(17.20 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

My jsme s Adamem Vojtěchem byli na nějakém řešení domluveni, bohužel pak došlo k rychlému střídání stráží a pak už jsme to nedali, ale já to řešení, na kterém jsme se domluvili, zrealizuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a my přistupujeme k interpelaci pana poslance Lubomíra Wenzla, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážená paní ministryně, i přes vaši omluvenou neúčast na dnešních interpelacích chci znovu otevřít otázku armádní zakázky na pořízení nových BVP. Vede mne k tomu to, že již na konci tohoto měsíce, to jest za necelé dva týdny, by měla být podepsána smlouva o dodávce bojových vozidel pěchoty, které mají nahradit stará BVP ještě z předlistopadové výroby a doby.

Na některé skutečnosti jsem se ptal již minulý měsíc v rámci podané interpelace, ale dosud jsem odpověď neobdržel. Během této doby vyvstaly některé další nejasnosti a mrzí nejen mne, že se o nich dovídáme z médií. První je: Kolik kusů a za jakou cenu bude předmět dodávky v případě uzavření smlouvy? Jednání se přece vedou o pořízení 210 kusů za cenu zhruba 52 miliard. Z médií se ale dovídáme, že údajně kontrakt by měl být navýšen o dalších 36 kusů techniky, čímž by byla cena navýšena snad až k 60 miliardám korun. Pokud je informace pravdivá, ptám se, kdy, na základě jakých požadavků, jakých analýz došlo k navýšení počtu kusů techniky.

Druhá se týká výše objemu zapojení českých firem v tomto tendru. Z dosud deklarovaného vyplývá, že naši výrobci by se měli podílet na této zakázce zhruba 40 procenty, což z 52 miliard zhruba 20 miliard. Bude tento objem dodržen? Bude procentní podíl zapojení českých výrobců zakotven ve smlouvě? V médiích zaznělo, že některé české zbrojní firmy vyjádřily obavy, že jejich podíl zapojení nemusí být tak vysoký, jak bylo přislíbeno.

Nezpochybňuji nutnost modernizace Armády České republiky, nezpochybňuji ani zvolený způsob pořízení, ale v době, kdy vláda pětikoalice předkládá balíček úspor, jehož dopad v negativním slova smyslu bude na všechny, očekávám, že bude podepsána smlouva, která bude obsahovat mimo jiné, že dodavatel se zavazuje dodat 210 kusů BVP za částku 52 miliard korun a plnění našich výrobců bude ve výši 40 %. Nebo to bude jinak? Pokud ano, pak tedy jak? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. Paní ministryně je omluvena, odpoví vám písemně do 30 dnů.

A přistupujeme k interpelaci paní poslankyně Bereniky Peštové, dále se připraví Karla Maříková. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Vážený, pane ministře, komunální politik ODS Pavel Novotný, starosta Řeporyjí, se na sociálních sítích v poslední době opakovaně vyjádřil, že má, cituji jeho slova, "Mám krytí Fialy a Rakušana, to vy nemáte." Je přitom veřejně známo, že pan Novotný často a rád překračuje zákon a že se mu ve většině případů tresty zatím vyhýbají. Jedná se o politickou figurku ze stáje vašeho vládního koaličního partnera ODS. Páchá opakovaně přestupky proti občanskému soužití, v minulosti už byl ale i potrestán za trestný čin. Svoje jednání pyšně medializuje. Prohlašuje přitom, že je na něj policie krátká a že ho vy jako ministr vnitra kryjete, stejně jako má krytí ODS.

Zdá se vám, pane ministře, že je to v pořádku? Jste rád, že se ohání vaším jménem? Zvyšuje to důvěru občanů v nestrannost policie? Pane ministře vnitra, vzhledem k tomu, že z jeho úst opakovaně padlo vaše jméno, chtěla bych slyšet od vás jasnou odpověď: Kryjete Pavla Novotného? Postupuje policie v případě prošetřování jeho činů nestranně? A pokud ho nekryjete, nezvažoval jste bránit se proti zneužití vašeho jména právní cestou a řešit celou věc s vedením ODS? Děkuji předem za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní vystoupí pan první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, paní místopředsedkyně, za slovo. Vážená paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, já se pokusím systematicky odpovědět na dotazy, které jste mi položila. Ten, který nejvíce zarezonoval jednacím sálem, byl: Kryjete Pavla Novotného? Nekryji Pavla Novotného.

Další otázka byla, zda nezvažuji nějaké právní kroky, případně nějaké postupy. Víte, asi to zažíváte, prostřednictvím paní předsedající, i vy, ale v rámci ministerského působení dennodenně v té svodce, kterou dostávám od svého týmu, kde se o mně kdo jak vyjadřuje, tu je to politik jedné politické strany, tu druhé politické strany, já bych neměl čas se věnovat ničemu jinému než tomu, abych řešil a reagoval na jakékoliv výroky, ať už lokálních, či celostátních politiků, takže rozhodně nezvažuji. Já jsem ten výrok doposavad dokonce ani neviděl a nečetl, a to mám celkem podrobný monitoring, nicméně podle mě je věc jasná.

Já jsem viděl název vaší interpelace, tak jsem se pokusil připravit. Vím, že Policie České republiky z důvodu jakéhosi videa na TikToku oslovila Pavla Novotného k podání vysvětlení, zcela standardně. Samozřejmě, pokud tak neučiní, policejní orgán bude postupovat opět standardní cestou.

Takže já určitě oceňuji váš zájem o řádný výkon služby policie, já jej s vámi určitě sdílím. Na postupu policie jsem neshledal cokoliv závadného a myslím si, že mi nepřísluší ani tady teď komentovat prostředky, které ten či onen politik používá ve své sebeprezentaci, ať je to politik vládní strany, ať je to politik opoziční strany. A pokud se podívám na výroky, kterými mě častokrát častují právě opoziční poslanci, skutečně tady dávám zapravdu i mnohým soudním výrokům, že jako ústavní činitel prostě musím mít větší míru tolerance k tomu, jakým způsobem je mé jméno ve veřejném prostoru používáno. To aplikuji i v tomto případě a s vedením ODS rozhodně tuto věc řešit ani nebudu. Nepovažuju to za něco, co by se nějakým zásadním způsobem dotýkalo mých osobnostních práv. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Paní poslankyně vystoupí s doplňující otázkou. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já se pokusím, mám jenom minutu, tak jenom k tomu vysvětlení: "Mezi dezoláty na FB se šíří, že jsem měl porušit podmínku a půjdu sedět, od rána mi píší. Kdyby vemena tušila, že jsem nemusel ani jít podávat vysvětlení. Policie České republiky mě poprosila, ať pošlu mailem nějaké své vyjádření k věci. Nebudu stíhán. Mám ochranu pětikolky, takže epi epi!"

To je odpověď na to, co jste říkal vy, že policie dělá určité kroky, dělá šetření. Já se jenom ptám. Je to ve vašem zájmu. Je to video, kde opravdu normálně natvrdo říká, že má od vás ochranu, má ochranu pana Fialy. Já osobně jsem trestní oznámení na něj dala. Věřím tomu, že jsou na Facebooku různá vyjádření, i někdy nehorázná, ale tohle už je za hranou, protože tento člověk si bere do úst celý národ a dehonestuje ho. Opravdu ho dehonestuje! Takže já vás prosím, podívejte se na to. Jestli ho nemáte k dispozici, já vám ho klidně dám, protože to létá na Twitteru, na Facebooku, úplně všude (Předsedající: Čas), a snažte se konat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a prostor pro pana vicepremiéra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Vážená paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, já už mám opravdu asi rovinu citlivosti posunutou jinde. Já jsem za poslední rok dal jedno trestní oznámení, a to ve chvíli, když anonymní pisatel psal a jmény oslovoval moje děti a říkal, že ví, kde si hrají. V té chvíli byla překročena hranice mé citlivosti a podal jsem trestní oznámení. V tomto případě, a myslím si, že je to vždycky na subjektivním posouzení každého jednotlivce, ta hranice překročena nebyla. Nebudu říkat, zda se ztotožňuji s obsahem daného příspěvku. Já taková výraziva v politickém boji určitě nepoužívám. Avizoval jsem, že žádné krytí nemá.

A k té věci, o které jste hovořila. Byl požádán Pavel Novotný, aby se vyjádřil, podal vysvětlení, a to písemnou formou. Takový postup je standardní, hojně využívaný, odpovídá § 61 odst. 1. zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ze kterého vyplývá, že nezbytnost osobní účasti osoby podávající vysvětlení je plně ponechána na zvážení policejnímu orgánu. Nemám jako ministr vnitra tendenci zasahovat do zvážení v konkrétním případě, které učiní policejní orgán. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP