(12.20 hodin)
(pokračuje Ivana Mádlová)

Čili moc prosím, jestli by šlo se na toto ještě podívat a jestli by to tam nešlo aplikovat, protože je to opravdu velký problém. A pokud by měly být postiženy výzkumné projekty ve zdravotnictví, tak je to velká škoda - hlavně pro pacienty.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Oulehlová.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Jenom pro pana ministra - a je to v dobrém. Mnoho těch dohodářů třeba nám pracuje pak v domovech pro seniory a je to v nepředvídatelných věcech, kdy někdo onemocní nebo si potřebuje vybrat dovolenou nebo je na OČR, a ti lidé nemůžou být zaměstnaní na zkrácený pracovní úvazek, protože nikdo neví, kdy k té výjimečné události dojde.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. To byla poslední faktická poznámka zatím, do všeobecné rozpravy také už nikdo není přihlášen. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa? Není tomu tak, končím tedy obecnou rozpravu.

A než přijdeme k rozpravě podrobné, načtu omluvy: omlouvá se pan poslanec Exner od 13.30 hodin z rodinných důvodů, pan poslanec Foldyna Jaroslav od 11.05 hodin z osobních důvodů, pan poslanec Klíma Pavel bere zpět svou omluvu, pan kolega Klíma Pavel, to je ta omluva nahlášená, která je vzata zpět, pan poslanec Kobza Jiří od 14 hodin se omlouvá z pracovních důvodů, pan poslanec Slavík Jiří se omlouvá od 15 hodin do 17.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Volný Jan se omlouvá od 11 hodin ze zdravotních důvodů a z členů vlády se omlouvá pan ministr Stanjura Zbyněk od 11 hodin do 9 hodin ranních z důvodu zahraniční cesty.

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musejí být vždy odůvodněny. O slovo do podrobné rozpravy se přihlásil pan poslanec Havel Matěj Ondřej jako první.

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu pod sněmovním dokumentem číslo 2758. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další vystoupí pan poslanec Kaňkovský a připraví se paní poslankyně Šafránková.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré již odpoledne. Jak jsem již avizoval, přihlašuji se tímto formálně k pozměňovacímu návrhu, který jsem odůvodňoval v obecné rozpravě, pod číslem sněmovního dokumentu 2756, a jde o pozměňovací návrh můj, paní kolegyně Zdeňky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philippa, Michaely Šebelové, Romany Bělohlávkové, Antonína Tesaříka a Róberta Telekyho.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další vystoupí paní poslankyně Šafránková, připraví se pan poslanec Berki.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo, a já se tímto hlásím ke svému pozměňovacímu návrhu, který je veden pod číslem sněmovního dokumentu 2766, a podrobně jsem ho odůvodnila v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Poslanec Berki, připraví se pan poslanec Adamec.

 

Poslanec Jan Berki: Přihlašuji se tímto ke svému pozměňovacímu návrhu, který je pod sněmovním dokumentem číslo 2772, a v odůvodnění se odkazuji na tento dokument a zároveň na obecnou rozpravu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vystoupí pan poslanec Adamec, připraví se pan poslanec Hájek.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, pane ministře, já se přihlašuji ke dvěma pozměňovacím návrhům - jeden je pod číslem 2755, je to společný návrh můj a kolegy Petra Bendla, týká se nepřetržitého odpočinku, odůvodnění součástí materiálu, a druhý pozměňovací návrh je pod číslem 2757 a týká se to sladění odměn pro úředníky, kteří zastupuji stát v kontrolních nebo řídících orgánech, ale jsou tam rozdílné poměry mezi těmi, kteří mají služební poměr a kteří mají pracovní poměr, a tento jednoduchý pozměňovací návrh je srovnává na stejnou úroveň. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vystoupí nyní pan poslanec Hájek a připraví se pan poslanec Králíček.

 

Poslanec Martin Hájek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu Pavly Pivoňky Vaňkové pod číslem 2753, který jsem odůvodnil v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vystoupí pan poslanec Králíček, připraví se paní poslankyně Jílková.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, já se přihlašuji k sněmovnímu dokumentu číslo 2762, pozměňovacímu návrhu, který jsem vložil s kolegou Alešem Juchelkou, a v odůvodnění se odkážu k tomu, co jsem již mluvil v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vystoupí paní poslankyně Jílková, připraví se pan poslanec Brázdil.

 

Poslankyně Marie Jílková: Ráda bych se přihlásila k pozměňovacímu návrhu 2763, který je načten v systému, a je to společný pozměňovací návrh, jehož odůvodnění jsem uvedla v obecné rozpravě.

A zároveň bych ještě prosím podala návrh na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením podle § 95 odst. 1 zákona o jednacím řádu ze 14 dnů na 10. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vystoupí pan poslanec Brázdil, zatím poslední přihlášený do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Nemám možnost se přihlásit k nějakému tisku v systému, protože ho tam nemám, ale protože mám možnost v podrobné rozpravě to načíst a odůvodnil jsem to lehce předem, ale udělám to i teď. A tedy ten můj pozměňovací návrh - a pak ho dám zpravodaji - je, že v § 74 odst. 2 jsou body a v tom druhém bodu, pod béčkem a pod písmenem číslo 2 se vkládá nové číslo 3, které zní: "Bude nejdelší možná směna 24 hodin za splnění podmínky stanovení přestávek v práci." (Hluk v sále.) Ještě jednou...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Prosím kolegy, aby se uklidnili a ztišili v sále, aby pan poslanec Brázdil mohl v klidu svůj pozměňovací návrh přednést.

 

Poslanec Milan Brázdil: Já jsem ho přednesl a odůvodním ho ještě. Je to vlastně, že je to jenom možnost sloužit 24 hodin, a to za podmínek stanovení přestávek v práci, tedy je to něco, co jsem i předtím odůvodňoval, teď jsem to vysvětlil. Ten příklad je velmi jednoduchý, je to právě ta služba na záchranné službě, mezi těmi výjezdy - ať už noční, nebo denní - máte možná hodinku, někdy hodinu a půl možnost odpočívat, čili tam se splňuje to, že by mohl lékař, zdravotník - možná i řidič - sloužit 24 hodin. Možnost, nikoliv že to je dané jako nutnost. Takže takhle jsem to, prosím, doufám, načetl, a ten pozměňovací návrh, který není v systému, ke kterému jsem se přihlásil, předám zpravodajce.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, zatím jste poslední přihlášený do podrobné rozpravy. Ptám se, zda se někdo jiný ještě hlásí do podrobné rozpravy z místa? Není tomu tak, končím tedy podrobnou rozpravu.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova ze strany navrhovatele či zpravodajky? Nikoliv.

Protože to nemám poznamenané tady od kolegů, tak se zeptám paní zpravodajky, jestli jsou nějaké návrhy, o kterých budeme ve druhém čtení hlasovat, čili návrhy na vrácení zákona garančnímu výboru, případně návrhy na zkrácení lhůt?

 

Poslankyně Marie Jílková: Pane předsedající, děkuji za slovo. Ve druhém čtení v obecné rozpravě vystoupilo třináct poslanců, devět poslanců v podrobné a zazněl návrh na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 10 dní.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To je jediný návrh, který budeme tedy hlasovat v rámci druhého čtení. Návrh na vrácení zákona ani to, aby se garanční výbor zákonem nezabýval, nezazněl. Já tedy zagonguji, aby mohli dorazit i ostatní kolegové. (Ťukání karet do lavic.)

Ano, eviduji zájem o odhlášení. Všechny vás odhlásím a poprosím, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili znovu. Počet poslanců se pomalu ustálil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP