(10.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Se zřízením a zpřístupněním datové schránky je rovněž spojena povinnost podávat daňové přiznání výhradně elektronicky. O tom opět statisíce živnostníků neví. Zároveň většina z nich hodlá podávat svá daňová přiznání i nadále standardním způsobem, na které jsou zvyklí. Značné množství živnostníků také nepracuje s internetem či počítačem, takže činnost Fialovy vlády a ODS tedy objektivně směřuje proti zájmům živnostníků, které hnutí SPD naopak vždy pevně hájí. Jak už jsem mluvil navíc, teď ještě všem občanům budete zvyšovat daně a živnostníkům chcete zvýšit daně také. Máte to v tom plánu, takže ODS bude zvyšovat daně plošně všem občanům i živnostníkům. Samozřejmě s tím SPD nesouhlasí a my budeme hlasovat proti, protože my stojíme na straně živnostníků a pracujících lidí a nebudeme jim zdražovat životy, když (mohu mluvit?) za SPD. Ano, Fialova vláda jim životy chce zdražit. Takže to je bod číslo 5.

Další bod, který bych rád navrhl na schůzi Poslanecké sněmovny... mám tady ještě různé návrhy. Samozřejmě vůbec nemůžeme souhlasit s tím, že prezident Pavel po jednání s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem vyzval k tomu, aby se Ukrajina stala členem Evropské unie, aby byly zahájeny přístupové rozhovory s Ukrajinou do konce letošního roku, přestože tam probíhá konflikt. To si myslím, že je samozřejmě úplně nepřijatelné, a my za SPD říkáme, že jsme proti vstupu Ukrajiny do Evropské unie. Přistoupení Ukrajiny k Evropské unii, přestože nesplňuje ani ty základní podmínky, a to dlouhodobě, bez ohledu na aktuálně probíhající válečný konflikt, znamená zásadní ekonomické a bezpečnostní riziko pro všechny členské státy Evropské unie, přičemž Česká republika by patřila mezi takto nejvýše ohrožené země. To bych tady jenom rád řekl ještě v souvislosti s tím, co tady předvádí Fialova vláda, protože Petr Pavel je samozřejmě prezidentem, kterého podpořila Fialova vláda, takže tam je to ruka v ruce, a my prostě s tímhletím nemůžeme souhlasit.

Nicméně se vrátím k návrhu svého bodu, kdy bych rád sdělil... ano, to je tady ten problém další, že počet nelegálních migrantů na území České republiky narostl o 40 %, takže to bude můj bod, který navrhuji, mimořádný bod jménem hnutí SPD, bod číslo 6. Cizinecká policie odhalila za první tři měsíce letošního roku 2 658 nelegálních migrantů, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst o 40,6 %. Drtivá většina z těchto osob byla odhalena v souvislosti s nelegálním pobytem na území České republiky. Nejčastěji odhalenými migranty pobývajícími nelegálně na našem území byli občané Ukrajiny, Moldavska, Sýrie, Turecka, Maroka a tak dále. Mnozí z těchto migrantů se prokazovali podle cizinecké policie falešnými doklady.

Za loňský rok, a to jsou opravdu monstrózní čísla, čeští policisté zadrželi na našem území - a je to jenom špička ledovce - z důvodu nelegální migrace zadrželi 29 235 osob, což bylo ve srovnání s rokem 2021 nárůst o 18 065 osob, to znamená to je více než 100% nárůst. To znamená, vydělte si to počtem dní v roce a každý zjistí, že hranice České republiky jsou jako cedník. Vloni mezi nimi převažovali, dvě třetiny z nelegálních migrantů byli občané Sýrie. Ve světle těchto údajů považujeme v SPD za velmi vhodné a z hlediska bezpečnosti českých občanů žádoucí obnovení trvalých kontrol na našich státních hranicích, zejména se Slovenskem, kudy proudí největší počet ilegálních migrantů. My podporujeme obnovení trvalých kontrol na našich státních hranicích, aby prostě ty kontroly tam byly, a to neznamená fronty na hranicích, jak zase někdo lže - vždycky z těch oponentů straší, překrucuje slova. Znamená to, že ti policisté tam budou přítomni trvale, a samozřejmě vytipovaná riziková auta a riziková místa budou prostě kontrolovat trvale. A to si myslím, a vůbec to nemá nic společného s přechody českých občanů, kteří samozřejmě nadále můžou mít bezproblémový přechod. Tento bod číslo 6 navrhuji s názvem jako bod šestý na schůzi Poslanecké sněmovny dnes: Počet nelegálních migrantů na našem území narostl o 40 %.

Samozřejmě velkým problémem, a to bych chtěl navrhnout jako bod 7, je to, co Fialova vláda předvádí ohledně cen energií. My to tady říkáme už více než rok, že čeští občané mají kvůli Fialově vládě nejvyšší ceny za energie v celé Evropě. Ano, slyšíte dobře, nejvyšší ceny energie platíme v celé Evropě kvůli Fialově vládě, takže ta neschopnost Fialovy vlády prostě něco pozitivně řešit pro české občany je úplně černé na bílém a je to šílené. Měli byste odstoupit, protože čeští spotřebitelé platili i ve druhém pololetí roku 2022 v přepočtu na takzvanou paritu kupní síly nejvyšší ceny za energie v celé Evropě. Vyplývá to z aktuální analýzy evropského statistického úřadu Eurostat. Čeští občané a podnikatelé platili v tomto období za 1 kWh silové elektřiny 38 eurocentů, což byla v absolutních číslech čtvrtá nejvyšší cena v Evropě a po přepočtu na paritu kupní síly spolu s Rumunskem dokonce cena v rámci Evropy nejvyšší.

Ještě větší změnu k horšímu zaznamenaly české domácnosti a firmy kvůli Fialově vládě z hlediska dodávek zemního plynu. Cena za 1 kWh plynu stoupla ve sledované době o 90 % na 19 eurocentů. Jde opět o nejvyšší cenový tarif v přepočtu na kupní sílu v celé Evropě, ale tady je potřeba dodat i B. Kvůli Fialově vládě máme nejvyšší ceny energie v Evropě v přepočtu na kupní sílu - tak samozřejmě, Češi nemají tak vysoké platy jako mají třeba Němci a Rakušané. Podívejte se, kam vy jste to dovedli, vaše vláda, za rok a něco, kam jste dovedli občany České republiky.

Vysoké ceny elektřiny a plynu jsou rovněž hlavní příčinou rekordní míry inflace v České republice, která je opět jednou z nejvyšších v Evropě. Tyto údaje Eurostatu mimo jiné ukazují, že Fialova česká vláda pro snížení cen energií neudělala prakticky nic a že špatně provedené a opožděné zastropování cen nepřineslo žádné pozitivní dopady, naopak. Vládě Maďarska, Polska, Slovenska či Chorvatska se podařilo díky vhodně zvoleným regulačním opatřením udržet ceny kilowatthodiny elektřiny pod úrovní 20 eurocentů a ceny kilowatthodiny plynu pod 5 eurocenty, což je v případě elektřiny polovina a v případě plynu čtvrtina české ceny. Znova to opakuju, v těchto okolních srovnatelných zemích vládám Maďarska, Polska, Slovenska či Chorvatska se podařilo udržet cenu elektřiny na polovině a u plynu na čtvrtině české ceny.

Takže podívejte se, jakým způsobem se chová Fialova vláda, to je otřesné. Vy jste si vzali za rukojmí české občany a jejich peněženky a teď se vás nemůžeme zbavit. Přitom občané by to samozřejmě žádali, což je pravda, protože i podle posledního průzkumu vám věří už pouze 30 % občanů, to znamená, většina občanů už vás nechce. A přesto se tady držíte u vlády zuby nehty. Samozřejmě tyhlety údaje evropského statistického úřadu Eurostat jasně demonstrují neschopnost a neochotu české Fialovy vlády z ODS skutečně efektivně bojovat za snížení cen elektřiny a plynu v České republice. Přitom k tomu má česká vláda mnohem lepší výchozí předpoklady než mnohé evropské země i díky tomu, že jsme ve výrobě levné elektřiny naprosto soběstační a ještě ji vyvážíme. SPD jasně říká, že je nutné tohoto potenciálu co nejrychleji využít, zastropovat ceny elektřiny na nízké úrovni přímo u jejich domácích výrobců a výrazně snížit i cenové stropy pro spotřebitele. To předpokládá získat plnou kontrolu státu nad největším domácím producentem elektřiny společností ČEZ, a převzít tedy následně plnou odpovědnost za proces výroby, distribuci a prodej elektřiny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP