(10.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ano, my říkáme: chceme, aby vláda zestátnila ČEZ. Je vykalkulováno, že by to stálo cirka 200 miliard korun, ale vzhledem k dividendám, které jsou ke 100 miliardám, vidíte, že návratnost by byla velmi rychlá. Samozřejmě potom by vláda, potažmo stát, získala plnou kontrolu a plnou odpovědnost nad výrobou, distribucí a prodejem elektřiny. Českým občanům by to jednoznačně prospělo, protože by mohla být ještě levnější elektřina. Ale za vás je naopak nejdražší, za vaší vlády.

Jako bod 8 na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny navrhuji bod, že Nová opatření EU výrazně prodraží průmyslovou výrobu, dopravu, energie, vytápění, výstavbu a nemovitosti. Já to pak ještě zopakuji. Poslanci Evropského parlamentu schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu, takzvaný systém ETS, do roku 2034 a zpoplatnění emisí z vytápění budov a v silniční dopravě, systém ETS 2, od roku 2027.

Proč o tom hovořím? Toto nové opatření EU - je to zároveň i název toho bodu - výrazně prodraží průmyslovou výrobu, dopravu, energie, vytápění, výstavbu a nemovitosti v České republice. Za SPD říkám, že odmítáme Green Deal a tento systém emisních povolenek. Znovu zopakuji, že SPD prosazuje ochranu životního prostředí, ale rozumným způsobem, nikoliv na základě direktiv z Bruselu, ale na základě skutečných možností České republiky a našich skutečných potřeb, protože ceny energií už eskalují a opatření Green Dealu jsou často tak aktivistická a tak nesmyslná, že to úplně likviduje naši ekonomiku a naše občany z hlediska financí.

Samozřejmě dodám, že ke konečnému vstupu těchto nesmyslných a nejen pro Českou republiku všestranně škodlivých opatření v platnost je ještě třeba závěrečný souhlas vlád členských zemí Evropské unie. Ale podívejme se na to, jak se hlasovalo v Evropském parlamentu. Naprosto absurdní je skutečnost, že europoslanci ještě následně podpořili vytvoření takzvaného Sociálního klimatického fondu, který má ochránit domácnosti a podnikatele před vysokými cenami energií a náklady na dopravu vyvolanými právě zpřísněním systému emisních povolenek, který ti samí poslanci schválili krátce předtím. Já se u toho ještě potom zastavím. Všechna tato opatření, která vychází z projektu Evropské unie Green Deal a legislativního souboru Fit for 55, povedou k dalšímu výraznému zdražení průmyslové výroby, dopravy, energií, vytápění, výstavby a nemovitostí v České republice.

Jak jsem říkal, hnutí SPD zásadně odmítá tento projekt Green Deal, také systém obchodování s emisními povolenkami, pro jehož zpřísnění nyní samozřejmě hlasovali - a u toho se chci zastavit, kdo hlasoval pro nové opatření EU, které výrazně prodraží v České republice průmyslovou výrobu, dopravu, energie, vytápění, výstavbu a nemovitosti všem našim občanům - poslanci Fialovy vládní koalice. Hlasovali pro to samozřejmě europoslanci Fialovy vládní pětikoalice. Konkrétně pro to hlasovali Piráti a TOP 09. Je to tak, Piráti a TOP 09 hlasovali teď v Evropském parlamentu pro zdražení průmyslové výroby, dopravy, energie, vytápění, výstavby a nemovitostí pro české občany. Jim to zdražení asi připadá ještě malé, co tady Fialova vláda předvedla. Nám ne, naši europoslanci pochopitelně hlasovali proti. Takže tady přesně vidíme, kdo za koho kope.

Ale opravdu směšné na tom je - proto se u toho chci ještě zastavit - že nejprve ti europoslanci v Evropském parlamentu, tihleti probruselští aktivisté, nejprve hlasují pro to, že zdraží občanům nemovitosti, výstavbu, vytápění a energie a následně v dalším hlasování si ti samí europoslanci prohlasují Sociální klimatický fond, z kterého budou dávat dávky lidem z našich peněz, samozřejmě z peněz nás všech, kterým to oni sami zdražili tak, že pak nebudou mít peníze na své živobytí a na své bydlení. To je neuvěřitelné, co tady předvádí Evropská unie. To znamená, místo aby nezdražovali ty životy, tím pádem by nebyl potřeba Sociální klimatický fond, tak oni to nejdřív zdraží, a ještě v rámci té stejné schůze Evropského parlamentu udělají z těch zoufalých lidí, kteří potom nebudou mít na bydlení - třeba to můžou být senioři, ti už dneska na to nemají, nebo matky samoživitelky a podobně - tak je ještě pošlou na dávky, aby si potom potupně žádali o nějaké sociální dávky, přestože jsou to slušní lidé, žijí slušným životem. To je neuvěřitelné, to je neuvěřitelné, co tady předvádí europoslanci Fialovy vládní pětikoalice a vůbec Evropský parlament a Evropská unie jako celek! Takže to chci navrhnout jako bod číslo 8, abychom toto projednali. To je z mé strany všechno. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane předsedo, děkuji. Řada těch bodů byla poměrně obsáhlých, takže poprosím, jestli byste mohl ještě sem přijít si zkontrolovat, případně dopřesnit to přesné znění.

Jako další je přihlášen pan předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, také ke změně programu schůze a také s přednostním právem, prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, můj předřečník většinu bodů, o kterých jsem chtěl tady hovořit a navrhnout, již navrhl. Já se vrátím tedy k jednomu bodu, který budu chtít navrhovat, a to je Konsolidační balíček. Jsem přesvědčen o tom, že o této věci musíme mluvit. To, proč tady dneska stojím, nejsou žádné obstrukce. Také navrhuji jenom jeden jediný bod a to je Konsolidační balíček, protože jsem přesvědčen o tom, že bychom o tom měli mluvit a že ta situace je opravdu složitá.

Abych řekl něco pozitivního k tomu konsolidačnímu balíčku. Je důležité říct, že Česká republika opravdu nějakou reformu potřebuje, protože stav veřejných rozpočtů a veřejných financí je katastrofální a v budoucnu nám hrozí velké ekonomické problémy. Pokud by se nic nestalo, tak by to samozřejmě došlo do špatných konců. Ale když tato vláda řekla, že udělá nějakou reformu veřejných financí, že udělá konsolidaci veřejných financí, tak jsem si opravdu nepředstavoval, že to půjde takovým způsobem.

Na jednu stranu se musím vrátit k tomu, že stav ekonomiky České republiky je velmi špatný. Neúnosně se prohlubuje deficit státního rozpočtu. Ten skončil v letošním březnu ve schodku 166,2 miliardy korun, což je vůbec nejhorší výsledek prvního čtvrtletí od vzniku České republiky. V dubnu už pak dosáhl objemu 200 miliard korun. Strukturu a parametry státního rozpočtu hnutí SPD dlouhodobě kritizuje a jeho výrazné nedostatky konstatuje mimo jiné ve svých výročních zprávách i Nejvyšší kontrolní úřad.

Vláda nedělala více než jeden rok od nástupu energetické a potravinové krize vůbec nic, čímž dopustila astronomickou inflaci, podpořila její růst a poté přišla až minulý týden s takzvaným konsolidačním ozdravným balíčkem, v němž představila své návrhy řešení, a to převážně zvyšováním daní a takzvanou důchodovou reformou. Podle vlády má výrazné zvýšení daní příští rok přinést do rozpočtu 31 miliard a další rok 70 miliard korun. Přitom před volbami koalice SPOLU - ODS, KDU-ČSL a TOP 09 - prohlašovala, že žádné daně nezvýší. Všude to říkali. Já myslím, že si to můžeme přehrát ve všech televizích, ve kterých se koalice SPOLU objevila - premiér Fiala, ODS tak všude říkali, že žádné daně nezvýší, a opak je pravdou. Můžeme si to všichni pustit a všichni jsme to viděli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP