(14.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Informace, které se dostávají postupně na povrch, tyto obavy v plném rozsahu potvrdily. Opětovně musím dodat, že bohužel slova ministra Stanjury, kdy na poctivou otázku novináře na to, zda může uvést konkrétní příklad dotace, kterou prostě zruší, odpovídá, že sice může, ale neudělá to. Neudělá to, neřekne. Prý to není škoda, že je tajemný jako v hrad v Karpatech, tvrdí hlavní architekt balíčku pan Stanjura. Pane ministře, to je škoda. Je to škoda, že nám plán škrtání konkrétních dotačních titulů nepředstavíte, ba dokonce ani nenaznačíte. Domnívám se, že je to dokonce vaše povinnost, tedy pokud chcete, aby veřejnost vnímala váš balíček jako důvěryhodný. Aktuálně je totiž jeho důvěryhodnost nulová.

Ve skutečnosti existují jen dvě možnosti, jak si tento výrok a mlžení ministra Stanjury vysvětlit: buď je třetina celé konsolidace namalována bez reálného základu, nebo platí verze, že si skutečně myslí, že by ministři této vlády byli pod tlakem lobbistů a tomu tlaku mohli podlehnout. Pokud si důležitý člen této vlády myslí, že jeho kolegové z vlády podlehnou tlaku lobbistů, tak tato vláda je v ještě větším problému, než jsem si původně myslela, a to, jak dobře víte, nemám o této pětikoalici příliš vysoké mínění.

Největší úspora dotací má být na rezortu Ministerstva průmyslu a obchodu a tady to začíná být zajímavé, ono totiž Ministerstvo průmyslu a obchodu už má jasno, kde většinu těchto peněz sebere. A teď cituji: "Základem těchto úspor bude změna mechanismu proplácení provozní podpory za podporované zdroje energie, uvedl tiskový mluvčí MPO." To tedy znamená, že lidé budou opětovně muset platit poplatek za obnovitelné zdroje, který byl minulý rok tady s velkou pompou zrušený. Na jedné straně buď platí, že zrušení poplatků za OZE bylo jen dočasné opatření, které mělo platit do roku 2023, a tedy nemůže být součástí trvalého konsolidačního balíčku, anebo je ještě druhá možnost, že prostě nikdo z ministrů neví, jaké číslo tvůrci balíčku do své tabulky zařadili. A opět se potvrzuje, že jde o nefér hru s občany této země.

Vážená vládo (Rozhlíží se, v sále je jen ministr Jurečka.) - no, vážený pane vicepremiére, víc členů vlády tady není nebo je nevidím - postupně, jak jste museli přejít do módu krizové komunikace, jste začali fabulovat a argumentovat, že objem dotace bude opravdu nižší než plánovaný návrat poplatku za OZE. Jenže to de facto plánujete udělat něco, kdy České republice reálně hrozí arbitráže a kdy Českou republiku postavíte před možné soudní spory. Samotná výše dotace je dána zákonem a nárok na tuto dotaci by měl být 20 let. Aby bylo jasno, já tady nelobbuji za žádnou skupinu. My jsme pro vzetí dotací solárním baronům. Ale jako právnička jsem zhrozena, že je tu pětikoalice ochotna porušovat platnou legislativu.

Ještě jednou. Ono to nakonec může dopadnout tak, jak to dopadlo se slavnou windfall tax ministra Stanjury, kdy pětikoalice ohýbala zákon, kdy pětikoalice dostala do rozpočtu položky, které tam být neměly, protože státní rozpočet má být vytvořen na základě platné a účinné legislativy. Pro ministra Stanjuru už tehdy nepředstavovalo problém vložit 100miliardovou položku do státního rozpočtu i přes absenci legislativy k této dani. Ostatně celý průšvih spojený s touto daní jsem tady opakovaně uváděla a budu to připomínat nadále, protože pětikoalice by se ze svých zásadních problémů měla poučit. Bohužel tomu tak zatím vůbec není. Navíc, pane nepřítomný ministře Stanjuro, pokud by byly navýšeny poplatky za obnovitelné zdroje, tak to samozřejmě vyberete zase pouze od lidí. A tak opravdu nemůže být sporu o tom, že jde skutečně o čistokrevný daňový balíček.

V dalších kapitolách, které ministr Stanjura schoval pod název Podnikání v dotačním byznysu, jsou zcela zásadní škrty v kapitolách Ministerstva školství a v kapitole Ministerstva pro místní rozvoj. Ale škrtání na dotacích na školní obědy a kroužky, na opravu hřišť nebo na investiční projekty vysokých škol se podle mého názoru skutečně nedá nazvat jako boj s dotačním byznysem.

Tvrdíte, že chcete seškrtat na dotacích na dopravě 6 miliard, a do toho premiér ve stejném rozhovoru na dotaz, jak se bude šetřit na dopravě, klidně odpoví, že koalice chce více investovat do infrastruktury. Tak jak je to, vážená vládo? Jednou rukou berete jen proto, abyste mohli druhou rukou přidávat ještě více? Takže opět účetní triky, nic jiného než účetní triky a rozpočtové podvůdky. A tak mohu pokračovat dále.

Na výdajové straně mimo dotace, které vám tedy neuznávám, protože o nich vůbec nic nevíme, a to málo, co víme, je v podstatě neakceptovatelné, máte už jen úsporu 10 miliard na platech ve veřejné sféře a 10 miliard na provozu státu. Snížení provozních výdajů každého jednotlivého rezortu o 10 miliard, to znamená 5 % provozních výdajů na každém rezortu, vám uznávám. To není žádná sláva, každý rok jsem škrtala 5 % v covidu, před covidem 10 %. To vám uznávám. Na druhou stranu, je skutečně 5% úspora na běžných výdajích skutečně ten malý a efektivní stát, o kterém neustále v ODS mluvíte, ale který se vám nikdy, nikdy nepodařilo zavést? Z volební rétoriky se zdálo, že ODS opravdu řízne do výdajů státu a razantně zefektivní jeho fungování. To je něco, co bych jako bývalá ministryně financí podporovala. Ale již před volbami jsem věděla, že tento úkol není tak snadný, jak se může na první pohled zdát. Opětovně však musím konstatovat, že toto opatření podporuji, ale bohužel zase o něm nevím nic bližšího. Ministr Stanjura nám k tomuto opatření poskytl upřesňující informace v rozsahu jedné nerozvité věty. Také jsem ochotna podpořit snižování celkového objemu platů ve veřejném sektoru, a to v případě, kdy dojde k zefektivnění státu, úřadů, digitalizaci, rušení agend. Bohužel také zde analytický materiál z Ministerstva financí v rámci odůvodnění tohoto téměř 10miliardového škrtu popisuje tento krok pouze v jedné větě. Mediální komunikace ministra financí tak bude i v tomto bodě mimořádně zajímavá. Už dnes od vlády můžeme slyšet, že nedojde ani k propouštění zaměstnanců, ani ke snižování jejich platů.

A do toho bych ráda připomněla, že pětikoalice plánuje - a tady tato Sněmovna to schválila - navýšení platů učitelů na 1,3násobek průměrné mzdy, přičemž v průběhu let 2023 a 2024 jsou dopady tohoto opatření na veřejné rozpočty vyšší než plánovaná úspora na platy. Budete na to potřebovat 15 miliard a 10 chcete škrtat. Jak to uděláte? Vysvětlete to. Slíbili jste, že nesáhnete na platy policistům, hasičům, učitelům, těm musíte dokonce přidat podle zákona, vojákům, a tak bych mohla pokračovat. To znamená, že pětikoalice šetří tak moc, až jí rostou výdaje na platy. Tam nevidím žádnou logiku. Tedy úspora na výdajové straně je de facto zcela minimální a plané sliby o plánovaných dvou třetinách na výdajích jsou stejně falešné jako pětikoaliční sliby o nezvyšování daní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP