(10.40 hodin)
(pokračuje Radovan Vích)

Tento pozměňovací návrh vložil do návrhu zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích ustanovení o dozoru a další ustanovení, které za určitých okolností nutí majitele právnické osoby k jejímu prodeji. Je to v případě veřejného funkcionáře vlastnícího média, jinak mu až do okamžiku prodeje ta právnická osoba nesmí vyplatit podíl na zisku. To je podle mého názoru právní úprava jasně porušující čl. 11 odst. 1 Listiny základních práv a svobod - cituji: "Každý má právo vlastnit majetek. Vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu." Konec citátu.

Respektujme proto prosím ústavní právo. Tyto excesy jsou zbytečné a nevhodné. Jsem přesvědčený, že v případě přijetí tohoto zákona, včetně přílepku, tedy pozměňovacího návrhu poslance Michálka, se bude tímto zákonem zabývat Ústavní soud. Pokud tedy bude Sněmovnou schválen pozměňovací návrh poslance Jakuba Michálka, já budu navrhovat našemu poslaneckému klubu, aby tuto novelu zákona nepodpořil. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová a poté pan poslanec Mašek, paní poslankyně Zuzana Ožanová. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za slovo, pane místopředsedo. Děkuju také panu zpravodajovi, jak se vyjádřil k tomu předloženému pozměňovacímu návrhu, který je v rozporu s ústavou, v rozporu s Listinou základních práv a svobod, a vůbec mě udivuje, že ministr vnitra, pod které Úřad pro dohled nad financováním politických stran spadá, dovolí... Asi možná chápu, protože Ministerstvo spravedlnosti nevede hnutí STAN, tak proto asi tak chce, aby úřad měl nějakou další činnost. Ale my pořád opakujeme, že pokud byste chtěli s takovýmto návrhem přijít, tak ho přineste do zákona, do kterého patří, a to je zákon o střetu zájmu. A pokud by někdo měl toto vykonávat, tak je to Ministerstvo spravedlnosti v rámci registru oznámení, který dohlíží na střet zájmu. A znovu opakuji, že všichni do 30. 6. musíte vše vyplnit v registru oznámení prostřednictvím Ministerstva spravedlnosti.

Pane ministře, nechal jste si vzít informační systémy veřejné správy do Digitální informační agentury, vaše počínání v mnoha věcech podle mého názoru je nekompetentní a nezvládáte to. Mohl byste se mi prosím vyjádřit k tomu, že Úřad pro dohled nad financováním politických stran bude mít další činnost a jaké to bude mít finanční dopady? Vy pořád říkáte, a znovu to opakuji, že tato vláda a všichni musíme šetřit, a chcete přinést další činnost tomuto úřadu, přitom by to mohl dělat úřad, respektive Ministerstvo spravedlnosti, které na to má odbor. Já vás prosím, naposledy žádám a prosím, odpovězte mi na moji otázku. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A prosím dalšího z přihlášených, s faktickou pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Já budu reagovat na svoje předřečníky, zejména na paní Mračkovou Vildumetzovou. A chtěl bych tady také zdvihnout ten fakt, že jde o zákon, který předkládalo Ministerstvo vnitra a byl naprosto bezproblémový až do třetí minuty před koncem druhého čtení, kdy ho zkomplikoval pan Michálek. A on ho zkomplikoval tím, že vlastně zasáhl bez nějakého většího prodiskutování do gesce Ministerstva spravedlnosti, které má na starost střet zájmů, a v podstatě nevíme ani, co by to pro to Ministerstvo spravedlnosti znamenalo personálně, finančně a podobně. Je to typický přílepek na poslední chvíli a tady se to ukazuje. A já bych chtěl navrhnout z toho důvodu skutečně, aby na to byl čas, aby bylo možné to prodiskutovat, anebo dokonce aby to mohl pan Michálek čestně stáhnout, tak vrátit tento zákon do druhého čtení. To je můj návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Píšu si sem návrh pana poslance Maška, vrátit do druhého čtení, mám poznamenáno. Děkuji.

Prosím další přihlášenou, paní poslankyni Ožanovou, a připraví se pan poslanec Vondráček. Jsme stále v režimu faktických poznámek. Využiji zatím čas pro omluvy. Pan poslanec Dubský od 14 do 18 z pracovních důvodů, paní poslankyně Zajíčková bere zpět svou omluvu od 14 do 18 a paní poslankyně Zajíčková, abych jenom dočetl, od 14 do 16, ale už jsem mezitím přečetl, že vzala zpět.

Máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane předsedající. Navážu na kolegyni Mračkovou Vildumetzovou a na kolegu Michálka. Navážu čím - 22. 5. mimo jiné pan kolega Michálek, vaším prostřednictvím, říkal, že to projednával s Úřadem pro dohled nad politickými stranami, i tu situaci, že potřebují nabrat lidi na novou agendu. Na to jsem se ho minule ptala, jestli o tom ví pan ministr financí, když vyhlašujete úsporný balíček a chcete navyšovat počet funkčních míst a chcete zvyšovat počet úředníků, tak to nějak s tím úsporným balíčkem nevím, zda myslíte vážně. Možná to myslí pan ministr financí vážně, ale ne pan ministr vnitra. Protože já nevím, o kolika lidech jste mluvil, já už jsem tento stenozáznam, to jste mluvil tak dlouho, že se mi to už nechtělo fakt číst. Víte, já se domnívám, že bych měla pomoct vládní koalici s jejím úsporným balíčkem, aby se nenabírali tak rychle noví lidé. Proto navrhuji změnu účinnosti zákona na 1. 1. 2026.

Je to také z toho důvodu, že to bude svým způsobem počátek dalšího volebního období a nezasáhne to do tohoto volebního období. To znamená, aby ti lidé, kteří budou kandidovat, byli připraveni na tuto změnu zákona. Dále budete moci v klidu nabrat nové úředníky a nemusíte ještě letos, když letos chcete šetřit, tak budete je moci nabrat příště, protože budete muset samozřejmě navýšit státní rozpočet. takže proto navrhuji účinnost od 1. 1. roku 2026. A opravdu úspory, tím, že přijmete další lidi, abyste kontrolovali jednoho člověka? Tak to je opravdu trefa! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Mám poznamenáno, změna účinnosti od 1. 1. 2026. Poprosím pana poslance Radka Vondráčka. Připraví se paní poslankyně Válková, poté pan poslanec Brázdil. Máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já už bych chtěl jenom zareagovat na to a doplnit to, co tady říkal Patrik Nacher v rámci rozpravy. On tu není. Ale on jak tady popisoval to stupňování toho, jak se koalice brání obstrukcím, tak říkal, že pak dojde k tomu výjimečnému hlasování. Já bych to chtěl napravit. A poslouchejte mě, prosím, vy všichni, zbytku koaličních poslanců. To není výjimečné, to je nezákonné hlasování. Ten Ústavní soud to opakovaně řekl. Je to v rozporu s jednacím řádem, je to v rozporu se zákonem. Pouze u toho rozhodnutí, když se řešilo EET, tak řekl, že tam neshledává tu intenzitu, že by to bylo i narušení ústavnosti. Ale kdo si ten nález četl, tak je tam dovětek, větička, že je to také ale proto, že navrhovatelka, což tehdy byla skupina poslanců nyní koaličních stran, tu myšlenku nerozvedla a nevěnovala se tomu, nerozepsala to, a proto to ani ten Ústavní soud neřešil. Ale od té doby Ústavní soud několikrát řekl, že je to nezákonné.

A vy v tom pokračujete a zase budete nezákonně hlasovat, ale v tomhle případě o přílepku, který byl načtený na poslední chvilku ve druhém čtení, poslanecký, který nebyl řádně projednán, a to je ten výsměch legislativnímu procesu v České republice. To je to, co tady ještě nebylo. To je to naprosté novum. A opravdu si nikdo z vás neuvědomujete, nejste tady už nějaké roky, že se tady všechno každému vrátí? Na začátku se tomu říkalo Faltýnkova finta, to hlasování o EET, jestli si vzpomenete. A kolikrát jste nám to oplatili? My jsme dvakrát nezvolili Petra Fialu jako místopředsedu Sněmovny, pak jste nevolili naše místopředsedy. My jsme nechtěli zvolit pana Baxu jako předsedu školského výboru, teď nevím, jestli my se dočkáme někdy svého nového předsedy školského výboru. Všechno se vám vrátí. Tak se podle toho chovejte! Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A prosím paní poslankyni Válkovou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP