(15.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Komise byla překvapena, naše předsednictví bylo vstřícné, pro nás nevyřídili vůbec nic, takže já nechápu, proč pan premiér, když mě kritizuje za jeho schválení, což je úplný nesmysl, nechápu, proč nevyužil předsednictví v Radě a nechoval se k těm návrhům zdrženlivěji a alespoň je nezpozdil, což je běžná praxe, nebo pokud si členský stát přijetí určitých norem zvlášť moc nepřeje. Ano, když nebyly vakcíny a Angela nám nechtěla dát vakcíny a bojovali jsme s Kurzem, tak nás portugalský premiér zazdil, to byla ta solidarita. Ano, to je velká pozice, mít předsednictví. Jste šéfem Evropy. Akorát to musíte pochopit a musíte mít na to, abyste to zvládl.

Úplně nesmyslný byl postup české vlády ohledně normy Euro 7, kde nejprve česká vláda v rámci předsednictví, vláda Petra Fialy, pomohla dojednat kompromis, a po jeho skončení se vůči němu začala vymezovat a ještě úplně nevhodně propojovat jinými tématy. Nechápu to, nechápu. Všimli si toho dokonce i novináři, kteří této vládě normálně bezmezně fandí, paní Šafaříková a Houska, to jsou od Bakaly. Ti znají všechno, to jsou největší odborníci na všechno, do Babiše stále kopou a ještě Babiše nevynechali ani u chudáka Berlusconiho, kterého jsem v životě ani nepotkal, a tyhle nesmysly. Tak představte si, že tihle dva od Bakaly kritizovali Fialovu vládu. To je neuvěřitelné! Co už to muselo být! A tihle dva, co citovali, napsali v Economii, newsletter 16. 3. 2023: "Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) nejdřív vystoupil proti emisní normě Euro 7 a zároveň za to, aby automobilky mohly po roce 2035 dál prodávat vozy se spalovacím motorem, pokud budou na syntetická paliva." Rozumíte tomu? Víte, že syntetická paliva neexistují, že existují na světě jenom tři laboratoře někde v Chile nebo nevím kde na syntetická paliva. Kdybychom měli syntetické palivo, tak to stojí nějak dvě nebo tři stovky. Normální fake! Normální podvod a samozřejmě selhání této vlády. Osobně pan premiér 19. prosince 2021 dva dny po tom, co se stal premiérem, co jsem mu předal v mašličkách naši zemi - prosperující, s nízkým dluhem, s vysokou životní úrovní - sliboval, že to nedovolí. Tak nevím. Hubáčková nemluvila anglicky, to mě mrzí, ale snad měla ten mandát, ano? Takže po schůzce pan Kupka svolal do Štrasburku něco a mluví o Euru 7 a o syntetických palivech mlčí. Důvod? Zkrátka pan ministr Kupka to sehrál špatně. Fakt, že obě záležitosti spojil, způsobil, že na schůzku s ním přišlo jen osm zemí místo dvanácti pozvaných. Odmítli se dostavit Francouzi, Finové nebo Španělé. Tak to tady napsali antibabišovští novináři, cituji: "Diplomatům dalo hodně práce v následujících měsících dát celou věc do pořádku, aby se vláda zase mohla pochválit." Vláda všechno vysedí, a když se to povede, tak se vždycky pochválí, ne? Klesne nafta, tak zdaníme a tak dále.

Takže co se týče ETS, to jsou ty emisní povolenky, to je to šílenství normálně, které má zásadní vliv na cenu elektřiny pro výrobce z uhlí. To je to, proti čemu jsem bojoval. Napsal jsem všem premiérům, napsal jsem předsedovi Evropské rady, napsal jsem předsedkyni Evropské komise v září 2021. Získal jsem asi šest členských zemí na svoji stranu, aby se to zrušilo, ta MiFID. Jak může být cena povolenky předmětem spekulace na burze, a kdybyste viděli tu studii s prognózou, která určitě stála milion euro nebo kolik, tak se netrefili vůbec, vůbec se netrefili, ano? A určitě si pamatujete tu debatu před volbami, jak pan premiér mě kritizoval. Takže ETS samozřejmě by měli zrušit, protože to má negativní vliv, ale samozřejmě jsou tam zájmy těch, kteří mají dobrý energetický mix, ano, protože pokud nemají emise, nemusí platit, mají příjmy. Ano, je pravda, že peníze za ETS také vcházejí do rozpočtu, ale samozřejmě v rámci Modernizačního fondu by je vláda měla použít a distribuovat. Takže cena ETS neúměrně stoupala v průběhu celého roku 2021 a já jsem opakovaně vystupoval na Evropské radě a jednal jsem s Ursulou von der Leyen, aby se to řešilo, aby se zamezilo spekulacím s povolenkami na finančních trzích a využili rezervu, kterou Komise disponuje. Ne, oni ještě brali z trhu ty povolenky, aby naše firmy... A uvědomte si jednu věc. Nejprůmyslovější zemí v Evropě je Polsko, my jsme druhá nejvíc průmyslová z hlediska struktury průmyslu jako takového a také samozřejmě založeného na hnědém uhlí. Mimochodem jsem zapomněl, že nevím, jestli pan premiér sledoval vystoupení pana Morawieckého, jak si - jak bych to řekl slušně - zkrátka všechny dohody, které byly, Turów - a zdravím všechny na Liberecku - jsou pryč. Normálně ho ten Morawiecki podvedl a řekl, že Turów pojede dál. Chápu, že mají volby, tak jak to tedy domlouval? Ano, mě neměli rádi, protože jsem bojoval za české zájmy a za zájmy občanů v Libereckém kraji, kteří přicházejí o vodu a zkrátka ten důl má negativní dopad na životní prostředí.

Takže jsem odbočil z těch emisních povolenek. Já jsem to řešil intenzivně na Evropské radě v říjnu 2021 i 16. prosince 2021. Den před tím, jak jsme vyrolovali červený koberec a čekali s kytkami na ministryně - 12.30 na Strakovce - a ještě den předtím jsem to řešil, do poslední chvíle. I Rada pro zdravotní rizika byla v osm ráno. Nebudu už tady opakovat to, že tato vláda žádný covid neměla, ale to je jedno. To už je skutečně na smích. Takže ještě toho 16. prosince 2021, kde pan premiér tam nechtěl být, protože zkrátka tam to není jednoduché, a vůbec se do toho nehrnul. Možná si nechtěl kazit příští vztahy s protějšky. Tam jsem poprvé viděl mimochodem i německého kancléře Scholze, který se přidal k Rakousku a říká, že vlastně Češi nemají nárok na jádro. Neuvěřitelné, jsem mu to také vysvětlil.

Takže je skutečně neuvěřitelné, že pan premiér a někteří europoslanci, hlavně pan Vondra o tom mluvil, a teď dal takový rozhovor do Echa, jak je Timmermans podvedl. Jenom je podvedl a diví se. Takže bylo by dobré, pane premiére, kdybyste už přestal s těmi nepravdami o Green Dealu, skutečně. Žádný jsem neodsouhlasil. Byla to politická deklarace, bylo to výhodné pro Českou republiku. Máte tam balík peněz, a pokud pan premiér se tedy chválí, že se jeho týmu podařilo dosáhnout vyjednáváním podmínek výhodných pro Českou republiku ohledně emisních povolenek, tak oni tam prosadili vlastně to, co vymyslela, navrhla a začala vyjednávat naše vláda. A kdo je šéf teplárenství? Nějaký Topol. Víme, kdo to je, takové náhodičky. Takže ano, ti měli z toho výhodu.

Ke konsolidaci veřejných financí doplním snad jen to, že je velmi nešťastné, že vláda tento problém spojuje pouze s tím, jestli budou, nebo nebudou valorizovány penze, a vůbec neřeší podstatnější problémy. Kdyby se například vláda zaměřila víc na hospodářský růst než na plošné šetření, které absolutně nedává smysl, vede jen ke stagnaci a následnému růstu a tak dále.

Takže já se ještě vrátím k historii Green Dealu, protože Green Deal - a potom, co samozřejmě se stala ta zrada s migrací - jsem si myslel, že Green Deal bude hlavní téma do evropských voleb. To určitě bude, ale bude tam i samozřejmě migrace. Takže jak to bylo s Green Dealem? Tady stále všichni opakují, jak je to příležitost pro lepší zítřky a záchranu planety. Nebo je to šílenství? A dneska byl nějaký článek, že v Nizozemsku má zaniknout deset tisíc farem, že skot - protože někteří šílenci říkají - že krávy mají emise, tak postupně nebude už ani mléko, nebude ani maso, budeme jíst brouky, tohle se tady děje. A otázka, kde se to vzalo, tohle zelené opojení, a jak to vlastně bylo? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP