(14.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Prosím, berte proto pochybnou úroveň ministerské práce pana Zbyňka Stanjury v úvahu při schvalování očekávané novely státního rozpočtu. Nedovolte, aby se nevratné škody, které pan Stanjura v letošním roce České republice způsobil, měly snad v budoucnu, byť jen částečně, opakovat.

Za hnutí ANO mohu rozhodně garantovat, že tyto škody budou ministru financí a jeho poradcům vyčísleny do posledního milionu korun, a zároveň žádám o zařazení mimořádného bodu, kterým je Ztráta věrohodnosti ministra financí Zbyňka Stanjury, v termínech a datech tak, jak jsem to uvedla v úvodu svého vystoupení. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, a paní předsedkyně, omlouvám se, ještě vás poprosím, jestli jsem si to dobře zapsala, ty pevné časy jsou - první bod zítra nebo první bod po písemných interpelacích ve čtvrtek? Je to správně?

 

Poslankyně Alena Schillerová: A ještě prosím jsem říkala jako třetí bod dnes, po těch senátních vratkách.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobře, takže jako třetí bod dnes. (Poslankyně Schillerová: Ano.) (Hluk v sále.) Děkuji.

A nyní tedy vystoupí s přednostním právem pan předseda Okamura, přihlášený k pořadu schůze, a následuji já se svou přihláškou. Prosím ještě o ztišení, kolegyně a kolegové. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych chtěl navrhnout mimořádné body za hnutí SPD na pořad dnešní schůze Poslanecké sněmovny.

Za prvé bych navrhl bod s názvem Fialova vláda svým "konsolidačním" balíčkem předvádí aroganci moci. Vláda Petra Fialy po roce nicnedělání schválila takzvaný - v uvozovkách - konsolidační a ozdravný balíček na letošní rok v celkové výši 94,1 miliardy korun. Není to žádný konsolidační, a už vůbec ne ozdravný balíček, ale obsáhlá daňová reforma, která zvýší daně všem bez rozdílu, a za hnutí SPD říkám jasně, že hnutí SPD je programově proti zvyšování daní českým občanům a firmám.

Přitom nejen před volbami, ale dokonce ještě nedávno v televizi premiér Petr Fiala z ODS a pětikoalice veřejně tvrdili, že daně zvyšovat nebudou. Minulý týden ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS nás tady vyzval, opozici a další připomínkové subjekty k zaslání připomínek k tomuto materiálu a zároveň stanovil termín k jejich zaslání v délce pouhých pěti pracovních dnů. Přitom nám to tady zasílá v situaci, kdy, jak všichni vidíme doslova v přímém přenosu, se tady vládní pětikoalice mezi sebou hádá a vůbec ten konsolidační balíček nemají dohodnutý ani mezi sebou, takže tady různé strany vládní pětikoalice říkají, že s tím nesouhlasí a že to odmítají.

Takže vy to vůbec nemáte prodiskutované ani mezi sebou, hádáte se mezi sebou ve vládní pětikoalici, a teď nám to tady posíláte, ještě abychom to připomínkovali my a do té vaší blamáže abychom se ještě tady všichni přidali. Vláda přitom hodlá měnit celkem 57 zákonných norem a jenom důvodová zpráva má 238 stran, přičemž, jak říkám, ani vy sami nejste dodneška na tom dohodnuti, takže nejenom že je to šité horkou jehlou, nemáte to vůbec připraveno, ale zůstává ten mimořádně negativní dopad na všechny občany v České republice, že jim chcete skokově zvýšit daně a zdražit jim životy.

Podle hnutí SPD tento způsob samozřejmě není žádný dialog, dokonce dialog nefunguje ani ve vaší vládní koalici, ale je to pouze arogance moci, a problémem je, že se rukojmím stávají všichni občané České republiky a jejich životy. Navíc ten vládou předložený materiál, který jste nám zaslali k připomínkování, zároveň vykazuje celou řadu nedostatků. Například z národních dotací, ze kterých se stal regulérní byznys a podhoubí pro korupci, vláda chystá seškrtat 54,4 miliardy korun, ale vámi zaslaný materiál neuvádí konkrétně, kterých se to týká, takže jak to máme připomínkovat, a navíc když sami nejste ještě dohodnuti ani ve vládní koalici.

Hnutí SPD, jak jsem řekl, my jsme programově proti zvyšování daní českým občanům a firmám, a samozřejmě návrhy na zvyšování daní českým občanům a firmám a také návrhy na zvyšování věku odchodu do důchodu a snížení valorizací prostě nepodpoříme. Pro SPD jsou čeští občané na prvním místě a už jsme ho opakovaně, ten váš návrh, připomínkovali, ty vaše návrhy, konkrétně jsme i veřejně v médiích sdělili naše výtky. My prosazujeme konsolidaci a ozdravení veřejných financí, ale všichni víme, že to jde bez toho, abyste zvýšili daně českým občanům a českým firmám.

Ještě bych chtěl dodat, že vítáme, že i na základě apelu SPD se odbory posunuly v postoji ke generální stávce. Já už dva měsíce jednám s odbory, aby nám pomohly vyhlásit generální stávku proti plošnému zvyšování daní a zvyšování věku odchodu do důchodu, co plánuje vaše vláda a co tady chcete v červnu prosazovat, příští měsíc už, a odbory zatím se nerozhoupaly k tomu, aby vyslyšely naši žádost k tomu, aby byla vyhlášena generální stávka. Ale vítám, že už se posunuly z vyhlášení stávkové pohotovosti z minulého týdne na to, že už chtějí tvořit stávkový výbor.

Já si myslím, že opravdu není čas na to, váhat, protože jak víme, připravit generální stávku - a já jsem o tom jednal s odbory - to trvá i několik měsíců, aby se zajistila na jednu stranu funkce základní infrastruktury, zdravotnická zařízení, energetika a podobně, a zároveň aby se ta generální stávka mohla domluvit se všemi odborovými organizacemi, a jak víte, bez odborů, jak všichni víme, nelze generální stávku vyhlásit. Je tam potřeba, aby to udělaly odbory, které k tomu mají i legislativní podporu a je tam právo na stávku.

To znamená, my vítáme tento posun odborů, jsem rád, že i vedení odborů cítí nebo už začalo cítit, stejně jako SPD, že ta situace je neudržitelná, a doufám, že se odbory posunou v tom, že generální stávku vyhlásí, protože v červenci, v srpnu jsou letní prázdniny, takže podle toho, co jsem jednal s odbory, tam to vhodné není, protože lidé jsou na dovolených, pracovníci, zaměstnanci ve fabrikách, takže v podstatě teď je to potřeba vyhlásit, aby Fialova vládní pětikoalice věděla, že se třeba bude chystat milion lidí do ulic. A já jsem už sdělil i odborům, že SPD má jednoznačnou ambici a nebojíme se toho být politickým lídrem té generální stávky, politickým lídrem generální stávky. SPD je k tomu plně připraveno, protože stojíme za všemi pracujícími a slušnými občany. A říkám to opakovaně - neváháme a chceme do toho jít, protože to, jakým způsobem vláda skutečně zdvihne skokově daně všem občanům - zdražují i kojeneckou vodu, zdražují vodné, stočné, zdražují teplo, zdražují náklady na bydlení - to je opravdu úplně nepřijatelná záležitost a my prostě stojíme za občany. Takže já bych chtěl znova navrhnout jako první bod dnešní schůze bod s názvem Fialova vláda svým "konsolidačním" balíčkem předvádí aroganci moci.

A ještě bych to chtěl zdůvodnit i dále, protože vy jste oznámili jednostranně všem občanům a firmám v České republice, že jim zvýšíte daně, že chcete zvýšit všem občanům je k odchodu do důchodu, občanům, a snížit valorizaci penzí. Ale vůbec jste to neprojednali ani s opozicí a už vůbec jste to neprojednali s občany. Co tím mám na mysli? Chybí jakákoli veřejná debata, chybí jakékoliv veřejné slyšení, chybí jakékoliv diskuse s občany, nějaké konference, aby se občané k tomu mohli taky vyjádřit. (Hluk v sále.) Samozřejmě chybí tady i zákon o referendu, který tady dlouhodobě prosazuje SPD, a vidíme, proč jste proti tomu - to je ta arogance moci.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, pane předsedo, ale tady v levé části sálu je už příliš vysoký hluk. Tak vás prosím o ztišení, kolegyně a kolegové.

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže my znovu a znovu to tady budeme navrhovat na pořad schůze, abychom tady veřejně před zraky občanů ve Sněmovně, kde jinde, když to tedy nechcete jinde projednávat - a tady taky ne, už jste mi ten bod zamítli minule, abychom ho tady veřejně projednali - aby se k tomu opozice mohla vyjádřit, protože znova zdůrazňuju, jak všichni vidíme z médií, tak vy sami ve vládní koalici nejste dohodnuti. Vy sami se přehadujete (?). Někdo chce zvýšit daně více, někdo chce zvýšit daně nějak jinak a tak dále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP