(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A prosím paní poslankyni Peštovou a poté je přihlášen s faktickou pan vicepremiér Rakušan a poté pan poslanec Tomáš Dubský. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. No, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, my jsme možná byli nadčasoví, my už jsme se tenkrát bavili o částce 2 000 korun a žrali nás všichni zaživa, protože: 2 000 korun, vy jste se úplně zbláznili! Takže jsme skončili na částce 1 200. Ale o co mi tady jde. Mně jde o to, že ano, vy jste řekl, kolik jsou náklady, já to vím, já jsem v té oblasti pracovala hodně dlouho, já vím, kolik jsou náklady. Ale mně jde o to, že žádná obec, žádná obec, nejde na částku 1 200, protože jsem řekla, že je toto politikum.

A k panu Haasovi, prostřednictvím pana předsedajícího, těch 25 %, to jsme na částce 1 500. Proč je tam částka 1 800? Jestliže oni chtějí 25 %, jsme na částce 1 500, je tam 1 800. Tak mě zajímá, kdo tady ta čísla dává na stůl. Je to 1 500, 1 800, 2 000, proč to není 2 500? Já nevím, já se ptám, protože ty obce samy tu částku nikdy nepoužijí, a o to mně jde. Tak jestliže tady bojujete za obce a říkáte, že jejich náklady, já to beru, tak je donuťte, ty obce, ať se chovají s péčí řádného hospodáře a přenesou tu částku, kterou musí dotovat z vlastních rozpočtů, na občany. A chci vidět to tóčo, co nastane.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuju. Pan vicepremiér Rakušan. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. Velmi krátce. Děkuji paní poslankyni Mračkové Vildumetzové za zájem o to, jak bude hlasovat poslanecký klub hnutí Starostové a nezávislí - říkala, že to bude sledovat, možná tam bylo i slovo bedlivě. Nemusí to sledovat, může pak klidně opustit sál, já jí to řeknu dopředu. My tenhle návrh samozřejmě podpoříme, protože je logický a právě proto, že zastupujeme zájmy starostek a starostů, a zastupujeme je tak, že slyšíme jejich potřeby, a potřeba navýšit tento limit vychází právě z potřeb starostek a starostů.

A ještě jednou opakuji, my tady nikomu nedáváme žádnou povinnost. My nenutíme nikoho žádným konkrétním způsobem rozhodnout. Naopak nám vyhovuje subsidiární princip rozhodování, kdy dáváme širokou paletu možností, aby se právě mohla rozhodnout lokální zastupitelstva o tom, jak s takovým poplatkem naloží. My pouze zvyšujeme limit. Ještě jednou říkám, neposouvejme tu debatu kamkoli jinam. My nikomu nic nenařizujeme.

A druhá věc. Já nevím, teď jsem zmaten z těch informačních zdrojů, vždycky jsem si myslel, že eKLEP je o něco důvěryhodnější než SMS zpráva, paní poslankyně, ale kdo ví, nechme se překvapit. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Tomáš Dubský, připraví se pan poslanec Okleštěk. Stále jsme v režimu faktických poznámek.

 

Poslanec Tomáš Dubský: Hezké dopoledne, kolegyně, kolegové. Já jsem jenom chtěl ujistit paní kolegyni Vildumetzovou Mračkovou, prostřednictvím pana předsedajícího, za Sdružení místních samospráv, kde jsem místopředsedou, že opravdu s tímto nemáme žádný problém, a mohu vás ujistit, že naše obec je i ve Svazu měst a obcí a jsme i ve Spolku pro obnovu venkova a nevidím žádný důvod, proč by se ten limit nemohl navýšit. Chápu kolegyni Peštovou, prostřednictvím pana předsedajícího, která vede diskusi o tom, proč, ale nechápu, proč tady argumentujeme, jestli jeden svaz je pro a druhý je proti. Takže jenom pro vás, za Sdružení místních samospráv s tím opravdu nemáme žádný problém.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Okleštěk a poté pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, já se pokouším přijít na to, proč předkladatel šel s tou částkou. Souhlasím s kolegyní Peštovou - proč? V období 2013 až 2017 jsem byl velmi aktivní ve výboru pro životní prostředí a zabýval jsem se mimo jiné skládkováním. Právě obce a Svaz měst a obcí potom lobbovaly za to, abychom ukončení skládkování v roce 2024 posunuli, a chtěly až na rok 2034. A já si myslím, že ono to s tím tak trošku souvisí.

Samozřejmě vidím to jako velkou prozřetelnost předkladatele, protože opatření, která dělá ve vztahu k obcím a městům, tak ta přinutí města a obce, aby nedotovaly ze svých rozpočtů odpady, ale aby je od lidí naplno vybíraly, protože vláda už jim těch peněz skutečně z rozpočtového určení ani z jiných zdrojů moc nepustí. Takže budu hodně zvažovat, jestli to nepodpořit právě pro prospěch měst a obcí, protože ony už jiné zdroje mít nebudou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Nacher, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslanec Patrik Nacher: Ano, pane místopředsedo. Opravdu jsem nechtěl mluvit, vy jste mě vyprovokovali, protože mi to nedá. Zase selský rozum. Nejdříve se dozvíme, že obce a města nevyužijí už dneska toho limitu 1 200 korun. Pak je tady nějaká tisková zpráva, kterou citoval zpravodaj, že se předpokládá výše nákladů 1 500, 1 525, předpokládá, takže ne, že je teď, ale přitom ten limit se zvýší na 1 800. To znamená, proč je tam ta vata? A já rovnou odpovím, proč: protože se obávám, že když jsem se díval na ten daňový balíček, který předkládá vláda, tak tam dost obcím a krajům bere. A v momentě... a jsou tam různé přesuny. Já nevím, jestli to víte, nebo ne, od hazardu přes daň z nemovitosti a podobně. A v momentě, kdy ty obce si budou stěžovat, tak je tady krásné odůvodnění: Vy máte přece podle zákona možnost si zvýšit poplatek až na 1 800. A to mě trochu implikuje, že k tomu to povede, protože jestli dneska se nevyužívá ten limit, tak proč se teď zvyšuje nad rámec jasně prokázaných nákladů, které tady citoval zpravodaj? To je úplně legitimní dotaz.

A já trochu vidím do budoucnosti ten důvod, proč to tam takhle vlastně máte. Tolik jako poznámka. Takže je to taková prevence vlastně vlády ve vztahu k těm obcím, takže docela obdivuji odvahu starostů, kteří to tady hájí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté paní poslankyně Ožanová, poté pan poslanec Kuchař.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážené kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, ráda bych zareagovala na vaše vystoupení. Velmi mě překvapuje, že vůbec tady jako předseda Starostů a nezávislých vystoupíte a vystoupíte s tím, že nic nenařizujete. Tak si nalijme čistého vína, jak to bude ve skutečnosti. Přicházíte s navýšením DPH na svoz, likvidaci komunálního odpadu do nejvyšší sazby DPH, berete obcím v konsolidačním daňovém balíčku v rámci rozpočtového určení, v rámci daně z hazardu, v rámci daně z nemovitosti a dalších mnoho finančních prostředků. Takže vy jim to nenařídíte, vy je k tomu donutíte.

A mám neoficiální informaci, že i když probíhalo připomínkování na Ministerstvu financí, tak právě bylo řečeno: A proč to ty obce nemají na té maximální částce? Proč to nedáte na tu maximální částku? Takže vy chcete donutit samosprávy, aby místní poplatek za odpady občanům navýšily. Já pro to v žádném případě nezvednu ruku jako bývalá starostka, jako bývalá hejtmanka, a fakt mě překvapuje, že tohle tady podporuje Sdružení místních samospráv a Starostové a nezávislí. Vy vůbec za starosty nekopete! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Ožanová.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já jsem nechtěla obhajovat svoje pozměňovací návrhy, ale reaguji na vystoupení pana ministra, protože jsem se dozvěděla, že STAN hájí zájmy obcí, tak jsem zvědavá, jak budete hlasovat pro můj pozměňovací návrh B1, kde ve své podstatě já říkám, že obec, pokud se stane podle toho zákona poplatníkem, by ten poplatek neměla hradit, protože nemá hradit sama sobě, ani její příspěvkové organizace. Tak pokud hájíte zájmy obcí, jsem zvědavá, jak budete hlasovat pro tento pozměňovací návrh, který je za účelem snížení administrativy. A mezi námi, víte, kdo měl inspiroval? Stanovisko Moravskoslezského kraje. Já jsem se neinspirovala někde od politiků, ale od těch, kteří s těmi poplatky pracují. Tak jsem zvědavá, zda skutečně hájíte zájmy obcí a zda pozměňovací návrh B1 podpoříte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP