(19.00 hodin)
(pokračuje Martin Dvořák)

A za druhé, vůbec nechci zpochybňovat odbornost pana Köppla, nicméně jestliže se dopustil toho, že se stal členem volebního štábu stranického kandidáta na funkci prezidenta, tak tím výrazně překročil meze, které doposud byly dány tím, že někdo je členem té či oné strany. Prostě zachoval se velmi mimořádně a já osobně se domnívám, že v takové situaci člověk, který se dostane do podezření, že překračuje svoje pravomoci nebo že jedná v rozporu s pravidly, by neměl čekat na to, až bude odvolán, ale měl by čestně odstoupit. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Vondráček, připraví se paní místopředsedkyně Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Na úvod, pane ministře, jestli jste měl jinou představu o svém prvním vystoupení ve Sněmovně, tak jste nemusel vystupovat. Ono by se to stejně až tak moc nepoznalo.

Za druhé chci poděkovat paní předsedající, že nechala domluvit paní kolegyni Válkovou. Bylo to velmi citlivé posouzení situace. Myslím, že jsme ničemu neublížili a že by se takhle měla vést každá schůze. Tak za to díky.

Chtěl bych dokončit tu debatu, kterou jsem vedl, o rozdílu mezi prezidentskou kampaní a stranickou kampaní, byť je do značné míry akademická - vy máte hlasy a prohlasujete si něco, ale možná že tady tento stenozáznam pak bude podkladem pro nějaké soudní řízení, až se pan Köppl obrátí na příslušný soud, tak jsem rád, když to zazní. Opravdu, když je někdo podporovatelem nějakého prezidentského kandidáta, byť je nominovaný některým členem Parlamentu, neznamená to ještě, že jedná ve prospěch politické strany. Těch kandidátů, kteří měli podpisy různých senátorů, bylo přece víc, nemůžete všechny označovat za stranické. Prezidentská kampaň je skutečně taková, že každý tam jde sám za sebe, a je velmi specifická, zvlášť ve druhém kole, kdy si nakonec člověk musí vybrat. Často si lidé volí menší zlo. Častokrát po volbách litují toho, že volili, jak volili. Můžu vás ujistit, že i v tomto případě je spousta lidí, kteří litují, že volili, jak volili v této prezidentské kampani.

To znamená, myslím si, že by bylo korektní, aby se tento argument a tato část argumentace už v dalším nepoužívala. Toto, prosím, dejme stranou a zkusme se soustředit na to, jestli postavení pana Köppla jako asistenta a jeho činnost v Radě nějakým způsobem souvisí, jestli to skutečně ovlivnilo nějaký jeho konkrétní krok nebo nějaký případ rozhodnutí jako člena Rady, nebo postupoval někdy v rozporu se zákonem při výkonu funkce člena Rady. O ničem takovém nevím, a dokonce to ani není navrhováno těmi, kteří předkládají tento návrh.

Poslední věta: výdělečná činnost skutečně není neslučitelná s členstvím v Radě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Richterová. Paní místopředsedkyně je přihlášena s faktickou a připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji velice za slovo. Já opravdu jen velice stručně a fakticky, aby nedocházelo k překrucování faktů.

O čem se tady jedná? Že pan radní Köppl, který byl v červenci 2021, čili před volbami, Poslaneckou sněmovnou, čili ještě jiným zákonodárným sborem, zvolen členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, vzbudil tolik obav různých lidí, že došla řada podání Radě pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli tomu, že veřejně opakovaně vystupoval ve prospěch prezidentského kandidáta Andreje Babiše.

Proč tohle připomínám? Protože tady z některých vystoupení to zní, jako kdyby tohle nebyla ta fakta, jako kdyby se nejednalo o člověka, který říkal: "My jsme s tou kampaní začínali pozdě. Naší výhodou je, že pana Babiše všichni znají. Budeme se snažit držet ten spíše mírný tón." Takováto míra identifikace s tou kampaní, s Andrejem Babišem, která končila slovy: "Lidé by ho měli volit, a to si myslím, že je ten hlavní důvod, protože pomáhá lidem." To jsou fakta, která vzbudila obavy mnoha lidí o nezávislost, o nestrannost tohoto pana radního, včetně mě. Mě to přímo šokovalo. Potom vyšlo najevo, že to není pouze spolupráce v rámci prezidentské kampaně Andreje Babiše, že to je mnohem širší spolupráce, mnohem dlouhodobější, včetně finančního plnění, a to jsou všechno věci, co jsou v rozporu se zákonem, v rozporu se zákonem, kde my prostě pouze chceme, aby se zákon dodržoval, a to podstatné je, že skutková podstata, která byla prokázána, je shrnuta v tom návrhu usnesení, je to ve sněmovním dokumentu, každý si to může přečíst a každý tak může posoudit, zda to, co tady někteří prezentují, je překrucování faktů, jak se to jeví mně, nebo nikoliv.

Prosím, uznejte omyl, nechte pana Köppla, ať je už konečně odvolán.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Juchelka s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Králíček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já si myslím, že to, co tady v tuto chvíli předvedla paní místopředsedkyně Richterová, je skutečně přes čáru. Aby nám tady říkala jako soudkyně, co je prokázaná skutková podstata, tak to skutečně nemá obdoby. Paní místopředsedkyně, nejste místopředsedkyní nějakého soudního tribunálu, ale Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosím, oslovujte mým prostřednictvím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Vaším prostřednictvím, ano.

Já bych chtěl samozřejmě zareagovat kromě paní místopředsedkyně i na pana ministra. Pane ministře, my si nemyslíme a ani pan Köppl si to nemyslí, a já tady budu číst jeho obhajobu, že je v nějakém rozporu s pravidly anebo se zákonem. Pokud se to prokáže, a samozřejmě ne ústy paní místopředsedkyně Richterové, vaším prostřednictvím, tak potom ať samozřejmě odstoupí a já budu jako první hlasovat pro to, ať to tak je, ale vždycky budu vystupovat proti tomu, aby mě někdo fotil zdaleka nějakými foťáky, potom to tady všechno ukazoval, psal k tomu nějaké hanopisné posměvačné popisky a toto jako oficiální materiál a šmírovací, hnusný policejní materiál dával jako oficiální materiál na volební výbor. Toto se mi skutečně nelíbí a budu proti tomu vždycky bojovat, protože to je jeden ze základů demokracie, aby se každý mohl svobodně pohybovat, kde chce, mohl poslouchat přednášky koho chce a aby ho tam nikdo u toho nefotil, protože i já jsem byl focen, když jsem měl nějaké jednání tady v kavárně v Malostranské besedě nějakými asistenty od Pirátů, a okamžitě to potom běželo na sociálních sítích, jak si to někdo může dovolit, že se tady jako pan poslanec schází s touto závadovou osobou. To je jako za minulého režimu, nezlobte se na mě.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Králíček nyní vystoupí s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych chtěl reagovat také na paní místopředsedkyni Richterovou. Paní místopředsedkyně, prostřednictvím paní předsedající, i vy vzbuzujete obavy u mnoha lidí.

Já budu dneska otravný, já bych chtěl slyšet odpovědi na dvě prosté otázky. Odvoláte pana předsedu Mencla, který byl poslancem, byl výkonným politikem, tudíž jasně prezentoval názory ODS? Tím ho nehodnotím, jenom to konstatuji. A kdo nahradí pana Köppla? Bude to nominant hnutí ANO, nebo to bude nominant Pirátů či STANu? Nikdo mi na to neodpověděl a já budu vystupovat několikrát, klidně stokrát, protože chci slyšet odpověď, protože odpovědi na tyto dvě otázky nám odpoví na to, když vy tu prezentujete své výklady zákonů, své soudy, jestli vaše zájmy jsou opravdu bohulibé a jde vám o dodržování toho zákona, nebo potřebujete další místo pro své kámoše. Tak to řekněte a jsme do pěti minut hotovi.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vyčerpali jsme všechny faktické poznámky. Nyní se zpátky vracíme do obecné rozpravy, kdy je přihlášen pan poslanec Juchelka.

Než mu udělím slovo, přečtu omluvy: omlouvá se Pekarová Adamová Markéta od 18 do 19.15 z pracovních důvodů, Vladimír Balaš od 18 do 19 z pracovních důvodů, Dufek Aleš od 18.30 do 20.30 z pracovních důvodů, Kobza Jiří od 18 ze zdravotních důvodů, Mračková Vildumetzová Jana od 17 do 18 z pracovních důvodů, od 18 z rodinných důvodů, Němečková Crkvenjaš Zdeňka po celý jednací den ze zdravotních důvodů, Richter Jan od 17.30 ze zdravotních důvodů, Sadovský Petr od 17.30 ze zdravotních důvodů. Z členů vlády se omlouvá Jana Černochová od 19 hodin z pracovních důvodů a Martin Kupka od 16 do 18 z pracovních důvodů. Toliko omluvy.

Prosím pana poslance, aby se ujal slova.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. Jak jsem avizoval, tak tady za chvilku budu citovat tu obhajobu Daniela Köppla, kterou napsal paní předsedkyni Poslanecké sněmovny, která pravděpodobně nebyla ani moc brána v potaz. Proto se tady už po několikáté setkáváme dle mého názoru úplně zbytečně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP