě se vám něco nelíbí, tak si změním zákon. To je ta podstata. Ano, něco jsem tady možná přehnal, ale ta podstata zůstává stejná. Prosím, neměňme zákony jenom proto, že se vám nelíbí ta či ona politická strana nebo ten či onen představitel. Snad to všichni chápeme. Že tím odvádíte pozornost od současné vlády, tomu bych rozuměl. Myslím si, že tady máte jeden průšvih za druhým, a není dne, aby se to neotřásalo, ale zatím vás nenávist stále spojuje. Tak já vám v tom držím palce. To, co je asi pro voliče poměrně důležitým vzkazem, je to, že tím ukazujete do značné míry pohrdání nejenom voliči, ale potenciálně i těmi, kteří by do té politiky opravdu chtěli jít. Nebo si myslíte, že dneska lidi, podnikatele trápí toto nejvíc? Ne, trápí je něco úplně jiného.

Je zde deklarovaný problém ve vlastnictví médií, to je čtvrtý závěr, který z toho mám. To znamená ano, v současné době, kdy může kdekdo vlastnit jakoukoli sociální síť, která má popravdě řečeno kolikrát vyšší zásah, než jsou ta nejlepší média, tak my se tady vrtáme, pomalu bych řekl jak v 90. letech, v tom, že tady vlastní tu Mateřídoušku, Ohníček anebo tu Mafru. Tak dobrá. Ale když už se v tomto tváříte jako mravokárci a tváříte se tak, že tohle chcete vymýtit, což na někoho může zapůsobit, to uznávám, že jo, tak nevím, jak budete vysvětlovat třeba zítra na interpelacích - doufám, že vyjde ta moje interpelace, už tady leží asi několik měsíců - že si vláda natvrdo kupuje redaktory ze spřízněných médií.***




Přihlásit/registrovat se do ISP