(15.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Není pravda, jak pan premiér tady tvrdil, že on se zasloužil o taxonomii. Ne, my jsme to odpracovali a připravili pro tuto vládu. Na konci roku 2021, když osobně jsem vyzval Ursulu von der Leyen, aby to už konečně udělala - trvalo jí to devět měsíců - vyvrcholil boj o to, aby komise konečně dokončila delegované akty k taxonomii. Komise přislíbila dopracovat delegovaný akt, nicméně s jeho otálením, jeho vydáním otálela až do konce roku 2021. Spekulovalo se dokonce o tom, že odpovědní komisaři pod vedením Timmermanse záměrně vyčkávali, až skončí v úřadu německá kancléřka Merkel, neboť bylo všeobecně známo, že postoj nové německé vlády bude vůči jádru a plynu ještě odmítavější. Velká debata proběhla na Evropské radě v prosinci - o tom jsem mluvil - 2021, kdy však Německo reprezentoval Olaf Scholz. Některé státy včetně České republiky, reprezentované v prosinci - a já jsem tam byl - naléhaly - a mluvil jsem o tom - na předsedkyni Komise von der Leyen, aby doplňovala delegovaný akt, vydala neprodleně, respektive s termínem do Vánoc, nicméně se tomu Ursula velmi bránila, pravděpodobně právě kvůli tichému odporu Scholze. Český premiér Babiš se spolu s ostatními spojenci o zahrnutí plynu a jádra silně zasazoval. Evropská komise nakonec vydala návrh doplňkového delegovaného aktu k taxonomii až 31. prosince 2021 a po vypjaté diskusi, v níž někteří nezávislí členové kolegia vyhrožovali, že celá věc skončí u soudního dvora, schválili to až 2. února 2022. Byl to výsledek nátlaku v průběhu roku 2021 a předchozích let. Jádro bylo identifikováno jako přechodný zdroj nízkoemisní, konečné datum pro uvedení nových instalací do provozu v roce 2045. Delegovaný akt dále navrhl povinnost vybudovat úložiště jaderného odpadu nejpozději do roku 2050, ačkoliv aktuální stavební plány v České republice hovoří o roku 2065. Zemní plyn byl označen jako přechodný zdroj. Navrhl nutnost prokázat schopnost spalovat částečně i nízkouhlíková plynná paliva do roku 2026, potažmo do roku 2030, a plný přechod na nízkouhlíkové plyny do roku 2025.

Ale zpět ke Green Dealu a klíčové legislativě, která ho má realizovat. V červenci 2021 jsme poprvé viděli, co konkrétně Fit for 55 znamená. Díky tomu si umíme lépe představit, co bude muset každý Evropan uhlíkové neutralitě obětovat, a co jsme se dozvěděli v rámci našeho předsednictví, bohužel negativně pro všechny: ti, co mají nemovitosti, auta, všechno zaplatíme. Auto už bude v podstatě asi luxus, pokud to tak dopadne a pokud tohle šílenství nezměníme v příštích evropských volbách.

Takže co bude dál, co se uvidí a já nechápu, že potom, co Rusko udělalo tu agresi na Ukrajinu, co všechno se změnilo, a pokud si uvědomíte, že první zásadní negativní rozhodnutí Angely Merkel bylo to, že chtěla v Hesensku vyhrát volby proti Zeleným, a tehdy rozhodla, že zavře tři jaderné elektrárny. Ve stejný týden nedávno Finsko otevřelo nové jádro a Německo zavřelo. Hnědouhelné elektrárny se topí v zisku, CDU už mluví o tom, že je to blbost, a Zelení stále tvrdí, že je to fajn. Je to úplně jak v blázinci a tohle nás zabije, protože spoléhat se na to, že bude každý den svítit slunce - zeptejte se ČEPSu, kolik má teď požadavků na připojení solárních elektráren. Ano, teď to vypadá, že to není ten supertunel, co tady udělaly tradiční strany a přišli jsme o 600 miliard, ale skutečně ten původní projekt byl fajn, kdyby to Topol neovlivnil tím tunelem, jo? A už si nikdo ani nepamatuje, jací kmotři vydělali na tom miliardy a co všechno ČEZ a tak dále, protože zkrátka média vám neudělají ten monitoring, neudělají.

Takže je jasné, že Green Deal jsou vyšší ceny energie, že energie byla základ celé inflace, a co bude s auty, a já vůbec nechápu, jak může pan premiér zapomenout na to, že sliboval, že to nedovolí. Nechápu, když buď to odsouhlasil, nebo měl tu Hubáčkovou okamžitě popravit, měl ji vyhodit, ona tam brečela údajně na Evropské radě. Vždyť to mají v programu! Proč všechno, co tam mají, neplní? A jejich voliči jsou asi v pohodě.

Takže ten Green Deal, to nás čeká, a já ještě tady se vrátím o tom, jak jsem o tom mluvil na Valném shromáždění OSN v New Yorku 26. září 2019, a tady jsem mluvil konkrétně: "Dámy a pánové, všichni si uvědomujeme, že důsledky změny klimatu mohou v nejbližší budoucnosti ovlivnit naše země více než kdykoliv předtím. Dopady budou nejen ekologické, ale také hospodářské, sociální a nakonec i politické. Před námi leží obrovský úkol. Česká republika jako všechny země EU plně podporuje Pařížskou dohodu a my plníme své závazky. Snižujeme emise skleníkových plynů, udělali jsme i v Praze konzultativní shromáždění stran Antarktické smlouvy a přijali pražskou deklaraci. Deklarace zdůrazňuje vědeckou spolupráci, aby bylo možné porozumět tomu, jak změna klimatu funguje a jak se s ní můžeme vypořádat. Česká republika je také plně odhodlána pracovat na dlouhodobé strategii, která by vedla k uhlíkové neutralitě. Evropská unie jako celek je připravena podstatně změnit své hospodářství, aby dosáhla uhlíkové neutrality, ale Evropská unie však nemůže vyřešit tento problém sama, bez zbytku světa. Evropa nemůže zůstat opuštěná jako nejambicióznější aktér ve svém boji přizpůsobení se našich ekonomik blížící se změně klimatu. Pro nás všechny existuje pouze jedna planeta a její ochrana musí být společným dílem nás všech. Všichni, kdo nejvíce přispívají ke znečištění životního prostředí vedoucímu ke změně klimatu musí najít politickou odvahu a podílet se na řešení. Zároveň nemůžeme a nebudeme poškozovat to nejlepší z našich ekonomik." Ale to už děláme. Evropská unie zapomněla na to, že má jenom 9 % emisí, jenom 9. Jak slibovali, že budou jednat s Čínou a s dalšími zeměmi Asie, že se zavede clo na zboží, které má obrovské emise, ano, o tom se mluvilo stokrát. "Evropa má půl miliardy obyvatel a nemůže být sama o sobě řešením ve světě, kde žije více než 7,5 miliard lidí a brzy jich bude mnohem víc. EU je příkladem, naši odpovědnost však musí sdílet všechny země, celý svět, a proto musí nahlas a jasně říct, že ostatní národy musí také činit nezbytná politická opatření." A to se neděje. "Hlavní ekonomické modely" - tehdy, v září 2019 - "které hodnotí plán Evropské komise snížit emise o 80 % do roku 2050, odhadují průměrné roční náklady na nejméně 1,4 bilionu dolarů. Náklady na významné snížení emisí jsou tak vysoké, protože jsme všichni plně závislí na alternativách fosilních paliv jako sluneční a větrné energie, které obecně nejsou dostatečně účinné."

V tomto ohledu samozřejmě, to tam ještě byla Greta Thunberg - ten projev, to bylo peklo, Trump by jí nepodal ani ruku, a bylo, že slunce a vítr tehdy poskytují méně než 1 % světové energie a již nyní vyžadují dotace 129 miliard dolarů ročně. Všichni mluvili o těch nových technologiích, že se něco najde, a nikdy se nic nenachází, jen kecy. Syntetická paliva neexistují. Co to povídá, jaká auta na syntetická paliva? Po tom, co jsme investovali tolik miliard do snížení spotřeby a emisí aut se spalovacími motory? Chudáci ve Škodě Auto! Tam je celé vedení německé, ne ti naši, ti už asi moc neříkají, co s tím bude. Já nevím, co s tím bude, aby nám to potom neodvezli někam. Tam je samý robot, ale to je zase jiné téma, takže o tom to je, že... ***




Přihlásit/registrovat se do ISP