(15.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže i kdyby ovšem cíle na Evropské radě neprošly... Frans Timmermans, to je ten šílenec, který přišel i s kvótami, to je člověk, který ničí Evropu. Ničí Evropu! Takže ten Timmermans, kterého mimochodem Vé čtyřka vyautovala z toho, aby se stal předsedou Evropské komise - to by bylo úplné peklo - by i tak ty svoje návrhy předložil. Stejně by je předložil, protože pan Timmermans je komisař, který na to, co řekne Evropská rada, a to jsou ti prezidenti a premiéři, on na to kašle. Ale na druhé straně jsou tam i lepší komisaři jako Thierry Breton, který jasně říká: Když skončí spalovací motory, tak bude 600 000 nezaměstnaných v automobilovém průmyslu v Evropě.

Tyto návrhy se na Radě Evropské unie pro klima, případně pro energetiky hlasují v kvalifikované většině, takže bychom stejně ničeho nedosáhli, jen bychom dostali z rozpočtu podstatně méně peněz. To by v současné situaci, kdy jsme ohledně ekonomických ukazatelů, snad kromě míry nezaměstnanosti, ve srovnání s ostatními členskými státy horší v podstatě ve všem, bylo zničující. A já pořád pevně věřím a doufám, že tato vláda tento potenciál rozpočtu Evropské unie a peníze, které jsme vyjednali - ano, 980 miliard, čtyři noci, pět dní jsme nespali, čtyři noci, pět dní - a tady je ta obrovská výhoda jednomyslnosti Evropské rady, protože když máte odvahu, všichni jsou na vás naštvaní a všichni nespí čtyři noci a pět dní a jste jeden z posledních, který to blokuje, tak potom přivezete 42 miliard navíc. Takže všichni, kteří mě nesnášejí - já jsem se vám už stokrát zaplatil. Celý můj tým, co jsme tam byli, jsme vybojovali druhé největší peníze, 1,6 miliard euro navíc. Máte tam 980 miliard, a kolik čerpáte? 50, směšných 50!

A pan Bartoš, který teď nevím, co tam - řeší tu linku v Japonsku místo toho, aby řešil přebytek požadavku obcí na IROP výzvu na základní školy, není dostatek míst na základních školách, místo toho, aby Bartoš běžel za premiérem a běžel za Stanjurou - tak to fungovalo za nás. Dostálová volala React-EU, nemocnice - dala 11, převis byl nakonec obrovský: 22. A my jsme ty peníze našli, 22 miliard React-EU do nemocnic. Takže o tom to je. Tak snad pan premiér, někdo mu řekne, že by bylo dobré tomu Bartošovi, protože je totálně neschopný v čerpání evropských peněz, pokud samozřejmě tato vláda chce pomáhat obcím a dát peníze pro ty starosty.

Já jsem tady minule četl: 145 připomínek, to je fakt peklo. My jsme to řešili on-line, okamžitě. Tak já doufám, že to bude pan Bartoš řešit hned, jak se vrátí z Japonska. Ono to Japonsko vypadá být atraktivní. Tam bylo i celé vedení magistrátu, ne? Tam měli ten výlet. Teď všichni chodí do Japonska. Co tam řeší, to nevím - tu linku, samozřejmě. To vždycky někdo si tam dá jako hlavní téma.

Takže zpět k tomu Green Dealu. Legislativními návrhy, které uvádějí Green Deal, tedy dosažení cíle uhlíkové neutrality v život, byl takzvaný balík Fit for 55, který byl z velké části přijat za českého předsednictví, pane premiére. Tak už přestaňte lhát o tom, že Babiš něco domluvil. Ne, Babiš vám domluvil to, že nemáte závazek 50 %, že tam máte 600 miliard, a všechno ostatní jde za vámi, za vašeho předsednictví, pod vedením ministrů vlády premiéra Fialy. Takže nerozumím, proč pan premiér Fiala říká, že dosažení uhlíkové neutrality bylo do právního rámce EU přeneseno už v červnu 2021. Není to pravda, pane premiére. Lžete, pane premiére, není to pravda.

A úředníci na Úřadě vlády, pokud jste všechny nevyhodili - ty, co rozuměli evropské agendě - zeptejte se Zajíčka. Tady byl pan prezident, ten si vzal nejlepšího člověka, kterého Česká republika má - Zajíčka, ten by mohl dělat ministra zahraničních věcí a kvalitního, zítra - dělá mu poradce. Ano, ten u toho byl. Díky tomu v rámci předsednictví jste i něco dosáhli a prodávali - například Schengen. Chorvatsko osm let čekalo. A pan Rakušan to teď vykazuje, jako že to... Takže zeptejte se toho Zajíčka, on vám to řekne. Jsem přesvědčen, že je to seriózní člověk, že nám to potvrdí. Ano, takže není to pravda, za nás nic takového nebylo. Legislativní návrhy byly Evropskou komisí předloženy v červenci 2021 a upozorňuji, že poprvé jsme je viděli opravdu nedlouho předtím, protože na nich nebyla shoda dlouho ani v Komisi. Je pravda, že naše vláda k nim připravila rámcové pozice schvalované v říjnu a v listopadu 2021, a jak je to obvyklé, po projednání ve výborech Poslanecké sněmovny i Senátu - Senát dal některým návrhům žlutou kartu, ale nebylo to moc platné. Není absolutně pravda, že tyto pozice byly převážně podporující, není to pravda. Pokud by to snad někdo chtěl rozporovat, můžete si z nich části přečíst, ale návrhů je čtrnáct. Každý má několik stran a všichni poslanci je měli k dispozici již v době schvalování.

Rámcová pozice je detailní vodítko pro vyjednavače v Radě, jak postupovat, aby to bylo v souladu se zájmy České republiky, není to jen ano nebo ne. Vyjadřuje se k detailům návrhu, někdy obsahuje alternativy pro vyjednávání, zohledňuje postoje jiných členských států a dalších hráčů. Pan premiér Fiala, stejně jako vy všichni, dobře víte, že skoro každá rámcová pozice začíná tím, že obecně pochválí, ale aspoň v legislativním návrhu, aby nenutila vyjednavače ve sjednání výlučně negativním způsobem. Ano, to je to bruselské know-how. A já se těším na ten mandát, co měl pan Rakušan, když vyjednal to šílenství o migrantech. Takže vyjednává ve skupině 27 států s různými výchozími pozicemi a často jejich postoje nikam nevedou. Posléze však v částech, které pan premiér Fiala již necituje, jasně stanovuje limity pro vyjednávání. Ano, pan premiér to samozřejmě manipuluje. S čím nesouhlasíme, proti čemu je třeba se postavit a jakým směrem potřebujeme návrh ve vyjednávání změnit, takové byly pozice ke všem návrhům z balíku Fit for 55. Mimochodem, pokud s nimi pan premiér byl natolik nespokojený, jak uvádí, nechápu, proč neuložil svému týmu je změnit na zcela odmítavé, a pracoval s těmi původními při reálném projednávání návrhu, které se dělo v roce 2022 - ano, 2022.

Takže ještě jednou, za nás nebylo v rámci Green Dealu nic konkrétně, nic. Naopak, my jsme vybojovali tu skvělou pozici: není závazek a balík peněz, které nečerpáte. V době českého předsednictví v Radě byla česká vláda vůči návrhům uvádějícím Green Deal v život velmi vstřícná, urputně pracovala na kompromisech a na tom, aby jich co nejvíce bylo schváleno. Ano, bohužel, nejzelenější předsednictví v historii. Když vás pochválil ten šílenec Timmermans - to bych se zastřelil, kdyby mě Timmermans někdy pochválil, protože to je skutečně člověk, říkám magor zkrátka, který chce zničit Evropu. Komise se zjevným překvapením si po skončení českého předsednictví postup velmi pochvalovala. Tady to mám napsané: Timmermans vás pochválil, Ursula vás chválila, jak jste to... Ano, Ursula políbila prsten, když se stala předsedkyní Evropské komise, zelenému, šílenému Evropskému parlamentu, jinak by nebyla předsedkyní, nebyla, ano? Ursula si dovolila v březnu tohoto roku říct, že vlastně jádro není čistý emisní zdroj. A nikdo z Vé čtyřky jí to nevysvětlil ani nereagoval, ano? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP