(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Prostě to, že všichni chcete zvyšovat daně ve vládě, to zůstává, a že chcete zvyšovat věk odchodu do důchodu, ale vy sami nejste dohodnuti, takže my jako opozice bychom se rádi tady do té debaty zapojili s tím, že samozřejmě to odmítáme, a znovu vám představíme naše návrhy řešení, které jsme ostatně už v médiích je představili několikrát, jakým způsobem konsolidovat veřejné finance bez zvyšování daní občanům a firmám. To je prostě důležitý bod a já bych chtěl opravdu požádat poslance vládní koalice, aby tento bod konečně, tento návrh SPD, odsouhlasili, aby občané, potažmo my, co tady zastupujeme občany, kteří volili opozici tady ve Sněmovně, tak abychom mohli v zastoupení občanů ten váš v uvozovkách konsolidační balíček, který jak jsem říkal, žádným konsolidačním balíčkem není, a už vůbec ne ozdravným, abychom ho tady mohli diskutovat.

Jako druhý bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny bych chtěl navrhnout bod s názvem Fialova vláda ukázala naprostou nepřipravenost na letošní zvýšení počtu žáků ukončujících základní školy. Jak víme, došlo tady k dalšímu totálnímu selhání Fialovy vlády, kdy Fialova vláda, vláda Petra Fialy a Ministerstvo školství, které vede hnutí STAN Víta Rakušana - vede, nebo spíše nevede, protože za velmi krátkou dobu, co jste u vlády, je to rok a půl, tak už je tam třetí ministr školství za hnutí STAN, střídá se to tam jako na běžícím pásu, to znamená, to ministerstvo asi nikdo už nevede, vidíme ten chaos, a výsledkem toho chaosu, který panuje ve Fialově vládě a na Ministerstvu školství, je to, že vláda ukázala naprostou nepřipravenost na letošní zvýšení počtu žáků ukončujících základní školy. Těchto žáků je zhruba o 11 000 více oproti loňsku. (V sále je hluk.) Můžu poprosit jenom ještě?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, já děkuji. Pánové a dámy, prosím o ztišení, pokud máme cokoliv k řešení, a platí to zejména pro levou půlku sálu, tak se přesuňte do předsálí, ať může pan předseda pokračovat ve svém vystoupení. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Důsledkem této nečinnosti a nekompetentnosti Fialovy vlády je stav, kdy nejsou dostatečné kapacity a tisíce dětí, konkrétně zhruba 11 000, nebo 11 000 a více dětí, tisíce dětí nyní nemají zajištěno místo v prvním ročníku střední školy pro příští rok ani na jednu ze dvou škol, na které se hlásily, což je samozřejmě pro rodiče a pro žáky mimořádně - mimořádně, řekl bych - obtížná a neadekvátní situace. Rodiče jsou tak nuceni pro své děti hledat prakticky jakákoliv studijní místa, aby jinak neskončily v září na úřadu práce. Problém se týká zejména hlavního města Prahy a Středočeského kraje, ale nejen jich.

Kromě vlády selhaly také zejména krajské samosprávy, které opět vesměs vedou strany Fialovy vládní pětikoalice, ale i hnutí ANO, do jejichž gesce v případě zřizovatelů střední školství spadá. Demografický vývoj je léta dobře známý, logicky, protože tady už patnáct let vidíme, nebo třináct let, čtrnáct let, že letos bude prostě více žáků, kteří budou ukončovat základní školu. Tento demografický vývoj je tedy dlouhá léta dobře známý a na tuto situaci se bylo možné bez problému postupně připravit. Ale Fialova vláda to zanedbala, nic nepřipravila a nyní se stali obětí této nečinnosti a nekompetentnosti rodiče a jejich děti.

Dle hnutí SPD je zde nutná kombinace, abych řekl náš konkrétní návrh - protože já vždycky říkám konkrétní návrh, když něco kritizujeme - konkrétní návrh za SPD. Dle hnutí SPD je zde nutná kombinace krátkodobých a dlouhodobých opatření. K těm krátkodobým patří rozšíření povolených kapacit studentů ve třídách a dočasné pronájmy dalších vhodných prostor pro potřeby škol. Z hlediska delší časové perspektivy je nutná reforma podoby přijímacího řízení, dlouhodobé systémové plánování dostatečných kapacit ve středním školství dle výhledu populačního vývoje a rovněž tak přizpůsobení podoby struktury středního školství potřebám trhu práce včetně významného rozšíření kapacit technického, a zejména učňovského školství. Takže já bych chtěl jako druhý bod - jenom to zopakuji - navrhnout bod s názvem Fialova vláda ukázala naprostou nepřipravenost na letošní zvýšení počtu žáků ukončujících základní školy.

Jako třetí mimořádný bod na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny bych chtěl navrhnout bod s názvem Fialova vláda výrazně zhoršuje podmínky penzijního spoření. K tomu bych jenom dodal, že hnutí SPD naopak navrhuje rozšíření a zvýšení státní podpory penzijního spoření. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL navrhuje v rámci opatření, které zavádějícím způsobem nazývá důchodovou reformou, výrazné zhoršení a zpřísnění podmínek státní podpory dobrovolného penzijního spoření občanů. Konkrétně se jedná o významné omezení a v některých případech až o zrušení státních příspěvků na tento typ spoření. Příspěvek od státu tak mají nově dostávat jen ti občané, kteří si své úspory z penzijního spoření nechají posílat po dobu deseti let ve splátkách jako rentu. Když si je vyberou jednorázově, o státní podporu přijdou. Jde o naprosto nedůvodné a diskriminační opatření, které trestá zodpovědné občany, kteří se dlouhodobě zajišťovali na stáří. Vláda chce navíc změnit i další podmínky státní podpory penzijního spoření, například zvýšit povinnou měsíční výši úložky, od které je poskytován státní příspěvek, z 300 na 500 korun a úplně odebrat tento příspěvek občanům, kteří si platí na penzijní spoření i v důchodovém věku. To jsou opět demotivující návrhy, které oslabí ochotu občanů spořit sobě nebo svým dětem a vnukům na penzi.

Hnutí SPD naopak navrhuje rozšíření a zvýšení státní podpory penzijního spoření. Státní příspěvek bychom poskytli i při měsíčních úložkách nižších než 300 korun měsíčně, abychom tak výrazněji podpořili nízkopříjmové a mladší občany. Rozšířili bychom i státní podporu stavebního spoření, kterou chce vláda Petra Fialy z ODS naopak také výrazně omezit.

Jako čtvrtý bod, mimořádný bod na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny bych navrhl bod s názvem Fialova vláda zhorší podmínky pro pracující občany. Vláda Petra Fialy z ODS chce v rámci takzvaného úsporného konsolidačního balíčku zhoršit i podmínky pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti pro občany, kteří krátkodobě přišli o práci a hledají si novou anebo se rekvalifikují. K získání podpory v nezaměstnanosti - a znovu zdůrazňuji, že se to týká pouze pracujících občanů, tahleta podpora v nezaměstnanosti, to nemá nic společného s podporou takzvaných nepřizpůsobivých - občas si to někdo plete, ale to jsou úplně jiné peníze, úplně jiná záležitost, takže tato podpora v nezaměstnanosti, na kterou mají nárok pouze lidé, co pracovali, by podle vládního návrhu do budoucna mělo být potřeba odvádět sociální pojištění o tři měsíce déle, než je tomu nyní, a Úřad práce by měl navíc přestat propouštěným zaměstnancům poskytovat kompenzace v případě nevyplaceného odstupného.

Hnutí SPD s těmito návrhy nesouhlasí. Podpora v nezaměstnanosti je pojistnou dávkou. To je v podstatě pojištění, které si platí pracující občané. Tato podpora náleží pouze občanům, kteří poctivě pracují a odvádí sociální pojištění ze zaměstnání nebo živnostenského podnikání. Takže znovu zdůrazňuji, vy vlastně chcete, Fialova vláda chce zhoršit podmínky pro pracující občany. Není žádný důvod tuto podporu snižovat, i vzhledem k tomu, že jak víme, výše této podpory je zastropovaná na maximálně 22 790 korun měsíčně a je tam i další omezení. Prodloužení povinné doby odvádění pojistného pro vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti pro pracující občany nebo pro pracující občany, kteří přišli o práci, tak poškodí nejvíce nejohroženější skupiny nezaměstnaných, což jsou osoby v předdůchodovém věku či rodiče samoživitelé. A my si myslíme, že je potřeba podporovat pracující lidi v předdůchodovém věku, rodiče samoživitele i další pracující lidi, kteří náhle přišli o zaměstnání, zároveň si hledají nové zaměstnání nebo se rekvalifikují. Mluvíme o pracujících lidech, kteří si to platili jako pojištění, pojištění proti nezaměstnanosti. Oni si to platí to pojištění a teď vy jim to chcete omezit. Ukončení poskytování kompenzace v případě nevyplaceného odstupného se zase negativně dotkne občanů s předchozími nižšími pracovními příjmy. Ze strany vlády jde o nadbytečné a asociální opatření, které nijak zásadně nesníží výdaje státního rozpočtu, ale pouze ublíží dlouhodobě poctivě pracujícím občanům, kteří přechodně přišli o zaměstnání.***




Přihlásit/registrovat se do ISP