(17.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní ministryně. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Jiří Horák, kterého tu nevidím. Vezme si to někdo místo pana poslance Horáka? (Hlásí se poslanec Bžoch.)

Musí se hlasovat. Přivolám poslance. Budeme hlasovat o změně zpravodaje, pan Horák tady není. Protože to asi bude formalita, můžeme začít hlasovat.

 

Kdo je pro, že se zpravodajem stane pan poslanec Bžoch?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 370, přihlášeno 145, pro bylo 110, výsledek: přijato.

 

Zpravodajem se stává pan Jaroslav Bžoch. Máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní ministryně. Paní ministryně uvedla návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Organizací pro spolupráci v oblasti zbrojení O výměně a vzájemné ochraně utajovaných informací. My už vlastně to máme někdy od roku 2019, kdy nás oslovili zmocněnci z Itálie. Jedná se vyloženě o výměnu utajovaných informací v oblasti zbrojení. Je to určeno jak pro vlády, tak samozřejmě pro naše zbrojaře.

Osobně si myslím, že to je dobrá dohoda. I do budoucna nám to usnadní spolupráci v této oblasti a v rámci utajovaných informací. Já vás tímto prosím o přiřazení zahraničnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážení paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové a členky vlády, přeji pěkné odpoledne. Otevírám obecnou rozpravu k tomuto bodu. Žádnou přihlášku nevidím. Jestliže je tomu tak a nikdo se do obecné rozpravy nehlásí, v tom případě končím obecnou rozpravu.

Ptám se paní ministryně a pana zpravodaje, zda chtějí závěrečné slovo? Není tomu tak.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Já se ptám, zda má někdo jiný návrh? Žádný jiný návrh nevidím, v tom případě přivolám kolegyně a kolegy z předsálí k hlasování.

 

Zopakuji návrh: nyní budeme hlasovat o tom, aby předložený návrh byl projednán v zahraničním výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 371, přihlášeno je 145 poslankyň a poslanců, pro návrh 123, proti nikdo.

 

Konstatuji, že s tímto návrhem jsme vyslovili souhlas. Konstatuji, že vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

Vzhledem k tomu, že žádné další návrhy k hlasování nezazněly, tak vám děkuji a končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám další bod dnešního jednání, tím je

 

144.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci
a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, zákon
č. 589/1992 Sb.,o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku
na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, zákon
č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 443/ - prvé čtení

Z pověření vlády návrh uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Já vás prosím, pane ministře, abyste se ujal slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré odpoledne, vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové. Dovolte mi, abych uvedl návrh zákona č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a dále zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, a dále zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů.

Jde o sněmovní tisk číslo 443 a jsme v prvním čtení. Cílem tohoto návrhu zákona je především upřesnění nebo úprava některých nevyhovujících či překonaných ustanovení dosavadní právní úpravy sociálního pojištění tak, aby znění zákonů lépe odpovídalo jejich účelu a tím příznivěji sloužilo adresátům zákona. Vedle toho však návrh přináší také některé zásadnější změny, které se týkají provádění sociálního pojištění. Návrh zákona nepřináší žádné podstatnější změny týkající se dávek sociálního pojištění.

Které konkrétní změny o organizaci a provádění sociálního zabezpečení tedy zde jsou: zakotvení možnosti podat žádost o přiznání důchodu v elektronické podobě, zavedení možnosti podat žádost o přiznání důchodu on-line souvisí se změnou evropské legislativy a vyplývá z nařízení Evropského parlamentu a Rady o jednotné digitální bráně. Možnost on-line podání žádosti se rovněž zavádí z důvodu stále se zvyšujících požadavků na e-government a též z důvodu připravenosti na mimořádné situace typu pandemie a podobně, kdy dochází k povinnému omezení fyzických kontaktů mezi osobami. Se zavedením on-line žádostí o důchod souvisí úprava místní příslušnosti okresní správy sociálního zabezpečení při sepisování žádosti o přiznání důchodu v listinné podobě. Tato forma podávání žádosti o důchod se zachovává, avšak ruší se dosavadní místní příslušnost vázaná na bydliště žadatele. Žádost o důchod bude tedy možné podat u kterékoliv okresní správy sociálního zabezpečení, což přispěje k většímu komfortu pojištěnců, tedy klientů.

Dále se upravuje změna výplatního období důchodu z takzvaného klouzavého měsíce na měsíc kalendářní, sjednocuje se výplata období důchodů z důchodového pojištění pro všechny důchodce bez ohledu na to, který orgán sociálního zabezpečení dávku vyplácí. Důchody se budou jednotně vyplácet na kalendářní měsíc, což bude pro důchodce též pochopitelnější. Důchody, které vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení, tak budou nově vypláceny nikoliv dopředu v pravidelných měsíčních lhůtách, to je od splatnosti do splatnosti, například od 6. dne kalendářního měsíce do 5. dne bezprostředně následujícího kalendářního měsíce, ale na běžný kalendářní měsíc, to je od 1. dne kalendářního měsíce do jeho posledního dne. Takto se podle současné právní úpravy vyplácejí například důchody příslušníků ozbrojených sil.

V této souvislosti se též zužuje okruh výplatních termínů z 13 termínů na 5 termínů a výplatní termíny se soustřeďují pro všechny důchodce do první poloviny kalendářního měsíce. Dosud byl u České správy sociálního zabezpečení uplatňován poslední termín pro výplatu 24. den v měsíci. Tato změna je ve prospěch důchodců, neboť řada z nich obdrží důchod v rámci měsíce dříve, a odpovídá to technickým možnostem České správy sociálního zabezpečení. Přechodem výplaty na běžný kalendářní měsíc též odpadne poskytování takzvaných doplatků valorizace za období od 1. ledna do dne předcházejícího datu splatnosti lednové splátky, což bude znamenat úsporu veřejných financí ve srovnání s dosavadním stavem.

Změna v zákoně o pojistném na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, tady se upravují zejména: doplňuje se úprava slev na pojistném, na které mají nárok zaměstnavatelé za zaměstnávání specifických skupin zaměstnanců při zkráceném úvazku, a to podle dosavadních výkladových poznatků. Napravuje se nedostatek poslední změny u penále, kdy se přešlo na úpravu penále podle předpisů občanského práva a opomněla se změna u penále při splátkovém režimu. Navrhuje se placení penále jednotně podle předpisů práva občanského, přičemž splátkový režim se jako dostatečná výhoda zachovává. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP