(12.40 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Úplně minimální možnosti, které dneska máme, abychom to řešili. Jsou to výchovní poradci, jsou tam rodiče, kteří opravdu mnohdy ani nepřijedou. Když přijedou, tak se ještě těch svých nezbedných dítek zastávají. A aby to nedospělo - i u nás se stalo, že došlo k napadení studenta, který napadl vychovatele, ten byl samozřejmě vyloučen, ale jsou to krajní případy. Já jsem tam byl jako muž, mám nějakou hmotnost, takže jsem se třeba nebál, ale opravdu jsou tam většinou kolegyně (Předsedající: Čas.), které si zaslouží nějakou ochranu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Zajíčková, připraví se paní poslankyně Nováková.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Budu krátká, já samozřejmě vnímám tento problém stejně tak vážně jako předkladatelé. Ve školství se pohybuji celý život. Všichni se shodneme na tom, že agresivita ve společnosti významně stoupá. Na druhou stranu nejsem přesvědčena o tom, že toto je ta správná cesta. Nicméně jsem připravena se o tom bavit, diskutovat o tom, a proto zařadím tento bod, toto téma, na červnové jednání podvýboru pro regionální školství, kam přizveme odborníky, právníky, zástupce různých asociací, abychom se o tom pobavili. A domnívám se, že v současné podobě, v jaké je navržený zákon, pro to nebudu moct hlasovat, protože tam shledávám zásadní nedostatky, nepřesnosti, nicméně jak říkám znovu, téma je to vážné. S mnohými předřečníky souhlasím, ale znovu opakuji, bude to tématem podvýboru pro regionální školství, a tím zvu všechny, kteří se zajímají o toto téma, aby na podvýbor přišli. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Bude pokračovat s faktickou poznámkou paní poslankyně Nováková. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych si dovolila navázat na to, co říkala paní předsedkyně podvýboru pro regionální školství, a velmi jí za to děkuji, za tento návrh, a zároveň bych chtěla říct, že se souhlasem předsedkyně stálé komise pro rodinu, paní poslankyně Jílkové, si uvědomujeme, že to je také záležitost rodinné politiky, protože jedna věc je, že se budeme snažit chránit učitele, a já s tím souhlasím, i když teď nebudu také pro to hlasovat, ale druhá věc je, že my bychom měli znovu zdůrazňovat, že odpovědnost za zdravý fyzický, psychický a morální vývoj dětí nesou rodiče, a je to také součást tedy rodinné politiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a vracíme se do obecné rozpravy. Nyní vystoupí pan poslanec Kohajda.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, budu velmi krátký, možná jsem si měl vzít faktickou. Samozřejmě mám - podporuji toto téma, je určitě důležité. Útoky na učitele jsou velmi nepříjemná záležitost. Jenom mám obavu, zda toto je správný nástroj, který situaci vyřeší, zda nástroj trestního práva je to, kam bychom měli své úsilí směřovat. Teď jsme tady slyšeli o nastražených pytlících s moukou nad dveřmi nebo zápalky, které jsou strčeny v zámcích. To samozřejmě není něco, co by mělo řešit trestní právo, a tedy tato změna tomu nijak nenapomůže. Je to asi o chybějícím respektu k učitelům, možná o morálce ve společnosti.

Určitě se těším na zajímavou diskusi, pokud tento návrh projde dále, protože si myslím, že má mnoho vrstev, nejenom tu trestněprávní, ale právě tu širší - morální.

Jediné, co mě trošku mrzí, je, že tady velmi často děláme bezdůvodné rozdíly mezi pedagogickými pracovníky a akademickými pracovníky. Mám poslední dobou takový pocit, že pedagogičtí pracovníci jsou velmi zvýhodňování proti akademickým pracovníkům, a to často bezdůvodně. A právě proto, pokud bychom se posunuli dále v těchto diskusích, tak bych byl určitě pro, abychom do toho návrhu zahrnuli i akademické pracovníky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. S první vystoupí pan poslanec Hendrych Igor, připraví se pan poslanec Mašek Jiří.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, budu velice stručný a v podstatě kladně ohodnotím to, co řekl můj předřečník, pan poslanec Kohajda. Když jsem to četl a četl jsem vyjádření vlády k tomuto tisku, tak mě právě zaujala výhrada, že tento návrh zákona by asi měl zřejmě mířit i na akademické pracovníky a že jsou z toho procesu vynecháváni. Já to kvituji a jsem pro, aby se případně nějakým pozměňovacím návrhem do kategorie chráněných osob zařadili i akademičtí pracovníci vysokých škol. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Na vás naváže pan poslanec Mašek, připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já bych chtěl navázat na své tři předřečníky - kolegy Langa, Kohajdu a Hendrycha - a navázal bych v tom, že skutečně by se tady mělo jednat o trestněprávní činy, prostě záležitosti, trestné činy, a tam bych plédoval za to, aby ochrana byla podobná jako u zdravotnické záchranné služby, a neviděl bych to ani na velikou diskusi. Já si myslím, že si to pedagogičtí i akademičtí pracovníci prostě zaslouží. A něco jiného je úplně tady hovořit třeba v nějaké komisi pro rodinu a v dalších výborech o tom, jak vychovávat děti, jak by to mělo vypadat, protože to je něco úplně jiného. Ale o tom, že za trestné činy by hrozila vyšší sazba, za trestné činy vůči pedagogickým a akademickým pracovníkům, na tom by mohla být poměrně rychlá shoda a mohli bychom je tam zařadit.

A v reakci na pana kolegu Brázdila, že se to nijak neprojeví: je to o tom, že je potřeba - dnes je populární mluvit o vysílání signálu - ten signál vyslat opravdu do společnosti, že tam ty vyšší tresty škodí (hrozí?). Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Novákové. Chápu to dobře, že paní kolegyně Peštová se odhlásila? Dobrá, tak paní poslankyně Nováková.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji, pane místopředsedo, já bych chtěla zareagovat na to, co teď zaznělo. Problém totiž je, že vlastně rizikové chování, respektive nežádoucí chování žáků se týká, jak všichni víme, nezletilých dětí, a já jsem chtěla - nechci tedy vysílat signály, ale každá škola by měla skutečně dávat najevo a my všichni bychom měli dávat najevo, že odpovědnost nesou rodiče. Prostě rodiče nesou odpovědnost za výchovu dětí, a ti dospělí jsou - ono je problém, co dělat s patnáctiletým dítětem. Takhle myslím, kdybychom chtěli být důslední. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní poslankyně. S další faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Oulehlová.

Než dorazí ke stolku, načtu tři omluvy: paní místopředsedkyně Dostálová Klára se od 13 hodin omlouvá z pracovních důvodů, pan poslanec Helebrant Tomáš se do 10 hodin omlouvá z pracovních důvodů a paní poslankyně Mračková Vildumetzová Jana se od 14.30 omlouvá z rodinných důvodů. Paní poslankyně, máte dvě minuty na faktickou poznámku.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Já bych jenom chtěla reagovat na kolegyni, ctěnou Ninu Novákovou. Bohužel, my tady musíme učitele chránit i před rodiči, takže po rodičích mnohdy se nedá vůbec žádat, aby slušně vychovali své děti.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vracíme se do obecné rozpravy. Poprosím pana poslance Kohajdu. Pardon, pan poslanec Kettner Zdeněk vystoupí.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně Lesenská už tady mluvila o tom, že to samozřejmě podpoříme. Já teď tady stojím jako zástupce učitelů a kantorů. Společnost skutečně neskutečným způsobem zhrubla, radikalizovala se, ale sáhněme si do svědomí, můžeme za to i my. Když mluvím o propagaci politiky na školách, porušování školského zákona, uvědomme si, že rodiče jsou různí voliči, a když tam bude příznivce nějaké strany nebo příslušník nějaké strany, které ten rodič nefandí, tak to samozřejmě vzbudí pobouření, čili my i trošičku nahráváme těm konfliktům na škole. Každopádně stoprocentně učitelé si ochranu zaslouží.

Tady padlo, že to nevyřeší ten problém. Stoprocentně to nevyřeší ten problém. My se budeme muset na to zaměřit v nějakém časovém horizontu, abychom skutečně udělali pro to, abychom tyto problémy nějakým způsobem omezili na minimum. Ale tohleto, o čem teď mluvíme, to je minimum, co pro učitele, kteří jsou, když to řeknu, v takové té první linii, abychom jim nějakým způsobem pomohli, takže určitě klub SPD toto podpoří a učitelé si to určitě zaslouží. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP