(15.10 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Ta smlouva neruší ani žádné ustanovení, které máme v našem právním řádu a v naší ústavě. Pořád platí čl. 43 Ústavy České republiky o tom, kdo může vydat souhlas s pobytem cizích vojsk. Pořád platí všechna ustanovení, která tu máme. Tohoto se ta smlouva vůbec netýká.

Smlouva je klasickou mezinárodní smlouvou uzavřenou mezi dvěma suverénními státy. Její schválení podléhá - a to je taky důležité - to není smlouva, o které může rozhodnout vláda sama, to je takzvaná prezidentská smlouva. To znamená, tato smlouva podléhá souhlasu české vlády, Parlamentu České republiky a následně ratifikaci prezidentem republiky. Je schvalována v souladu s Ústavou České republiky, s podmínkami, které stanoví ústava. I v rámci vyjednávání té smlouvy se dodržovala všechna pravidla vyjednávacího schvalovacího procesu. Schvalovacím procesem to projde v souladu s Ústavou České republiky. Konečné rozhodnutí České republiky bude suverénní, nevynucené, naše, a to je, pane poslanče, na tom také podstatné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec má ještě zájem vystoupit s doplňujícím dotazem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radovan Vích: Děkuji za slovo, pane předsedající. No, pane premiére, my jako hnutí SPD jsme nikdy nehlasovali pro to, aby se armádě peníze braly, to bych tady chtěl jednoznačně zdůraznit. Vaše odpověď mě neuspokojila, protože já jsem se vás ptal na interpretační doložku. Na tuto otázku vůbec nebylo odpovězeno, a já se vás tedy ptám jednoznačně, jestli můžete říci tady na mikrofon, že žádná americká základna tady nebude. Ta odpověď je jasná: ano, anebo ne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan premiér má zájem ještě vystoupit, prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já si myslím, že se máme opravdu poslouchat, jinak by to bylo zbytečné. Ono to není zbytečné, protože se na to dívá veřejnost, takže lidé si udělají sami obrázek. Ale já jsem vám přece, pane poslanče, odpověděl. My nepotřebujeme žádnou doložku, protože ta smlouva nevytváří podmínky, nevytváří žádné rozhodnutí, nepřináší žádné rozhodnutí o konkrétní americké přítomnosti ani rozhodnutí o zřízení vojenských základen. Prostě nic takového ta smlouva nepřináší, vlastně ani neumožňuje.

Musely by následovat další kroky, které máme jasně definované v ústavě a v dalších zákonech a které jsou velmi komplikované. To neumožňuje vládě, aby o něčem v takovýchto základních podstatných záležitostech, které se týkají bezpečnosti obrany České republiky, rozhodla. Ani tato smlouva, ještě jednou to říkám, ani když ji schválí Parlament, podepíše prezident, naplní se všechny poměrně přísné podmínky pro schválení mezinárodní smlouvy na prezidentské úrovni, tak ani tehdy se nevytvoří možnost pro to, aby tu byla na základě této smlouvy americká základna nebo aby tu pobývali američtí vojáci. Nic takového tato smlouva neumožňuje, takže tam není důvod přijímat žádnou doložku nebo něco podobného. Ta smlouva mluví jasně, co je jejím obsahem, co je možné a současně - a to mohu desetkrát tady garantovat, opakovat, ale nevím, jestli byste mě, kdybych to udělal ještě pětkrát, opravdu slyšel - tato smlouva nepřináší žádné možnosti, aby tu bez nějaké další dohody a schválení všemi příslušnými ústavními institucemi mohl pobývat jeden jediný americký voják.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím další přihlášenou a vylosovanou paní poslankyni Karlu Maříkovou. Máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, koalice SPOLU před volbami slibovala: "Trváme na tom, aby si každá země Evropské unie mohla svobodně zvolit svou vlastní migrační politiku a přístup k žadatelům o azyl, odmítáme povinné kvóty a prosazujeme řešení mimo hranice Evropské unie." Ministr vnitra vaší vlády Vít Rakušan za STAN schválil migrační dohodu bez mandátu Poslanecké sněmovny a občanů České republiky, podle které země odmítající přijímat migranty zaplatí do evropské kasy skoro 500 000 korun za každého běžence. Pokud navíc Brusel uzná za vhodné, může si tuto částku zvyšovat, jak chce.

Při hlasování byli proti Maďaři a Poláci, hlasování se zdrželo třeba Slovensko, Malta, Litva a Bulharsko, ale vaše vláda byla od začátku pro. Je skandální, že jeden servilní politik si dovolí rozhodovat o osudu 10 milionů lidí, aniž by byl k tomu pověřen. Je to další zrada občanů a vašich voličů, kteří vám skočili na lep a dali vám hlas. Ministr vnitra Vít Rakušan prodal naši zemi a díky vaší vládě jsme ztratili opět kus suverenity a možnost si svobodně rozhodovat o počtu migrantů, kteří u nás budou žít. Jsou to občané České republiky, kteří mají rozhodovat, kdo bude v jejich zemi žít, vaše vláda k tomu nedostala mandát. Pane premiére, já se tedy ptám, zda ministr vnitra Vít Rakušan dostal přímo od vás souhlas, aby tuto dohodu schválil a prodal tak Českou republiku? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Ještě mezitím přečtu další omluvy: paní poslankyně Adámková od 15 hodin bez udání důvodu, pan poslanec Hájek Jiří od 13.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Jiří Horák od 14.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Antonín Tesařík od 15 do 16.30 z pracovních důvodů a pan poslanec Milan Wenzl od 15 hodin ze zdravotních důvodů.

Máte slovo, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vidím, že je určitě dobře, že se tady bavíme o té dohodě, která se týká migrace, protože zjevně u některých poslanců kolem toho panuje nepochopení a neporozumění tomu, co vlastně bylo schváleno a co bylo dohodnuto. Takže je určitě dobře, že máme příležitost to znovu a znovu vysvětlovat. Tedy tato dohoda je dohoda, která - pokud bude schválena, ještě schválena není, to je taky potřeba říct - by umožnila konečně řešit nelegální migraci a konečně by naplnila to, po čem dlouhodobě voláme, tady mluvím za Občanskou demokratickou stranu, a to je, aby se zlepšila migrační politika, aby se zlepšila azylová politika, abychom zavedli návratovou politiku, abychom dokázali účinně chránit vnější hranici Evropské unie, schengenského prostoru, abychom nemuseli dělat kontroly uvnitř schengenského prostoru, abychom řešili problémy s třetími zeměmi, abychom je řešili v místě konfliktu a řadu dalších a dalších věcí, které jsme dlouhodobě chtěli.

Současně tato smlouva nebo dohoda nezavádí mechanismy, proti kterým jsme se dlouhodobě vymezovali a bránili, jako je povinná relokace, protože si myslíme, že takový mechanismus by byl nesprávný, nehumánní a způsoboval by celou řadu dalších problémů. Toto všechno ta dohoda obsahuje, a proto je určitě dobře, že se Česká republika podílela na jejím koncipování nebo na jejím schvalování.

Když říkám, že je dobře, že se na tom Česká republika podílela, tak proto, že obsahuje nebo že se nám podařilo také dojednat to, že povinná solidarita se nebude vztahovat na nás v době, kdy jsme zatíženi řešením problémů s velkým množstvím uprchlíků z Ukrajiny, a že naopak v době, kdy pomine mechanismus dočasné ochrany a budou u nás žádat o azyl lidé z Ukrajiny, tak se na nás bude vztahovat ten solidární mechanismus. Z tohoto hlediska je dobře, že jsme se na té dohodě podíleli, že v příloze té dohody je jasně stanoveno to, co Česká republika vyjednala, a myslím si, že takto je to v souladu s dlouhodobými zájmy naší země i s tím, co jsme, ať už ODS nebo koalice SPOLU, slibovali.

Pokud jde o mandát, který ministr vnitra měl a ministr vnitra také informoval vládu o vývoji té situace a o tom, jak bude postupovat, s tím ale, že to je tady dlouhodobý problém, že se bavíme o věcech, které jsou prostě dány nějakými pravidly. Když si někdo myslí, že na každou radu se schvaluje mandát ve vládě, tak to tak prostě není. Ten mandát je dán rámcovou pozicí vlády, která potom platí dlouhodobě k této otázce. To znamená, my tady navazujeme na rámcovou pozici vlády Andreje Babiše a rámcová pozice dávala mandát panu ministru vnitra, kdybych chtěl použít toho termínu, mandát velmi jasný a cíle rámcové pozice byly také naplněny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP