(17.40 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Takže teď se bavit o tom, jaký je finanční přepočet, je těžké, stejně jako je těžké se teď bavit - a to tam nenajdete - jaká je kvantifikace té finanční pomoci C, to znamená technické, logistické, s ochranou hranic, personální s policisty, s lékaři v Medevacu, s pomocí na místě, a tahleta debata ale teď vedena nebyla. My jsme tady nevedli kvantifikační debatu o tom, jak budou vyčísleny jednotlivé formy pomoci, a říkali jsme, že tohle určitě bude už ta technicistní debata, kde se určitě budeme snažit taxativně podpořit maximum možných činností a způsobů pomoci v bodě C.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a nyní je prostor doplnit.

 

Poslanec Hubert Lang: Já to zkusím strašně rychle, protože opravdu ta minuta je strašně málo. Rámcová pozice vlády Andreje Babiše - vy, když jste nastoupili do vlády, všechno jste změnili, co dělala předchozí vláda, a tady najednou, kdybychom zjistili, že na vašem výjezdním zasedání vlády jste nepřijali nic, najednou jste se domluvili a řekli jste, že pokračujete v rámcové pozici Andreje Babiše. Rámcová pozice vlády Andreje Babiše říká to C. Říká: Posilujme techniku, posilujme policisty, dávejme peníze, ale nedávejme peníze až pro ty lidi, kteří připlavou na území EU a řeknou "azyl". Dávejme peníze do místa vzniku těch problémů, to znamená do t Afriky, případně do zemí, jako je Maroko, Libye a podobně, vytvářejme tam nějaké CzechPOINTy. Kdo se bude chtít dostat do Evropské unie, nechť tam přijde, je tam jeho žádost posouzena, jsou tam udělány všechny ty věci. Tam dávejme ty peníze a takto to myslel Andrej Babiš. Andrej Babiš jasně řekl, že nechce, aby vůbec ti lidé připlavali, aby byla vůbec dávána nabídka. A tady vlastně ve své podstatě tím, že my máme tři možnosti. Máme buď tedy možnost C - dáváme techniku, máme možnost B - dáváme 20 000 eur za jednoho migranta, což je cca půl milionu korun, nebo máme možnost A - vy tomu říkáte, že byly (Předsedající: Čas.) založeny pevné kvóty, ale já tomu říkám, že to je jiná forma (Předsedající: Čas, prosím!), kdy relokace je jiná forma pevných kvót, pane ministře. Věřte mi (Předsedající: Čas vypršel, opravdu už!), že to tak je.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a prostor pro reakci pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Ono je to už pro veřejnost nesrozumitelné, ale srovnejme se v pojmech. Já říkám, že ten migrační pakt neobsahuje povinné relokace, neobsahuje povinné relokace, a to neobsahuje. Na tom se shodneme, ale neobsahuje povinné relokace. Nikdo nemůže říct: V České republice, musíte přijmout takový a takový počet migrantů. A pane poslanče, nemáte pravdu, a trochu mě to mrzí, protože vy jste v těchto věcech velmi zběhlý, rozumíte jim do detailu, a překvapuje mě to. Prostě nemáte pravdu v tom, jak vypadala rámcová pozice. Vy interpretujete názor Andreje Babiše. Na to máte právo, jste z jeho hnutí, a to je vaše právo. Ale nezaměňujte to, prosím, s oficiální Rámcovou pozicí České republiky z roku 2020. Je tady názor Andreje Babiše, včera prezentovaný, dost odlišný od rámcové pozice vlády z roku 2020. Ještě jednou. Rámcová pozice vlády, a ne pana Babiše, ale pana Hamáčka z roku 2020, tedy z Ministerstva vnitra, ze stejné dílny mezinárodního odboru, který je tam doteď - já jsem nikoho nevyhazoval, já se úředníkům nemstím, tak ta rámcová pozice zněla tak, že red line jsou povinné relokace a hledejme formy flexibilní solidarity, což jsme udělali.

A pane poslanče, že jsme všechno rušili: já nevím, co já jsem na ministerstvu rušil. Já si ctím dobrých úředníků a dobrých pracovníků, ale jedna poznámka. Proč bychom tohle rušili? To byla přece jedna z mála konsenzuálních věcí i ve vašem volebním období. My jsme podpořili pozici Andreje Babiše v roce 2015, když odmítl povinné kvóty. Na bezpečnostním výboru, kde jsem byl členem, jsme všichni odmítli povinné relokační kvóty, povinné relokace, a podpořili jsme hledání solidarity. Prosím ale, buďte také férový v té diskusi a rozlišujte, co je názor Andreje Babiše, a rozlišujte, co je oficiální agenda nebo oficiální pozice České republiky (Předsedající: Čas.) z roku 2020.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Tato interpelace tímto skončila.

Přistoupíme k další a interpelujícím nyní je pan poslanec Lubomír Wenzl. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, oproti loňskému roku se snížil počet pracovníků krajských hygienických stanic v České republice o 135 míst. I přes snížení počtu prý příslušná agenda je zvládána bez problémů. Hygienické stanice měly koncem března letošního roku celkem 2 167 zaměstnanců. Ale dle vyjádření - tvrzení některých ředitelů KHS pod podmínkou anonymity - jsou na hraně kapacit. Naopak dle sdělení Ministerstva zdravotnictví se snížení počtu pracovníků týkalo hlavně neobsazených tabulkových míst a krajské hygienické stanice pracují normálně. Je možno říct, že aktivity a povinnosti ze zákona jsou vykonávány zcela v pořádku i s tím trošku menším počtem zaměstnanců, jak uvedl mluvčí ministerstva pan Jakob. Tak jak to tedy ve skutečnosti je? V této souvislosti se vás, pane ministře, ptám a prosím odpověď na otázky:

Za prvé, plní krajské hygienické stanice své úkoly v požadované kvalitě? Druhá otázka, v jaké fázi se nachází vámi ohlášená reforma těchto krajských hygienických stanic? Za třetí, bude dodržen váš příslib, že nedojde k jejich odbornému oslabení, a v čem tedy budou úspory? Za čtvrté, v jaké fázi se nachází plánovaná reorganizace KHS a Státního zdravotního ústavu? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně i za dodržení času. Opět, pan ministr je řádně omluven, v souladu s jednacím řádem bude na tuto interpelaci odpovězeno písemně do 30 dnů.

A my nyní přistoupíme dnes k poslední interpelaci pana poslance Huberta Langa. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Naposledy, pane ministře. Já bych chtěl v této věci, aby to nevyvolalo nějaké zbytečné vášně, došlo k nějaké tragické situaci v Brně, kdy ve své podstatě jedno etnikum, byli napadeni příslušníci jednoho etnika běžencem, ve své podstatě žadatelem nebo tím člověkem, který u nás má vízum dočasné ochrany. Byl to Ukrajinec, který se tam nějak bránil. Samozřejmě řeší to orgány činné v trestním řízení. Došlo tam k úmrtí a jednomu těžkému zranění a vyvolává to určité vášně na sociálních sítích. Samozřejmě možná nějaké proruské servery se toho nyní chytají - já vůbec nejsem zastáncem tohoto, ani tak o tom nechci hovořit v tom kontextu. Ale já jsem z Plzeňského kraje, kdy my jsme vlastně třetí, krajské město Plzeň je třetí nejzatíženější, i Plzeňský kraj vlastně, počtem ukrajinských běženců, které jsme přijali. Bavili jsme se tady před chviličkou o tom, že jich máme víc jak 504 000 nebo 514 000 to bylo, někdo už nám odcestoval.

A asi víte, na co narážím. Já jsem tady, když už jsme se o tom bavili mnohokrát, hovořil, že my jsme jako Česká republika nabídli vstřícnost, přijali jsme ženy, děti, přijali jsme staré muže, ale samozřejmě se nám sem dostali i muži, muži mezi 18. a 60. rokem věku. Na Ukrajině mají brannou povinnost, měli by vlastně narukovat a měli by bránit Ukrajinu proti ruskému vpádu, a já jsem vás tady už jednou interpeloval a ptal jsem se, že nevidím žádný důvod, proč tito muži, kteří tady žádali o vízum dočasné ochrany, by ho měli získat. Měli by vlastně se vrátit ve své podstatě domů a měli by tam bojovat na straně Ukrajiny proti ruskému vpádu, protože právě z těchto - a to mi hodně píše lidí, zejména z našeho kraje, potkávají ty mladé muže, kteří se chovají nějakým způsobem, může to být nějaká menší skupina, ale chovají se často nemístným způsobem, opíjejí se, dělají výtržnosti a dneska už dochází i k těmto tragickým věcem. Je to pouze takové jakési vyústění. Ptám se, pane ministře, budeme činit něco? Budeme nějak se snažit tyto muže omezit, aby se vrátili domů, nebo ne? Děkuji. Ještě dám doplňující otázku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a pan ministr vnitra Vít Rakušan vystoupí se svou reakcí na tuto interpelaci. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji. Já, možná nad rámec toho, co jste stihl v té své interpelaci, a omlouvám se, dostanu se samozřejmě k odpovědi na vaši otázku, využiju těch pěti minut a zareaguji i na to, co bylo v názvu té interpelace, to znamená incident v Brně jako takový. Tam víme, že došlo k nešťastné události 10. 6. Ten případ je šetřen na odboru obecné kriminality Krajského ředitelství Policie Jihomoravského kraje jako trestný čin vraždy dle § 140/1 trestního zákoníku. Obviněný je stíhán vazebně, případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně. Obviněný se k věci zatím staví tak, že z jeho strany měl obavu o život a bránil se. To je samozřejmě věc vyšetřování a není vaším ani mým úkolem, abychom toto jakkoliv posuzovali. V rámci zklidnění situace a s cílem předejít čemukoliv dalšímu proběhlo dnes, tedy 15. 6. od 9 hodin na Krajském ředitelství Policie v Brně k jednání, kterého se zúčastnili zástupci magistrátu Brna, Krajského úřadu Jihomoravského kraje, vládní zmocněnkyně pro lidská práva, zástupci organizací DROM, IQ Roma servis Brno, tým Romodrom a další, zástupci Centra podpory integrace cizinců, zástupci ukrajinské i romské komunity, a samozřejmě jsme se snažili o to, aby situace žádným způsobem nevygradovala. Já sám jsem se o to snažil i s paní zmocněnkyní pro romské otázky pracovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP